ODLUKA

O GRADSKIM UPRAVAMA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 25/2015 - prečišćen tekst i 44/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o Gradskim upravama grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) obrazuju se: gradske uprave za pojedine oblasti (u daljem tekstu: gradske uprave) i posebna služba za obavljanje poslova interne revizije kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta, kao i pravnih subjekata kod kojih je osnivač Grad, uređuje njihova organizacija i rad, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje njihovih poslova.

Član 2

Gradske uprave obrazuju se za vršenje poslova lokalne samouprave utvrđenih Ustavom, zakonom, Statutom i drugim propisima.

Gradske uprave, pored poslova iz stava 1. ovog člana, mogu vršiti i poverene nadležnosti Republike Srbije.

Član 3

Gradske uprave:

- pripremaju nacrte propisa i drugih akata koje donosi Skupština grada, Gradonačelnik i Gradsko veće;

- izvršavaju odluke i druge akte Skupštine grada, Gradonačelnika i Gradskog veća;

- rešavaju u upravnom postupku u prvom stepenu o pravima i dužnostima građana, preduzeća, ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti Grada;

- obavljaju poslove upravnog nadzora nad izvršavanjem propisa i drugih opštih akata Skupštine grada;

- izvršavaju zakone i druge propise čije je izvršavanje povereno Gradu;

- obavljaju stručne i druge poslove koje utvrdi Skupština grada, Gradonačelnik i Gradsko veće;

- obavljaju i druge poslove utvrđene zakonom, Statutom, odlukama Skupštine grada i drugim aktima.

Član 4

U gradu Kragujevcu za vršenje poslova iz člana 1. ove odluke i određenih stručnih poslova za potrebe organa Grada, obrazuju se 13 gradskih uprava za određene oblasti.

Za obavljanje poslova interne revizije kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta Grada, kao i kod pravnih subjekata čiji je osnivač Grad, obrazuje se posebna služba (u daljem tekstu: posebna služba).

Član 5

Prava, obaveze i odgovornosti, postavljenih lica i zaposlenih u gradskim upravama i posebnoj službi utvrđeni su Ustavom, zakonom, kolektivnim ugovorima, aktima: organa Grada, načelnika uprava, odnosno rukovodioca posebne službe i drugim propisima.

Član 6

Puno radno vreme u gradskim upravama i posebnoj službi iznosi 40 časova u sedmici.

Radna sedmica traje pet radnih dana.

Član 7

Postavljena lica i zaposleni u gradskim upravama i posebnoj službi obavezni su da poslove na ostvarivanju i obezbeđivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava i interesa građana, pravnih lica i drugih subjekata, obavljaju odgovorno, savesno i efikasno, u skladu sa Ustavom, zakonom, Statutom grada, ovom Odlukom i pravilima struke.

Član 8

Prava, obaveze i odgovornosti iz rada i po osnovu rada postavljenih i zaposlenih u gradskim upravama i posebnoj službi uređuju se u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koja se primenjuju na zaposlene u organima lokalne samouprave.

Član 9

Postavljena lica i zaposleni u gradskim upravama i posebnoj službi, ne mogu se u obavljanju svojih poslova rukovoditi svojim političkim ubeđenjima, niti ih mogu izražavati i zastupati.

Član 10

Rad gradskih uprava i posebne službe dostupan je javnosti, u skladu sa zakonom.

Član 11

Sredstva za finansiranje poslova gradskih uprava i posebne službe obezbeđuju se u budžetu grada, u kome se posebno iskazuju i vode sredstva preneta iz budžeta Republike Srbije, za finansiranje poverenih nadležnosti, u skladu sa zakonom.

Član 12

Gradske uprave i posebna služba imaju jedan ili više pečata.

Broj, izgled, sadržinu, način čuvanja i rukovanja pečatom gradske uprave, odnosno posebne službe utvrđuje lice koje rukovodi gradskom upravom, odnosno posebnom službom, uz pribavljanje saglasnosti nadležnog ministarstva u skladu sa zakonom.

II ORGANIZACIJA I DELOKRUG GRADSKIH UPRAVA

Član 13

Osnovna načela organizacije obavljanja poslova izvorne i poverene nadležnosti su:

- da se istovrsni ili srodni i međusobno povezani poslovi grupišu u odgovarajuće celine,

- blagovremeno odlučivanje o pravima, obavezama i na zakonu zasnovanim interesima građana, pravnih lica i drugih subjekata,

- stručno, racionalno i ekonomično obavljanje poslova,

- efikasno rukovođenje upravom i stalni nadzor nad izvršavanjem poslova,

- primena savremenih metoda i sredstava rada.

2.1. Gradske uprave

Član 14

Polazeći od načela utvrđenih članom 13. ove Odluke, za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih uprava obrazuju se 13 gradskih uprava to:

1. Gradska uprava za finansije,

2. Gradska poreska uprava,

3. Gradska uprava za investicije,

4. Gradska uprava za imovinu,

5. Gradska uprava za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine,

6. Gradska uprava za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj,

7. Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove,

8. Gradska uprava za privredu,

9. Gradska uprava za vanprivredne delatnosti,

10. Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu,

11. Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove

12. Gradska uprava za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća

13. Gradska uprava za javne nabavke

Član 15

Gradske uprave obrazuju se prema vrsti, međusobnoj povezanosti i obimu poslova čijim se vršenjem obezbeđuje efikasan, objedinjen i usklađen rad u oblasti za koju se obrazuju.

Član 16

Pojedini poslovi gradskih uprava na području Grada mogu se organizovati i obavljati u mesnim zajednicama, gradskim kancelarijama, a u naseljenim mestima u mesnim kancelarijama.

Član 17

U okviru gradskih uprava za pojedine oblasti mogu se obrazovati unutrašnje organizacione jedinice.

Unutrašnje organizacione jedinice obrazuju se prema poslovima koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost.

Naziv, broj, poslovi, organizacija i rad unutrašnjih organizacionih jedinica u gradskim upravama, utvrđuju se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u gradskoj upravi za određenu oblast.

Akt iz stava 3. ovog člana donosi načelnik uprave za pojedinu oblast uz saglasnost Gradskog veća.

Član 18

Unutrašnje uređenje i sistematizacija radnih mesta u gradskoj upravi za pojedinu oblast mora biti prilagođena delokrugu i radnim procesima u gradskoj upravi tako da obezbeđuje:

- prilagođenost unutrašnje organizacije celini poslova gradske uprave;

- stručno, efikasno, racionalno i usklađeno vršenje poslova u gradskoj upravi;

- zakonito i blagovremeno odlučivanje u upravnom postupku;

- grupisanje istovrsnih ili srodnih i međusobno povezanih poslova u odgovarajuće unutrašnje organizacione jedinice;

- efikasnu saradnju između gradskih uprava za pojedine oblasti i njihovu saradnju sa državnim organima i organizacijama.

2.1.1. Nadležnosti Gradskih uprava

Član 19

Gradska uprava za finansije, obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno- pravne, normativno-pravne, administrativno-tehničke i druge poslove za organe Grada, posebne i stručne službe i druge korisnike budžeta u skladu sa zakonom u oblasti:

- bilansiranja javnih prihoda i javnih rashoda budžeta Grada,

- planiranja i pripreme nacrta Odluke o budžetu Grada, planiranja i pripreme nacrta Odluke o rebalansu budžeta Grada, izrade konsolidovanog završnog računa, finansijskog planiranja,

- upravljanja javnim gotovinskim sredstvima, kontrole rashoda budžeta, upravljanja javnim dugom,

- budžetskog računovodstva i izveštavanja,

- preusmeravanja aproprijacija odobrenih na ime određenih rashoda, u skladu sa zakonom,

- pripreme predloga finansijskog plana direktnog korisnika, vođenja poslovnih knjiga direktnog korisnika, pomoćnih evidencija direktnog korisnika, prijema, kontrole i knjiženja računovodstvenih isprava, plaćanja sa aspekta ugovorenih obaveza i namenskog trošenja planiranih rashoda i izdataka, usaglašavanja potraživanja i obaveza, popisa imovine i obaveza u zakonom predviđenom roku, usaglašavanja pomoćnih knjiga sa glavnom knjigom trezora i sastavljanja finansijskih izveštaja za tekuću budžetsku godinu,

- obračuna plata, dodataka na plate, naknada i drugih primanja,

- blagajničkog poslovanja,

- fakturisanja usluga,

- usaglašavanja potraživanja i obaveza,

- određivanja kvota direktnim korisnicima sredstava budžeta Grada,

- vođenja glavne knjige trezora,

- davanja mišljenja na nacrte odluka i drugih akata koji imaju uticaja na budžetska primanja i izdatke i normativnog uređivanja poslova iz svoje nadležnosti.

Gradska uprava za finansije obavlja i druge poslove iz oblasti finansija koji su povereni Gradu, kao i druge poslove iz ove oblasti za potrebe organa Grada, posebnih i stručnih službi i drugih korisnika budžeta.

Gradska uprava za finansije donosi plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 20

Gradska poreska uprava obrazuje se za:

- utvrđivanja poreza na imovinu, lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta (za pravna lica) i drugih izvornih javnih prihoda Grada u skladu sa posebnim propisima i zakonom (u daljem tekstu: lokalni javni prihod Grada), procene tržišne vrednosti nepokretnosti, na osnovu ovlašćenja propisanih članom 29. Zakona o javnoj svojini, za potrebe postupaka pribavljanja i otuđenja nepokretnosti u svojini Grada, procene tržišne vrednosti nepokretnosti u postupcima prinudne naplate poreskog duga, procene nepokretnosti koje su u svojini Grada;

- utvrđivanja poreza na imovinu, lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta (za pravna lica) i drugih izvornih javnih prihoda Grada u skladu sa posebnim propisima i zakonom (u daljem tekstu: lokalni javni prihod Grada);

- planiranja i praćenja naplate lokalnog javnog prihoda Grada;

- vođenja poreskog postupka (utvrđivanje, naplata i kontrola lokalnih javnih prihoda Grada) i staranja o pravima i obavezama poreskih obveznika;

- vođenja registra obveznika lokalnih javnih prihoda Grada;

- obavljanja kancelarijske i terenske kontrole radi provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda Grada u skladu sa zakonom i identifikacija i evidentiranje nepokretnosti za koje nije utvrđen lokalni javni prihod Grada;

- redovne i prinudne naplate lokalnih javnih prihoda Grada i sporednih poreskih davanja u skladu sa zakonom;

- podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka za poreske prekršaje;

- vođenja prvostepenog upravnog postupka po žalbama poreskih obveznika izjavljenim protiv upravnih akata donetih u poreskom postupku;

- primene jedinstvenog informacionog sistema za lokalne javne prihode Grada;

- vođenja poreskog knjigovodstva za lokalne javne prihode u skladu sa propisima;

- planiranja i sprovođenja obuke zaposlenih;

- pružanja osnovne stručne i pravne pomoći poreskim obveznicima o poreskim propisima iz kojih proizilazi njihova poreska obaveza po osnovi lokalnih javnih prihoda Grada;

- izdavanja uverenja i potvrda o činjenicama o kojima vodi službenu evidenciju i druge poslove u skladu sa zakonom;

- pripreme i izrade nacrta akata iz oblasti ostvarivanja lokalnih javnih prihoda Grada;

Gradska poreska uprava obavlja i druge poslove vezane za utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih javnih prihoda budžeta Grada.

Gradska poreska uprava donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 21

Gradska uprava za investicije obrazuje se za:

Stručne, finansijsko-materijalne, upravno- pravne, normativno-pravne, administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

- strateškog planiranja, iniciranja, izrade i sprovođenja godišnjih programa, odnosno projekata investicija značajnih za Grad, koje utvrdi Gradsko veće (u daljem tekstu: investicije),

- projektovanja i praćenja realizacije budžeta za investicije,

- predlaganja prioriteta investicija, kao i određivanja projektnih zadataka sa nosiocima,

- koordiniranja poslova imovinsko-pravne pripreme, planske dokumentacije, projektne dokumentacije sa nadležnim gradskim upravama i preduzećima čiji je osnivač Grad,

- koordiniranja i sprovođenja poslova na izradi projektne dokumentacije subjektima ovlašćenim za izradu projektne i druge dokumentacije za objekte niskogradnje i visokogradnje,

- učestvovanja u implementaciji i praćenju ostvarivanja investicija po fazama, kada Grad nije investitor,

- uspostavljanja baze podataka neophodne za sprovođenje investicija i investicionog marketinga,

- koordiniranja aktivnosti donatora (vladinog, kao i nevladinog sektora) i Grada u realizaciji investicija,

- realizacije (upravljanja, pripreme tenderske dokumentacije, nadzora i sl.) investicija koje se finansiraju sredstvima budžeta,

- izrade strategija, biznis planova na realizaciji koncepta partnerstva javnog i privatnog sektora, studija izvodljivosti za formiranje investicionih fondova na obrtnoj osnovi,

- osnivačkih odluka nad JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", JP "Gradska stambena agencija", nadzor nad njihovim radom u skladu sa zakonom, kao i utvrđivanja predloga odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora, kao i predloga akta za imenovanje direktora,

- realizacije investicija u oblasti javnih vodovoda, koji se delom ili u celini finansiraju sredstvima budžeta,

- pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada,

- izrade finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, finansijsko-računovodstvenih poslova, izrade pomoćnih evidencija, prijema, kontrole i knjiženja računovodstvenih isprava, vođenja poslovnih knjiga i usklađivanja sa glavnom knjigom trezora, praćenja izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenja i sprovođenja procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrade i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenja završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

- obavljanje poslova na obezbeđivanju uslova za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu: javnog građevinskog zemljišta, gradskih puteva i ulica i nekategorisanih puteva kao i komunalnih delatnosti na selu, kao delatnosti od opšteg interesa, tako što:

• priprema godišnje, srednjoročne i dugoročne programe

• vrši istražne radove u cilju pribavljanja zemljišta

• sa nadležnom gradskom upravom za imovinu Grada, obavlja poslove vezane za pribavljanje poljoprivrednog zemljišta,

- pribavlja geološke, geomehaničke, geodetske i druge podloge u skladu sa potrebama realizacije projekata,

- vrši stručne poslove na usklađivanju programa sa razvojnim programima komunalne infrastrukture, u skladu sa odlukama Skupštine grada,

- vrši poslove stručnog investitorskog nadzora i nadzor komunalnog održavanja, osim održavanja javne rasvete i utroška električne energije za javnu rasvetu na selu,

- obezbeđuje uslove za opremanje javnog građevinskog zemljišta odnosno obezbeđivanje uslova za izgradnju objekata komunalne infrastrukture i uređenja javnih površina u gradu i na selu, osim održavanja javne rasvete i utroška električne energije za javnu rasvetu na selu, čiji je investitor grad Kragujevac, tako što:

• pribavlja potrebna akta od nadležnih organa radi izgradnje tih objekata,

• sprovodi postupak javne nabavke izrade tehničke dokumentacije i izvođenja radova za te objekte u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine grada kojima se uređuje oblast javnih nabavki,

• preduzima potrebne radnje radi uknjižbe objekata,

- podnošenja zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za sve objekte u kojima se kao investitor ili suinvestitor pojavljuje Grad odnosno za sve objekte koji se grade na zemljištu koje je u javnoj svojini, osim zahteva koji su u ovoj oblasti u nadležnosti javnih i javno komunalnih preduzeća;

- izrađuje Programe uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta,

- vršenja investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji javnog puta; organizovanja i obavljanja stručnih poslova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti javnog puta; ustupanja radova na održavanju javnog puta; organizovanja stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom javnog puta; planiranja izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnog puta.

Gradska uprava za investicije, obavlja i druge poslove u oblasti investicija koje su poverene Gradu, kao i druge poslove u ovoj oblasti utvrđene odlukama organa Grada.

Gradska uprava za investicije donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 22

Gradska uprava za imovinu obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno-pravne, normativno-pravne, administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

• pribavljanja nepokretnosti u skladu sa Zakonom,

• otuđenje nepokretnosti u skladu sa Zakonom,

• davanja nepokretnosti na korišćenje, odnosno u zakup u skladu sa Zakonom,

• osnivačkih prava nad Javno stambenim preduzećem Kragujevac, nadzor nad njegovim radom u skladu sa zakonom, kao i utvrđivanja predloga odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora, kao i predloga akta za imenovanje direktora,

• identifikacije i evidencije imovine Grada i ažuriranja nastalih promena, kao i dostavljanja izjašnjenja Gradskom pravobranilaštvu u postupcima davanja saglasnosti radi izgradnje, legalizacije, restitucije i drugim u predmetima gde se kao sukorisnik, odnosno korisnik, pojavljuje Grad,

• nadzora, upravljanja, korišćenja, očuvanja i uvećanja imovine Grada,

• upisa nepokretnosti u javnoj svojini Grada u javne knjige o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima i vođenje registra stambenih zgrada,

• evidencije obračuna i dostava isprava radi naplate zakupnine za poslovni prostor,

• utvrđivanja otkupne cene stana i naknade za korišćenje, odnosno zakup poslovnog prostora,

• postupka konverzije prava korišćenja u pravo svojine uz nadoknadu, vršenja revalorizacije iznosa stvarnih troškova pribavljanja prava korišćenja i zakupa i utvrđivanja visine naknade za konverziju prava,

• postupka konverzije prava dugoročnog zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini u pravo svojine, u skladu sa Zakonom i odlukama Skupštine grada,

• obračuna knjigovodstvene vrednosti i utvrđivanja amortizacije za stambeni i poslovni prostor kojim upravlja Grad,

• kontrole korišćenja poslovnog i stambenog prostora kojim raspolaže Grad, kao i utvrđivanja visine naknade za korišćenje poslovnog prostora,

• davanje nepokretnosti u zakup u skladu sa zakonom,

• tržišnog uređenja odnosa između Grada i korisnika, odnosno zakupaca,

• zaključenja ugovora o davanju u zakup poslovnog prostora, kao i o otkupu stanova,

• održavanja stambenih zgrada i bezbednosti njihovog korišćenja,

• utvrđivanje visine naknade za održavanje stambenih zgrada,

• postupak prenošenja prava zakupa na stanu,

• iseljenja lica iz stanova i zajedničkih prostorija u stambenim zgradama koje se koriste bez pravnog osnova,

• obezbeđivanja stanova za preseljenje nosilaca stanarskih prava iz stanova u privatnom vlasništvu radi vraćanja tih stanova njihovim vlasnicima u skladu sa zakonom i prinudnog izvršenja rešenje o iseljenju,

• nadzora nad korišćenjem imovine Grada,

• poništaja pravosnažnog rešenja o izuzimanju gradskog građevinskog zemljišta,

• utvrđivanje prestanaka prava korišćenja na građevinskom zemljištu, u skladu sa Zakonom,

• utvrđivanja zemljišta za redovnu upotrebu postojećeg objekta i formiranje građevinske parcele,

• planiranja i sprovođenja postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda za davanje u zakup (privremeni i trajni) ili otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada, u skladu sa Zakonom i odlukama Skupštine grada;

• otuđenja i davanja u zakup (privremeni i trajni) građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada, po sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, u skladu sa Zakonom i odlukama Skupštine grada;

• davanja u zakup (privremeni i trajni) ili otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada neposrednom pogodbom, u skladu sa Zakonom i odlukama Skupštine grada;

• zaključivanja ugovora o davanju u zakup (privremeni i trajni) ili otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada;

• vođenja evidencije i praćenja realizacije zaključenih ugovora o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada i preduzimanje radnji radi izvršenja ugovora, u skladu sa Zakonom i odlukama Skupštine Grada;

• eksproprijacije i administrativnog prenosa zemljišta i zgrada,

• uspostavljanja prava službenosti i deeksproprijacije,

• poslova za Komisiju za vraćanje oduzetog zemljišta,

• prinudnog izvršenja i preuzimanja u posed građevinskog zemljišta,

• pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada,

• kontrole i sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta Grada,

• konsolidacije izveštaja i sastavljanje konsolidovanog godišnjeg izveštaja i podnošenje gradskoj upravi nadležnoj za finansije, kao i evidencije, obračune i dostave isprava radi naplate zakupnine za poslovni prostor

• izrade finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, finansijsko-računovodstvenih poslova, izrade pomoćnih evidencija, prijema, kontrole i knjiženja računovodstvenih isprava, vođenja poslovnih knjiga i usklađivanja sa glavnom knjigom trezora, praćenja izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenja i sprovođenja procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrade i konsolidacije finansijskih izveštaja, sravnjenja završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugih finansijski poslovi u skladu sa propisima.

Gradska uprava za imovinu obavlja i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti koji su povereni Gradu, kao i poslove u ovoj oblasti utvrđene odlukama organa Grada.

Gradska uprava za imovinu donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 23

Gradska uprava za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno-pravne, normativno-pravne i administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

- prostornog i urbanističkog planiranja (poslovi vezani za sprovođenje procedure i donošenje planskih dokumenata: priprema, donošenje, evidentiranje i čuvanje planskih dokumenata, odnosno prostornih i urbanističkih planova; razmatranje inicijative za izradu planskih dokumenata; pripremanje odluke o izradi dokumenata, nacrta i predloga planskih dokumenata),

- osnivačkih odluka nad JP "Direkcija za urbanizam", nadzor nad njegovim radom u skladu sa zakonom, kao i utvrđivanja predloga odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora, kao i predloga akta za imenovanje direktora,

- izdavanja lokacijskih uslova;

- informacija o lokaciji;

- potvrda urbanističko-tehničkih dokumenata - sprovođenje postupka kontrole i potvrđivanja urbanističkog projekta i projekta parcelacije i preparcelacije;

- davanja mišljenja o republičkom i regionalnim prostornom planu;

- uvođenja informacione i komunikacione tehnologije u svoj delokrug rada,

- uspostavljanje lokalnog informacionog sistema planskih dokumenata i stanja u prostoru u skladu sa načelima INSPIRE direktive,

- uređenja javnih površina putem odgovarajućih planskih dokumenata;

- formiranje geografsko informacionog sistema (GIS)

- objedinjene procedure u postupku izdavanja lokacijskih uslova, građevinske dozvole, prijave radova, upotrebne dozvole, pribavljanja uslova za projektovanje, odnosno priključenje objekata na infrastrukturnu mrežu, za pribavljanje isprava i drugih dokumenata, koje izdaju imaoci javnih ovlašćenja, a uslov su za izgradnju objekata, odnosno lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole iz njihove nadležnosti, kao i obezbeđenje uslova za priključenje na infrastrukturnu mrežu i za upis prava svojine na izgrađenom objektu,

- izdavanja građevinske i upotrebne dozvole;

- utvrđivanja rešenjem o građevinskoj dozvoli iznosa doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, a na osnovu obračuna doprinosa;

- izdavanja privremene građevinske dozvole;

- izdavanja građevinske i upotrebne dozvola za infrastrukturne objekte;

- izmene građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, usled odstupanja od položaja, dimenzija, namene i oblika objekta, kao i drugih parametara i uslova utvrđenih u građevinskoj dozvoli, odnosno odobrenju za izgradnju, glavnom projektu, odnosno izvodu iz projekta;

- izmene građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju usled promene investitora;

- izdavanja rešenja o odobrenju izvođenja radova na izgradnji objekata za koje se ne izdaje građevinska dozvola (sanaciji, adaptaciji, rekonstrukciji, izgradnji pomoćnog objekta, ekonomskog objekta, zidane ograde, investicionom održavanju objekta, uklanjanju prepreka za osobe sa invaliditetom, promeni namene objekta bez ili uz izvođenje građevinskih radova, odnosno razdvajanju ili spajanju poslovnog i stambenog prostora);

- izdavanja rešenja o odobrenju izvođenja radova za infrastrukturne objekte za koje se ne izdaje građevinska dozvola (izgradnja sekundarnih, odnosno distributivnih mreža komunalne infrastrukture u okviru postojeće regulacije ulica, kao i uređenje saobraćajnica u okviru postojeće regulacije ulica, ugradnja unutrašnjih instalacija-gas, struja, voda, toplotna energija i sl. u postojeći objekat, postavljanje antenskih stubova i sekundarnih, odnosno distributivnih delova elektronske komunikacione mreže, postavljanje pojedinačnih elektrodistributivnih i elektroprenosnih stubova, izgradnja dela srednjenaponske elektrodistributivne mreže koji obuhvata 10 kv, 20 kv vod i kv vod, izgradnja tipske transformatorske stanice 10/04 kv, 20/04 kv i 35 kv naponski nivo, izgradnja dela elektrodistributivne mreže od transformatorske stanice 10/04 kv, 20/04 kv, 35/10 (20) kv i 35/04 kv do mesta priključka na objektu kupca (1 kv), izgradnja 10 kv i 20 kv razvodnih postrojenja, izgradnja manjih crpnih stanica i manjih ski liftova, izgradnja priključaka na izgrađenu vodovodnu, kanalizacionu, gasnu i sl. mrežu, izgradnja kompresorskih jedinica za gas, izgradnja uređaja za isporuku gasa, izgradnja tipskih toplovodnih priključaka, izgradnja elektrana koje koriste obnovljive izvore energije instalirane snage 50 kw);

- vođenje registara objedinjenih procedura;

- obaveštavanja građevinske inspekcije o podnetoj prijavi radova;

- obaveštavanja građevinske inspekcije o završetku izrade temelja i o završetku objekta u konstruktivnom smislu;

- postavljanja i uklanjanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene;

- izdavanja rešenja o odobrenju uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela, za koji se utvrdi da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja;

- upućivanja zahteva investitora za priključenje objekata imaocima javnih ovlašćenja na odgovarajuću mrežu, radi izvršenja priključenja;

- izdavanje rešenja o ozakonjenju objekta;

- učestvovanje u pripremi propisa i drugih akata koje donose organi grada iz delokruga rada uprave, obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom grada i drugim propisima.

- kontinuiranog praćenja stanja životne sredine: kontrole kvaliteta vazduha, površinskih voda i izvorske vode javnih česama, kao i zagađenosti zemljišta, merenja nivoa i zaštite od buke i vibracija, jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja, radioaktivnosti, alergenopolena i od opasnih materija,

- uspostavljanja katastra zagađivača;

- izrade i realizacije programa, planova i projekata održivog razvoja i zaštite životne sredine kao i akcionih i sanacionih planova u oblasti ekološkog obrazovanja, zaštite i upravljanja javnim i zaštićenim dobrima, njihovim korišćenjem i razvojem, u skladu sa strateškim dokumentima, interesima i specifičnostima Grada;

- izrade i realizacije lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini i staranja o njegovom sprovođenju, utvrđivanja mera i uslova zaštite od buke, vršenja akustičkog zoniranja, određivanja mera zabrane i ograničenja u skladu sa zakonom i izrade strateških karata buke iz svoje nadležnosti;

- zaštite biljnog i životinjskog sveta, kontrole njihovih populacija;

- donošenja lokalnog plana upravljanja otpadom;

- izdavanja dozvola za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman i odlaganje inertnog i neopasnog otpada na teritoriji grada, vođenja i čuvanja evidencije o prikupljenom otpadu po izdatim dozvolama;

- utvrđivanja uslova i mera zaštite životne sredine u prostornim i urbanističkim planovima i drugim aktima za uređenje prostora i izgradnju objekata i postrojenja;

- ocene i davanja saglasnosti na stratešku procenu uticaja na životnu sredinu;

- sprovođenja postupka procene uticaja projekata na životnu sredinu;

- utvrđivanja uslova za rad novih i postojećih postrojenja i izdavanja, revizije, produženja i prestanak važnosti integrisanih dozvola;

- zaštite biološke raznovrsnosti, divljih biljnih i životinjskih vrsta i autohtonih ekosistema, zaštite prirode, očuvanja, korišćenja i razvoja prirodnih dobara posebne vrednosti;

- zaštite od opasnih i štetnih materija, izrade plana zaštite od udesa, mera i postupaka odgovora za udes i sanaciju posledica od udesa;

- proglašenja stanja ugroženosti i uvođenja posebnih mera u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija i neposredne opasnosti po životnu sredinu i zdravlje stanovništva;

- utvrđivanja statusa i područja ugrožene životne sredine, režima sanacije i remedijacije za područje od lokalnog značaja;

- utvrđivanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, praćenja i primene ekonomskih instrumenata za finansiranje zaštite životne sredine;

- planiranja i koordinacije edukativnih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, informisanja i objavljivanja podataka o stanju i kvalitetu životne sredine, dostavljanja izveštaja i davanja mišljenja po zahtevu nadležnih organa;

- podnošenja zahteva za određivanje zona sanitarne zaštite, u skladu sa zakonom;

- izdavanja dozvole za obavljanje delatnosti prometa naročito opasnih hemikalija distributeru koji nije uvoznik, proizvođač, odnosno dalji korisnik, kao i dozvole za korišćenje naročito opasnih hemikalija, u skladu sa zakonom,

- izdavanje dozvola za rad novoizgrađenim ili rekonstruisanim stacionarnim izvorima zagađivanja,

- izrade finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, finansijsko-računovodstvenih poslove, izrada pomoćnih evidencija, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

- pripremanje nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donosi Skupština grada i izvršni organi Grada.

Gradska uprava za prostorno planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine obavlja i druge poslove iz oblasti prostornog planiranja, izgradnje i zaštite životne sredine koji su povereni Gradu, kao poslove iz nadležnosti Grada u ovoj oblasti.

Gradska uprava za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 24

Gradska uprava za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno-pravne, normativno-pravne, administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

• osnivanja, obezbeđenja funkcionisanja i kontrole nad instrumentima lokalnog ekonomskog razvoja (slobodne, industrijske i radne zone, industrijski, tehnološki i naučno-tehnološki parkovi, poslovno-tehnički inkubatori, kol centri, jedinstveni šalteri i dr.),

• izrade i sprovođenja programa lokalnog ekonomskog razvoja, kao i staranja o unapređenju opšteg okvira za privređivanje u Gradu u smislu dugoročnog održivog razvoja Grada,

• realizacije i nadzora nad programima i projektima lokalnog ekonomskog razvoja,

• istraživanja nacionalnih i međunarodnih razvojnih programa i donatorskih projekata u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja,

• istraživanja i analize potreba lokalne zajednice, opravdanosti i izvodljivosti projekata lokalnog ekonomskog razvoja,

• iniciranja, izrade, upravljanja i realizacije zajedničkih projekata sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora iz zemlje i inostranstva,

• koordinacije, monitoringa i stručne podrške u primeni projekata koji se sprovode u lokalnoj zajednici,

• koordinacije i sprovođenje aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za infrastrukturne projekte i projekte iz oblasti energetske efikasnosti i druge dokumentacije za potrebe donatorskih programa od značaja za grad Kragujevac,

• praćenja i obezbeđivanja vršenja osnivačkih prava nad preduzećima i drugim oblicima organizovanja u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, podržavanja i finansiranja aktivnosti u skladu sa osnivačkim aktima i nadzora nad njihovim radom u skladu sa zakonom,

• sprovođenja ugovora, sporazuma i drugih obaveza koje preuzima Grad u okviru saradnje sa domaćim i stranim organizacijama a koje poveri ovoj upravi u nadležnost,

• instrumentima lokalne razvojne politike učestvuje u podsticanju privlačenja ulaganja, brine o postojećim ulaganjima i njihovom proširenju, broju i ukupnoj vrednosti ulaganja i kvalitetu ulagača, primenjuje standarde povoljnog poslovnog okruženja i pripreme mera za podsticanje konkurentnosti lokalne samouprave u privlačenju ulaganja,

• učestvuje u pružanju stručne pomoći i podrške ulagaču u realizaciji ulaganja, vodi evidenciju ulaganja od lokalnog značaja u skladu sa propisima,

• pripreme planova i programa za korišćenje obnovljivih izvora energije i njihovog sprovođenja,

• promovisanja i sprovođenja mera energetske efikasnosti u zgradarstvu, komunalnoj privredi i transportu, promovisanja značaja korišćenja obnovljivih izvora energije i pripreme predloga projekata iz ove oblasti,

• obrazovanja i razvijanja javne svesti i unapređenja pristupa javnosti informacijama o životnoj sredini u energetici,

• pripremanja predloga projekata iz oblasti energetske efikasnosti,

• izrade strategije razvoja energetike,

• utvrđivanje potreba za energijom na teritoriji Grada i pripremu podataka za energetski bilans Republike Srbije,

• izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, finansijsko-računovodstvene poslove, izrada pomoćnih evidencija, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

• pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada.

Gradska uprava za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, obavlja i druge poslove državne uprave iz njene nadležnosti koji su poverene Gradu, kao i druge poslove iz nadležnosti Grada u ovoj oblasti.

Gradska uprava za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 25

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove obrazuje se za obavljanje:

stručnih, finansijsko-materijalnih, upravno-pravnih, normativno-pravnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova za organe Grada, posebne i stručne službe i druge korisnike budžeta u skladu sa zakonom u oblasti:

- građanskih stanja (vođenja matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, kao i knjiga državljana za matična područja Kragujevca, kao i za opštine Peć, Istok i Klina),

- overe prepisa, potpisa i rukopisa, (ovi poslovi se obavljaju do roka utvrđenog posebnim zakonima koji regulišu ovu oblast)

- ažuriranje dela jedinstvenog biračkog spiska za područje Grada Kragujevca, kao i posebnih biračkih spiskova nacionalnih manjina,

- izdavanja radnih knjižica,

- sprovođenja izbora, referenduma i samodoprinosa,

- pružanja pravne pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava i interesa, bez zastupanja pred pravosudnim organima,

- uređivanja, organizacije i rada mirovnih veća,

- obrazovanja, obezbeđenja funkcionisanja i rada različitih oblika mesne samouprave, u skladu sa aktima organa Grada i mesnih samouprava, evidencije nepokretnosti čiji su korisnici mesne zajednice, odnosno drugi oblici mesne samouprave,

- obavljanja pojedinih poslova gradskih uprava na teritoriji Grada (gradske kancelarije)

- rada i radnih odnosa, odnosno stalnog rada zaposlenih, izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organe Grada, stručne i posebne službe, vođenja personalne evidencije, kao i poslova koji se odnose na upravljanje ljudskim resursima,

- poslovi informisanja i pružanja pomoći strankama za sastavljanje podnesaka, neposredni prijem podnesaka od stranaka, osnovno obaveštavanje stranaka o stanju rešavanja njihovih zahteva i drugih podnesaka kao i rešavanju određenih predmeta,

- poslovi primanja, pregledanja, raspoređivanja, evidentiranja, dostavljanja u rad pošte upućene organima Grada, stručnim i posebnim službama, evidentiranje predmeta, zaduživanje predmeta, dostavljanje predmeta i akata unutrašnjim organizacionim jedinicama, čuvanje predmeta u rokovniku, administrativno-tehničkog obrađivanja akata za sve organe Grada, stručne i posebne službe, organizovanja zajedničke pisarnice, odnosno jedinstvene osnovne evidencije predmeta i jedinstvene arhive za sve organe Grada, stručne i posebne službe, razvođenja, arhiviranja i čuvanja arhiviranih predmeta, izlučivanja bezvrednog registraturskog materijala i predaje arhivske građe nadležnom arhivu, praćenja efikasnosti i ažurnosti rada organa Grada, stručnih i posebnih službi, preduzeća i drugih organizacija koja vode upravni postupak rešavajući o pravima, obavezama i pravnim interesima građana i drugih stranaka,

- poslovi uručenja pošte organa Grada, stručnih i posebnih službi organa, fizičkim i pravnim licima, kao i drugim subjektima, podizanje pošte i paketa iz pošte i poštanskog pregratka (faha)

- drugih poslova Pisarnice u skladu sa Uredbom i Uputstvom o kancelarijskom poslovanju, kao i drugim propisima koji regulišu ovu materiju,

- praćenja i kontrole obavljanja izvornih poslova lokalne samouprave i poverenih poslova i upravnog nadzora u skladu sa zakonom,

- upravljanja informacionim sistemom,

- pripreme osnova i programa razvoja jedinstvenog informacionog sistema, stručne koordinacije, saradnje, organizacije i rada na uvođenju, razvoju i korišćenju informatičke tehnologije za organe Grada, stručne i posebne službe, pripreme i razvoja jedinstvenog informacionog sistema, izrade, održavanja i informacija, verifikacije projekata informacionog sistema, poslova telefonskih komunikacija i audio snimanja,

- investiciono i tekuće održavanje uređaja i opreme koju koriste organi Grada i posebne stručne službe,

- fizičko tehničkog obezbeđenja i protiv požarne zaštite objekata, uređaja i opreme koje koriste organi Grada,

- fizičkog obezbeđenja lica i javnih skupova,

- pružanje usluga prevoza za potrebe organa Grada i staranja o voznom parku,

- ugostiteljskih usluga za potrebe organa Grada,

- obezbeđivanje drugih uslova potrebnih za rad organa Grada i posebnih stručnih službi, kao i druge poslove u ovoj oblasti,

- održavanje higijene u svim objektima Grada,

- izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, računovodstveno-finansijskih poslova, izrada pomoćnih evidencija, prijema, kontrole i knjiženja računovodstvenih isprava, vođenja poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedure trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

- pripreme nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti, koje donose Skupština grada i izvršni organi grada.

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove, obavlja i druge poslove državne uprave iz njene nadležnosti koji su povereni gradu, kao i druge poslove iz nadležnosti grada u ovoj oblasti.

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupak javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 26

Gradska uprava za privredu, obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno- pravne, normativno-pravne i administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

• izrade kratkoročnih i dugoročnih programa i planova privrednog razvoja,

• staranja o unapređenju opšteg okvira za privređivanje u Gradu,

• praćenja poslovanja privrede, kao i poslova vezanih za restrukturiranje i privatizaciju pravnih subjekata čiji je osnivač Grad, ukoliko budu pokrenuti navedeni postupci,

• staranja o razvoju i unapređenju ugostiteljstva, zanatstva i trgovine,

• uređivanja radnog vremena trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih objekata,

• uređivanja mesta na kojima se mogu obavljati određene delatnosti, kao i druge uslove za njihov rad i poslovanje,

• koordiniranja i saradnje sa privatnim preduzetnicima,

• podsticanja i pomaganja razvoja zadrugarstva,

• obavljanje stručnih i administrativno-tehničkih poslova za potrebe Saveta za zapošljavanje, Socijalno-ekonomskog saveta i Privrednog saveta grada Kragujevca,

• izrade programa razvoja turizma i unapređenja opštih uslova za prihvat i boravak turista,

• osnivanja ustanova i organizacija u oblasti turizma, praćenja, obezbeđenja njihovog funkcionisanja,

• utvrđivanja visine boravišne takse,

• ostvarivanja saradnje sa turističkim organizacijama drugih opština i gradova,

• propisivanje programa polaganja stručnog ispita za turističke vodiče Grada,

• saradnja sa nevladinim organizacijama i udruženjima građana u oblasti privrede, preduzetništva, poljoprivrede i zaštite potrošača,

• uređivanja i obezbeđivanja posebnih uslova i organizacije auto-taksi prevoza putnika i stajališta u vanlinijskom prevozu putnika na teritoriji Grada,

• obezbeđenja, unapređenja, korišćenja, zaštite i razvoja poljoprivrede,

• praćenja stanja u oblasti poljoprivrednog zemljišta, korišćenja i unapređenja poljoprivrednog zemljišta, šuma i voda, biljnog i životinjskog sveta, vodoprivrede i područja sa prirodnim lekovitim svojstvima,

• pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada,

• određivanja erozivnih područja, učestvovanje u pripremi programa razvoja i praćenja njihovog ostvarivanja uz predlaganje mera za njihovo unapređenje,

• donošenja osnova zaštite korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta,

• staranje o korišćenju pašnjaka i odlučivanje o privođenju pašnjaka drugoj kulturi,

• utvrđivanja vodoprivrednih uslova i izdavanje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivredne dozvole za objekte od lokalnog značaja,

• uređivanja i utvrđivanja načina korišćenja i upravljanja izvorima, javnim bunarima i česmama, staranja i obezbeđivanja uslova za očuvanje, korišćenje i unapređenje područja sa prirodnim lekovitim svojstvima,

• određivanja delova obala i vodenog prostora na kojima se mogu graditi hidrograđevinski objekti i postavljati plovni objekti,

• osnivanja i utvrđivanja obima i strukture robnih rezervi Grada,

• izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, finansijsko-računovodstvenih poslova, izrada pomoćnih evidencija, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima.

Gradska uprava za privredu obavlja i druge poslove u oblasti poljoprivrede, zaštite korišćenja i unapređenja poljoprivrednog zemljišta, šuma i voda, biljnog i životinjskog sveta, vodoprivrede i turizma, koji su povereni Gradu, kao i druge poslove iz nadležnosti Grada u ovim oblastima.

Gradska uprava za privredu donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 27

Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno- pravne, normativno-pravne i administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

a) obrazovanja i to:

• ostvarivanja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja,

• planiranja izgradnje investicionog, kao i obavljanje poslova tekućeg održavanja zgrada, objekata i opreme predškolskih ustanova,

• obezbeđenja sredstava za ostvarivanje vaspitno obrazovne, preventivno zdravstvene i socijalne podrške predškolskim ustanovama kroz regresiranje troškova odmora i rekreacije dece,

• osnivanja ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja i drugih ustanova u oblasti obrazovanja, kao i nadzora nad zakonitošću rada, praćenja obezbeđenja njihovog funkcionisanja u skladu sa zakonom,

• praćenja i obezbeđivanja funkcionisanja osnovnih i srednjih škola u skladu sa zakonom,

• pripremanja akata za utvrđivanje mreže predškolskih ustanova i mreže osnovnih škola u skladu sa zakonom,

• praćenja upisa dece u predškolsku ustanovu i vođenje evidencije o deci koja su stasala za pohađanje pripremnog predškolskog programa u skladu sa zakonom

• praćenja upisa dece u prvi razred osnovne škole, kao i redovnog pohađanja osnovne škole i pokretanja prekršajnog postupka protiv roditelja-staratelja učenika, koji nisu upisani ili neredovno pohađaju nastavu u osnovnim školama,

• obezbeđivanja sredstava za stručno usavršavanje zaposlenih u osnovnim i srednjim školama,

• obezbeđivanje sredstava za prevoz: dece i njihovih pratilaca radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra, učenika osnovnih škola na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole; prevoz, smeštaj i ishranu učenika sa smetnjama u razvoju, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole; prevoz učenika na republička i međunarodna takmičenja;

• imenovanja stalnih članove Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku.

• izgradnje i kapitalnog održavanja zgrada i objekata škola, opremanja škola i drugih rashoda za materijalne troškove škola u skladu sa zakonom,

• poslovi inspekcijskog nadzora (kao povereni poslovi) u skladu sa zakonom nad radom predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola,

• planiranja razvoja delatnosti obrazovanja i vaspitanja, obezbeđivanjem sredstava za zadovoljavanje potreba u ovoj oblasti i nadzorom nad korišćenjem tih sredstava,

• nagrađivanja, učenika i studenata koji postignu najbolje rezultate u toku školovanja,

• saradnje sa ustanovama u oblasti obrazovanja i drugim organizacijama na programima i projektima u oblasti obrazovanja,

• međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja, kroz programe razmene učenika,

• obrazovanja Saveta za obrazovanje odraslih i izrade Lokalnog plana obrazovanja odraslih,

b) kulture i informisanja i to:

• osnivanja, praćenja i obezbeđivanja funkcionisanja ustanova radi obavljanja kulturne delatnosti, u skladu sa Zakonom

• stvaranja uslova za rad i ostvarivanja programa ustanova kulture, od značaja za Grad,

• praćenja i obezbeđivanje vršenja osnivačkih prava nad ustanovama i organizacijama u oblasti kulture, odnosno preduzećima u oblasti lokalnog informisanja (do roka utvrđenog zakonom) za koja utvrđuje predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora, kao i predlog akta za imenovanje direktora, nadzor nad zakonitošću rada, kao i praćenja i obezbeđenja njihovog funkcionisanja,

• planiranja izgradnje, rekonstrukcije, kao i obavljanja poslova održavanja objekata ustanova kulture u kojima se ostvaruju potrebe kulture u gradu,

• podsticanja razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva,

• obezbeđenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi kao i projekata umetničkih odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi,

• obezbeđenja uslova za rad samostalnih umetnika,

• obezbeđivnja uslova za amatersko kulturno i umetničko stvaralaštvo,

• obavljanja poslova za potrebe rada Komisije za podizanja spomenika na teritoriji grada Kragujevca,

• planiranja razvoja delatnosti kulture i informisanja,

• međunarodne saradnje u oblasti kulture,

• ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kao i donošenja odluka o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja

• obezbeđivanja sredstava za zadovoljavanje potreba u oblasti kulture i informisanja,

• saradnje sa medijskim i informativnim kućama na programima i projektima kojima se unapređuje nivo informisanosti građana,

v) sporta i omladine i to:

• pripreme programa razvoja u oblasti sporta i omladine i praćenje realizacije,

• obezbeđenja učešća u organizovanju školskih takmičenja,

• obezbeđenja vršenje osnivačkih prava nad preduzećima, privrednim društvima i organizacijama u oblasti fizičke kulture i sporta, čiji je osnivač Grad, vrši nadzor nad zakonitošću rada, prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje, kao i utvrđivanja predloga odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora kod javnih preduzeća, kao i predloga akta za imenovanje direktora javnih preduzeća,

• planiranja izgradnje, kao i poslove održavanja i korišćenja sportskih objekata u kojima se ostvaruju potrebe u oblasti sporta na teritoriji Grada,

• obezbeđivanja posebnih uslova za povećanje obuhvata i kvaliteta rada sa mladim sportskim talentima,

• organizacije i održavanja sportskih takmičenja i manifestacija od značaja za Grad,

• dodele nagrada i priznanja u oblasti sporta,

• obezbeđivanja uslova za rad sportskih stručnjaka u organizacijama u oblasti sporta na teritoriji Grada,

• finansiranja delatnosti organizacija, odnosno udruženja u oblasti sporta koje je osnovao Grad,

• planiranja, obezbeđivanja, evidentiranja, praćenja i kontrole korišćenja sredstava koja Grad obezbeđuje za zadovoljavanje potreba građana u oblastima sporta, kao i za finansiranje delatnosti organizacija, odnosno udruženja u oblasti sporta,

• ostvarivanja programa ili delova programa drugih organizacija, odnosno udruženja kojima se doprinosi zadovoljavanju potreba građana u oblasti sporta na nivou Grada, kao i razvoju sporta na nivou Grada,

• praćenja i analiziranja rada nevladinih organizacija čiji programski sadržaji zadovoljavaju potrebe i interese mladih, podsticanja programa omladinskih organizacija koje su multidisciplinarne po svom sadržaju i pristupu u realizaciji putem: obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, ekologije; omladinskog turizma, stručne obuke za samozapošljavanje i dr.,

• obrađivanja uslova za realizaciju strateških dokumenata za potrebe mladih (nacionalna i lokalna strategija za mlade),

• obrađivanja dokumentacije za korišćenje prava mladih talenata iz raznih oblasti nauke i stvaralaštva za stručno usavršavanje putem donacija,

g) ostvarivanja zaštita i unapređenje ljudskih prava i individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina i etničkih grupa,

d) saradnja sa nevladinim organizacijama i udruženjima građana u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, sporta i omladine, kao i u drugim oblastima koje nisu u nadležnosti drugih gradskih uprava,

đ) izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, računovodstveno-finansijskih poslova, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje pomoćnih poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje finansijskih izveštaja indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

e) pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada.

Gradska uprava za vanprivredne delatnosti donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Gradska uprava za vanprivredne delatnosti obavlja i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti koje su poverene Gradu, kao i druge poslove iz nadležnosti Grada u ovoj oblasti.

Član 28

Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno-pravne, normativno-pravne i administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

• planiranja razvoja zdravstvene delatnosti, praćenja organizacije, rada i funkcionisanja zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad i predlaganja mera za unapređenje kvaliteta njihovog rada,

• obezbeđivanja sredstava za vršenje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova,

• praćenja zdravstvenog stanja stanovništva i rada zdravstvene službe na svojoj teritoriji, predlaganja i preduzimanja potrebnih mera i utvrđivanja prioriteta za unapređenje zdravlja stanovništva,

• stvaranja uslova za pristupačnost i ujednačenost korišćenja primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Grada,

• obezbeđenja rada mrtvozorničke službe na teritoriji Grada,

• donošenja i sprovođenja programa za unapređenje zdravlja stanovništva koji nisu obuhvaćeni odgovarajućim republičkim programima, a od značaja su za Grad,

• obezbeđenja uslova za bolju kadrovsku obezbeđenost zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad, do normativa, odnosno standarda propisanih u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona, za koje se, zbog nedostatka finansijskih sredstava u sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja, sredstva ne mogu obezbediti na osnovu ugovora zaključenog sa organizacijom za obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno zbog nedostatka sopstvenih prihoda zdravstvene ustanove, a do stvaranja uslova da se kadrovska obezbeđenost finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno iz sopstvenih prihoda zdravstvene ustanove, u skladu sa mogućnostima Grada,

• obezbeđenja i sprovođenja zdravstvene zaštite od interesa za građane na teritoriji Grada, kojima se stvaraju uslovi za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite na svojoj teritoriji u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a koji su viši od normativa, odnosno standarda propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona u pogledu prostora, opreme, kadra, lekova i medicinskih sredstava, koji se ne obezbeđuju pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje obavezno zdravstveno osiguranje, uključujući i druge neophodne troškove za rad zdravstvene ustanove kojima se postiže viši standard u obezbeđivanju zdravstvene zaštite u skladu sa mogućnostima Grada,

• obezbeđivanja sredstava za pružanje hitne medicinske pomoći, ako zdravstvena ustanova čiji je osnivač Grad, odnosno privatna praksa, koja obavlja delatnost na teritoriji Grada, ovu uslugu nije naplatila od organizacije za zdravstveno osiguranje,

• obezbeđenja sredstava za osiguranje objekata i opreme za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad, u skladu sa zakonom.

• osnivačkih prava nad ustanovama primarne zdravstvene zaštite, nadzor nad njihovim radom u skladu sa zakonom,

• obezbeđenja zaštite prava pacijenata, određivanjem lica koje obavlja poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje,

• organizacije i sprovođenja opštih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u oblasti suzbijanja štetnih organizama (komarci, krpelji, glodari),

• međusektorske saradnje, koordiniranje, podsticanja, organizacije i usmeravanja sprovođenja delatnosti u oblastima javnog zdravlja na teritoriji Grada, koje se ostvaruju delatnošću organa Grada, zajedno sa nosiocima i učesnicima u oblasti javnog zdravlja,

• promocije zdravlja i sprovođenja mera za očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanja i suzbijanja bolesti i faktora rizika,

• obezbeđivanja uslova za obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove, planiranja i ostvarivanje programa u oblasti javnog zdravlja, za teritoriju Grada,

• obezbeđivanja uslova za brzo reagovanje u elementarnim i drugim većim nepogodama i vanrednim prilikama na svojoj teritoriji, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije,

• podrške radu i razvoju nosilaca i učesnika u javnom zdravlju na svojoj teritoriji, u skladu sa zakonom,

• obezbeđenja sprovođenja higijensko-epidemiološke, zdravstveno-statističke i socijalno-medicinske delatnosti koje nisu obuhvaćene odgovarajućim republičkim programima,

• planiranja i ostvarivanja sopstvenog programa za očuvanje i zaštitu zdravlja od zagađene životne sredine što je prouzrokovano štetnim i opasnim materijama u vazduhu, vodi i zemljištu, odlaganjem otpadnih materija, opasnih hemikalija, izvorima jonizujućih i nejonizujućih zračenja, bukom i vibracijama na svojoj teritoriji, kao i vršenjem sistematskih ispitivanja životnih namirnica, predmeta opšte upotrebe, mineralnih voda za piće, vode za piće i drugih voda koje služe za proizvodnju i preradu životnih namirnica i sanitarno-higijenske i rekreativne potrebe, radi utvrđivanja njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti i propisanog kvaliteta,

• praćenja i predlaganja programa zdravstveno-vaspitnog rada na formiranju ponašanja koje vodi unapređenju i očuvanju zdravlja i obezbeđivanju finansijskih sredstava za njihovu realizaciju,

• predlaganja i praćenja programa za povećanje nataliteta i obezbeđivanje finansijskih sredstava za njegovu realizaciju,

• predlaganja i praćenja programa prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, malignih bolesti, kao i bolesti zavisnosti i obezbeđivanje finansijskih sredstava za njegovu realizaciju,

• praćenja realizacije programa zaštite lica sa posebnim potrebama sa zdravstvenog stanovišta,

• praćenja snabdevenosti lekovima, medicinskim materijalom i opremom u ustanovama čiji je osnivač Grad i predlaganja mera za njihovo obezbeđivanje,

• podsticanja aktivnosti na omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi,

• utvrđivanja plana mera i aktivnosti za obezbeđivanje potrebnih sredstava za otklanjanje posledica po zdravlje stanovništva, prouzrokovanih elementarnim i drugim većim nepogodama i vanrednim prilikama,

• saradnje sa humanitarnim i stručnim organizacijama, savezima i udruženjima, na poslovima razvoja zdravstvene zaštite,

• donošenja programa unapređenja socijalne zaštite u Gradu i staranja o njegovom sprovođenju,

• donošenja programa zbrinjavanja socijalno ugroženog stanovništva,

• praćenja i planiranja razvoja delatnosti i obezbeđivanja sredstava za zadovoljavanje potreba u oblasti socijalne i dečije zaštite,

• stvaranje uslova i obezbeđivanja sredstava za realizaciju prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite u skladu sa odlukama koje regulišu ovu oblast,

• utvrđivanje kriterijuma i merila za utvrđivanje cene usluga i učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima usluga socijalne zaštite u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Grad i kod drugih pružaoca usluga socijalne zaštite,

• podsticanja aktivnosti i pružanja pomoći organizacijama/udruženjima osoba sa invaliditetom, kao i drugim socijalno-humanitarnim organizacijama na teritoriji Grada,

• praćenja i koordinacije rada udruženja osoba sa invaliditetom i obolelih lica i dr. socijalno-humanitarnih organizacija i udruženja građana u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, kao i praćenja realizacije programa i projekata organizacija i udruženja građana za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada,

• praćenja stanja i potreba socijalno ugroženih lica, kao i za lica koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima, a kojima je potrebna organizovana pomoć za savladavanje socijalnih i životnih teškoća i predlaganja mera u cilju njihove zaštite, rehabilitacije i socijalizacije,

• ostvarivanja osnivačkih prava Grada prema ustanovama socijalne zaštite,

• utvrđivanja prava na: dečji dodatak, naknade zarada za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva radi posebne nege deteta, roditeljski dodatak i druga prava određena zakonom;

• obezbeđivanja prava na: roditeljski dodatak za prvo dete, roditeljski dodatak majci koja rodi blizance, trojke i četvorke, roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama,

• utvrđivanje prava u oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata,

• prihvata, smeštaja, zbrinjavanja, repatrijacije i integracije izbeglih, prognanih i raseljenih lica, prijema, skladištenja i izdavanja robe iz humanitarne pomoći; saradnje sa nevladinim organizacijama, kao i koordiniranja rada nevladinih organizacija sa organima Grada i drugim subjektima u programima i projektima od značaja za Grad, pomaganja i saradnje socio-humanitarnih organizacija i građana u programa nevladinih, humanitarnih i drugih udruženja, organizacija i dr. i korišćenja sredstava za njihovu realizaciju,

• izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, izrada pomoćnih evidencija, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje poslovnih knjiga i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenje i sprovođenje procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrada i konsolidacija finansijskih izveštaja, sravnjenje završnih računa indirektnih korisnika budžeta i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima,

• pripremanja nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada.

Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obavlja i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti koje su poverene Gradu, kao i druge poslove iz nadležnosti Grada u ovoj oblasti.

Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 29

Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove, obrazuje se za:

stručne, finansijsko-materijalne, upravno-pravne, normativno-pravne, administrativno-tehničke i druge poslove Grada u oblasti:

- uređenja i obezbeđivanje obavljanja i razvoja komunalnih delatnosti (snabdevanje vodom za piće; prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda; proizvodnja i distribucija toplotne energije; gradski i prigradski prevoz putnika; održavanje čistoće na površinama javne namene; održavanje javnih zelenih površina; održavanje deponija; uređivanje, održavanje i korišćenje pijaca; održavanje ulica, puteva i drugih javnih površina i javnih parkirališta, održavanje javne rasvete na teritoriji Grada i na selu; uređivanje grobalja i sahranjivanja i drugih komunalnih delatnosti od značaja za grad), organizacionih, materijalnih i drugih uslova neophodnih za obavljanje ovih delatnosti, održavanja, korišćenja objekata namenjenih za obavljanje komunalnih delatnosti, poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti, odnosno poslova;

- osnivačkih prava nad javno komunalnim preduzećima u delokrugu svoje nadležnosti i nadzor nad njihovim radom u skladu sa zakonom, kao i utvrđivanja predloga odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora, kao i predloga akta za imenovanje direktora,

- pripreme programa obavljanja i razvoja delatnosti iz nadležnosti Uprave (komunalnog održavanja, zimske službe i dr.), vršenje nadzora nad realizacijom programa Grada i zaključenih ugovora, koordinaciju sa izvođačima radova, praćenje funkcionisanja komunalnih sistema u gradu;

- raskopavanja i zauzeća površina javne namene,

- režima i tehničkog regulisanja saobraćaja, uključujući i odobravanje kretanja vozila mimo utvrđenog režima saobraćaja, pripremanja akata koji se odnose na utvrđivanje kriterijuma za kategorizaciju puteva i ulica, uslova za privremeno zauzeće površine javne namene (manifestacije, radovi, snabdevanje i sl.) i postavljanje sredstava za reklamiranje, organizacije stacionarnog saobraćaja i odobravanje rezervacije parking mesta, overu i registraciju reda vožnje u javnom gradskom i prigradskom prevozu, vršenje nadzora nad obavljanjem poverenih komunalnih poslova upravljanja integrisanim tarifnim sistemom prevoza putnika;

- subvencije preduzećima, odnosno drugim oblicima organizovanja nad čijim radom Gradska uprava vrši nadzor, izradu finansijskog plana za Upravu, kao direktnog budžetskog korisnika, prijem, kontrolu i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenje pomoćnih knjiga i evidencija i usklađivanje sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa odobrenim aproprijacijama, odnosno finansijskim planom, sprovođenje propisanih procedura trezora u delu izvršenja budžeta, tromesečno i godišnje izveštavanje u skladu sa zakonom, usaglašavanje potraživanja i obaveza, drugi poslovi u skladu sa zakonom;

- učešća u izradi tarifnih sistema za obračun isporučene toplotne energije,

- propisivanja uslova za sticanje ispunjenosti statusa povlašćenog proizvođača toplotne energije i kriterijuma za sticanje ispunjenosti tih uslova i utvrđivanja načina i postupka sticanja tog statusa i vođenja registra povlašćenih proizvođača toplotne energije,

- izdavanja licenci za obavljanje delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u skladu sa zakonom,

- izdavanja energetske dozvole za izgradnju i rekonstrukciju objekata za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW i objekata za distribuciju toplotne energije,

- inspekcijskog nadzora građevinskog inspektora, inspektora nad održavanjem stambenih zgrada, komunalnog inspektora, saobraćajnog inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, nad izvršavanjem odredaba zakona, odluka i drugih propisa u skladu sa utvrđenim ovlašćenjima,

- prinudnog izvršenja rešenja donetih u postupku inspekcijskog nadzora,

- vezanoj za vršenje poslova Komunalne policije propisanih Zakonom o komunalnoj policiji, kojima se obezbeđuje održavanje komunalnog reda u gradu u oblastima: snabdevanja vodom, odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, javne čistoće, prevoza i deponovanja komunalnog i drugog otpada, kontrole radnog vremena subjekata nadzora, zaštite i održavanja reda u korišćenju zemljišta, prostora i komunalnih objekata, pijaca, grobalja, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata, zaštite kulturnih dobara i drugih javnih objekata, zaštite lokalnih puteva i ulica, saobraćajnih oznaka i signalizacije, parkiranja, kontrole prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, kontrole auto-taksi prevoza, postavljanja privremenih poslovnih objekata, zaštite vazduha i zaštite od buke u životnoj sredini, zaštite iz nadležnosti grada kada te mere ne mogu pravovremeno da preduzmu drugi nadležni organi grada i druge organizacije i učestvovanje u vršenju spasilačkih funkcija i pružanje pomoći drugim organima, pravnim i fizičkim licima na otklanjanju posledica izazvanih elementarnim nepogodama, obezbeđivanja nesmetanog života u gradu, očuvanja gradskih dobara, odnosno održavanje gradskog reda i pružanja pomoći nadležnim organima Grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama kad po njihovoj oceni postoje pretpostavke da sprovođenje njihove izvršne Odluke neće biti moguće bez asistencije komunalnih policajaca ili upotrebe sredstava prinude,

- priprema nacrta i predloga opštih i pojedinačnih akata iz delokruga svoje nadležnosti koje donose Skupština grada i izvršni organi Grada, Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove obavlja i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti koje su poverene Gradu, kao i druge poslove u ovoj oblasti utvrđene odlukama organa Grada.

Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća. Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 30

Gradska uprava za poslove gradonačelnika i Gradskog veća obrazuje se za obavljanje stručnih, finansijsko-materijalnih, upravno-pravnih, normativno-pravnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova u cilju:

• ostvarivanja nadležnosti Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika,

• ostarivanja nadležnosti Gradskog veća, njegovih radnih tela, kao i članova Gradskog veća

• obezbeđenja i koordiniranja aktivnosti na ostvarivanju javnosti rada organa Grada, stručnih i posebnih službi, blagovremenog informisanja građana o radu i funkcionisanju organa Grada, stručnih i posebnih službi,

• obavljanja normativno-pravnih poslova vezanih za: pripremu i izradu nacrta i predloga akata koji nisu u nadležnosti drugih gradskih uprava, pripremu nacrta i predloga propisa i drugih akata koje se odnose na funkcionisanje i rad Gradske uprave, Gradonačelnika i Gradskog veća, kao i pripremu nacrta propisa i drugih akata čiji su predlagači Gradonačelnik i Gradsko veće izradu prečišćenih tekstova odluka i drugih akata Skupštine Grada i Gradskog veća, druge normativno-pravne poslove za potrebe Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika i načelnika Gradske uprave, kao i poslove vezane za davanje mišljenja o zakonitosti i pravno-tehničkoj usaglašenosti nacrta, odnosno predloga akata koje donosi Skupština grada, Gradsko veće ili Gradonačelnik,

• obavljanja poslova unutrašnje i spoljne saradnje, odnosno udruživanja i saradnje sa drugim opštinama, gradovima, državnim organima, organizacijama i drugim subjektima u zemlji i inostranstvu, odnosno u dijaspori,

• organizovanje i realizovanje programa vezanim za manifestacije i jubileje od značaja za Grad,

• organizovanja protokola povodom prijema predstavnika domaćih i stranih institucija, organizovanja protokola povodom dodeljivanja javnih priznanja Grada, manifestacija od značaja za Grad i drugih protokolarnih poslova za potrebe organa Grada i posebnih stručnih službi, korespondencije i prevođenja sa stranih jezika i na strane jezike za potrebe organa Grada i posebnih stručnih službi,

• sistema zaštite od elementarnih i drugih većih nepogoda,

• sistema zaštite od požara, izrada Plana zaštite od požara kao i stvaranje uslova za otklanjanje i ublažavanje posledica,

• donošenja Plana i Programa razvoja sistema zaštite i spasavanja,

• donošenja Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada i obezbeđenju njenog sprovođenja,

• izrada Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća za teritoriju grada,

• izradu Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama,

• planiranje, pripremanje i pružanje pomoći Štabu za vanredne situacije u obezbeđenju funkcionisanja organa Grada, stručnih službi organa grada, preduzeća, ustanova i drugih subjekata u slučaju vanrednih događaja - vanrednih situacija,

• formiranje, organizaciju i opremanje jedinica civilne zaštite opšte namene,

• obuku i osposobljavanje poverenika, zamenika poverenika i jedinica civilne zaštite opšte namene,

• koordinacija angažovanja subjekata sistema zaštite i spasavanja na teritoriji grada,

• praćenje stanja na vodotokovima na teritoriji grada,

• izrada Opšteg i Operativnog plana zaštite od poplava,

• sprovođenje preventivnih i operativnih mera na zaštiti stanovništva i materijalnih dobara od bujica i poplava,

• razvoj i održavanje sistema uzbunjivanja u okviru sistema javnog uzbunjivanja Republike Srbije,

• određivanje osposobljenih pravnih lica od značaja za zaštitu i spasavanje,

• sprovođenje zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara i utvrđivanje obaveza pravnih lica iz svoje nadležnosti,

• planiranje, obezbeđivanje, evidentiranje, praćenje i kontrola korišćenja sredstava koja Grad obezbeđuje za zadovoljavanje potreba funkcionisanja i razvoja sistema zaštite i spasavanja,

• praćenje i analizu procene mogućih izazova, rizika i pretnji po stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju nastupanja tehničko-tehnoloških, elementarnih i drugih većih nepogoda na teritoriji Grada,

• organizaciju, monitoring, obaveštavanje, informisanje i alarmiranje stanovništva u vanrednim situacijama,

• organizuje, razvija i vodi ličnu i kolektivnu zaštitu,

• obezbeđivanje funkcionisanja sistema protivgradne zaštite na teritoriji grada u sklopu sistema protivgradne zaštite Republike Srbije,

• prikupljanje i analizu podataka na osnovu kojih se vrši procena od moguće ugroženosti od klizišta i erozivnih područja,

• objedinjavanje podataka o područjima gde su evidentirana klizišta (usled zemljotresa, poplava i sl.) radi predlaganja mera za sanaciju,

• pripremu i izradu finansijskih planova i ostalih akata u skladu sa propisima o budžetskom sistemu,

• poverene poslove iz oblasti zaštite od elementarnih i drugih nepogoda,

• dodelu nagrada i priznanja u oblasti civilne zaštite,

• druge poslove iz oblasti zaštite od elementarnih i drugih nepogoda utvrđenih Zakonom,

• izradu Planova odbrane koji su sastavni deo Plana odbrane Republike Srbije,

• preduzimanja mera usklađivanja priprema za odbranu pravnih lica u delatnostima iz svoje nadležnosti s odbrambenim pripremama u Planu odbrane Republike Srbije,

• preduzimanja mera za funkcionisanje lokalne samouprave u ratnom i vanrednom stanju,

• sprovođenja mera pripravnosti i preduzimanje drugih mera potrebnih za prelazak na organizaciju u ratnom i vanrednom stanju,

• sprovođenje radne i materijalne obaveze, kao i druge poslove planiranja odbrambenih priprema utvrđenih Zakonom,

• izrade finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta, računovodstveno-finansijskih poslove, izrade pomoćnih evidencija, prijem, kontrola i knjiženje računovodstvenih isprava, vođenja poslovnih knjiga i usklađivanja sa glavnom knjigom trezora, praćenje izvršenja budžeta u skladu sa aproprijacijama, praćenja i sprovođenja procedura trezora u delu izvršenja budžeta, izrade i konsolidacije finansijskih izveštaja, sravnjenje periodičnih i završnih finansijskih izveštaja indirektnih korisnika budžeta, sravnjenja potraživanja i obaveza i drugi finansijski poslovi u skladu sa propisima, odobravanje, overavanje i priprema zahteva za plaćanje i drugih zahteva u skladu sa Uputstvom o načinu i postupku obavljanja platnog prometa u okviru KRT−a, kontrole finansijskih transakcija i poslovnih događaja, kao i poslove usaglašavanja potraživanja i obaveze u toku godine i na dan sastavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja, poslove kontiranja ulaznih knjigovodstvenih dokumenata, objedinjavanje podataka i pripremu za izradu rešenja o korišćenju budžetskih sredstava, budžetsko izveštavanje, odnosno izrada mesečnih, tromesečnih i godišnjih izveštaja o finansijskom poslovanju u skladu sa Zakonom, plaćanja sa aspekta ugovorenih obaveza i namenskog trošenja planiranih rashoda i izdataka, usaglašavanja potraživanja i obaveza, popis imovine i obaveza u skladu sa Zakonom u predviđenom roku.

Gradska uprava za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća, obavlja i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti koje su poverene Gradu, kao i druge poslove u navedenim oblastima utvrđene zakonom i drugim propisima.

Gradska uprava za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća donosi finansijski plan i plan javnih nabavki gradske uprave i donosi odluke o pokretanju postupka javnih nabavki za namene za koje su sredstva obezbeđena u budžetu, odnosno u finansijskom planu u skladu sa aktima Skupštine grada i Gradskog veća.

Gradska uprava je odgovorna za realizaciju javnih nabavki u okviru svoje nadležnosti. Postupke javnih nabavki sprovodi Gradska uprava za javne nabavke.

Član 31

Gradska uprava za javne nabavke obrazuje se za obavljanje:

stručnih, finansijsko-materijalnih, upravno-pravnih, normativno-pravnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova u oblasti javnih nabavki u skladu sa zakonom i drugim aktima, za organe Grada, posebne i stručne službe, kao i za poslove centralizovanih javnih nabavki i kontrole postupaka javnih nabavki za organe Grada, posebne i stručne službe, ustanove, javna preduzeća, ostala preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad.

Gradska uprava vrši poslove:

• pripreme planova javnih nabavki, konkursne dokumentacije i sprovodi postupke javnih nabavki za potrebe organa Grada i posebnih i stručnih službi;

• daje stručna mišljenja u postupcima javnih nabavki organima Grada i posebnim stručnim službama kao i drugim korisnicima budžetskih sredstava;

• vodi postupak za zaštitu prava ponuđača u prvom stepenu kada su naručioci organi Grada i posebne i stručne službe;

• prati aktivnosti Uprave za javne nabavke Republike Srbije;

• sprovodi postupke centralizovanih javnih nabavki radi zaključivanja okvirnih sporazuma za potrebe organa Grada, posebnih i stručnih službi i drugih pravnih subjekata čiji je osnivač Grad, za nabavne kategorije koje su aktom koji donosi Gradsko veće utvrđene za centralizovano sprovođenje;

• pruža stručnu pomoć indirektnim budžetskim korisnicima, ustanovama, javnim preduzećima i organizacijama čiji je osnivač Grad u postupcima javnih nabavki koje nisu utvrđene za centralizovano sprovođenje;

• obavlja poslove koji se odnose na kontrolu planiranja, sprovođenja postupaka i izvršenja javnih nabavki za potrebe organa Grada, posebnih i stručnih službi, i drugih pravnih subjekata čiji je osnivač Grad;

• organizuje obuke kadrova u oblasti javnih nabavki za naručioce Grada;

• sarađuje sa domaćim i stranim institucijama i stručnjacima iz oblasti javnih nabavki;

• priprema kvartalne i godišnje izveštaje o sprovedenim postupcima javnih nabavki i dostavlja ih nadležnim organima;

• izrada finansijskih planova za upravu kao direktnog korisnika budžeta,

• magacinske poslove.

Gradska uprava za javne nabavke obavlja i druge poslove u ovoj oblasti utvrđene zakonom i odlukama organa Grada.

2.2. Posebna služba

Član 32

Za obavljanje određene vrste poslova obrazuje se posebna služba i to:

- Služba za internu reviziju

Član 33

Služba za internu reviziju (u daljem tekstu: posebna služba) obrazuje se za obavljanje stručnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova i to:

• vrši proveru primene zakona i poštovanja pravila interne kontrole,

• vrši ocenu sistema internih kontrola u pogledu njihove adekvatnosti, uspešnosti i potpunosti,

• daje savete kada se uvode novi sistemi procedure i zadaci,

• vrši reviziju načina rada koji predstavlja ocenu poslovanja i procesa, uključujući i nefinansijske operacije, u cilju ocene ekonomičnosti, efikasnosti i uspešnosti,

• uspostavlja saradnju sa eksternom revizijom,

• pruža savetodavne usluge koje se sastoje od saveta, smernica, obuka, pomoći ili drugih usluga u cilju povećanja vrednosti i poboljšanja procesa upravljanja datom organizacijom, upravljanja rizicima i kontrole,

• vrši poslove na uvođenju i primeni standarda kontrole u skladu sa međunarodno priznatim standardima, izradu metodoloških uputstava i priručnika iz oblasti materijalno-finansijskog upravljanja u subjektima revizije,

• dostavlja godišnji izveštaj o radu Centralnoj jedinici za harmonizaciju u skladu sa zakonom,

• uspostavlja saradnju sa drugim organima i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom i drugim propisima.

Navedene poslove posebna služba obavlja kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava, javnih preduzeća čiji osnivač Grad, pravnih lica čiji su osnivači javna preduzeća, odnosno pravnih lica nad kojima Grad ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru, kao i kod drugih pravnih lica u kojima javna sredstva čine više od 50% ukupnih prihoda.

Član 34

Posebna služba je funkcionalno i organizaciono nezavisna od drugih zakonom definisanih subjekata interne revizije: direktnih i indirektnih korisnika sredstava, javnih preduzeća i drugih korisnika sredstava budžeta.

U vršenju poslova zaposleni u posebnoj službi su u obavezi da čuvaju tajnost službenih i poslovnih podataka.

Član 35

Rad posebne službe usmerava i kontroliše u skladu sa zakonom, Gradonačelnik, kao izvršni organ Grada.

Interna revizija obavlja se prema:

1) strateškom planu za trogodišnji period;

2) godišnjem planu;

3) planu pojedinačne revizije.

Strateški plan donosi se do kraja tekuće godine za sledeći trogodišnji period, a godišnji plan interne revizije donosi se do kraja tekuće godine za narednu godinu.

Gradski revizor priprema strateški plan na osnovu konsultacija sa rukovodiocem korisnika javnih sredstava i drugim rukovodiocima korisnika javnih sredstava.

Strateški plan odobrava rukovodilac korisnika javnih sredstava.

Član 36

Gradonačelnik potpisuje sa gradskim revizorom Povelju interne revizije u skladu sa Strategijom interne revizije.

U Povelji su navedeni: cilj, ovlašćenja, dužnosti, obaveze i odgovornost posebne službe.

Član 37

Godišnji plan posebne službe, donosi Gradonačelnik na predlog gradskog revizora.

Član 38

U okviru posebne službe mogu se obrazovati unutrašnje organizacione jedinice.

Unutrašnje organizacione jedinice obrazuju se prema poslovima koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost.

Naziv, broj, poslovi, organizacija i rad unutrašnjih organizacionih jedinica utvrđuju se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u ovoj posebnoj službi.

Akt iz stava 3. ovog člana donosi Gradski revizor, uz saglasnost Gradskog veća.

2.3. Pomoćnici Gradonačelnika za pojedine oblasti

Član 39

U Gradskoj upravi mogu se postaviti pomoćnici Gradonačelnika za pojedine oblasti.

Oblast za koju se pomoćnik Gradonačelnika postavlja, nadležnost, prava, obaveze, kao i način ostvarivanja, utvrđuje Gradonačelnik, aktom o postavljenju, u skladu sa zakonom.

Pomoćnici Gradonačelnika pokreću inicijative, predlažu projekte, sačinjavaju mišljenja u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni, daju uputstva pri rešavanju pitanja u delokrugu svoje nadležnosti, sarađuju sa ustanovama, preduzećima i drugim subjektima u delokrugu svoje nadležnosti, obavljaju i druge poslove po nalogu Gradonačelnika i načelnika gradske uprave u oblasti za koju su postavljeni.

Pomoćnike Gradonačelnika postavlja i razrešava Gradonačelnik.

U Gradskoj upravi može biti postavljeno najviše pet pomoćnika Gradonačelnika.

Prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, pomoćnik Gradonačelnika za pojedinu oblast ostvaruje u gradskoj upravi nadležnoj za oblast za koju se pomoćnik postavlja, odnosno u skladu sa zakonom.

Prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, pomoćnik Gradonačelnika za pojedinu oblast ostvaruje u skladu sa odredbama zakona koji se primenjuje na zaposlene u organima lokalne samouprave.

III RUKOVOĐENJE GRADSKIM UPRAVAMA I POSEBNOM SLUŽBOM

3.1. Rukovođenje Gradskim upravama

Član 40

Gradskom upravom za pojedinu oblast (u daljem tekstu: gradska uprava) rukovodi načelnik gradske uprave (u daljem tekstu: načelnik).

Načelnik za svoj rad i rad gradske uprave kojom rukovodi odgovara Skupštini grada i Gradskom veću u skladu sa Statutom Grada i ovom Odlukom.

Načelnik:

- predstavlja i zastupa gradsku upravu,

- obezbeđuje zakonito, efikasno i stručno obavljanje poslova iz delokruga gradske uprave,

- organizuje, objedinjava i usmerava rad Gradske uprave, odnosno zaposlenih i postavljenih lica,

- daje uputstva i smernice za rad unutrašnjih organizacionih jedinica u pogledu načina izvršavanja poslova i zadataka,

- donosi i potpisuje akta gradske uprave u skladu sa zakonom, Statutom i drugim aktima,

- potpisuje akta gradske uprave koja se upućuju Skupštini, Gradonačelniku i Gradskom veću,

- raspoređuje i razrešava rukovodioce unutrašnjih organizacionih jedinica, kao i druga lica, u skladu sa aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u gradskoj upravi,

- odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima, iz rada i po osnovu rada zaposlenih u gradskoj upravi, o kojim ne odlučuje drugi nadležni organ,

- stara se o obezbeđivanju materijalnih i drugih uslova za efikasan rad gradske uprave,

- odlučuje o pribavljanju i otuđenju opreme veće vrednosti (za koju nije određena nadležnost drugog organa) kao i opreme manje vrednosti i potrošnog materijala,

- zaključuje ugovore na osnovu ovlašćenja sadržanih u zakonu, aktima Skupštine grada, Gradonačelnika i Gradskog veća, kao i drugim aktima,

- vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom Grada, odlukama Skupštine grada, Gradskog veća i Gradonačelnika.

Član 41

Načelnika postavlja Gradsko veće, na osnovu javnog oglasa, na period od pet godina.

Za načelnika može biti postavljeno lice koje, pored uslova da je državljanin Republike Srbije, da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ove funkcije, mora da ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom Odlukom.

Za načelnika:

- Gradske uprave za finansije može biti postavljeno lice koje ima završen pravni ili ekonomski fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni ili ekonomski fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske poreske uprave, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni ili ekonomski fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni ili ekonomski fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske uprave za investicije, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni, ekonomski ili fakultet iz navedene naučne oblasti na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske uprave za imovinu, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenog fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, arhitektonski, građevinski ili fakultet iz oblasti prostornog planiranja, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen jedan od navedenih fakulteta na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili drugi fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičnih ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni, ekonomski ili drugi fakultet iz navedenih naučnih oblasti na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci

- Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenog fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

- Gradske uprave za privredu, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski, saobraćajni fakultet ili drugi fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen jedan od navedenih fakulteta na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

- Gradske uprave za vanprivredne delatnosti, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili drugi fakultet iz oblasti, prirodno-matematičnih ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen jedan od navedenih fakulteta na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci

- Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili drugi fakultet iz oblasti medicinskih ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen jedan od navedenih fakulteta na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci

- Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili drugi fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni, ekonomski ili drugi fakultet iz navedenih naučnih oblasti na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

- Gradske uprave za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni, ekonomski fakultet ili drugi fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških ili društveno-humanističkih nauka, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen jedan od navedenih fakulteta na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci,

- Gradske uprave za javne nabavke, može biti postavljeno lice koje ima završen pravni ili ekonomski fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenih fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen pravni ili ekonomski fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave, položen ispit za sticanje sertifikata za službenika za javne nabavke i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Pod završenim fakultetom, u smislu odredaba ovog člana ne podrazumevaju se fakulteti sa trogodišnjim studijama.

Član 42

Načelniku može prestati dužnost i pre isteka vremena na koji je postavljen, podnošenjem ostavke i razrešenjem.

Ostavka se može podneti usmeno ili u pisanom obliku i ne mora biti obrazložena. O podnetoj ostavci Gradsko veće ne otvara raspravu. Načelnik koji je podneo ostavku, ukoliko nema zamenika, obavlja poslove iz nadležnosti načelnika gradske uprave do postavljenja novog načelnika.

Gradsko veće većinom glasova od ukupnog broja članova Gradskog veća, može razrešiti načelnika i pre isteka vremena na koje je postavljen na obrazložen predlog Gradonačelnika ili više od polovine članova Gradskog veća.

Predlog iz stava 3. ovog člana mora biti sačinjen u pisanom obliku i u njemu moraju biti navedeni razlozi koji predlog čine opravdanim.

Član 43

Načelnik može imati zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Zamenik načelnika se postavlja i razrešava na način, po postupku i pod istim uslovima koji su utvrđeni za postavljenje i razrešenje načelnika.

Član 44

Rukovodioce unutrašnjih organizacionih jedinica u Gradskoj upravi raspoređuje načelnik gradske uprave.

3.2. Rukovođenje Službom za internu reviziju

Član 45

Službom za internu reviziju rukovodi Gradski revizor.

Gradski revizor za rad posebne službe, kojom rukovodi odgovara Gradonačelniku.

Gradski revizor:

- predstavlja i zastupa službu,

- obezbeđuje zakonito, efikasno i stručno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- organizuje, objedinjava i usmerava rad službe, odnosno zaposlenih lica,

- daje uputstva i smernice za rad unutrašnjih organizacionih jedinica u pogledu načina izvršavanja poslova i zadataka,

- donosi i potpisuje akta službe u skladu sa zakonom, Statutom i drugim aktima,

- potpisuje akta službe koja se upućuju organima Grada i drugim subjektima,

- raspoređuje rukovodioce unutrašnjih organizacionih jedinica, kao i druga lica, u skladu sa aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u službi,

- odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima, iz rada i po osnovu rada zaposlenih lica u službi,

- stara se o obezbeđivanju materijalnih i drugih uslova za efikasan rad službe,

- odlučuje o pribavljanju i otuđenju opreme manje vrednosti i potrošnog materijala,

- zaključuje ugovore na osnovu ovlašćenja sadržanih u zakonu, aktima organa Grada, kao i drugim propisima,

- vrši i druge poslove u skladu zakonom, odlukama organa Grada i drugim propisima.

Član 46

Gradskog revizora postavlja Gradsko veće, na osnovu javnog oglasa, na period od pet godina.

Za Gradskog revizora može biti postavljeno lice koje, pored uslova da je državljanin RS, da nije krivično osuđivan, može biti postavljeno lice koje ima završen ekonomski fakultet, drugi stepen visokog obrazovanja navedenog fakulteta (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske, specijalističke strukovne studije), odnosno završen ekonomski fakultet na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen ispit za rad u organima državne uprave i najmanje 5 godina iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole, budžetskim ili računovodstveno-finansijskim poslovima i položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru.

Za Gradskog revizora, može biti postavljeno lice koje nema položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru, ukoliko ispunjava uslove iz stava 2. ovog člana, s tim da je u obavezi da položi ispit, u roku od godinu dana od dana završetka obuke koju organizuje Centralna jedinica za harmonizaciju Ministarstva finansija.

Odredbe ove Odluke o postupku za izbor kandidata za načelnika primenjuju se i na izbor kandidata za Gradskog revizora.

Član 47

Gradskom revizoru može prestati dužnost i pre isteka vremena na koji je postavljen, podnošenjem ostavke i razrešenjem.

Ostavka se može podneti usmeno ili u pisanom obliku i ne mora biti obrazložena. O podnetoj ostavci Gradsko veće ne otvara raspravu. Gradski revizor koji je podneo ostavku, ukoliko nema zamenika, obavlja poslove iz nadležnosti gradskog revizora do postavljenja novog revizora.

Gradsko veće većinom glasova od ukupnog broja članova Gradskog veća, može razrešiti gradskog revizora i pre isteka vremena na koje je postavljen na obrazložen predlog Gradonačelnika ili polovine članova Gradskog veća.

Predlog iz stava 3. ovog člana mora biti sačinjen u pisanom obliku i u njemu moraju biti navedeni razlozi koji predlog čine opravdanim.

Član 48

Gradski revizor može imati zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Zamenik gradskog revizora se postavlja i razrešava na način, po postupku i pod istim uslovima koji su utvrđeni za postavljenje i razrešenje načelnika.

IV ODNOS GRADSKIH UPRAVA I POSEBNE SLUŽBE PREMA SKUPŠTINI GRADA, GRADSKOM VEĆU I GRADONAČELNIKU

Član 49

Odnos gradskih uprava i posebne službe prema Skupštini grada zasniva se na pravima i dužnostima utvrđenim zakonom, Statutom, ovom odlukom i drugim aktima.

Gradske uprave i posebna služba su obavezne da Skupštinu grada obaveštavaju o vršenju poslova iz svog delokruga, daju obaveštenja, objašnjenja i podatke koji su neophodni za rad Skupštine.

Član 50

Odnos gradskih uprava i posebne službe prema Gradonačelniku zasniva se na pravima i dužnostima utvrđenim zakonom, Statutom grada i odlukama Skupštine grada.

Gradonačelnik u sprovođenju odluka i drugih akata organa Grada, može gradskim upravama i posebnoj službi izdavati uputstva i smernice za rad.

Posebna služba podnosi redovne izveštaje Gradonačelniku i Gradskom veću o sprovedenim revizijama, a Gradonačelnik donosi godišnji plan i program rada ove posebne službe, na predlog Gradskog revizora.

Član 51

Odnos gradskih uprava i posebne službe prema Gradskom veću zasniva se na pravima i dužnostima utvrđenim zakonom, Statutom grada, odlukama Skupštine grada i drugim aktima.

Gradsko veće vrši nadzor nad radom gradskih uprava.

U postupku nadzora nad radom gradskih uprava, Gradske uprave podnose izveštaj o svom radu na zahtev Gradskog veća, a najmanje jednom godišnje.

Kada u vršenju nadzora nad radom gradskih uprava utvrdi da akta gradskih uprava, odnosno gradske uprave i posebna služba nisu u skladu sa zakonom, Statutom grada, drugim opštim aktima ili odlukama Skupštine grada, Gradsko veće ukida ili poništava takva akta sa nalogom da se donese novi akt koji će biti u skladu sa zakonom, Statutom grada, drugim opštim aktom ili odlukom Skupštine grada.

Član 52

Svi organi Grada i stručne službe organa Grada, kao i svi korisnici sredstava budžeta Grada, obavezni su da u postupku kontrole od strane Službe za internu reviziju, stave na raspolaganje internim revizorima, svu potrebnu dokumentaciju, omoguće uvid u sva dokumenta koja su neophodna za vršenje poslova revizije i kontrole, kao i da obezbede uslove za rad na poslovima revizije i kontrole.

Član 53

Služba za internu reviziju, organima Grada, posebnim i stručnim službama organa Grada, kao i drugim korisnicima budžeta Grada može pružati savetodavne usluge koje se sastoje od saveta, smernica, obuke, pomoći ili drugih usluga u cilju povećanja vrednosti i poboljšanja procesa upravljanja datom organizacijom, upravljanja rizicima i kontrole.

V ODNOS GRADSKE UPRAVE PREMA GRAĐANIMA, PRAVNIM LICIMA I DRUGIM STRANKAMA

Član 54

Gradske uprave su dužne da svakom građaninu obezbede jednak položaj i efikasno ostvarivanje njegovih prava, obaveza i interesa. Postavljena lica i zaposleni u gradskim upravama dužni su da građanima, pravnim licima i drugim subjektima:

- omoguće nesmetano, blagovremeno i efikasno ostvarivanje prava, obaveza i pravnih interesa,

- daju potrebne podatke, obaveštenja i uputstva,

- pružaju odgovarajuću pravnu pomoć,

- razmatraju predstavke, peticije i predloge u vezi sa svojim radom, da postupe po njima, predlože preduzimanje odgovarajućih mera i o tome obaveste građane,

- sarađuju sa građanima, pravnim licima i drugim strankama,

- poštuju dostojanstvo ličnosti i čuvaju ugled organa Grada.

Član 55

U postupku pred gradskom upravom, u kome se rešava o pravima, obavezama i interesima građana i pravnih lica, primenjuju se propisi o upravnom postupku.

Gradska uprava je dužna da rešava o pravima, obavezama i interesima građana i pravnih lica u upravnom postupku, u rokovima propisanim zakonom.

Član 56

Poslove Gradske uprave koji se odnose na ostvarivanje prava, obaveza i interesa građana i pravnih lica mogu obavljati lica koja imaju propisanu školsku spremu, položen stručni ispit za rad u organima državne uprave i odgovarajuće radno iskustvo, u skladu sa zakonom i drugim propisom.

Član 57

Javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad i drugi oblici organizovanja, kada u vršenju upravnih ovlašćenja odlučuju o pravima, obavezama i interesima građana na osnovu zakona i propisa Grada, dužni su da postupaju u skladu sa odredbama člana 54. i člana 55. ove Odluke.

VI MEĐUSOBNI ODNOSI GRADSKIH UPRAVA

Član 58

Međusobni odnosi gradskih uprava zasnivaju se na pravima i dužnostima utvrđenim zakonom, Statutom grada, odlukama organa Grada i drugim propisima.

Gradske uprave međusobno dužne su da sarađuju kada to zahteva priroda posla, kao i da razmenjuju potrebne podatke, informacije i obaveštenja neophodna za rad i realizaciju posla.

VII AKTA GRADSKIH UPRAVA I POSEBNE SLUŽBE

Član 59

Akta gradskih uprava i posebne službe moraju biti u saglasnosti sa Ustavom, zakonom, Statutom grada, kolektivnim ugovorima, odlukama organa Grada i drugim aktima.

U gradskim upravama i posebnoj službi donose se odluke, pravilnici, naredbe, uputstva, rešenja, zaključci i druga akta.

Načelnici gradskih uprava i rukovodilac posebne službe donose odluke, pravilnike, naredbe, uputstva, rešenja, zaključke i druga akta u skladu sa zakonom, Statutom grada, kolektivnim ugovorima, aktima organa Grada, aktima koje sami donose i drugim propisima.

Načelnici gradskih uprava i rukovodilac posebne službe mogu ovlastiti rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice za donošenje akata iz delokruga rada gradske uprave, odnosno posebne službe.

VIII SUKOB NADLEŽNOSTI, REŠAVANJE PO ŽALBI, IZUZEĆE

Član 60

Gradsko veće rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava i drugih preduzeća, organizacija i ustanova kad na osnovu odluke Skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka, kao i između gradskih uprava za pojedine oblasti.

Načelnik gradske uprave rešava sukob nadležnosti između unutrašnjih organizacionih jedinica.

Član 61

Po žalbi protiv prvostepenog rešenja gradske uprave, kada rešava o poverenim poslovima državne uprave, rešava nadležno ministarstvo Republike Srbije, ako zakonom nije drugačije utvrđeno.

Po žalbi protiv prvostepenog rešenja gradske uprave u poslovima lokalne samouprave, rešava Gradsko veće.

Po žalbi protiv poreskih upravnih akata, koje donese nadležna gradska uprava u poreskom postupku za izvorne javne prihode, odlučuje nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave u skladu sa zakonom.

Gradska uprava, na čiji prvostepeni akt je uložena žalba, dužna je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema žalbe, dostavi Gradskom veću žalbu sa spisima predmeta.

Drugostepeni postupak za potrebe Gradskog veća vodi i izrađuje nacrte i predloge akata organ, odnosno služba, utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji. Nadležni organ, odnosno služba dužna je da sprovede postupak i pripremi nacrt odnosno predlog akta pre isteka zakonskog roka za odlučivanje.

Član 62

O izuzeću načelnika gradske uprave rešava Gradsko veće.

O izuzeću službenog lica u gradskoj upravi rešava načelnik.

Član 63

Rad Gradskih uprava i posebne službe dostupan je javnosti.

Gradske uprave i posebna služba obezbeđuju javnost rada: davanjem informacija predstavnicima javnih glasila, oglašavanjem akata na oglasnoj tabli organa Grada, službenom listu Grada ili zvaničnom sajtu Grada, organizovanjem konferencija za predstavnike javnih glasila, stvaranjem uslova za nesmetano obaveštavanje javnosti o obavljanju poslova iz svog delokruga i svim promenama koje su u vezi sa organizacijom, delokrugom poslova, rasporedom radnog vremena i drugim promenama u organizaciji i njihovom radu, kao i na drugi način kojim se obezbeđuje blagovremeno, tačno i transparentno informisanje javnosti.

Član 64

Informacije o radu Gradske uprave i posebne službe, sredstvima javnog informisanja daje načelnik, odnosno Gradski revizor ili lice koje oni ovlaste.

O uskraćivanju informacija ili drugih podataka i činjenica odlučuje načelnik, odnosno Gradski revizor u skladu sa zakonom.

IX SREDSTVA ZA FINANSIRANJE POSLOVA GRADSKIH UPRAVA I POSEBNE SLUŽBE

Član 65

Sredstva za finansiranje poslova gradskih uprava i posebne službe obezbeđuju se u budžetu Grada.

Za obavljanje zakonom poverenih poslova državne uprave sredstva se obezbeđuju u budžetu Republike.

Član 66

Sredstva za finansiranje poslova gradskih uprava i posebne službe čine:

1. sredstva za isplatu plata, dodataka na plate, naknade plata,

2. sredstva za materijalne rashode,

3. sredstva za posebne namene,

4. sredstva za nabavku i održavanje opreme i investicije.

Sredstva za finansiranje poslova gradskih uprava i posebne službe obezbeđuju se u budžetu Grada. Naredbodavac za isplatu sredstava za finansiranje poslova gradskih uprava i posebne službe je načelnik, odnosno rukovodilac posebne službe, ili lice koje on ovlasti.

Član 67

Gradska uprava može ostvarivati prihode svojom delatnošću, kada to ne utiče na redovno obavljanje poslova iz njenog delokruga.

Visinu naknade i namenu prihoda iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Skupština grada, posebnom odlukom.

Član 68

Raspored sredstava neophodnih za rad gradskih uprava i posebne službe utvrđuje se finansijskim planom.

Član 69

Sredstva za isplatu plata postavljenih lica i zaposlenih obezbeđuju se u skladu sa zakonom, uredbom, aktom o platama, dodacima na plate, naknadama i ostalim primanjima i drugim propisima.

Član 70

Sredstva za materijalne rashode obezbeđuju se za:

- nabavku potrošnog materijala (kancelarijski materijal i sl.), sitnog inventara, osvetljenje, komunalne troškove, zakup, održavanje poslovnih prostorija, poštanske usluge,

- nabavku stručnih publikacija, literature i štampanih materijala,

- osiguranje, članarine, održavanje opreme i drugih ugovorenih usluga,

- putne i druge troškove koji čine lična primanja zaposlenih i druge troškove potrebne za obavljanje poslova gradske uprave i direkcije (troškove za prevoz, troškove za službena putovanja u zemlji i inostranstvu i sl.) i

- ostale troškove.

Član 71

Sredstva za posebne namene obezbeđuju se za:

- određene potrebe gradskih uprava u vezi sa poslovima koje vrše (naknade svedocima, troškovi postupka i sl.),

- ostala primanja (otpremnine, solidarnu pomoć, jubilarne nagrade i sl.),

- stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih,

- modernizaciju rada i ostale potrebe.

Član 72

Sredstva za nabavku i održavanje opreme i investicija obezbeđuju se za: nabavku računarskih sistema, sredstava veze, kancelarijskog nameštaja, birotehničke opreme i druge opreme koje gradskim upravama i posebnoj službi, služe za njihove potrebe, a čiji je vek trajanja pod normalnim uslovima duži od jedne godine, ako nije drugačije propisima određeno.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 73

Obavezuje se Gradsko veće da najkasnije do 31.03.2015. godine, raspiše javni oglas, sprovede proceduru, izvrši izbor kandidata za načelnike gradskih uprava i postavi načelnike gradskih uprava u skladu sa odredbama ove Odluke, s tim da postavljeni načelnici stupe na dužnost počev od 15. aprila 2015. godine.

Stupanjem na dužnost načelnika iz stava 1. ovog člana, prestale bi funkcije načelnika gradskih uprava i zamenika načelnika Gradske uprave za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, postavljenih u skladu sa odredbama odluke koja prestaje da važi, a što će biti izvršeno pojedinačnim aktima o razrešenju, Gradskog veća.

Član 74

Nakon stupanja na dužnost načelnici gradskih uprava obavezni su da u roku od 7 dana od dana stupanja na dužnost, donesu akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u gradskim upravama i dostave ga Gradskom veću na saglasnost.

Načelnici gradskih uprava iz stava 1. ovog člana, dužni su da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu akta iz stava 1. ovog člana, izvrše raspoređivanja zaposlenih u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 75

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u dosadašnjoj Gradskoj upravi za finansije, preuzimaju u Gradsku upravu za finansije, obrazovanu u skladu sa ovom Odlukom i nastavljaju sa radom na poslovima na koja su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u dosadašnjoj Gradskoj poreskoj upravi, preuzimaju se u Gradsku poresku upravu, obrazovanu u skladu sa ovom Odlukom i nastavljaju sa radom na poslovima na koje su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za investicije i razvoj gradskih resursa, kao i zaposleni raspoređeni na radna mesta Organizator poslova u oblasti uređenje i korišćenja voda i Izvršilac za stručno tehničke poslove u oblasti uređenja i korišćenja voda u Odeljenju za poljoprivredu i uređenje voda - Sekretarijat za privredu sport i sportsku infrastrukturu - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, preuzimaju se u Gradsku upravu za investicije i nastavljaju sa radom na poslovima na koje su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za imovinu, preuzimaju se u Gradsku upravu za imovinu i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijatu za građevinarstvo, preuzimaju se u Gradsku upravu za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za privredu, sport i sportsku infrastrukturu - Službi za lokalni ekonomski razvoj, kao i zaposleni raspoređeni na radnom mestu Izvršilac za stručno - analitičke poslove u oblasti energetike i energetske efikasnosti u Službi za poslove privrede, preuzimaju se u Gradsku upravu za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za opštu upravu i zajedničke poslove, Sekretarijatu za poslove održavanja, obezbeđenja i pružanja usluga, Sekretarijatu za finansije, Direkciji za mesnu samoupravu i Pisarnici preuzimaju se u Gradsku upravu za opšte i zajedničke poslove nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za privredu, sport i sportsku infrastrukturu - Službe za poslove privrede, Odeljenja za poljoprivredu i uređenju voda, Direkciji za robne rezerve, zaposleni raspoređeni na radnom mestu: Izvršilac za stručne poslove u oblasti saobraćaja i Izvršilac za upravne poslove u oblasti saobraćaja u Sekretarijatu za komunalne poslove i nadzor- Odeljenju za saobraćaj, kao i zaposleni raspoređen na radno mesto Izvršilac za plansko analitičke i studijske poslove na otklanjanju posledica erozionog područja i dejstva klizišta u Sekretarijatu za vanredne situacije i planiranja odbrambenih priprema - Odeljenju za vanredne situacije i planiranje odbrane, preuzimaju se u Gradsku upravu za privredu i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za obrazovanje, kulturu i informisanje, kao i zaposleni raspoređeni u Službi za sport i omladinu iz Sekretarijata za privredu, sport i sportsku infrastrukturu preuzimaju se u Gradsku upravu za vanprivrednu delatnost i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, preuzimaju se u Gradsku upravu za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za komunalne poslove i nadzor (izuzev zaposlenih obuhvaćenih stavom 8. ovog člana) Sekretarijata za nadzor nad radom i poslovanjem javnih, javno - komunalnih preduzeća i privrednih društava i Sekretarijata za inspekcijske poslove, preuzimaju se u Gradsku upravu za komunalne i inspekcijske poslove i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijatu za poslove Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika, Sekretarijatu za poslove Gradskog veća, Sekretarijatu za organizaciju i normativna akta, Sekretarijatu za vanredne situacije i planiranje odbrambenih priprema, kao i zaposleni raspoređeni u Odeljenju za poslove protokola, Odeljenju za informativne poslove organa Grada, Službi za poslove udruživanja i saradnje, preuzimaju se u Gradsku upravu za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Do donošenja akta iz člana 74. ove Odluke, zaposleni u Gradskoj upravi za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Odeljenju za javne nabavke, preuzimaju se u Gradsku upravu za javne nabavke i nastavljaju sa radom na poslovima na kojima su raspoređeni.

Član 76

Do izrade i početka upotrebe pečata:

1. Gradske uprave za investicije,

2. Gradske uprave za imovinu,

3. Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine,

4. Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj,

5. Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove,

6. Gradske uprave za privredu,

7. Gradske uprave za vanprivredne delatnosti,

8. Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu,

9. Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove

10. Gradske uprave za poslove Gradonačelnika i Gradskog veća

11. Gradske uprave za javne nabavke u radu i funkcionisanju koristiće pečate Gradske uprave za poslove lokalne samouprave i opšte uprave.

Gradska uprava za finansije i Gradska poreska uprava, obrazovane u skladu sa ovom Odlukom, u radu i funkcionisanju koristiće pečate dosadašnje Gradske uprava za finansije i Gradske poreske uprave.

Član 77

Služba za internu reviziju će početi sa radom najkasnije do 31.12.2015. godine.

Obavezuju se Gradsko veće i Gradonačelnik da svako u delokrugu svoje nadležnosti, preduzme sve neophodne aktivnosti vezane za obezbeđenje prostora, kadrova i opreme, odnosno uslova za rad i funkcionisanje Službe za internu reviziju grada Kragujevca, kao i da raspiše konkurs i izvrši postavljenje Gradskog revizora, kako bi Služba za internu reviziju započela sa radom u roku utvrđenom stavom 1. ovog člana.

Član 78

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o Gradskim upravama grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 42/12 i 29/13).

Član 79

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se počev od 15. aprila 2015. godine, izuzev odredaba člana 41. i 73. koje će se primenjivati od dana stupanja na snagu Odluke.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o Gradskim upravama grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 44/2015)

Član 16

Do izrade i početka upotrebe pečata Službe za internu reviziju, u radu i funkcionisanju posebna služba, koristiće pečat Službe interne revizije i finansijske kontrole.

Član 17

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o Gradskim upravama grada Kragujevca.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o Gradskim upravama grada Kragujevca sadrži:
1. Odluka o gradskim upravama grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 6/15),
2. Odluka o izmenama odluke o gradskim upravama grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 9/15),
Prečišćen tekst Odluke o Gradskim upravama grada Kragujevca ne sadrži odredbe:
- člana 2. Odluke o izmenama Odluke o gradskim upravama grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 9/15), kojim je utvrđeno ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju i utvrdi prečišćen tekst Odluke o gradskim upravama grada Kragujevca;
- člana 3. Odluka o izmenama odluke o gradskim upravama grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 9/15), kojim je utvrđeno stupanje na snagu Odluke o izmenama odluke o gradskim upravama grada Kragujevca.