PROGRAM
KONTROLNOG MONITORINGA NIVOA NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA U ŽIVOTNOJ SREDINI NA TERITORIJI GRADA UŽICA ZA 2015/2016. GODINU

("Sl. list grada Užica", br. 30/2015)

 

I OSNOVE PROGRAMA

U skladu sa Zakonom o zaštiti od nejonizujućeg zračenja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009), Grad Užice obezbeđuje kontrolni monitoring nivoa nejonizujućeg zračenja u životnoj sredini, učestvuje u izradi Programa i obezbeđuje finansijska sredstva za njegovu realizaciju na teritoriji Grada Užica.

Grad Užice kao jedinica lokalne samouprave je subjekt sistema zaštite životne sredine i u okviru svoje nadležnosti utvrđene zakonom obezbeđuje monitoring.

Realizacijom ovog Programa kontrolnog monitoringa vrši se periodična (povremena) kontrola nivoa električnih, magnetskih i elektromagnetskih polja, na pojedinim lokacijama ili na celoj teritoriji Grada. Time se nadležnim službama omogućuje uvid u stepen ugroženosti životne sredine koji je posledica nejonizujućih zračenja u domenu električnih i magnetskih polja niskih frekvencija (do 10 kHz) i domenu elektromagnetskih polja visokih frekvencija (10 kHz do 300 GHz).

Dakle, u cilju otkrivanja prisustva, utvrđivanja eventualne opasnosti, obaveštavanja i preduzimanja mera zaštite od nejonizujućih zračenja na teritoriji grada Užica, treba sprovesti kontrolni monitoring nivoa električnih, magnetskih i elektromagnetskih polja (EMP) u životnoj sredini u domenu niskih frekvencija (transformatorske stanice, podzemni i nadzemni dalekovodi) i domenu visokih frekvencija (radio bazne stanice javne mobilne telefonije).

Radio bazne stanice (RBS) javnih mobilnih i fiksnih bežičnih komunikacija postale su poslednjih godina aktuelne brzim razvojem mobilne i fiksne bežične telefonije, kao i sistema bežičnog prenosa podataka.

RBS mobilnih i fiksnih bežičnih komunikacija čine primopredajni antenski sistem i odgovarajuća telekomunikaciona oprema, koja služi za povezivanje sa ostalim delovima mobilne telekomunikacione mreže.

RBS su po svojoj funkciji primopredajni sistemi, čiji predajnici spadaju u grupu sa malom snagom (predajnici od nekoliko desetina vati). Snaga zračenja (samim tim i efektivna izračena snaga) je uvek ograničena na optimalnu, u zavisnosti od opterećenja i uslova propagacije ali se, iz razloga bezbednosti, pri merenju redovno uzima i tzv. maksimalno opterećenje, pri kome ne smeju da se prekorače referentne granične vrednosti ni u jednoj tački u okolini radio bazne stanice. Tom prilikom se redovno uzimaju u obzir i drugi predajnici u zoni. Pored poštovanja tehničkih zahteva u vezi sa uslovima prostiranja elektromagnetnih talasa, moraju se ispoštovati i mere bezbednosti i zaštite zdravlja ljudi i životne sredine. Zbog toga se, kod nas i u svetu, primopredajne antene RBS mobilnih i fiksnih bežičnih komunikacija postavljaju na: stubovima visine do 40 metara, najvišim objektima koji dominiraju okolinom, na fasadama objekata (panelne bazne stanice koje pokrivaju određenu mikrolokaciju) i pokretne radio bazne stanice (montiraju se za vreme održavanja raznih skupova, koncerata i sl.).

Najpotpuniji uvid u izloženost stanovništva EMP moguće je ostvariti na osnovu poznavanja lokacija sa izvorima zračenja, kao i određenih karakteristika radio-stanica: frekvencijski opseg, snaga predajnika, lokacija predajnika, visina i karakteristike predajne antene.

Kontrolni monitoring predstavlja periodično praćenje stanja životne sredine ispitivanjem i ocenjivanjem indikatora stanja.

Kontrolni monitoring nivoa nejonizujućih zračenja vrši se ispitivanjem nivoa električnih, magnetskih i elektromagnetskih polja merenjem i/ili proračunom jačine električnog polja (merne jedinica: V/m - volt po metru) i magnetske indukcije (merna jedinica µT - mikro Tesla): u zadatim oblastima životne sredine, utvrđivanjem prostorne raspodele navedenih veličina i poređenjem dobijenih rezultata sa važećim propisima, kvalitativnim izražavanjem uticaja postojećeg nivoa zračenja na stanovništvo, evidentiranjem svih značajnih izvora EMP po bitnim parametrima i analizom njihovog uticaja u okviru programa kontrolnog monitoringa.

I.1 Sadržaj kontrolnog monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini

Merni lokaliteti

Za potrebe realizacije Programa kontrolnog monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini, određivanje elektromagnetno ugroženih područja na teritoriji grada Užica za 2015/2016. godinu, a u cilju formiranja mapa i lociranja potencijalnih mesta u kojima vrednosti EMP premašuju propisane granice izlaganja nejonizujućim zračenjima, potrebno je pristupiti merenju nivoa EMP u životnoj sredini.

Radi dobijanja vrednosti i ocene stepena izlaganja nejonizujućem zračenju u životnoj sredini, potrebno je vršiti kontrolno merenje nivoa elektromagnetnog zračenja izvora nejonizujućih zračenja u sledećim područjima:

PODRUČJE NISKIH FREKVENCIJA - transformatorskih stanica i nadzemnih elektroenergetskih vodova za prenos ili distribuciju električne energije na sledećim mernim lokalitetima:

Naziv trafostanice

Napomena

TS 110/35 kV Užice 1

Veliko postrojenje na otvorenom. Veliki broj dalekovoda koji ulaze u postrojenje. Blizina stambenih objekata. Stalne pritužbe stanovnika na uticaj.

TS Stadion 2x630 kVA

U neposrednoj blizini dečijeg vrtića i stambenih objekata.

TS Stara crkva 630 kVA

U neposrednoj blizini dečijeg vrtića i stambenih objekata.

TS Blok Zlatibor 2x630 kVA

U stambenoj zgradi, uz ugostiteljski objekat.

TS Nemanjina 1000+630 kVA

U neposrednoj blizini doma Petar Radovanović

 

Naziv dalekovoda

Napomena

TS 35/10 Uremovački potok sabirnice 35 kV- L31702

Nadzemni AlC 50 35 kV; Stambeni objekti u zoni dalekovoda

TS 110/35 Užice
sabirnice 35 kV - TS 35/10
Uremovački potok sabirnice 35 kV

Nadzemni AlC 95 35 kV; Stambeni objekti u zoni dalekovoda

TS 35/10 Terazije
sabirnice 35 kV - TS 35/10 Bela
Zemlja sabirnice 35 kV

Nadzemni AlC 50 35 kV; Gusto stambeno naselje Terazije i Turica.

L31703 - TS 35/10
Zlatiborka sabirnice 35 kV

Nadzemni AlC 95 35 kV; Gusto stambeno naselje Terazije i Turica.

TS 35/10 Carina
sabirnice 35 kV - TS 35/10 Dovarje sabirnice 35 kV

Nadzemni AlC 95 35 kV; U blizini vrtića na Dovarju.

Napomena: Na teritoriji grada postoji na desetine trafo stanica nazivnog napona 10 i 35 kV. Navedene lokacije su karakteristične jer se nalaze u zonama povećane osetljivosti i izvedena merenja će poslužiti za generalnu procenu izlaganja stanovništva.

PODRUČJE VISOKIH FREKVENCIJA - radio bazne stanice mobilne telefonije u zonama povećane osetljivosti u zoni građevinskog područja grada Užica;

U okviru mernih lokaliteta izbor mernih tačaka biće vršen tako da omogući najbolju ocenu nivoa EMP i uticaj na stanovništvo i životnu sredinu. Izabranim mernim tačkama neophodno je da se obuhvate:

• Područja stambenih zona u kojima se osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno

• Škole, domovi, predškolske ustanove, porodilišta, bolnice, turistički objekti, dečija igrališta i dr. Program monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini na teritoriji grada Užica za 2015/2016. godinu obuhvata sledeće merne lokalitete i merna mesta:

Merna mesta

Lokacija radio - bazne stanice

Operater VIP MOBILE - postojeći objekti

MM1

Užičke republike 1 - na objektu

MM2

Trg Svetog Save 34 - na objektu

MM3

Nemanjina 85 - na objektu

MM4

Save Jovanovića 26 - na antenskom stubu

MM5

Miloša Obrenovića 11 - na objektu

MM6

Dimitrija Tucovića 149 - na objektu

MM7

Radnički bataljon bb - zgrada Vodovoda - na objektu

MM8

KG 3111 UE Sevojno, M. Marića bb, na rešetkastom stubu

 

Operater VIP MOBILE - zahtevi u proceduri

Užice "Pora" na stambenom objektu

 

Operater TELENOR - postojeći objekti

MM1

Užice 1: Vujića brdo - objekat JKP"Vodovod"

MM2

Užice 2: Stari grad, objekat JKP "Vodovod"

MM3

Užice 3: D. Tucovića 139

MM4

Užice 8: Jug Bogdanova 1

 

Operater TELENOR - zahtevi u proceduri

Užice "Krčagovo" Hilandarska 4/b, na stambenoj zgradi

Užice 4, R. Dragovića 40, stambeni objekat

Užice 10 "Tempo" Krčagovo poslovni objekat

 

Operater TELEKOM SRBIJA - postojeći objekti

MM1

Užice 1: Hercegovačka 80 - na krovu objekta

MM2

Užice 3: D. Tucovića 141 - krov terase Hotela Zlatibor

MM3

Užice - Krčagovo: Bolnica - krov objekta

MM4

UE - Trg partizana: zgrada PTT/Telekom Srbija

MM5

UE - Radnička: Banjička bb - krov objekta

MM6

UEM Pošta: Ul. Mihajla Pupina 5 - krov objekta

MM7

UEM - Obilićeva: Obilićeva 6 - krov Pošte

MM8

Sevojno centar: Milivoja Marića 14 - krov zgrade PTT

Operater TELEKOM SRBIJA - zahtevi u proceduri

 

Hotel Zlatibor, D. Tucovića 149

 

Ratarska 3, Objekat "Koža"

 

Veliki park, Sportska hala

 

Zatvoreni bazen, Nemanjina 150

 

Sevojno 2, M. Marića bb, na rešetkastom stubu

Merne tačke u okviru svakog lokaliteta odrediće ovlašćena organizacija za sprovođenje kontrolnog monitoringa.

Ponuda za monitoring obuhvata postojeće bazne stanice, uz uvažavanje činjenice da su za nove lokacije baznih stanica zahtevi u proceduri odlučivanja.

Dinamika merenja i merni intervali

Prema Programu kontrolnog monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini za period 2015/2016. godine u području niskih frekvencija vršiće se merenje jačine električnog polja i magnetske indukcije koji potiču od transformatorskih stanica i elektroenergetskih vodova, a u području visokih frekvencija vršiće se merenja jačine električnog polja koje potiče radio baznih stanica javne mobilne telefonije.

Dinamika merenja podrazumeva definisanje postojećeg stanja nivoa EMP na mernim mestima, a u okviru definisanih mernih lokaliteta sa ocenom stanja i uticaja na stanovništvo i životnu sredinu.

Parametri kontrolnog monitoringa, metode merenja i proračuna

Na mernim mestima monitoring nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini ima za cilj određivanje vrednosti jačine električnog polja E (V/m) i magnetske indukcije (µT), prostornu raspodelu i uporediti ih sa referentnim graničnim nivoima izlaganja stanovništva električnim, magnetskim i elektromagnetskim poljima različitih frekvencija, koje propisuje Pravilnik o granicama izlaganja nejonizujućim zračenjima ("Službeni glasnik RS", br.104/09). Sva merenja i tumačenje dobijenih rezultata potrebno je uraditi u skladu sa gore navedenim Pravilnikom.

Kontrolni monitoring nivoa nejonizujućih zračenja vrši se merenjem i/ili proračunom nivoa EMP u zadatim oblastima životne sredine uz obaveznu primenu metoda merenja i proračuna na osnovu važećih domaćih ili međunarodnih standarda.

I.2 Ciljevi monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini

Ciljevi monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini, na definisanim lokacijama, na teritoriji grada Užica su:

1. Utvrđivanje realnog stanja nivoa EMP na osnovu izvedenih merenja jačine električnog polja i magnetske indukcije u životnoj sredini;

2. Poređenje dobijenih rezultata sa važećim propisima u domenu zaštite ljudstva i životne sredine od nejonizujućih zračenja;

3. Dobijanje potrebnih rezultata i informacija radi mogućnosti preventivnog delovanja u cilju zaštite zdravlja ljudi i zaštite životne sredine kao i mogućnost informisanja javnosti o rezultatima merenja;

4. Utvrđivanje i primena mera zaštite od nejonizujućih zračenja u životnoj sredini;

5. Formiranje mapa veštačkih izvora EMP na teritoriji grada Užica;

6. Sprovođenje nadzora i kontrole primene mera zaštite od nejonizujućih zračenja u životnoj sredini;

7. Sagledavanje problema - određivanje novih lokacija i lokacija postojećih izvora nejonizujućih zračenja u planove pri prostornom uređenju novih i rekonstrukciji postojećih naselja i područja.

II FAZE REALIZACIJE PROGRAMA

Realizacija Programa monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini na teritoriji grada Užica za 2015/2016. godinu obuhvata tri faze:

I faza - Donošenje Programa monitoringa nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini na teritoriji grada Užica za 2015/2016. godinu, od strane Gradskog veća grada Užica;

II faza - Izbor organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora.

III faza - Realizacija Programa od strane izabrane ovlašćene stručne organizacije.

III IZVORI FINANSIRANJA

Monitoring nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini na mernim mestima određenim ovim Programom finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Užica za 2015. godinu.

Program objaviti u "Službenom listu grada Užica".