POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PROGRAMU UVOĐENJA NOVE INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U DIJAGNOSTICI I LEČENJU OD HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI I UNAPREĐIVANJA RADIOLOŠKE SLUŽBE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka), utvrđuje se Program uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i unapređivanja radiološke službe u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2016. godinu, obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
UVOĐENJA NOVE INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U DIJAGNOSTICI I LEČENJU OD HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI I UNAPREĐIVANJA RADIOLOŠKE SLUŽBE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2016. GODINU

I Prikaz i analiza postojeće situacije

Pravovremena dijagnostika hroničnih nezaraznih bolesti izuzetno je značajna za rano i adekvatno lečenje, očuvanje i poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva.

U savremenoj medicinskoj praksi nijedna grana medicine više ne može uspešno da funkcioniše bez pomoći nekih od radioloških metoda. U slučaju potrebe inicijalne dijagnostike različitih patoloških stanja, koriste se pregledi ultrazvukom, rendgenom, kompjuterizovanom tomografijom ili magnetnom rezonancom, a u slučaju praćenja efekata terapije, uspeha operativnog tretmana ili rešavanja postoperativnih komplikacija, neophodno je primeniti neku od radioloških dijagnostičkih procedura. Svi navedeni pregledi podrazumevaju mnoge dijagnostičke slikovne prikaze koji moraju biti adekvatno sačuvani kako bi se mogli koristiti za poređenje i adekvatna merenja tokom određenog perioda. Time bi se unapredila i poboljšala dijagnostika i izabrao bi se pravi tretman određenog oboljenja, što je naročito važno kod hroničnih nezaraznih bolesti u koje spadaju i maligne bolesti.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09-drugi zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - drugi zakon, 93/14, 96/15 i 106/15), članom 13. stav 4. utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, u skladu sa svojim mogućnostima, i utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

S obzirom na značaj omogućavanja brže i ranije dijagnostike i lečenja hroničnih nezaraznih bolesti, mogućnosti boljeg praćenja pacijenata i ranije otkrivanje i tretiranje komplikacija unapređivanjem radiloške dijagnostike, Program uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i unapređivanja radiološke službe na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Program) sprovodi se od 2013. godine, kada je i utvrđen - rešenjem Vlade AP Vojvodine broj: 50-4/2013 od 20. marta 2013. godine. Ovaj program realizovao je Klinički centar Vojvodine.

Od donošenja Programa uveden je centralni digitalni sistem arhiviranja i umrežavanja pojedinačnih punktova u jedan RIS-PACS sistem (Radiology Information System/Picture Archiving and Communication System) u Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine. Pored olakšavanja i unapređivanja svakodnevnog rada, ovaj sistem arhiviranja rešio je i sudckomedicinski problem ispunjavanja zakonske obaveze da se dokumentacija pacijenata čuva i arhivira najmanje pet godina.

U prethodnom periodu kupljeno je dodatnih devet korisničkih licenci za RIS sistem, koje unapređuju dosadašnji rad jer omogućavaju da više radiologa istovremeno pristupi sistemu. Povećan je i kapacitet PACS sistema Kliničkog centra Vojvodine da bi se omogućio prihvat više studija s pregledima (sa 75 na 100 hiljada studija godišnje).

Program uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenja radiološke službe u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2016. godinu će realizovati Klinički centar Vojvodine Novi Sad.

II Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori programa

Opšti cilj

Omogućavanje brže i ranije dijagnostike i lečenja hroničnih nezaraznih bolesti, mogućnost boljeg praćenja pacijenata obolelih od ovih bolesti i ranije otkrivanje i tretiranje komplikacija i sveobuhvatno kvalitetnije, brže i jeftinije funkcionisanje zdravstvenog sistema kroz unapređenje radiološke dijagnostike.

Putem edukativnih seminara, lekari Centra za radiologiju i drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, kao i drugih centara iz Vojvodine, obučiće se za rad s naprednim alatima radioloških informativnih sistema.

Specifični cilj

Stvaranje uslova za kvalitetniju i bržu obradu pacijenata uz ekonomičniju upotrebu sredstava u okviru Centra za radiologiju kao i na drugim klinikama i odeljenjima Kliničkog centra Vojvodine. Mogućnost brže orijentacije o efektima terapije, smanjivanju ili povećanju postojećih lezija ili eventualno pojavljivanje novih koje na prethodnim pregledima nisu detektovane.

Aktivnosti programa

Program obezbeđuje korišćenje centralnog digitalnog sistema arhiviranja i umrežavanja zdravstvenih ustanova u Autonomnoj pokrajini Vojvodini-RIS/PACS sistema koji omogućava bržu i raniju dijagnostiku, bolje praćenje pacijenata, ranije otkrivanje i tretiranje komplikacija. RIS/PACS sistem omogućava kvalitetniju i bržu obradu pacijenata uz ekonomičniju upotrebu sredstava očitavanjem radioloških nalaza van zdravstvene ustanove i mesta gde su načinjeni, dobijanje drugog specijalističkog mišljenja, superviziju nalaza i obavljanje konsultacija bez slanja pacijenta i ponavljanja skupih pregleda.

Edukacija lekara Centra za radiologiju i drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, kao i iz drugih centara iz Vojvodine - tri seminara tokom godine.

Metodologija realizacije programa

Osposobljavanje lekara Centra za radiologiju i drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, kao i iz drugih centara Vojvodine putem tri edukativna seminara (oko trideset lekara po seminaru) - ukupno devedeset lekara.

Indikatori

Edukovano devedeset lekara Kliničkog centra Vojvodine za korišćenje naprednih tehnika i alata radioloških informacionih sistema.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa

Za realizaciju Programa uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenja radiološke službe na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu, potrebno je ukupno 2.030.000,00 dinara - tekući izdaci za:

1. Troškove neto naknada s pripadajućim porezima i doprinosima za učesnike na realizaciji programa u iznosu od 1.130.000,00 dinara.

2. Troškove edukacije u iznosu od 900.000,00 dinara.