PRAVILNIK
O RASPODELI SREDSTAVA ZA PROGRAMSKE AKTIVNOSTI I PROJEKTE U OBLASTI SPORTA U GRADU ZRENJANINU

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 31/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način i postupak raspodele sredstava za programske aktivnosti i projekte udruženjima, društvima i savezima u oblasti sporta sa sedištem u gradu Zrenjaninu (korisnici sredstava).

Član 2

Pravo na raspodelu sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika imaju korisnici sredstava koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, s tim da sve programe i projekte realizuju na teritoriji grada Zrenjanina ili van teritorije grada Zrenjanina, a da svojim aktivnostima predstavljaju Grad.

Član 3

Visina sredstava za programske aktivnosti i projekte korisnika sredstava utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina i finansijskim planovima za izvršavanje budžeta za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se na osnovu rešenja Gradonačelnika.

Član 5

Sredstva za programske aktivnosti i projekte raspoređuju se korisnicima sredstava u skladu sa Rešenjem o kategorizaciji sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 2/2011).

Član 6

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se putem Konkursa za raspodelu sredstava za programske aktivnosti i projekte iz oblasti sporta (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs se objavljuje u nedeljnom listu "Zrenjanin" i zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina.

Član 7

Konkurs raspisuje Gradonačelnik, a postupak Konkursa sprovodi Radna grupa za pripremu predloga akata iz oblasti sporta i za praćenje sportskih aktivnosti na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Radna grupa).

Radnu grupu imenuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Radna grupa ima koordinatora Radne grupe, zamenika koordinatora radne grupe i četiri člana radne grupe.

Član 8

Prijava na Konkurs vrši se na aplikacionom listu koji sadrži:

• Naziv podnosioca programske aktivnosti i projekta,

• Adresu podnosioca programske aktivnosti i projekta,

• Dokaz o registraciji sportske organizacije (Registar udruženja, društva i savezi u oblasti sporta),

• Ime i prezime kontakt osobe podnosioca programske aktivnosti i projekata,

• Opis programske aktivnosti i projekta sa potrebnim sredstvima za njihovu realizaciju,

• Vreme potrebno za realizaciju programske aktivnosti i projekta,

• Strukturu izvora finansiranja programske aktivnosti i projekta,

• Izveštaj o utrošku sredstava dobijenih iz budžeta Grada za realizaciju prethodnih programskih aktivnosti i projekata.

Član 9

Radna grupa nakon usvajanja Odluke o budžetu sačinjava zapisnik i dostavlja predlog Rešenja o raspodeli sredstava za programske aktivnosti i projekte iz oblasti sporta Gradonačelniku grada Zrenjanina.

Član 10

Radna grupa donosi Predlog rešenja iz člana 9. ovog Pravilnika, na osnovu sledećih kriterijuma, a u skladu sa Rešenjem o kategorizaciji sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 2/2011):

• Usklađenosti programske aktivnosti i projekata sa zahtevima iz Konkursa,

• Ostvarenih rezultata rada podnosioca programske aktivnosti i projekta,

• Društvenog značaja rada sportske organizacije.

Član 11

Gradonačelnik grada Zrenjanina na osnovu zapisnika i predloga rešenja donosi Rešenje o raspodeli sredstava za programske aktivnosti i projekte sportskih organizacija.

Protiv Rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti prigovor na propisanom obrascu Gradskom veću u roku od 8 (dana) od dana prijema Rešenja.

Protiv konačnog rešenja može se voditi upravni spor. (član 138. st. 5. Zakona o sportu).

Član 12

Gradonačelnik može izuzetno, na predlog Radne grupe odobriti određeni program i projekat kojim se realizuje opšti interes u oblasti sporta u skladu sa zakonom u toku godine bez javnog poziva u slučaju kada je u pitanju program i projekat od posebnog značaja za ostvarivanje opšteg interesa u sportu.

Član 13

Udruženja, društva i savezi iz oblasti sporta (korisnici sredstava), kojima su po Rešenju odobrena novčana sredstva, zaključuju Ugovor o dodeli novčanih sredstava sa gradom Zrenjaninom.

Ugovorom o raspodeli novčanih sredstava regulisaće se međusobna prava i obaveze udruženja, društava i saveza iz oblasti sporta i grada Zrenjanina.

Član 14

Korisnici sredstava su dužni da sredstva koriste isključivo za namene za koja su dodeljena.

Nenamensko trošenje sredstava, ima za posledicu povraćaj dobijenih novčani sredstava po konkursu, kao i nemogućnost učestvovanja na konkursu za narednu godinu.

Član 15

Korisnik sredstava je dužan da na propisanom obrascu dostavi izveštaj sa pratećom dokumentacijom o utrošku dodeljenih sredstava.

Član 16

Stručne i administrativno - tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina - Odeljenje za društvene delatnosti - poslovi iz oblasti sporta.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o raspodeli sredstava za programske aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu, broj 020-3/11-10-II od 23.03.2011. godine.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Zrenjanina i objavljuje se u službenom listu grada Zrenjanina.