PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA UGROŽENOG KUPCA TOPLOTNE ENERGIJE

("Sl. list grada Niša", br. 96/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju kriterijumi, način zaštite, uslovi, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa ugroženog kupca toplotne energije (u daljem tekstu: ugroženi kupac) koju proizvodi i prodaje energetski subjekt kome je aktom o osnivanju ili aktom o poveravanju obavljanja delatnosti utvrđena obaveza proizvodnje, distribucije i snabdevanja krajnjih kupaca toplotnom energijom (u daljem tekstu: Toplana), izvor i način obezbeđivanja sredstava za snabdevanje određenom količinom toplotne energije, način rada Komisije za utvrđivanje statusa ugroženog kupca toplotne energije, pod posebnim uslovima i način vođenja evidencije ugroženih kupaca.

Član 2

Ugroženi kupac, u smislu ovog pravilnika je krajnji kupac toplotne energije koji je stekao status ugroženog kupca u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 3

Kriterijumi za sticanje statusa ugroženog kupca su:

1) ukupan mesečni prihod domaćinstva

2) broj članova domaćinstva i starosna dob

3) imovno stanje.

Član 4

Uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je ostvaren ukupan mesečni prihod, i to:

1) do 20.000,00 dinara za domaćinstva sa jednim članom;

2) do 27.000,00 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana;

3) do 34.000,00 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova;

4) do 41.000,00 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Gradsko veće Grada Niša usklađuje jednom godišnje vrednost ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva iz stava 1. ovog člana.

Pored prihoda iz stava 1. ovog člana uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je neposedovanje drugog stambenog prostora, osim stambenog prostora koji odgovara potrebama domaćinstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.

Član 5

Javnim pozivom koji raspisuje uprava nadležna za socijalnu zaštitu pokreće se postupak za sticanje statusa ugroženog kupca.

Tekstom javnog poziva se utvrđuje način podnošenja zahteva, dokumentacija koja se podnosi uz zahtev, način odlučivanja po podnetim zahtevima, rok za odlučivanje, obaveze ugroženog kupca do isteka statusa i iznos sredstava koja su budžetom Grada Niša opredeljena za ove namene, kao i iznos sredstava na koja ugroženi kupac ostvaruje pravo sticanjem statusa.

Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Niša, kao i zvaničnoj internet prezentaciji Grada Niša (na sajtu Grada Niša) i trajaće 15 dana od dana objavljivanja.

Član 6

Nakon raspisivanja javnog poziva podnose se zahtevi za sticanje statusa ugroženog kupca (u daljem tekstu: zahtev) Komisiji nadležnoj za utvrđivanje statusa ugroženog kupca toplotne energije (u daljem tekstu: Komisija).

Neblagovremene zahteve Komisija neće razmatrati.

Ako zahtev sadrži neki formalni nedostatak koji sprečava postupanje po istom ili ako je nerazumljiv ili nepotpun, podnosilac se pisanim putem poziva da uočene nedostatke otkloni u roku od 3 dana, uz upozorenje na posledice propuštanja.

Zahtev u pogledu koga podnosilac otkloni uočene nedostatke, u roku od 3 dana, Komisija smatra od početka urednim.

Zahtev sadrži podatke o podnosiocu zahteva i članovima domaćinstva, a naročito o:

1) broju članova domaćinstva;

2) ukupnim mesečnim primanjima i prihodima domaćinstva;

3) imovnom stanju, nepokretnostima i prihodima o nepokretnostima.

Podnosilac zahteva uz zahtev prilaže sledeće dokaze:

1) dokaz o broju članova domaćinstva

- fotokopija lične karte za punoletne članove domaćinstva - kopija prijave prebivališta ili uverenje o prebivalištu za decu

- lična izjava o broju članova zajedničkog domaćinstva

2) dokaz o ukupnim mesečnim primanjima

- ček od penzije,

- isplaćena neto zarada u prethodnom mesecu u odnosu na mesec podnošenja zahteva - od poslodavca

- uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje - za nezaposlene

3) potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini iz mesta stanovanja - za punoletne članove domaćinstva

4) uverenje Republičke poreske uprave o imovnom stanju iz mesta stanovanja - za punoletne članove domaćinstva

5) uverenje Lokalne poreske administracije o imovnom stanju iz mesta stanovanja - za punoletne članove domaćinstva

6) poslednji račun za toplotnu energiju.

Dokazi se pribavljaju za mesec koji prethodi mesecu podnošenja zahteva osim potvrde o katastarskim prihodima koji se odnose na prethodnu godinu.

U slučaju da podnosilac zahteva za sticanje statusa ugroženog kupca nema ugovor o snabdevanju toplotnom energijom, odnosno ukoliko račun ne glasi na njegovo ime, potrebno je da dostavi ugovor o zakupu stana ili potvrdu skupštine stanara o pravu korišćenja prostora.

Član 7

Komisiju formira Gradonačelnik na predlog Uprave nadležne za socijalnu zaštitu.

Komisija ima 5 (pet) članova, od kojih su dva člana iz Uprave nadležne za socijalnu zaštitu, dva člana iz Uprave nadležne za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i jedan član iz Uprave nadležne za građanska stanja i opšte poslove. Svi članovi imaju zamenike.

Komisija ima predsednika i zamenika predsednika Komisije. Predsednik Komisije saziva sednicu Komisije, predsedava i rukovodi radom Komisije, a u njegovom odsustvu ili sprečenosti ove poslove predsednika obavlja njegov zamenik.

Komisija punovažno radi i odlučuje ako sednici prisustvuje više od polovine članova. Komisija radi u sednicama i odluke donosi većinom glasova.

Komisija obrazuje radnu grupu za obavljanje administrativnih i stručnih poslova za potrebe Komisije.

Član 8

Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečijeg dodatka, koji su to pravo ostvarili po propisima kojima se uređuje socijalna zaštita, stiču status ugroženog kupca bez podnošenja zahteva na osnovu podataka kojima raspolaže ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite, a u skladu sa uslovima iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika.

Korisnici koji ostvaruju prava na oslobađanje od plaćanja komunalnih usluga, po gradskom propisu koji reguliše oblast socijalne zaštite stiču status ugroženog kupca, bez podnošenja zahteva, i mogu kumulativno ostvariti pravo po ovom pravilniku samo do iznosa visine naknade za isporučenu toplotnu energiju.

Član 9

Za prijave kod kojih su ispunjeni uslovi iz ovog pravilnika, Komisija vrši rangiranje, u skladu sa merilima iz ovog pravilnika.

Nakon utvrđenog rangiranja Komisija utvrđuje predlog liste reda prvenstva za dodelu statusa ugroženog kupca toplotne energije. Predlog liste Komisija objavljuje na oglasnoj tabli grada u ulici Nikole Pašića 24 i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Niša.

Na Predlog liste podnosilac zahteva može uložiti prigovor Komisiji, u roku od 3 dana od dana objavljivanja Predloga liste. Komisija je obavezna da po pristiglim prigovorima odgovori u roku od 5 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Nakon isteka roka za odgovor na prigovore, Komisija utvrđuje konačnu listu reda prvenstva za dodelu statusa ugroženog kupca toplotne energije.

Konačnu listu Komisija objavljuje odmah po utvrđivanju, na oglasnoj tabli grada ulica Nikole Pašića 24 i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Niša. Na osnovu Konačne liste Komisija u roku od 5 dana donosi Odluku o utvrđivanju statusa ugroženog kupca. Odluka Komisije je konačna.

Odluka obavezno sadrži spisak korisnika koji su stekli status ugroženog kupca, sa iznosom korigovanog mesečnog prihoda po članu domaćinstva, utvrđenim umanjenjem mesečne obaveze za određene količine toplotne energije i novčani iznos umanjenja.

Odluka o utvrđivanju statusa ugroženog kupca objaviće se na oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Niša, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Niša.

Član 10

Korigovani mesečni iznos po članu domaćinstva izračunava se tako što se ukupan mesečni prihod po članu domaćinstva podeli sa korigovanim brojem članova domaćinstva.

Korigovani broj članova domaćinstva izračunava se kao zbir koeficijenata koji se dodeljuju svakom članu domaćinstva u zavisnosti od njegovog starosnog doba.

Osobi starosti do 18 godina dodeljuje se koeficijent 1.25, osobi starosti preko 18 i manje od 65 godina dodeljuje se koeficijent 1.00, osobi starosti preko 65 godina dodeljuje se koeficijent 1.50.

Član 11

Prednost za sticanje statusa ugroženog kupca toplotne energije ima korisnik sa nižim korigovanim mesečnim iznosom prihoda po članu domaćinstva.

Korisnik čija bi subvencija dovela do prekoračenja obima novčanih sredstava koja su javnim pozivom opredeljena ne stiče status ugroženog kupca toplotne energije.

U slučaju da dva ili više korisnika imaju isti iznos korigovanog mesečnog prihoda po članu domaćinstva, prednost za sticanje prava na status ugroženog kupca toplotne energije ima korisnik sa većim brojem članova domaćinstva kojima pripada veći koeficijent iz prethodnog člana.

Član 12

Uverenje o sticanju statusa ugroženog kupca iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika izdaje uprava nadležna za socijalnu zaštitu, na osnovu odluke Komisije za utvrđivanje statusa ugroženog kupca.

Uverenje iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o količini toplotne energije za koji se umanjuje mesečna obaveza i ekvivalentan novčani iznos.

Uverenje o sticanju statusa ugroženog kupca izdaje se, sa rokom važenja do 01. avgusta naredne godine.

Novi zahtev za naredni rok važenja može se podneti nakon raspisivanja novog javnog poziva u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 13

Ako u roku važenja uverenja nastanu promene u podacima na osnovu kojih je uverenje izdato, imalac statusa ugroženog kupca je dužan da organu koji je izdao uverenje podnese zahtev za izmenu uverenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se dokumentacija o nastalim promenama.

Ugroženi kupac gubi status ukoliko prestane da ispunjava uslov iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 14

Ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za utrošenu količinu toplotne energije, pre primene algoritma dvanaestomesečnog raspoređivanja, za novčani iznos ekvivalentan količini toplotne energije, po jediničnoj varijabilnoj ceni za toplotnu energiju koja je važila na dan raspisivanja javnog poziva, na sledeći način:

(1) za domaćinstvo sa jednim članom 1200kWh u grejnoj sezoni, po mesečnom rasporedu: 100kWh u oktobru i aprilu, 200kWh u novembru, decembru, januaru, februaru i martu;

(2) za domaćinstvo sa dva i tri člana 1500kWh u grejnoj sezoni, po mesečnom rasporedu: 125kWh u oktobru i aprilu, 250kWh u novembru, decembru, januaru, februaru i martu;

(3) za domaćinstva sa četiri i pet članova 1800kWh u grejnoj sezoni, po mesečnom rasporedu: 150kWh u oktobru i aprilu, 300kWh u novembru, decembru, januaru, februaru i martu;

(4) za domaćinstva sa šest i više članova 2100kWh u grejnoj sezoni, po mesečnom rasporedu: 175kWh u oktobru i aprilu, 350kWh u novembru, decembru, januaru, februaru i martu;

Član 15

Ukoliko je mesečni račun za isporučenu toplotnu energiju manji od izračunatog umanjenja mesečne obaveze iz člana 12. stava 1. ovog pravilnika, umanjenje će biti obračunato u visini stvarnog mesečnog računa.

Član 16

Zaštita ugroženih kupaca ostvaruje se na osnovu akta koji Komisija direktno dostavlja energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje, radi ostvarivanja prava iz člana 12. ovog pravilnika.

Sastavni deo ovog akta je spisak. Spisak se sa podacima o imenu i prezimenu ugroženog kupca, adresi i jedinstvenom matičnom broju građana, dostavlja u elektronskoj i štampanoj formi energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje.

Član 17

Sredstva za zaštitu ugroženog kupca obezbediće se u budžetu Grada Niša.

Član 18

O statusu ugroženog kupca vodi se evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vode energetski subjekti za snabdevanje u elektronskom obliku, na osnovu podataka dobijenih od Komisije.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Niša".