POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PROGRAMU UNAPREĐIVANJA ONKOLOŠKE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2015 i 45/2016 - ispr.)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka), utvrđuje se Program unapređivanja onkološke zaštite u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2016. godinu, obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
UNAPREĐIVANJA ONKOLOŠKE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2016. GODINU

I Prikaz i analiza postojeće situacije

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz analize "Zdravstveno stanje stanovništva AP Vojvodine za 2013. godinu", u strukturi uzroka smrti najveći udeo imaju hronične nezarazne bolesti (preko 80%), a među njima, na prvom mestu nalaze se kardiovaskularne bolesti (53,5%), dok su maligne bolesti na drugom mestu (23,1%).

Epidemiološka situacija, u smislu novoobolelih i umrlih po lokalizacijama malignih bolesti u AP Vojvodini (prema podacima iz Registra malignih neoplazmi Vojvodine Instituta za onkologiju Vojvodine za 2011. godinu), jeste sledeća:

Mortalitet:

- Žene (broj umrlih 2.699) po lokalizacijama: 26% dojka, 16% pluća, 11% debelo crevo, 7% grlić materice, 5% jajnici, 39% ostalo.

- Muškarci (broj umrlih 3.639) po lokalizacijama: 34% pluća, 15% debelo crevo, 7% prostata, 5% želudac, 4% mokraćna bešika i 35% ostalo.

Incidencija:

- Žene (broj novoobolelih 4.999) po lokalizacijama: 26% dojka, 12% debelo crevo, 11% pluća, 7% grlić materice, 5% telo materice i 39% ostalo.

- Muškarci (broj novoobolelih 5.159), po lokalizacijama: 27% pluća, 16% debelo crevo, 10% prostata, 5% mokraćna bešika, 4% želudac i 38% ostalo.

Smanjenje učestalosti raka prvih pet vodećih lokalizacija i unapređivanje dijagnostike ranih stadijuma bolesti jesu najveći izazovi u onkologiji danas. Porast incidencije ovih lokalizacija u zemljama u tranziciji postavio je našu zemlju na visokom mestu na skali po broju novootkrivenih slučajeva godišnje. Predviđenje je da će u decenijama koje dolaze, u zemljama u razvoju, stopa obolelih od raka prvih pet lokalizacija rasti, kako zbog nesprovođenja skrining programa, tako i zbog starenja stanovništva. Pomeranje starosne granice obolelih ka mlađoj životnoj dobi jeste dodatni i novi zabrinjavajući faktor.

U saradnji sa ostalim zdravstvenim ustanovama u AP Vojvodini, Institut za onkologiju Vojvodine - kao stožer svih aktivnosti u prevenciji, dijagnostici i terapiji malignih oboljenja, te u kontinuiranoj edukaciji studenata i lekara - sprovodi lečenje bolesnika, a takođe vrši i dijagnostiku i praćenje ovih bolesnika nakon završenog onkološkog lečenja.

Veoma bliska povezanost Instituta za onkologiju Vojvodine - kao koordinatora aktivnosti i edukacije u Vojvodini i ostalih zdravstvenih ustanova potrebno je da bude održana i unapređena i u budućnosti, za dobrobit onkoloških bolesnika u AP Vojvodini. Ciljevi ove saradnje jesu standardizacija i uvođenje najmodernijeg lečenja, te održavanje jednakog kvaliteta usluge u svim onkološkim centrima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Zbog toga, neophodna je stalna edukacija osoblja ovih centara, kao i veoma kvalitetna komunikacija između lekara.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - drugi zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - drugi zakon, 93/14 i 96/15), članom 13. stav 4. utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno za vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, u skladu sa svojim mogućnostima, i utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Radi unapređivanja kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od malignih bolesti, Pokrajinskom skupštinskom odlukom o programu unapređenja onkološke zaštite u Autonomnoj pokrajini Vojvodini ("Službeni list APV", broj 54/14) utvrđen je navedeni program za 2015. godinu koju je realizovao Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica.

Program unapređivanja onkološke zaštite u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2016. godinu realizovaće Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica.

II Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori programa

Opšti cilj

Smanjenje mortaliteta i morbiditeta onkoloških pacijenata i unapređivanje onkološke zaštite na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, te ujednačavanje nivoa zdravstvene zaštite onkoloških bolesnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Specifični ciljevi

1. Edukacija zdravstvenih radnika iz devet opštih bolnica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u prostorijama Instituta za onkologiju Vojvodine, u smislu podizanja efikasnosti dijagnostičkih i terapijskih procedura u onkologiji.

2. Unapređivanje kvaliteta rada polikliničke službe i dnevne bolnice Instituta za onkologiju Vojvodine preko modula za obaveštavanje putem SMS poruka s ciljem kvalitetnog obaveštavanja pacijenata o statusu zakazanog pregleda (novostima, promenama, potvrđenim daljim zakazivanjima), kao i pogleda na raspored rada pojedinačne ambulante ili dijagnostičke jedinice.

3. Povećanje dostupnosti onkološke zaštite korišćenjem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija. Upotrebom modula E-pacijent - "Zakažite od kuće" unapređuje se dostupnost i pristupačnost zdravstvene zaštite pri zakazivanju onkoloških pregleda, dijagnostičkih procedura i terapija.

Aktivnosti programa

1. Nabavka, instaliranje i puštanje u rad sledeće opreme:

- laparoskopski stub sa rezačem tumora i pripadajućim instrumentima za endoskopsku hirurgiju - obezbeđenje dela sredstava;

- prenosivi računar - laptop za pripremu predavanja i videoprojektor za video prezentaciju;

- programski modul za E-pacijent - "Zakažite od kuće";

- programski modul za obaveštavanje putem slanja SMS poruka.

2. Edukacija zdravstvenih radnika po sledećem planu i dinamici:

2.1. Aktivnosti na realizaciji prvog specifičnog cilja Programa-edukacija zdravstvenih radnika iz devet opštih bolnica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine:

2.1.1. Stručni pokazni kursevi terapijskih procedura - demonstracija operativnih procedura (onkoloških operacija) u operacionoj sali ili korišćenjem računarske mreže i audio-video panela u Institutu za onkologiju Vojvodine za zdravstvene radnike iz devet opštih bolnica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Stručni pokazni kursevi će se održavati tri puta godišnje, u operacionim salama Instituta za onkologiju Vojvodine, u vidu jedne od pokaznih operacija karcinoma dojke, kolorektuma ili hepatobiliopankreatičnih tumora, karcinoma grlića ili tela materice. Kursevi će trajati dva dana, pri čemu će prvog dana biti obrađena problematika pojedinih hirurških organa (po jedna pokazna operacija), dok će se drugog dana izvoditi pokazne operacije kod karcinoma ginekoloških organa. Kao dodatni vid ove edukacije, na Institut za onkologiju Vojvodine u toku ovih kurseva, a nakon pokaznih operacija, organizovaće se diskusija s kolegama iz zdravstvenih ustanova (učesnicima kursa), tokom koje će biti prezentovani najinteresantniji slučajevi obolelih pacijenata iz svakodnevne hirurško-onkološke prakse, o čemu će se i diskutovati. Diskusija bi obuhvatila različite modalitete i pristupe u dijagnostici i lečenju prezentovanih slučajeva. Treći vid edukacije u delu ginekološke onkologije biće i praktična edukacija - osnovne dijagnostičke procedure u polikliničkoj službi.

2.1.2. Radionice na kojima zdravstveni radnici iz devet opštih bolnica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine prikazuju svoje slučajeve zdravstvenim radnicima Instituta za onkologiju Vojvodine i na kojima se - nakon kliničko, radiološko, patološke korelacije, po principima medicine zasnovane na dokazima - donosi odluka o tipu i modelu onkološkog lečenja prikazanih pacijenata. Radionice će se održavati u prostorijama Instituta za onkologiju Vojvodine, tri puta godišnje, uz prisustvo lekara iz opštih bolnica s teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine ili telemedicinskim putem. Uz ove stručne konsultacije, biće održavana i predavanja lekara u vezi sa savremenim dijagnostičkim, terapijskim i operativnim tehnikama onkološkog lečenja.

2.2. Aktivnosti na realizaciji drugog specifičnog cilja - unapređivanje kvaliteta rada polikliničke službe i dnevne bolnice Instituta za onkologiju Vojvodine

Efikasno zakazivanje pregleda, transparentnost pri radu i on-lajn obaveštenost i kontrola stanja zakazivanja, svođenje greške na minimum, smanjenje putnih troškova pacijenata i telefonskih računa - ključni su efekti, dok su za pacijente jednostavan, komotan i fleksibilan način zakazivanja medicinskih usluga "bilo gde i bilo kada", kao i primanje obaveštenja o zakazanom pregledu "bilo gde i bilo kada" - ključne prednosti. Na taj način, postiže se kvalitetno obaveštavanje pacijenata o statusu zakazanog pregleda (novostima, promenama, potvrđenim daljim zakazivanjima pacijenta), i omogućava im se pogled na raspored rada pojedinačne ambulante ili dijagnostičke jedinice. Ovaj modul predstavlja nadogradnju postojećeg bolničkog informacionog sistema.

2.3. Aktivnosti na realizaciji trećeg specifičnog cilja-povećanje dostupnosti onkološke zaštite korišćenjem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija

Puštanjem u rad modula E-pacijent - "Zakažite od kuće" omogućava se zakazivanje pregleda, dijagnostičkih i terapijskih procedura u bilo koje vreme i iz bilo kog mesta ("bilo kad i bilo gde") - jedini preduslov jeste pristup internetu. Na taj način omogućava se pacijentima da u zdravstvenom sistemu ne budu samo "predmet rada", već postaju aktivni učesnici koji se interaktivno uključuju u tok lečenja. Ovaj modul predstavlja nadogradnju postojećeg bolničkog informacionog sistema.

Metodologija sprovođenja programa

Nabavka, instaliranje i puštanje u rad opreme, kao i edukacija zdravstvenih radnika koji se bave zdravstvenom zaštitom onkoloških pacijenata u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, neophodni su za realizaciju ovog programa.

Indikatori

Realizacija programa će se pratiti putem zadatih indikatora: nabavke opreme, izvršenih edukacija (održanih radionica) i izvršenih pokaznih operacija s ciljem podizanja nivoa zdravstvene zaštite, te instaliranja i puštanja u rad modula za E-pacijent i modula za obaveštavanje putem slanja SMS poruka.

III Finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa

Za realizaciju Programa unapređivanja onkološke zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za 2016. godinu potrebno je ukupno 4.790.250,00 dinara, od čega:

Kapitalni izdaci od 3.501.310,00 dinara za troškove nabavke opreme: laparaskopskog stuba sa rezačem tumora i pripadajućim instrumentima za endoskopsku hirurgiju, prenosivog računara i viodeoprojektora, programskog modula za E pacijenta i programskog modula za sms poruke.

Tekući izdaci u iznosu od 1.288.940,00 dinara za troškove neto naknada s pripadajućim porezima i doprinosima za učesnike na realizaciji programa.