ODLUKA
O TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 105/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se organizacija, način i bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Gradsko veće Grada Niša, na predlog uprave nadležne za poslove saobraćaja, donosi program kojim se, u skladu sa zakonom i saobraćajno tehničkim uslovima, definiše organizovanje taksi prevoza, u okviru kojeg se određuje i optimalan broj taksi vozila.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se za petogodišnji period, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva- vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji imaju odobrenje uprave nadležne za poslove saobraćaja za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: prevoznik).

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) PREDUZETNIK

Član 4

Za obavljanje taksi prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije, najmanje pet godina;

2. da ima najmanje treći stepen stručne spreme (u skladu sa zakonom);

3. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi prevoz, koje nije starije od tri godine;

4. da je vlasnik taksi vozila kojim se obavlja taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo), odnosno da je primalac lizinga;

5. da ima položen ispit o poznavanju propisa koji regulišu taksi prevoz i o poznavanju Grada Niša, što se dokazuje uverenjem o položenom ispitu;

6. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

7. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

8. da je izvršio pregled taksi vozila kod uprave nadležne za inspekcijske poslove, što se dokazuje rešenjem saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 9. ove odluke;

Član 5

Ispit iz člana 4. stav 1. tačka 5. ove odluke polaže se po programu za polaganje ispita iz oblasti poznavanja propisa koji regulišu taksi prevoz i oblasti poznavanja Grada Niša.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik Grada Niša koji obrazuje ispitnu komisiju i imenuje njene članove.

Postupak, način i organizacija polaganja ispita iz člana 4. stav 1. tačka 5. bliže će se urediti Pravilnikom o polaganju ispita koji će doneti ispitna komisija iz stava 2 ovog člana.

B) PRIVREDNO DRUŠTVO, ODNOSNO DRUGO PRAVNO LICE

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz čl. 4. stav 1. tač. 4, 7 i 8. ove odluke.

Pored uslova iz stava 1 ovog člana privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza mora da ima zaposlenog radnika taksi vozača, u skladu sa članom 8. ove odluke.

V) TAKSI VOZAČ

Član 7

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod pravnog lica.

Član 8

Taksi vozač mora da ispunjava uslove propisane članom 4. stav 1. tač. 1, 2, 3, 5. i 6. ove odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Prevoznik je odgovoran da se taksi vozač, u propisanom roku, podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i da vodi evidenciju o tim pregledima.

Prevoznik ne može bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na ustupanje na korišćenje krovne oznake Grada Niša, taksi table, nalepnice, ustupanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, ustupanje taksi dozvole, ustupanje taksi vozila i drugo, da omogući drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom, da obavljaju taksi prevoz.

G) TAKSI VOZILO

Član 9

Taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima ugrađen ispravan, overen i opremljen sa instalacijama taksimetar, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude putniku vidljiv;

2. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

3. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

4. da ima blok računa u kojem je svaki list overen pečatom;

5. da je čisto, uredno obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja (estetski izgled);

6. da je važeći cenovnik usluga tako postavljen u taksi vozilu da je vidljiv putniku, dimenzija: najmanje širine 10 cm i najmanje visine 10 cm;

7. da ima na vidnom mestu istaknutu taksi dozvolu za taksi vozilo i taksi dozvolu za taksi vozača i u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane na staklu zalepljenu nalepnicu u skladu sa članom 10. stav 1. ove odluke;

8. da na krovu vozila ima istaknutu taksi tablu pravougaonog, poluelipsastog i sličnog oblika, na kojoj je sa obe strane ispisana oznaka "TAXI" koja mora da sadrži broj i obeležje asocijacije kojoj pripada, a ukoliko ne pripada nijednoj asocijaciji na krovu svog vozila mora da ima samo oznaku "TAXI";

9. da ima krovnu oznaku Grada Niša vidno postavljenu na krovu automobila.

10. da su za vozilo izdate registarske tablice prema mestu sedišta taksi prevoznika i čija registarska oznaka sadrži latinična slova "TX" na zadnje dve pozicije.

Kontrolni tehnički pregled taksi vozila vrši se svakih šest meseci.

Član 10

Uprava nadležna za inspekcijske poslove- saobraćajni inspektor, proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo propisanih zakonom i članom 9. stav 1. tačka 1, 2, 3, 5, 8 i 10 i člana 11. ove odluke, o čemu donosi rešenje i izdaje nalepnicu koja sadrži: grb Grada Niša i period važenja rešenja.

Ispunjenost uslova utvrđenih zakonom i čl. 9 i 11. ove odluke, gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove utvrđuje pregledom vozila i uvidom u sledeću dokumentaciju: važeću saobraćajno-tehničku dokumentaciju (saobraćajnu dozvolu) i polisu o osiguranju putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

O donetim rešenjima uprava nadležna za inspekcijske poslove vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi vozila u upravi nadležnoj za inspekcijske poslove, najkasnije do isteka važenja rešenja o ispunjenosti uslova za taksi vozilo iz stava 1 ovog člana.

Uz zahtev za redovan pregled taksi vozila, iz prethodnog stava prevoznik podnosi i važeću taksi dozvolu za taksi vozilo.

Prilikom pregleda iz stava 4. ovog člana, saobraćajni inspektor, proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo propisanih zakonom i članom 9. i 11. ove odluke, o čemu donosi rešenje i izdaje nalepnicu koja sadrži: grb Grada Niša i period važenja rešenja.

Član 11

Prevoznik je dužan da prilikom registracije taksi vozila osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

III ODOBRENJE ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI TAKSI PREVOZA, TAKSI DOZVOLA, KROVNA OZNAKA I NALEPNICA

Član 12

Rešenje kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji Grad Niša izdaje uprava nadležna za poslove saobraćaja na osnovu ispunjenosti uslova iz člana 4., 6. i 9. stav 1. tačka 1, 2, 3, 5, 8. i 10. ove odluke.

Član 13

Zahtev za izdavanje taksi dozvole za taksi vozilo i taksi dozvole za taksi vozača i krovne oznake prevoznik podnosi upravi nadležnoj za poslove saobraćaja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da priloži rešenje o registraciji u registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz čl. 4, 6., 8 i 9. ove odluke.

Ukoliko uprava nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana, utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi prevoza donosi rešenje kojim se određuje evidencioni broj za taksi vozilo izdavanjem krovne oznake i izdaje taksi dozvolu za taksi vozilo i taksi dozvolu za taksi vozača.

Za taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz može se odrediti samo jedna krovna oznaka i izdati jedna taksi dozvola za taksi vozilo iz stava 3. ovog člana.

O dodeljenim krovnim oznakama i izdatim taksi dozvolama uprava nadležna za poslove saobraćaja vodi Registar.

Izgled krovne oznake propisuje uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Član 14

Obrazac taksi dozvole propisuje uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Taksi dozvola za taksi vozilo preduzetnika sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. ime, prezime preduzetnika, njegov jedinstveni matični broj i matični broj radnje (MB),

3. poreski identifikacioni broj (PIB),

4. adresu sedišta radnje i prebivališta preduzetnika,

5. registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

6. datum izdavanja taksi legitimacije,

7. naziv taksi udruženja, ukoliko je preduzetnik njegov član,

8. mesto za upis promene podataka o taksi vozilu i taksi prevozniku i mesto za upis privremenog prestanka obavljanja delatnosti,

9. evidencioni broj taksi vozila-krovne oznake Grada Niša.

U taksi dozvoli taksi vozila privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, pored podataka iz stava 2. tač. 1, 3, 5, 6, 8 i 9 ovog člana, unosi se i njegov naziv, matični broj i sedište.

Član 15

Taksi dozvola taksi vozača sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. fotografiju vozača,

3. ime, prezime i jedinstveni matični broj,

4. adresu prebivališta,

5. datum izdavanja taksi dozvole.

Taksi dozvola za taksi vozača zaposlenog kod privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica pored podataka iz stava 1. ovog člana sadrži i naziv privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kod koga je vozač zaposlen dok taksi dozvola za taksi vozača kod preduzetnika sadrži podatke o registraciji preduzetnika.

Član 16

Prevoznik je dužan da:

1. svaku promenu podataka koje sadrže taksi dozvole i druge isprave u smislu ove odluke pisanim putem prijavi upravi nadležnoj za poslove saobraćaja, u roku od osam dana od dana nastale promene,

2. svaku promenu koja se odnosi na taksi vozilo pisanim putem prijavi upravi nadležnoj za inspekcijske poslove, u roku od osam dana od dana nastale promene,

3. u slučaju privremenog odnosno trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, pisanim putem obavesti upravu nadležnu za poslove saobraćaja u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre i upravi vrati taksi dozvolu za taksi vozilo, taksi dozvolu za taksi vozača, krovnu oznaku.

4. u slučaju oštećenja nalepnice odmah, pisanim putem, obavesti upravu nadležnu za inspekcijske poslove i vrati oštećenu nalepnicu.

IV TAKSI STAJALIŠTA

Član 17

Taksi stajalište (u daljem tekstu: stajalište) je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuje uprava nadležna za poslove saobraćaja u skladu sa saobraćajno-tehničkim i urbanističkim uslovima.

Član 18

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: (III-32) "parkiralište" i dopunskom tablom: "za TAXI vozila" sa ispisanim ukupnim brojem taksi mesta.

Član 19

Taksi stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u skladu sa odredbama zakona i ove odluke.

Na stajalištu se taksi vozila postavljaju prema redosledu dolazaka i u granicama obeleženih taksi mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi vozač je obavezan da bude u svom taksi vozilu ili pored vozila.

V NAČIN RADA TAKSI VOZAČA

Član 20

Za vreme vršenja usluge taksi prevoza, taksi vozač kod sebe mora da ima:

- važeću taksi dozvolu za taksi vozača.

Za vreme vršenja usluge taksi prevoza obaveza prevoznika je da se u vozilu nalazi:

- važeća taksi dozvola za taksi vozilo,

- rešenje o ispunjenosti uslova vozila za obavljanje taksi prevoza,

- polisa osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim se upravlja i

- fotokopija rešenja Agencije za privredne registre o registraciji u Registru privrednih subjekata, izdatog na ime taksi prevoznika, čijim vozilom/vozilima se obavlja taksi prevoz.

Član 21

Za vreme vršenja usluga taksi prevoza, taksi vozilo mora da ima:

- istaknutu važeću nalepnicu u gornjem desnom uglu vetrobranskog stakla,

- istaknutu taksi tablu na krovu vozila, definisanu članom 9 stav 1 tačka 8.,

- krovnu oznaku Grada Niša, vidno postavljenu na krovu vozila.

Član 22

Putnik može da odbije da uđe u taksi vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 23

Taksi vozač je dužan da u slobodno taksi vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz putnika ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće, zarazne materije i organski peroksidi.

Član 24

Taksi prevoznik je dužan da prilikom otpočinjanja prevoza uključi taksimetar ili preuzme potvrdu o fiksnoj ceni sa stajališta koja su od posebnog interesa za grad.

Taksi prevoznik za izvršenu uslugu prevoza naplaćuje cenu prevoza u iznosu koji pokazuje taksimetar u trenutku završetka prevoza ili cenu po izdatoj potvrdi.

Član 25

Taksi vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

VI TAKSI TABLA

Član 26

Taksi tabla služi za identifikaciju taksi vozila.

Taksi table vozila prevoznika koji su članovi udruženja, sadrže naziv udruženja.

Taksi vozač je dužan da taksi tablu drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Na taksi tabli ne mogu se postavljati reklamno-propagandne poruke.

Ukoliko taksi vozač taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi prevoza, dužan je da taksi tablu privremeno skine sa taksi vozila.

Član 27

Taksi vozila mogu koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika isključivo za kretanje.

VII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 28

Cenu usluge za obavljanje taksi prevoza čini zbir pojedinačnih cena, i to: za start, po jednom pređenom kilometru, po vremenu čekanja, po dolasku na adresu po pozivu i po komadu prtljaga koji se prevozi, koje se određuju u zavisnosti od doba dana i noći, od dana u nedelji i područja na kome se vožnja obavlja.

Cenu u okviru taksi tarife po kojoj mora da se obavlja taksi prevoz na teritoriji Grada Niša aktom utvrđuje Gradsko veće Grada Niša.

Na cenu u okviru taksi tarife, prevoznici ne mogu da daju popust.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 kg.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 30 kg, putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da isti plati.

Član 29

Taksi vozač je dužan da, izda overen taksi račun o pruženoj usluzi.

Račun sadrži:

1. podatke o prevozniku (naziv preduzetnika, odnosno poslovno ime privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kao i ime i prezime taksi vozača),

2. registarski broj taksi vozila,

3. redni broj računa,

4. datum i vreme izdavanja,

5. pređene kilometre,

6. vreme početka i kraja vožnje,

7. cenu usluge prevoza,

8. potpis i pečat.

U slučaju da taksi vozač ne izda putniku taksi račun iz stava 1. ovog člana, na kraju vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 30

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz, taksi vozaču pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara taksi vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi vozila, taksi vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog auto taksi prevoza drugim taksi vozilom.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 31

Uprava nadležna za poslove saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja rešenja kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza, u slučaju privremenog odnosno trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, prestanka nekog od uslova utvrđenih zakonom i članom 4. i 6. ove odluke, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada preduzetnika, privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica.

Prevoznik je dužan da u roku od 3 dana od dana uručenja rešenja iz stava 1 ovog člana, upravi nadležnoj za poslove saobraćaja, vrati krovnu oznaku Grada Niša, taksi dozvole za taksi vozilo i taksi dozvole za taksi vozače, osim u slučaju da iste nije već vratio po drugom osnovu.

IX NADZOR

Član 32

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši uprava nadležna za inspekcijske poslove-saobraćajni inspektor.

Prevoznik i taksi vozač su dužni da saobraćajnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku koji saobraćajni inspektor odredi, dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Član 33

Komunalno-policijske poslove u oblasti taksi prevoza obavlja komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom.

Ukoliko komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa obavestiće odmah o tome nadležni organ, pisanim putem.

X KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom od 10.000,00-100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 4. tačka 1,2,4,5,6, 7 i 8,

2. ako postupi suprotno članu 8,

3. obavlja delatnost taksi prevoza putnika taksi vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. st. 1 i 2,

4. ne izvrši tehnički pregled taksi vozila u roku utvrđenom članom 9. stav 2,

5. ne postupi u skladu sa članom 10. stav 4,

6. ne osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 11),

7. ne postupi u skladu sa članom 16. stav 1 tačka 3. i 4,

8. ako postupi suprotno članu 19,

9. taksi tabla taksi vozila nije uključena u skladu sa članom 26. stav 3,

10. ne postupi u skladu sa članom 32. stav 3.

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000,00-500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. ne ispunjava uslove iz čl. 6.,

2. ako postupi suprotno članu 8.,

3. obavlja delatnost taksi prevoza putnika taksi vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. st. 1. i 2.,

4. ne izvrši tehnički pregled taksi vozila u roku utvrđenom članom 9. stav 2.,

5. ne postupi u skladu sa članom 10. stav 4.,

6. ne osigura putnike od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 11.),

7. taksi tabla vozila nije uključena u skladu sa članom 26. stav 3,

8. ne postupi u skladu sa članom 32. stav 3,

9. ne postupi u skladu sa članom 16. stav 1, tačka 3. i 4,

10. ako postupi suprotno članu 19.

Novčanom kaznom od 5.000,00-30.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 36

Novčanom kaznom od 10.000,00-100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi dozvola vozača i taksi dozvola vozila (član 16. stav 1, tačka 1. i 2.),

2. ako u taksi vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 23. stav 2.),

3. ako postupi suprotno članu 24.,

4. putnika ne preveze najkraćim putem (član 25.),

5. na taksi tabli postavi reklamno propagandne poruke (član 26. stav 4.),

6. taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi tablu (član 26. stav 5.),

7. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 29.,

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 30.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 37

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 30.000,00 dinara kazniće se za prekršaj taksi vozač zaposlen kod prevoznika ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi dozvola za taksi vozača i taksi dozvola za taksi vozilo (član 15.),

2. ako u taksi vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 23. stav 2.),

3. ako postupi suprotno članu 24.,

4. putnika ne preveze najkraćim putem (član 25.),

5. taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi tablu (član 26. stav 5.),

6. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 29.,

7. ne postupi u skladu sa članom 32. stav 3,

8. ako postupi suprotno članu 19.

Član 38

Kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara pravno lice, novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice ako taksi vozač ne poseduje dokumenta propisana članom 20, odnosno ako taksi vozilo nema obeležja propisana članom 21.

Za prekršaje iz stava 1 ovog člana, saobraćajni inspektor odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Na postupke za dodelu krovnih oznaka, evidencionih nalepnica i taksi dozvola koji nisu okončani do dana početka primene ove odluke, primenjivaće se odredbe odluke po kojoj su započeti.

Član 40

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost taksi prevoza dužni su da svoje poslovanje usklade sa Zakonom i odredbama ove odluke u roku od 3 meseca od početka njene primene.

Taksi isprave, izdate u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 2/2012) važe do isteka roka na koji su izdate, a najduže do isteka roka u kome su pravna lica i preduzetnici dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona i ove odluke.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 2/2012).

Član 41

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".