PRAVILNIK
O MINIMALNIM KRITERIJUMIMA U POGLEDU ENERGETSKE EFIKASNOSTI U POSTUPKU JAVNE NABAVKE DOBARA

("Sl. glasnik RS", br. 111/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni kriterijumi u pogledu energetske efikasnosti koje naručioci (u smislu zakona kojim se uređuju javne nabavke) određuju u postupku javne nabavke dobara.

Minimalni kriterijumi u pogledu energetske efikasnosti propisani ovim pravilnikom primenjuju se na nabavku:

1) kancelarijske informatičke opreme;

2) frižidera i frižidera sa odeljkom za zamrzavanje hrane;

3) uređaja za klimatizaciju;

4) unutrašnjeg i spoljnog osvetljenja.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) ENERGY STAR kriterijum energetskih svojstava je skup tehničkih zahteva i kriterijuma koji su ispunjeni da bi proizvod imao oznaku ENERGY STAR;

2) indeks energetske efikasnosti EEI je indikator performansi energetske efikasnosti uređaja koji se izračunava u skladu sa aktom kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja;

3) uređaj za klimatizaciju je uređaj koji hladi i/ili greje vazduh u zatvorenom prostoru koristeći levokretni kružni ciklus sa kompresorom na električni pogon, koji vrši sabijanje pare (rashladnog fluida), uključujući uređaje za klimatizaciju sa dodatnim funkcijama, kao što su: odvlaživanje, prečišćavanje vazduha, ventilacija ili dodatno zagrevanje vazduha pomoću električnih grejača, kao i uređaje koji mogu da koriste vodu za evaporativno hlađenje kondenzatora (kondenzovana voda koja nastaje na strani isparivača ili voda koja se dodaje spolja), pod uslovom da mogu da rade i samo uz korišćenje vazduha, bez dodatne vode;

4) dvokanalni uređaj za klimatizaciju je uređaj za klimatizaciju kod koga se tokom hlađenja ili grejanja vazduh za kondenzator ili za isparivač dovodi iz spoljne sredine kroz jedan kanal, a odvodi u spoljnu sredinu kroz drugi kanal, koji je u potpunosti smešten uz zid prostora koji se klimatizuje;

5) jednokanalni uređaj za klimatizaciju je uređaj za klimatizaciju kod koga se tokom hlađenja ili grejanja vazduh za kondenzator ili za isparivač dovodi iz prostora u kome se uređaj nalazi, a zatim izbacuje izvan tog prostora;

6) nominalni koeficijent hlađenja EER je odnos deklarisane rashladne snage [kW] i nominalne električne snage uređaja [kW] pri hlađenju u standardnim nominalnim uslovima;

7) nominalni koeficijent grejanja COP je odnos deklarisane grejne snage [kW] i nominalne električne snage uređaja [kW] pri grejanju u standardnim nominalnim uslovima;

8) sezonski koeficijent hlađenja SEER je ukupni koeficijent hlađenja uređaja, reprezentativan za čitavu sezonu hlađenja, koji se dobija tako što se referentna godišnja potreba za hlađenjem podeli sa godišnjom potrošnjom električne energije za hlađenje;

9) sezonski koeficijent grejanja SCOP je ukupni koeficijent grejanja uređaja, reprezentativan za čitavu naznačenu sezonu grejanja (vrednost za SCOP odnosi se na jednu naznačenu sezonu grejanja), koji se izračunava tako što se referentna godišnja potreba za grejanjem podeli sa godišnjom potrošnjom električne energije za grejanje;

10) sijalica je jedinica čije se emitovanje svetlosti može nezavisno oceniti i koja se sastoji od jednog ili više izvora svetlosti. Može obuhvatati dodatne komponente neophodne za uključivanje, dovod energije ili stabilan rad jedinice, odnosno za distribuciju, filtriranje ili transformaciju optičkog zračenja, u slučajevima kada se te komponente ne mogu ukloniti bez trajnog oštećenja jedinice;

11) usmerena sijalica je sijalica sa najmanje 80% izlaznog svetlosnog zračenja unutar prostornog ugla od π sr (što odgovara konusu sa uglom od 120°);

12) neusmerena sijalica je sijalica koja nije usmerena sijalica.

Član 3

Minimalni kriterijumi u pogledu energetske efikasnosti propisani ovim pravilnikom (u daljem tekstu: minimalni kriterijumi EE) primenjuju se bez obzira na to da li je za ocenjivanje ponuda i dodelu ugovora (u smislu zakona kojim se uređuju javne nabavke) određen kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude ili najniže ponuđene cene.

Član 4

Naručilac u tehničkoj specifikaciji koja je sastavni deo konkursne dokumentacije određuje minimalne kriterijume EE za dobra iz člana 1. stav 2. tač. 1)-4) ovog pravilnika i navodi dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost tih kriterijuma u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 5

Kancelarijska informatička oprema u smislu ovog pravilnika obuhvata:

1) računare: personalne računare, notebook računare, integrisane računare, tanke klijente (thin clients), fizičke servere manjeg formata i radne stanice;

2) monitore;

3) uređaje za obradu slike: fotokopir aparate, štampače, skenere i višenamenske uređaje.

Član 6

Kancelarijska informatička oprema ispunjava minimalne kriterijume EE ako ispunjava najnovije ENERGY STAR kriterijume energetskih svojstava koji su na snazi na dan pokretanja postupka javne nabavke i koji su objavljeni na odgovarajućoj internet stranici na kojoj se objavljuju ENERGY STAR kriterijumi energetskih svojstava.

Član 7

Oznaka Tip I ENERGY STAR je dokaz da kancelarijska informatička oprema ispunjava minimalne kriterijume EE.

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana, kancelarijska informatička oprema ispunjava minimalne kriterijume EE i ako se nalazi na spisku proizvoda koji ispunjavaju ENERGY STAR kriterijume energetskih svojstava.

Umesto dokaza iz st. 1. ili 2. ovog člana, dokaz da kancelarijska informatička oprema ispunjava minimalne kriterijume EE predstavlja i izjava ponuđača da kancelarijska informatička oprema ispunjava minimalne kriterijume EE uz koju se prilaže tehnički dosije proizvođača sa vidno označenim relevantnim karakteristikama proizvoda.

Član 8

Naručilac u konkursnoj dokumentaciji navodi da se uz kancelarijsku informatičku opremu dostavlja priručnik koji se odnosi na funkciju uštede energije i slična pitanja u oblasti informacionih tehnologija, koji se unapred učitava u računar.

U slučaju postupka javne nabavke monitora i uređaja za obradu slike, priručnik sa odgovarajućim uputstvom za korišćenje prilaže se uz upravljački program.

Umesto priručnika iz st. 1. i 2. ovog člana naručilac u konkursnoj dokumentaciji navodi da je potrebno obezbediti jednostavan kurs za podršku upravljanju energetskom efikasnošću informacionih tehnologija ili on-line servis sa informacijama.

Član 9

Frižideri i frižideri sa odeljkom za zamrzavanje hrane ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A+++, odnosno indeks energetske efikasnosti EEI < 22 u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstvo.

Član 10

Oznaka za rashladne uređaje za domaćinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstvo predstavlja dokaz da frižideri i frižideri sa odeljkom za zamrzavanje hrane ispunjavaju minimalne kriterijume EE iz člana 9. ovog pravilnika.

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana i lista sa podacima o rashladnom uređaju za domaćinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti rashladnih uređaja za domaćinstvo predstavlja dokaz da frižideri i frižideri sa odeljkom za zamrzavanje hrane ispunjavaju minimalne kriterijume EE iz člana 9. ovog pravilnika.

Član 11

Jednokanalni uređaji za klimatizaciju ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A ili višu, odnosno ako imaju nominalni koeficijent hlađenja EER ≥ 2,6 i nominalni koeficijent grejanja COP ≥ 2,3, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja za klimatizaciju.

Dvokanalni uređaji za klimatizaciju ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A ili višu, odnosno ako imaju nominalni koeficijent hlađenja EER ≥ 2,6 i nominalni koeficijent grejanja COP ≥ 3,10, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja za klimatizaciju.

Uređaji za klimatizaciju koji nisu dvokanalni ili jednokanalni ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A ili višu, odnosno ako imaju sezonski koeficijent hlađenja SEER ≥ 5,1 i sezonski koeficijent grejanja SCOP ≥ 3,40, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja za klimatizaciju.

Član 12

Oznaka uređaja za klimatizaciju, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja za klimatizaciju, predstavlja dokaz da uređaji za klimatizaciju ispunjavaju minimalne kriterijume EE iz člana 11. ovog pravilnika.

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana i lista sa podacima o uređaju za klimatizaciju u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti uređaja za klimatizaciju predstavlja dokaz da uređaji za klimatizaciju ispunjavaju minimalne kriterijume EE iz člana 11. ovog pravilnika.

Član 13

Unutrašnje osvetljenje u smislu ovog pravilnika uključuje električne sijalice, svetiljke i kontrolne uređaje koji se postavljaju unutar zgrada.

Spoljno osvetljenje u smislu ovog pravilnika uključuje električne sijalice, svetiljke i kontrolne uređaje koji se postavljaju van zgrada, uključujući ulično osvetljenje i saobraćajnu signalizaciju.

Član 14

Neusmerene sijalice namenjene za unutrašnje osvetljenje ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,24, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 8.000 sati.

Usmerene sijalice namenjene za unutrašnje osvetljenje ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,40, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 8.000 sati.

Član 15

Neusmerene sijalice namenjene za unutrašnje osvetljenje ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A+ ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,17, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 15.000 sati.

Usmerene sijalice namenjene za unutrašnje osvetljenje koje su predmet javne nabavke ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A+ ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,18, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 15.000 sati.

Član 16

Neusmerene sijalice namenjene za spoljno osvetljenje ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A+ ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,17, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 16.000 sati.

Usmerene sijalice namenjene za spoljno osvetljenje ispunjavaju minimalne kriterijume EE ako imaju klasu energetske efikasnosti A+ ili višu, odnosno ako imaju indeks energetske efikasnosti EEI ≤ 0,18, u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki i životni vek od najmanje 16.000 sati.

Član 17

Minimalni kriterijumi EE navedeni u članu 16. ovog pravilnika ne primenjuju se na sijalice koje služe za saobraćajnu signalizaciju.

Član 18

Oznaka električne sijalice u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki predstavlja dokaz da električne sijalice koje su predmet javne nabavke imaju odgovarajuću klasu energetske efikasnosti iz čl. 14, 15. ili 16. ovog pravilnika.

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana i lista sa podacima o električnoj sijalici u skladu sa propisima kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti električnih sijalica i svetiljki predstavlja dokaz da električne sijalice koje su predmet javne nabavke imaju odgovarajuću klasu energetske efikasnosti iz čl. 14, 15. ili 16. ovog pravilnika.

Izjava ponuđača uz koju se prilaže tehnički dosije proizvođača predstavlja dokaz da električne sijalice koje su predmet javne nabavke imaju odgovarajući vek trajanja iz čl. 14, 15. ili 16. ovog pravilnika.

Član 19

Minimalni kriterijumi EE iz čl. 14. i 15. ovog pravilnika se ne primenjuju na sijalice koje služe za sledeću vrstu osvetljenja:

1) osvetljenje u boji;

2) osvetljenje u muzejima i umetničkim galerijama;

3) osvetljenje za evakuaciju u hitnim slučajevima;

4) svetleće znakove;

5) svetla na mašinama i opremi;

6) osvetljenje za uzgajanje biljaka;

7) osvetljenje za televizijski prenos sa sportskih objekata;

8) osvetljenje za lica sa oštećenjem vida i posebnim potrebama u pogledu osvetljenja;

9) osvetljenje spomenika i istorijskih objekata koji se ne koriste u komercijalne svrhe;

10) specijalno medicinsko osvetljenje za vršenje pregleda i hirurških zahvata, kao što je osvetljenje u bolnicima, domovima zdravlja i medicinskim i stomatološkim operacionim salama;

11) scensko osvetljenje u pozorištima i televizijskim studijima.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba člana 15. ovog pravilnika koje se primenjuju po isteku godinu dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a odredbe člana 14. prestaju da važe po isteku godinu dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.