PRAVILNIK
O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE LICENCE ZA RIBOČUVARA, NAČINU VOĐENJA REGISTRA IZDATIH LICENCI, KAO I O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA PRIVREDNIH RIBARA

("Sl. glasnik RS", br. 2/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi i postupak za izdavanje i oduzimanje licence za ribočuvara (u daljem tekstu: licenca), način vođenja Registra izdatih licenci, kao i sadržina i način vođenja Registra privrednih ribara.

Član 2

Licenca se izdaje ako je lice položilo stručni ispit za ribočuvara.

Zahtev za izdavanje licence lice iz stava 1. ovog člana podnosi ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: ministarstvo), najkasnije 60 dana od dana polaganja stručnog ispita za ribočuvara.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne podnese zahtev u propisanom roku, podnosi prijavu za polaganje stručnog ispita za ribočuvara i ponovo polaže taj ispit.

Član 3

Zahtev za izdavanje licence iz člana 2. ovog pravilnika sadrži ime, prezime i adresu prebivališta podnosioca zahteva.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) fotokopija lične karte ili očitana lična karta;

2) dokaz o uplati republičke administrativne takse.

Član 4

Ministarstvo izdaje licencu rešenjem najkasnije 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva za izdavanje licence.

Član 5

Ribočuvaru koji u toku vršenja poslova ribočuvara prestane da ispunjava uslove propisane članom 11. stav 2. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, oduzima se licenca.

Član 6

Ribočuvar protiv koga je pokrenut krivični postupak, ne može obavljati poslove ribočuvara do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

Po okončanju krivičnog postupka, na predlog nadležnog inspektora, u roku od 30 dana ministarstvo donosi rešenje kojim se ribočuvaru oduzima licenca.

Podaci o oduzimanju licence unose se u kolonu napomene Registra izdatih licenci, a lice kome je oduzeta licenca ne može ponovo da polaže stručni ispit za ribočuvara.

Član 7

Registar izdatih licenci vodi se u elektronskoj formi i sadrži: redni broj u registru, datum upisa u registar, broj licence (rešenja), ime, prezime i jedinstveni matični broj građana, datum polaganja stručnog ispita za ribočuvara i napomenu.

Član 8

Registar privrednih ribara vodi se u elektronskoj formi i sadrži: redni broj u registru, datum upisa u registar, broj uverenja o položenom stručnom ispitu za privrednog ribara, ime, prezime i jedinstveni matični broj građana, datum polaganja stručnog ispita za ribara i napomene.

Član 9

Registar iz člana 8. ovog pravilnika sadrži i podatke o pravnosnažnoj izrečenoj zaštitnoj meri zabrane vršenja delatnosti privrednog ribara koje dostavlja nadležni inspektor.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i postupku izdavanja i oduzimanja licence za ribočuvara i načinu vođenja registra izdatih licenci za ribočuvara ("Službeni glasnik RS", broj 7/10) i Pravilnik o sadržini i načinu vođenja registra privrednih ribara ("Službeni glasnik RS", broj 69/10).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".