ZAKON

O PRIVREDNIM KOMORAMA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 36/2009, 99/2011 - dr. zakon i 112/2015 - dr. zakon)

Čl. 1-7**

(Prestalo da važi)

5. ČLANOVI KOMORE

Član 8

Članovi komore su privredna društva i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost, banke i druge finansijske organizacije i organizacije za osiguranje imovine i lica.

Preduzetnici koji u vidu registrovanog zanimanja obavljaju privrednu delatnost i njihove zadruge su članovi komore preko opštih udruženja preduzetnika.

Zemljoradničke zadruge i drugi oblici organizovanja zemljoradnika su kolektivni članovi komore preko zadružnog saveza.

Članovi komore mogu biti i poslovna i stručna udruženja i društva, organizacije koje obavljaju delatnost u oblastima zdravstvene, socijalne, boračke, odnosno invalidske zaštite, društvene brige o deci i drugim oblastima, kao što je socijalna sigurnost, obrazovanje, nauka, kultura, fizička kultura, kao i organizacije koje svojom delatnošću unapređuju rad i poslovanje privrednih subjekata ili su u oblastima koje su utvrđene zakonom, o čemu odluku donosi nadležni organ komore.

Članovi komore imaju jednaka prava i obaveze.

Član 9

Članovi Privredne komore Srbije mogu biti svi subjekti iz člana 8. ovog zakona koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na teritoriji Republike Srbije.

Članovi Privredne komore Vojvodine mogu biti svi subjekti iz člana 8. ovog zakona koji imaju sedište i obavljaju delatnost na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Članovi Privredne komore Kosovo i Metohija mogu biti svi subjekti iz člana 8. ovog zakona koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Članovi Privredne komore Beograda mogu biti svi subjekti iz člana 8. ovog zakona koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na teritoriji Grada Beograda.

Članovi regionalne komore mogu biti svi subjekti iz člana 8. ovog zakona koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na području opština za koju je osnovana.

Članovi privrednih komora pristupaju i istupaju iz članstva dostavljanjem pismenog obaveštenja o pristupanju, odnosno istupanju komori čiji su članovi.

Pristupanje i istupanje komori subjekata iz člana 8. ovog zakona, kao i prestanak članstva u komori, bliže se uređuju statutom komore.

Čl. 10-20**

(Prestalo da važi)

9. FINANSIRANJE

Član 21

Sredstva za rad komore obrazuju se od članarine, naknada za usluge i iz drugih izvora.

Visinu članarine i osnovicu na osnovu koje se obračunava članarina, kao i način i rokove plaćanja članarine utvrđuje skupština komore.

Čl. 22-36**

(Prestalo da važi)

Napomene

* Odredba člana 2b. stav 4. Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001 i 36/2009), prestala je da važi 4. januara 2012. godine, danom stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 99/2011).

** Danom stupanja na snagu Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015), odnosno 7. januara 2016. godine, prestaje da važi Zakon o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 36/2009 i 99/2011 - dr. zakon), osim odredaba čl. 8, 9. i 21, koje važe do 1. januara 2017. godine.