ODLUKA
O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 12/2015)

 

Deo prvi

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se postupak, uslovi, način i program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Požarevca, kao i druga pitanja u vezi sa otuđenjem i davanjem u zakup građevinskog zemljišta.

Pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni muški i ženski rod lica na koje se odnose.

Član 2

Grad Požarevac (u daljem tekstu: Grad) stara se o racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta prema nameni zemljišta određenoj planskim dokumentom, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09-ispr., 64/10 - odluka US, 24/11, 121/12, 42/13 - odluka US, 50/13 - odluka US, 98/13 - odluka US, 132/14 i 145/14), (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3

Grad otuđuje neizgrađeno građevinsko zemljište (u daljem tekstu: građevinsko zemljište) radi izgradnje, u skladu sa planskim dokumentom, na osnovu koga se izdaju lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola i Programom otuđenja građevinskog zemljišta.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Skupština Grada Požarevca (u daljem tekstu: Skupština).

Ako nije donet planski dokument građevinsko zemljište u javnoj svojini ne može se otuđiti ili dati u zakup.

Član 4

Postojeće i planirane površine javne namene ne mogu se otuđiti iz javne svojine.

Deo drugi

II NAČIN OTUĐENJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 5

Građevinsko zemljište se otuđuje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima, u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

Izuzetno, građevinsko zemljište se može otuđiti neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim ovom odlukom.

1. Nadležnost za pokretanje, sprovođenje i odlučivanje

Član 6

Odluku o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta i raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje, odnosno raspisivanju javnog oglasa za prikupljanje pismenih ponuda ili odluku o neposrednoj pogodbi radi otuđenja građevinskog zemljišta donosi Gradsko veće Grada Požarevca (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 7

Javni oglas iz člana 6. ove odluke mora se objaviti u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, a objavljuje se i u lokalnim sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli Grada, kao i u elektronskom obliku putem interneta, na zvaničnoj internet stranici Grada.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanja pismenih ponuda iznosi 30 dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 8

Postupak javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda javnim oglasom ili neposredne pogodbe sprovodi Komisija za građevinsko zemljište Skupštine Grada Požarevca (u daljem tekstu: Komisija).

O toku sprovođenja postupka javnog nadmetanja, postupka prikupljanja pismenih ponuda javnim oglasom i neposredne pogodbe, Komisija vodi zapisnik.

Komisija odlučuje u sednici, većinom glasova prisutnih članova, u formi obrazloženog predloga odluke.

Predlog nacrta odluke o otuđenju građevinskog zemljišta Komisije dostavlja svim učesnicima u postupku.

Obrazloženi nacrt predloga odluke i zapisnik iz stava 2. ovog člana Komisija dostavlja Gradskom veću.

Na nacrt predloga odluke Komisije, učesnici postupka mogu uložiti prigovor Gradskom veću u roku od 8 (osam) dana od dana prijema nacrta predloga odluke.

Član 9

Gradsko veće odlučuje o prigovorima na zakonitost postupka i utvrđuje predlog odluke o otuđenju građevinskog zemljišta i predlog ugovora.

Gradsko veće dostavlja Skupštini predlog odluke o otuđenju građevinskog zemljišta i predlog ugovora na koje je pribavljeno mišljenje Gradskog pravobranilaštva Požarevac.

Skupština donosi odluku o otuđenju građevinskog zemljišta.

Odluka se dostavlja svim učesnicima u postupku.

Član 10

Na osnovu odluke Skupštine zaključuje se ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada.

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta zaključuje u ime Grada gradonačelnik.

2. Postupak otuđenja

a) Javno nadmetanje

Član 11

Javni oglas, raspisan radi otuđenja građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem, sadrži:

1) podatke Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Požarevac o građevinskom zemljištu koje se otuđuje,

2) podatke iz planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, za gradnju objekata na građevinskom zemljištu koje je predmet otuđenja,

3) podatke o uređenosti građevinskog zemljišta,

4) obaveštenje da će naknadu za promenu načina korišćenja i katastarske klase građevinskog zemljišta platiti lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, u skladu sa Zakonom,

5) početnu cenu građevinskog zemljišta,

6) iznos licitacionog koraka,

7) visinu depozita za učešće u postupku i uplatni račun,

8) obaveštenje o roku za podnošenje prijave,

9) obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom prijavljivanja na javni oglas,

10) mesto, datum i vreme održavanja javnog nadmetanja,

11) mesto i vreme razgledanja dokumentacije i građevinskog zemljišta,

12) obaveštenje da podnosioci neblagovremene, neuredne i nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno da će iste biti odbačene,

13) obaveštenje da se depozit neće vratiti licu koje se prijavilo za učešće na javnom nadmetanju, a koje nije pristupilo javnom nadmetanju,

14) rok za povraćaj depozita učesnicima koji u postupku javnog nadmetanja ne ponude najpovoljniju cenu za otuđenje građevinskog zemljišta,

15) obaveštenje da učesnik javnog nadmetanja koji je ponudio najpovoljniju cenu, a ne zaključi ugovor u roku iz člana 37. stava 1. ove odluke, gubi pravo na povraćaj depozita,

16) kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđivača,

17) rok za plaćanje cene građevinskog zemljišta,

18) naznaku da se u prijavi obavezno navodi broj računa na koji će se izvršiti povraćaj depozita.

Depozit iz stava 1. tačka 7) ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne cene građevinskog zemljišta.

Od dana raspisivanja javnog oglasa do dana održavanja javnog nadmetanja mora proteći najmanje 30 dana.

Član 12

Prijava za učešće na javnom nadmetanju za otuđenje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Prijava) sadrži:

1) naznaku katastarskih oznaka građevinskog zemljišta za koje se podnosi prijava,

2) za fizička lica: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu stanovanja, broj kontakt telefona i potpis,

3) za preduzetnike i pravna lica: naziv, odnosno poslovno ime, matični broj, poreski identifikacioni broj i sedište, kao i potpis ovlašćenog lica i pečat,

4) broj računa na koji se treba izvršiti povraćaj depozita.

Uz prijavu se dostavlja:

1) dokaz o uplaćenom depozitu,

2) ovlašćenje za zastupanje,

3) fotokopija lične karte za fizička lica, odnosno rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Član 13

Prijava se dostavlja neposredno preko pisarnice Gradske uprave Grada Požarevca, ili putem pošte preporučenom pošiljkom, sa naznakom Komisija za građevinsko zemljište Skupštine Grada Požarevca - za javno nadmetanje, Drinska br. 2, Požarevac.

Do vremena održavanja javnog nadmetanja ne mogu se davati obaveštenja o podnosiocima prijava.

Neblagovremena prijava je prijava koja je podneta po isteku roka za podnošenje prijave.

Prijava je neuredna ako je podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koje građevinsko zemljište se odnosi, a prijava je nepotpuna ako ne sadrži podatke i dokumenta iz člana 12. ove odluke.

Član 14

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja su ispunjeni ukoliko pristigne najmanje jedna blagovremena, uredna i potpuna prijava.

Komisija pre početka javnog nadmetanja zapisnikom konstatuje broj pristiglih prijava po predmetu otuđenja, koje su od pristiglih prijava neblagovremene, nepotpune i neuredne.

Komisija odbacuje neblagovremene, neuredne i nepotpune prijave.

Ukoliko podnosilac blagovremene, uredne i potpune prijave, ne pristupi javnom nadmetanju, smatraće se da je odustao od prijave.

Podnosioci neblagovremene, nepotpune ili neuredne prijave ne mogu da učestvuju u postupku javnog nadmetanja.

Postupku javnog nadmetanja mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 15

Pre početka postupka javnog nadmetanja Komisija proverava identitet prisutnih podnosilaca urednih prijava ili njihovih ovlašćenih zastupnika, izdaje numerisane kartice i utvrđuje listu učesnika javnog nadmetanja.

Član 16

Postupak javnog nadmetanja započinje tako što predsednik Komisije konstatuje koji su podnosioci blagovremenih, urednih i potpunih prijava prisutni, navodi podatke o građevinskom zemljištu koje je predmet javnog nadmetanja i početne cene građevinskog zemljišta.

Nakon iznošenja podataka o građevinskom zemljištu, predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja navodeći podatke o prvoj parceli po redu, njenoj površini i ceni i postavlja pitanje da li ima zainteresovanih učesnika za građevinsko zemljište koje je predmet javnog nadmetanja i da li neko nudi početnu cenu.

Predsednik Komisije postavlja pitanje da li neko nudi veći iznos od ponuđenog iznosa, po utvrđenom licitacionom koraku. Postupak se ponavlja sve dok ima učesnika javnog nadmetanja koji nudi veći iznos od poslednje ponude.

Ukoliko na treći poziv predsednika Komisije niko od prisutnih učesnika ne ponudi veću cenu građevinskog zemljišta od poslednje ponude, Komisija konstatuje najpovoljniju ponudu, unosi je u zapisnik i predsednik Komisije objavljuje da je javno nadmetanje za navedenu parcelu završeno.

Predsednik Komisije objavljuje da je javno nadmetanje završeno i u slučaju ako posle njegovog trećeg poziva niko od prisutnih učesnika ne ponudi ni početnu cenu za navedenu parcelu.

Predsednik Komisije sprovodi isti postupak za svaku katastarsku parcelu sa liste.

Nakon objavljivanja završetka javnog nadmetanja u skladu sa stavom 4. i 5. ovog člana ne mogu se podnositi naknadne ponude.

Član 17

Ukoliko u postupku javnog nadmetanja za predmetno građevinsko zemljište učestvuje jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik, javno nadmetanje se završava kada učesnik, odnosno ovlašćeni zastupnik, prihvati početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno ponudi veći iznos od početne cene.

Član 18

Predsednik Komisije može da izrekne usmenu opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja usmene opomene lice iz stava 1. ovog člana nastavi da ometa rad Komisije, zastaje se sa radom, a lice koje ometa rad se udaljava iz prostorije u kojoj Komisija sprovodi postupak javnog nadmetanja.

Posle udaljenja lica, koje je ometalo rad Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Ako predsednik Komisije ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera usmene opomene i udaljenja lica koje ometa rad Komisije, predsednik može da odluči da se prekine javno nadmetanje.

U slučaju prekida iz stava 4. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak javnog nadmetanja nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljenjem pojedinih lica, zastojem ili prekidom postupka, unose se u zapisnik.

Član 19

Na početku postupka javnog nadmetanja u zapisnik se unosi mesto i vreme javnog nadmetanja, sastav Komisije i podaci o građevinskom zemljištu koje se otuđuje.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, u zapisnik se unose i sledeći podaci:

1) broj prijavljenih učesnika javnog nadmetanja,

2) broj odbačenih prijava,

3) broj blagovremenih, potpunih i urednih prijava,

4) početna cena građevinskog zemljišta, po parcelama,

5) lista učesnika sa ponuđenim cenama građevinskog zemljišta, po parcelama,

6) primedbe učesnika javnog nadmetanja,

7) cena građevinskog zemljišta koja je utvrđena kao najpovoljnija i podaci o učesniku sa najpovoljnijom ponudom,

8) datum, vreme početka i završetka postupka javnog nadmetanja,

9) okolnosti u vezi sa članom 18. ove odluke, i

10) drugi podaci od značaja za rad Komisije. Zapisnik potpisuju svi članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i svi učesnici javnog nadmetanja.

b) Prikupljanje ponuda javnim oglasom

Član 20

Javni oglas, raspisan radi prikupljanja ponuda za otuđenje građevinskog zemljišta, sadrži:

1) podatke Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Požarevac, za građevinsko zemljište koje se otuđuje,

2) podatke iz planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, za gradnju objekata na građevinskom zemljištu koje je predmet otuđenja,

3) podatke o uređenosti građevinskog zemljišta,

4) obaveštenje da će naknadu za promenu načina korišćenja i katastarske klase građevinskog zemljišta platiti lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, u skladu sa Zakonom,

5) početnu cenu građevinskog zemljišta,

6) obaveštenje kog datuma i do koliko sati se mogu dostaviti ponude,

7) podatke o obaveznoj sadržini ponude i dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom dostavljanja ponude,

8) visinu depozita za učešće u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom i uplatni račun,

9) mesto i vreme razgledanja dokumentacije i građevinskog zemljišta,

10) obaveštenje da podnosioci ponuda koje su neblagovremene, neuredne i nepotpune ne mogu učestvovati u postupku,

11) rok za povraćaj depozita učesnicima koji ne ponude najpovoljniju cenu,

12) mesto, datum i vreme održavanja javnog otvaranja ponuda,

13) obaveštenje da podnosilac ponude koji je ponudio najpovoljniju cenu, a ne zaključi ugovor u skladu sa članom 37. stavom 1. ove odluke, gubi pravo na povraćaj depozita,

14) rok plaćanja cene građevinskog zemljišta,

15) kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđivača,

16) naznaku da se u ponudi obavezno navodi broj računa na koji će se izvršiti povraćaj depozita.

Depozit iz stava 1. tačka 8) ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne cene građevinskog zemljišta.

Od dana raspisivanja javnog oglasa do dana održavanja javnog otvaranja ponuda iz stava 1. tačka 12) ovog člana mora proteći najmanje 30 dana.

Član 21

Ponuda iz člana 20. stav 1. tačka 7) sadrži:

1) naznaku katastarskih oznaka građevinskog zemljišta za koje se podnosi ponuda,

2) iznos ponuđene cene,

3) za fizička lica: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresu stanovanja, broj kontakt telefona i potpis.

4) za preduzetnike i pravna lica: naziv, odnosno poslovno ime, matični broj, poreski identifikacioni broj i sedište, kao i potpis ovlašćenog lica i pečat.

5) broj računa na koji se treba izvršiti povraćaj depozita.

Uz ponudu se dostavlja:

1) dokaz o uplaćenom depozitu, sa naznakom za koje građevinske parcele se uplata odnosi,

2) ovlašćenje za zastupanje,

3) fotokopija lične karte za fizička lica, odnosno rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Član 22

Ponuda se dostavlja neposredno preko pisarnice Gradske uprave Grada Požarevca ili putem pošte preporučenom pošiljkom, sa naznakom "Komisija za građevinsko zemljište Skupštine Grada Požarevca", Drinska br. 2, Požarevac u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom na koje građevinsko zemljište se odnosi.

Ponuđena cena građevinskog zemljišta mora biti izražena u dinarskom iznosu koji je isti ili veći od početnog iznosa iz javnog oglasa.

Ponude koje su neblagovremene, nepotpune ili neuredne, Komisija će odbaciti.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Ponuda je neuredna ako je podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koje građevinsko zemljište se odnosi, a ponuda je nepotpuna ako ne sadrži podatke i dokumenta iz člana 21. ove odluke i ako ponuđena cena građevinskog zemljišta nije u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Do vremena održavanja javnog nadmetanja ne mogu se davati obaveštenja o podnosiocima prijava.

Član 23

Postupak javnog otvaranja ponuda započinje unošenjem u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, sastava Komisije, podataka o građevinskom zemljištu za koje su prikupljene ponude i podatke navedene u članu 26. ove odluke.

Ponude otvara predsednik Komisije, čita ih i daje na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira za zapisnik sadržinu svake ponude i konstatuje da li su ponude blagovremene, uredne i potpune.

Neblagovremene, nepotpune i neuredne ponude posebno se odvajaju i odbacuju, što se zapisnički konstatuje.

Komisija u zapisniku konstatuje ako nema dostavljenih ponuda.

Postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom smatra se uspelim ako je prispela najmanje jedna blagovremena, uredna i potpuna ponuda.

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih prispelih ponuda.

Postupku javnog otvaranja ponuda mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 24

U slučaju ometanja rada Komisije u postupku javnog otvaranja ponuda, shodno se primenjuju odredbe člana 18. ove odluke.

Član 25

Zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda potpisuju svi članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i prisutni podnosioci ponuda, odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana, na zahtev prisutnih podnosioca ponuda, odnosno njihovih ovlašćenih zastupnika, u zapisnik se mogu uneti i primedbe na postupak javnog otvaranja ponuda.

Član 26

Komisija sačinjava zapisnik o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda koji mora da sadrži:

- podatke o javnom oglasu,

- broj prispelih ponuda,

- obrazložen predlog da se određene ponude odbace kao neblagovremene, nepotpune i neuredne,

- redosled podnosilaca ponuda po ponuđenim iznosima za svaku građevinsku parcelu.

v) Neposredna pogodba

Član 27

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima predviđenim članom 100. Zakona, kao i u drugim slučajevima predviđenim normativnim propisima.

Član 28

Postupak neposredne pogodbe sprovodi se po zahtevu zainteresovanog lica.

Član 29

Na postupak neposredne pogodbe u slučajevima iz člana 27. shodno se primenjuju odredbe člana 6, 8, 9. i 10. ove odluke.

3. Cena građevinskog zemljišta

Član 30

Cenu građevinskog zemljišta plaća lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu u postupku utvrđenom ovom odlukom.

Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem, prikupljanjem ponuda javnim oglasom, ili neposrednom pogodbom radi izgradnje, utvrđuje se u visini tržišne vrednosti građevinske parcele.

Tržišna vrednost građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu akta nadležnog poreskog organa kojom je izvršena procena nepokretnosti za svaku građevinsku parcelu koja se otuđuje.

Najveća ponuđena cena se naknadno ne može umanjivati.

Član 31

Lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, u skladu sa Zakonom i ovom odlukom, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta, ako se cena građevinskog zemljišta isplaćuje jednokratno, odnosno u rokovima utvrđenim ugovorom ako se cena građevinskog zemljišta plaća u ratama.

4. Poništaj odluke o otuđenju građevinskog zemljišta

Član 32

Ako lice kome se građevinsko zemljište otuđuje ne zaključi ugovor u roku iz člana 37. stava 1. ove odluke, ili ne izvrši ugovornu obavezu plaćanja ugovorene cene građevinskog zemljišta u predviđenom roku iz člana 31. ove odluke, Gradsko veće pokreće postupak za poništaj odluke iz člana 9. stava 3. ove odluke.

Odluku o poništaju odluke o otuđenju građevinskog zemljišta donosi Skupština.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime depozita za učešće u postupku otuđenja građevinskog zemljišta.

III POSTUPAK I NAČIN DAVANJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U ZAKUP

Član 33

Građevinsko zemljište se može dati u zakup javnim nadmetanjem, prikupljanjem pismenih ponuda javnim oglasom ili neposrednom pogodbom, po tržišnim uslovima za izgradnju objekata za koje se izdaje privremena građevinska dozvola, kao i u slučaju davanja koncesije ili poveravanja komunalne delatnosti i ostvarivanja javno-privatnog partnerstva, a u skladu sa Zakonom i drugim posebnim zakonima.

Član 34

Odredbe ove odluke koje se odnose na način, postupak, i uslove otuđenja građevinskog zemljišta shodno se primenjuju i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta.

IV UGOVOR O OTUĐENJU I UGOVOR O DAVANJU U ZAKUP

Član 35

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Požarevca sadrži naročito podatke o: katastarskoj parceli, nameni i veličini budućeg objekta, roku i načinu plaćanja građevinskog zemljišta, roku i načinu plaćanja doprinosa za uređivanje zemljišta, uslovima za uređivanje ako se otuđuje neuređeno građevinsko zemljište, roku u kome zemljište mora da se privede nameni, pravima i obavezama u slučaju neizvršenja obaveza, načinu rešavanja sporova, kao i postupku i uslovima za izmenu ili raskid ugovora.

Kada je ugovorom o otuđenju predviđeno plaćanje na više rata, obavezno se propisuje način usklađivanja visine cene građevinskog zemljišta sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Član 36

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Požarevca sadrži naročito podatke o: katastarskoj parceli, nameni i veličini budućeg objekta, o visini zakupnine, roku trajanja zakupa, roku i načinu plaćanja doprinosa za uređivanje zemljišta, uslovima za uređivanje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište, roku u kome zemljište mora da se privede nameni, pravima i obavezama u slučaju neizvršenja obaveza, načinu rešavanja sporova, kao i postupku i uslovima za izmenu ili raskid ugovora, uslovima pod kojima se zakupcu predmetno zemljište može dati u svojinu.

Kada je ugovorom o zakupu predviđeno plaćanje na više rata, obavezno se propisuje način usklađivanja visine zakupa sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Član 37

Lice koje je pribavilo građevinsko zemljište zaključuje ugovor, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz člana 9. stava 3. ove odluke.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se i overava pred nadležnim organom, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva Požarevac.

Nakon zaključenja i overe ugovora jedan primerak istog se dostavlja Gradskom pravobranilaštvu Požarevac i nadležnom odeljenju za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave Grada Požarevca, koje vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada, u roku od 15 dana od dana zaključenja i overe ugovora.

Član 38

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno učesnik u postupku prikupljanja ponuda, odnosno neposredne pogodbe, koji smatra da je građevinsko zemljište otuđeno ili dato u zakup suprotno odredbama Zakona i ove odluke, te da mu je na taj način povređeno pravo, može podneti nadležnom sudu tužbu za poništaj ugovora, u roku od osam dana od dana saznanja za zaključenje ugovora, a najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

Deo treći

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

JP "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" priprema nacrt Programa otuđenja građevinskog zemljišta za svaku kalendarsku godinu, kao i eventualne izmene i dopune istog.

Član 40

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 4/11).

Član 41

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".