ODLUKA
O CENAMA ZAKUPA REZERVE SNAGE ZA SISTEMSKE USLUGE SEKUNDARNE I TERCIJARNE REGULACIJE I CENE POMOĆNIH USLUGA ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 2/2016)

1) Određuju se cene zakupa rezerve snage za sistemske usluge:

(1) sekundarne regulacije u iznosu od 1.115,00 dinara/MW i

(2) tercijarne regulacije u smeru povećanja snage u iznosu od 354,00 dinara/MW.

2) Usluga sekundarne regulacije obračunava se mesečno u iznosu koji odgovara zbiru proizvoda opsega snage namenjene pružanju ove usluge zahtevane od strane operatora prenosnog sistema i cene iz tačke 1) podtačka (1) ove odluke, po satima tokom meseca.

3) Usluga tercijarne regulacije obračunava se mesečno u iznosu koji odgovara zbiru proizvoda snage namenjene pružanju ove usluge zahtevane od strane operatora prenosnog sistema koja je namenjena pružanju usluge u smeru povećanja snage i cene iz tačke 1) podtačka (2) ove odluke, po satima tokom meseca.

4) Mesečni iznos za usluge sekundarne i tercijarne regulacije obračunat u skladu sa tač. 2) i 3) ove odluke umanjuje se u svakom satu tokom meseca za iznos koji odgovara proizvodu razlike zahtevane snage od strane operatera prenosnog sistema i obezbeđene snage u realnom vremenu za sekundarnu i tercijarnu rezervu i cena iz tačke 1. podtačka (1) odnosno podtačka (2) ove odluke.

5) Određuju se cene pomoćnih usluga:

(1) za uslugu regulacije napona i reaktivne snage u iznosu od 124.629.671,00 dinar i

(2) za uslugu beznaponskog pokretanja u iznosu od 8.037.784,00 dinara.

6) Usluge regulacije napona i reaktivne snage i beznaponskog pokretanja obračunavaju se u jednakim mesečnim ratama određenim kao jedna dvanaestina iznosa iz tačke 5) podtačka (1) i (2) ove odluke.

7) Usluga primarne regulacije i usluga tercijarne regulacije u smeru smanjenja snage se ne plaćaju.

8) Cene iz tač. 1) i 5) ove odluke su bez PDV-a.

9) Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".