TEHNIČKI USLOVI

ZA KUĆNE SANDUČIĆE

("Sl. glasnik RS", br. 95/2010 i 2/2016)

Član 1

Tehničkim uslovima za kućne sandučiće definišu se uslovi za projektovanje, izvođenje i postavljanje kućnih sandučića, kako bi se omogućilo nesmetano, efikasno i sigurno uručenje poštanskih pošiljaka korisnicima usluga.

Član 2

Kućni sandučić je sredstvo poštanske mreže namenjeno za uručenje poštanskih pošiljaka i, po pravilu, postavljaju se na ulazu u stambenu zgradu, poslovni objekat, dvorište ili na neki drugi način, u dogovoru sa javnim poštanskim operatorom.

Kućni sandučići mogu biti individualni i grupni.

Individualni kućni sandučići namenjeni su individualnim stambenim odnosno poslovnim objektima, s tim da su vlasnici ovih objekata obavezni da njihovo instaliranje izvrše na mestu koje je dovoljno pristupačno i bezbedno za uručenje poštanskih pošiljaka.

Grupni kućni sandučići namenjeni su za stambene odnosno poslovne objekte u kojima živi ili radi više fizičkih i/ili pravnih lica, s tim da su investitori obavezni da njihovo instaliranje izvrše na mestu koje je dovoljno pristupačno i bezbedno za uručenje poštanskih pošiljaka.

Član 3

Kućni sandučići se sastoje od:

- kućišta,

- vratanca sa bravom,

- otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka,

- okvira za označavanje vlasnika.

Kućište, sa zadnje strane, mora imati odgovarajuće rešenje za pričvršćivanje ili ugrađivanje sandučića na zid objekta, na ogradu ili kapiju na ulazu u dvorište i sl.

Vratanca moraju imati bravu sa ključem, koja se pomoću šarki ili sličnim tehničkim rešenjem pričvršćuju na kućište. Kada su vratanca zatvorena, ona moraju dobro da naležu i zatvaraju unutrašnji prostor predviđen za poštanske pošiljke, kako bi se onemogućio prodor padavina ili neovlašćen pristup sadržini.

Otvor, predviđen za ubacivanje poštanskih pošiljaka, mora imati "češalj" ili slično tehničko rešenje, koje nakon ubacivanja poštanskih pošiljaka u unutrašnjost, onemogućava neovlašćen pristup sadržini kućišta i prodor padavina. Sastavni delovi otvora, u cilju zaštite od povređivanja, ne smeju imati oštre ivice.

Okvir za označavanje vlasnika (fizičko ili pravno lice) postavlja se na prednjoj strani kućnog sandučića.

Član 4

Materijali za izradu kućnih sandučića moraju biti čvrsti i postojani (nerđajući čelični lim, aluminijum i plastika i dr.), s tim da u pogledu boje, nema ograničenja.

Član 5

Dimenzije kućnih sandučića moraju biti takve da omogućavaju nesmetano uručenje pismonosnih pošiljaka, bez oštećenja, a to se posebno odnosi na uručenje krupnijih pismonosnih pošiljaka kao što su katalozi, brošure, novine i časopisi, reklamni uzorci i sl.

Najmanje unutrašnje dimenzije individualnog kućnog sandučića su:

- dužina 240 mm,

- širina 75 mm,

- visina 350 mm.

Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka su:

- dužina 230 mm,

- širina 30 mm.

Najmanje unutrašnje dimenzije jednog pregratka grupnog kućnog sandučića su:

- dužina 75 mm,

- širina 190 mm,

- visina 390 mm.

Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka grupnog kućnog sandučića su:

- dužina 230 mm,

- širina 25 mm.

Kućni sandučići se postavljaju pojedinačno ili u nizu na visni koja omogućava nesmetano ubacivanje poštanskih pošiljaka. Otvor za ubacivanje postavlja se, u odnosu na podlogu, na visini ne manjoj od 700 mm odnosno ne višoj od 1700 mm.

Okvir za označavanje vlasnika najmanje je 50 x 10 mm.

Član 6

Svi postojeći kućni sandučići moraju se prilagoditi propisanim uslovima u roku od deset godina od dana stupanja na snagu ovih tehničkih uslova.

Član 7

Zamenu postojećih kućnih sandučića u individualnim stambenim objektima finansiraju vlasnici objekata.

Zamenu postojećih grupnih kućnih sandučića u višeporodičnim stambenim objektima ili poslovnim objektima finansiraju vlasnici stanova odnosno lokala. Ako u postojećim objektima, koji su ovim pravilnikom predviđeni za instaliranje grupnih kućnih sandučića, ne postoje ili samo delimično postoje kućni sandučići, postavljanje novih, finansiraju vlasnici stanova odnosno lokala.

Član 8

Ovi tehnički uslovi stupaju na snagu 1. januara 2011. godine.

Član 9

Ove tehničke uslove objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba izmena
Tehničkih uslova za kućne sandučiće

("Sl. glasnik RS", br. 2/2016)

2. Ove izmene tehničkih uslova stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".