ODLUKA
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE KOSTOLAČKOG UGLJENOG BASENA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 108/2015)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena (u daljem tekstu: Prostorni plan) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj izmena i dopuna Prostornog plana za zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području izmena i dopuna Prostornog plana;

- potrebe da se u planiranju prostornog razvoja područja koje je u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana, sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način, odnosno predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili sveli na najmanju meru;

- činjenice da izmene i dopune Prostornog plana predstavljaju okvir za realizaciju projekata koji omogućuju dugoročno pouzdano snabdevanje električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

3. Strateška procena se radi istovremeno sa izradom izmena i dopuna Prostornog plana. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata, na teritoriji grada Požarevca, delove gradskih opština Kostolac i Požarevac.

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme izmena i dopuna Prostornog plana, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi izmena i dopuna Prostornog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja izmena i dopuna Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u izmene i dopune Prostornog plana;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

7. Nosilac izrade Strateške procene je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12, 42/13 -US, 50/13 - US, 98/13 - US, 132/14 i 145/14).

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije, regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine, prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada, ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

9. Rok za izradu Strateške procene je 12 meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena.

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

Strateška procena se obavlja u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje JP "Elektroprivreda Srbije".

11. Učešće zainteresovanih organa i organizacija u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se dostavljanjem Izveštaja o strateškoj proceni na mišljenje.

Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena, u trajanju od 30 dana, u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu planskog područja.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena.

13. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

14. Ova odluka stupa na snagu danom stupanja na snagu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena.