PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA IZBOR DIREKTORA USTANOVA OBRAZOVANJA I VASPITANJA

("Sl. glasnik RS", br. 108/2015)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi za izbor direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja - direktora predškolske ustanove i direktora osnovne i srednje škole.

Svi uslovi za izbor direktora

Član 2

Za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja može da bude izabrano lice:

1) koje ima odgovarajuće obrazovanje;

2) koje ima odgovarajuće radno iskustvo na poslovima obrazovanja i vaspitanja;

3) koje ima psihičku, fizičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom i učenicima;

4) koje nije osuđivano pravnosnažnom presudom za krivično delo ili privredni prestup utvrđen Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja;

5) za koje nije, u skladu sa zakonom, utvrđeno diskriminatorno ponašanje;

6) koje ima državljanstvo Republike Srbije;

7) koje zna jezik na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad;

8) koje ima dozvolu za rad, obuku i položen ispit za direktora.

Obrazovanje i radno iskustvo za direktora predškolske ustanove

Član 3

Kandidat za direktora predškolske ustanove ima odgovarajuće obrazovanje i radno iskustvo:

1) ako je stekao visoko obrazovanje za vaspitača ili stručnog saradnika na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine i ima najmanje pet godina rada u ustanovi nakon stečenog odgovarajućeg obrazovanja;

2) ako je stekao visoko obrazovanje za vaspitača na studijama prvog stepena (osnovne akademske, odnosno strukovne studije), studijama u trajanju od tri godine ili višim obrazovanjem i ima najmanje deset godina rada u predškolskoj ustanovi na poslovima vaspitanja i obrazovanja nakon stečenog odgovarajućeg obrazovanja.

Obrazovanje i radno iskustvo za direktora osnovne i srednje škole

Član 4

Kandidat za direktora osnovne i srednje škole ima odgovarajuće obrazovanje i radno iskustvo ako je stekao visoko obrazovanje za nastavnika te vrste škole i područja rada, za pedagoga i psihologa, na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine i ima najmanje pet godina rada u ustanovi na poslovima obrazovanja i vaspitanja nakon stečenog odgovarajućeg obrazovanja.

Izuzetno, ako se na konkurs za direktora osnovne škole ne prijavi ni jedan kandidat sa odgovarajućim obrazovanjem, za direktora osnovne škole može se izabrati i lice koje ima visoko obrazovanje za nastavnika te vrste škole na studijama prvog stepena (osnovne akademske, odnosno strukovne studije), studijama u trajanju od tri godine ili višim obrazovanjem i ima najmanje deset godina rada u ustanovi na poslovima vaspitanja i obrazovanja nakon stečenog odgovarajućeg obrazovanja.

Stečeno stručno i naučno zvanje

Član 5

Prednost za izbor direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ima kandidat koji je stekao neko od zvanja prema propisima iz oblasti obrazovanja.

Psihička, fizička i zdravstvena sposobnost

Član 6

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja mora da ima psihičku, fizičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom i učenicima.

Sposobnost iz stava 1. ovog člana dokazuje se lekarskim uverenjem koje izdaje nadležna zdravstvena ustanova.

Uslovi koji se odnose na raniju osuđivanost i ponašanje

Član 7

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ne može da bude lice za koje je u postupku i na način propisan zakonom utvrđeno diskriminatorno ponašanje.

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ne može da bude lice koje je pravnosnažno osuđeno za privredni prestup u vršenju ranije dužnosti.

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ne može da bude lice koje je osuđivano pravnosnažnom presudom za krivično delo za koje je izrečena bezuslovna kazna zatvora u trajanju od najmanje tri meseca.

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ne može da bude lice koje je osuđivano pravnosnažnom presudom za krivična dela nasilje u porodici, oduzimanje maloletnog lica, zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica ili rodoskrnavljenje, za krivično delo primanje mita ili davanje mita i druga krivična dela protiv službene dužnosti, za krivično delo iz grupe krivičnih dela protiv polne slobode, protiv pravnog saobraćaja i protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom - bez obzira na izrečenu krivičnu sankciju.

Kandidat za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja ne može da ostvari prednost prilikom izbora ako je u toku izbora utvrđeno da je protiv njega pokrenut krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage, potvrđivanjem optužnice kojoj nije prethodila istraga ili donošenjem rešenja o određivanju pritvora pre podnošenja optužnog predloga - za krivična dela iz stava 4. ovog člana.

Stupanje na snagu Pravilnika

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".