ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NOVČANE NAKNADE ZA ŠTETU NASTALU NA STOČNOM FONDU I STOČNOJ HRANI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 43/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina novčane naknade nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji grada Kragujevca, koji su pretrpeli štetu na stočnom fondu i stočnoj hrani, usled požara, udara groma, uginuća grla (uginuće usled bolesti, uginuće pri teljenju, prašenju, jagnjenju i dr.).

Član 2

Lice koje nije postupalo sa pažnjom dobrog domaćina ili čijom je namerom ili krajnjom nepažnjom (neadekvatno čuvanje i držanje stoke, odnosno stočne hrane, nestručno lečenje, nestručno rukovanje mašinama i aparatima i slično), došlo do štete iz člana 1. ovog Pravilnika ne može ostvariti pravo na naknadu za štetu koju je pretrpeo.

Član 3

Pravo na novčanu naknadu za štetu iz člana 1. ove odluke, nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva može ostvariti samo jednom u toku godine.

Član 4

Šteta na stočnom fondu usled ujeda pasa lutalica ne predstavlja osnov za ostvarivanje prava na naknadu, kao ni šteta na stočnoj hrani koju su izazvale divlje životinje.

Član 5

Odgajivač je u obavezi da u toku istog ili narednog dana, od kad je šteta i nastala, telefonskim putem obavesti Odeljenje za poljoprivredu i vodoregulaciju ili Službu situacionog centra, a u roku od tri dana od dana nastanka štete, podnese zahtev za naknadu štete i priloži potrebnu dokumentaciju (stočni pasoš, potvrde o izvršenom osemenjavanju, potvrde i izveštaj veterinara o lečenju, uginuću grla, zapisnik vatrogasne službe, odnosno MUP-a o nastaloj šteti ako je došlo do požara i dr.).

Ukoliko do uginuća dođe u toku neradnog dana, odgajivač je u obavezi da prvog radnog dana prijavi štetu.

Član 6

Uzrok i okolnosti pod kojima je šteta nastala, utvrđuje Komisija, koju rešenjem obrazuje Gradsko veće.

U cilju utvrđivanja stvarnog stanja, Komisija može da traži dodatnu dokumentaciju i izvodi druge potrebne dokaze.

Član 7

Komisija je u obavezi da izvrši procenu nastale štete i da predlog Gradskom veću o iznosu novčane naknade.

Član 8

Visina novčane naknade utvrđuje se na sledeći način:

- za štetu čiji je iznos procenjen do 267.000,00 dinara, utvrđuje se novčana naknada u visini od 30% od procenjene štete i

- za štetu čiji je iznos procenjen preko 267.000,00 dinara, utvrđuje se novčana naknada u fiksnom iznosu od 80.000,00 dinara.

Član 9

Naknada štete poljoprivrednim proizvođačima isplaćuje se iz sredstava budžeta Grada za tekuću godinu.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju štete na stočnom fondu i stočnoj hrani ("Službeni list grada Kragujevca", broj 10/13).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".