ODLUKA

O TAKSI PREVOZU NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2015 i 11/2015 - ispr.)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza na teritoriji Grada Sombora.

Član 2

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar, u trenutku završetka prevoza.

Član 3

Taksi prevoz može da obavlja preduzetnik i pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, koji ispunjava uslove propisane Zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: prevoznik).

Prevoznik mora da ima sedište na teritoriji Grada Sombora.

Prevoznik može da počne sa radom, odnosno obavlja taksi prevoz, kada pored Zakonom utvrđenih uslova, ispuni uslove utvrđene ovom Odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika ili pravnog lica, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: taksi vozač).

Odeljenje za privredu Gradske uprave grada Sombora izdaje taksi dozvolu za svakog taksi vozača. Taksi dozvola nije prenosiva i može je koristiti samo prevoznik kome je izdata.

Član 5

U okviru petogodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Sombora, planiraju se potrebe za taksi prevozom i donosi se za Program potreba za taksi prevozom, u skladu sa zakonom.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza.

Gradonačelnik grada Sombora donosi program iz stava 1. ovog člana, koji sadrži broj taksi vozila, čijim radom se zadovoljavaju potrebe za ovom vrstom prevoza.

Predlog programa iz stava 1. ovog člana priprema Odeljenje za privredu u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima taksi prevoznika.

Član 6

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici i pravna lica čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata i koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje Odeljenje za privredu.

2. USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 7

Prevoznik može obavljati taksi prevoz, ako ispunjava i sledeće uslove:

1. Da je registrovan za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom odlukom,

2. Da ima sedište na teritoriji Grada Sombora,

3. Da ima odobrenje za obavljanje taksi prevoza,

4. Da je vlasnik taksi vozila ili korisnik vozila na osnovu Ugovora o lizingu,

5. Da sa zaposlenim taksi vozačem ima zaključen Ugovor o radu i da je taksi vozač prijavljen na socijalno osiguranje.

Član 8

Taksi vozač mora da ispunjava sledeće:

1. Da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine,

2. Da poseduje važeće lekarsko uverenje da je zdravstveno sposoban za obavljanje taksi prevoza,

3. Da se navodi istraga ili krivični postupak za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira za koja je zaprećena kazna zatvora duža od dve godine,

4. Da nije pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira.

Taksi vozač zaposlen kod poslodavca mora da ima zaključen Ugovor o radu sa poslodavcem.

3. TAKSI VOZILO

Član 9

Putničko vozilo, za obavljanje taksi prevoza, mora da ispunjava sledeće uslove:

1. Da ima motor snage, najmanje, 35 kv,

2. Da ima najviše 5 sedišta,

3. Da ima najmanje 4 (četvoro) vrata,

4. Da ima ugrađen taksimetar, koji mora biti tehnički ispravan, overen na važeću tarifu i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv za putnike,

5. Da ima overen važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima,

6. Da ima na vidnom mestu istaknutu Taksi dozvolu,

7. Da su grejanje i ventilacija ispravni,

8. Da je bez oštećenja, čisto i da reklamne poruke i nalepnice ne budu na staklenim površinama sa prednje i zadnje strane vozila,

9. Da ima svetleću krovnu oznaku "TAXI" koja može da sadrži naziv ili logo privrednog subjekta ili udruženja kome pripada,

10. Da registarske tablice na zadnje dve pozicije sadrže latinična slova "TX" i

11. Da ispunjava "Euro 3" normativ.

4. POSTUPAK IZDAVANJA ODOBRENJA I TAKSI DOZVOLE

Član 10

Zahtev za izdavanje odobrenja za otpočinjanje i obavljanje delatnosti taksi prevoza podnosi se Odeljenju za privredu.

Preduzetnik uz zahtev prilaže: ispis lične karte i administrativnu taksu.

Pravna lica uz zahtev prilažu fotokopiju rešenja o upisu u registar privrednih subjekata ili akta o osnivanju ako je u toku osnivanje novog pravnog lica i administrativnu taksu.

Važenje odobrenja iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana izdavanja. Taksi prevoznik u navedenom roku treba da se registruje u APR-u.

Uz taksi dozvolu izdaće se taksi prevozniku odobrenje za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Sombora, sa periodom važenja taksi dozvole.

Član 11

Za taksi vozača izdaje se identifikaciona isprava - Taksi dozvola za važenjem do tri godine i mogućim produženjima sa istim rokom. Ako je ugovor o radu na određeno (kraće) vreme ili važenje lekarskog uverenja ima kraći rok, važenje taksi dozvole će se uskladiti sa rokom važenja tih dokumenata.

Taksi prevoz može da obavlja taksi vozač koji ima važeću taksi dozvolu.

Zahtev za izdavanje taksi dozvole, podnosi se Odeljenju za privredu Gradske uprave.

Uz zahtev za izdavanje taksi dozvole potrebno je priložiti:

1. Fotokopiju rešenja da je registrovan za obavljanje taksi prevoza,

2. Fotokopiju važećeg lekarskog uverenja,

3. Ispis lične karte i vozačke dozvole,

4. Uverenje da se navodi istraga ili krivični postupak za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira za koja je zaprećena kazna zatvora duža od dve godine, ne starije od šest meseci,

5. Uverenje za taksi vozača da nije pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira, ne starije od šest meseci,

6. Prevoznici, za zaposlene taksi vozače, prilažu ugovor o radu i fotokopiju prijave na socijalno osiguranje,

7. Jednu fotografiju (3,5 x 4,5 cm) i

8. Administrativnu taksu.

Zahtev za izdavanje taksi dozvole i dokumentaciju navedenu u tačkama. 1, 2, 3. i 6. prevoznik treba da overi pečatom i potpisom.

Pre izdavanja taksi dozvole inspektor za saobraćaj i puteve će zapisnički konstatovati da su ispunjeni uslovi u skladu sa Zakonom i Odlukom.

Uz taksi dozvolu izdaće će se taksi prevozniku - taksi vozaču odobrenje za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Sombora, sa periodom važenja taksi dozvole.

Član 12

Prevoznik može podneti Odeljenju za privredu zahtev za produženje taksi dozvole, najranije 30 dana pre isteka i najkasnije 30 dana po isteku njenog važenja, posle 30 dana od isteka roka važenja taksi dozvola se briše iz registra.

Uz zahtev za produženje taksi dozvole potrebno je priložiti:

1. Taksi dozvolu,

2. Fotokopiju važećeg lekarskog uverenja,

3. Prevoznici, za zaposlene taksi vozače, prilažu ugovor o radu i fotokopiju prijave na socijalno osiguranje, ako je ugovor o radu bio na određeno vreme,

4. Ispis lične karte,

5. Uverenje da se navodi istraga ili krivični postupak za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira za koja je zaprećena kazna zatvora duža od dve godine, ne starije od šest meseci,

6. Uverenje za taksi vozača da nije pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivična dela protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira, ne starije od šest meseci i

7. Administrativnu taksu.

Uz zahtev za promenu adrese sedišta prevoznika, u taksi dozvoli, potrebno je priložiti: taksi dozvolu, fotokopiju rešenja iz registra privrednih subjekata, ispis lične karte i administrativnu taksu.

Zahtev i fotokopije i ispise dokumenata prevoznik treba da overi pečatom i potpisom.

Član 13

Ako podneta prijava za izdavanje taksi dozvole ne sadrži sve podatke, odnosno da nisu priloženi dokazi u smislu člana 6, 7, 8 i 11. ove Odluke. Odeljenje za privredu Gradske uprave Grada Sombora, zatražiće od podnosioca zahteva da nedostatke otkloniti. Rok za otklanjanje nedostataka je 15 dana od dana prijema zahteva Denjenja za privredu.

U slučaju da podnosilac ne priloži potrebne dokaze za otklanjanje nedostataka ili ako nisu ispunjeni uslovi za obavljanje taksi prevoza utvrđeni ovom Odlukom, Odeljenje za privredu Gradske uprave Grada Sombora će odbaciti, odnosno odbiti zahtev za izdavanje taksi dozvole.

Član 14

Taksi dozvola sadrži:

- redni broj registra i zaštitni broj obrasca,

- ime i prezime taksi vozača i adresu taksi vozača,

- lični broj (JMBG) taksi vozača,

- naziv i sedište prevoznika,

- datum izdavanja i rok važenja,

- podatke o produžavanju roka važenja i promeni adrese.

Član 15

Za taksi vozila kojima se obavlja taksi prevoz, Odeljenje za privredu Gradske uprave Grada Sombora izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: Potvrda). Potvrda je dokument na osnovu koga se ostvaruje pravo na registarske tablice koje na zadnje dve pozicije sadrže latinična slova "TX".

Prevoznici treba da dostave, Odeljenju za privredu GU grada Sombora, ispis saobraćajnih dozvola za sva vozila koja imaju registarske tablice sa "TX" slovima u roku od 8 dana od registracije taksi vozila.

Odeljenje za privredu vodi registar taksi vozača i taksi vozila.

Član 16

Prevoznici su obavezni da prijave, promenu adrese sedišta, radi upisa u taksi dozvolu, u roku od 15 dana od nastanka promene.

Prevoznici - preduzetnici su obavezni da vrate taksi dozvolu u roku od 15 dana, od dana brisanja preduzetničke radnje.

Prevoznici su obavezni da vrate taksi dozvolu u roku od 15 dana, od dana raskida ugovora o radu sa taksi vozačem.

Odeljenje za privredu izdaje potvrdu za vraćene taksi dozvole.

5. TAKSI PREVOZ

Član 17

Taksi stajalište je određeno i uređeno mesto na saobraćajnoj površini na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Taksi mesta na taksi stajalištu se obeležavaju žutom bojom, a na početku i kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Taksi stajalište obeležava se i vertikalnim saobraćajnim znakom "Taksi stajalište".

Taksi prevoznici mogu da rezervišu, kod upravljača parkirališta, parking mesta za taksi vozila, ta mesta se obeležavaju žutom bojom i mogu da imaju ispisan naziv prevoznika. Dopunskom tablom se obeležava naziv prevoznika koji je zakupio parking mesto za taksi vozila.

Član 18

Na taksi stajalištu taksi vozila se parkiraju po redu dolaska i tako čekaju i uzimaju putnike. Putnici mogu da biraju taksi vozilo.

Za vreme čekanja putnika, na taksi stajalištu ili na rezervisanim parking mestima obeleženom za taksi vozila, taksi vozač je obavezan da bude u ili pored taksi vozila.

Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje vozila na taksi stajalištu i rezervisanom taksi mestu na parkingu, osim vozila koja obavljaju taksi prevoz.

Taksi vozilo bez taksi vozača i ostala vozila parkirana na taksi stajalištu biće uklonjena. Inspektor za saobraćaj rešenjem će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od 15 minuta.

Po nalogu prevoznika koji je rezervisao taksi mesta na parkingu, za taksi vozilo bez taksi vozača i ostala vozila parkirana na rezervisanom taksi mestu, inspektor za saobraćaj i puteve rešenjem će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od 15 minuta.

Član 19

Lokacije taksi stajališta i broj taksi mesta na taksi stajalištu određuje Gradonačelnik Grada Sombora, na predlog Odeljenja za komunalne poslove, na osnovu situacionog plana JP "Urbanizam" i mišljenja MUP PU Sombor.

Član 20

Taksi stajališta uređuje i o njihovom održavanju se stara JP "Direkcija za izgradnju Grada Sombora".

Član 21

Taksi vozač je obavezan da, prilikom započinjanja prevoza, uključi taksimetar i da ga po završetku vožnje isključi.

Ukoliko u taksi vozilu nije uključen taksimetar putnik nije u obavezi da plati taksi prevoz.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do odredišta.

Član 23

Taksi vozač je obavezan da u taksi vozilo primi putnike u granicama broja registrovanih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se koferi, torbe i paketi čija težina ne prelazi 30 kg.

Taksi vozač je obavezan da se, za vreme obavljanja taksi prevoza, prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Član 24

Prevoznici ne mogu bilo kojom svojom radnjom: svoje krovne taksi oznake, svoja dokumenata za taksi prevoz, svoju taksi dozvolu ili svoja taksi vozila, ustupiti drugim preduzetnicima, pravnim licima ili fizičkim licima, koja ne ispunjavaju uslove propisane ovom odlukom i drugim propisima, da obavljaju taksi prevoz.

Član 25

Taksi vozač za vreme obavljanja taksi delatnosti koristi taksi stajališta i rezervisana parking mesta.

Izuzetno taksi vozač može čekati poziv za taksi vožnju na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a sve u skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu navedene oblasti.

Član 26

Za vreme obavljanja taksi prevoza, u taksi vozilu mora da se nalaze: odobrenje za obavljanje taksi prevoza, važeća taksi dozvola za taksi vozača, plan grada Sombora ili uređaj za navigaciju i blok računa.

Član 27

Kada je na krovu taksi vozila istaknuta krovna taksi oznaka znači da taksi vozač obavlja taksi prevoz.

Kada se taksi vozilo koristi za sopstvene ili lične potrebe krovnu taksi oznaku treba ukloniti sa taksi vozila ili je prekriti.

Na krovu putničkog vozila koje ne obavlja taksi prevoz ne mogu se stavljati krovne taksi oznake.

U putničkom vozilu koje ne obavlja taksi prevoz ne može se nalaziti ugrađen taksimetar.

Član 28

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti:

1. Deca do 6 godina starosti bez pratioca, osim ako je roditelj ili staratelj u sporazumu sa taksi vozačem poverio prevoz deteta,

2. Lica pod dejstvom alkohola ili droge i lica obolela od zaraznih bolesti,

3. Lica koja svojom odećom i obućom mogu uprljati ili oštetiti unutrašnjost vozila,

4. Uginule životinje i posmrtni ostaci,

5. Eksplozivne, lako zapaljive, otrovne radioaktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje lica ili mogu naneti drugu štetu.

Taksi vozač može dozvoliti prevoz kućnih ljubimaca sa taksi vozilom.

Član 29

Taksi vozač je obavezan da za vreme obavljanja taksi prevoza bude uredan, prikladno odeven i da mu taksi vozilo bude uredno i čisto. Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u trenerku, kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava, bez košulje ili majice, bez cipela, patika ili sandala na nogama.

Član 30

Prevoznici - preduzetnici mogu privremeno da prekinu obavljanje delatnosti prijavom u Registru privrednih subjekata.

Za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti preduzetnik ne može obavljati taksi prevoz.

Preduzetnici su obavezni da deponuju taksi dozvolu, u Odeljenju za privredu, u roku od 8 dana, od dana privremenog prekida obavljanja delatnosti. Odeljenje za privredu izdaje potvrdu za deponovanu taksi dozvolu.

Po isteku privremenog prekida rada preduzetniku će se vratiti taksi dozvola.

Član 31

Prevoznici sa sedištem van teritorije grada Sombora imaju pravo da prevoze putnike iz lokalne samouprave, za koju imaju izdato važeće odobrenje, preko teritorije grada Sombora ili do odredišta na teritoriji grada Sombora i da po potrebi iste sačekaju i vrate.

Prevoznici iz stava 1. ovog člana nemaju pravo da obavljaju taksi prevoz na teritoriji grada Sombora, niti da započinju taksi prevoz sa teritorije grada Sombora.

6. NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 32

Cena usluge taksi prevoza - taksi tarifa utvrđuje se posebnim aktom o ceni taksi prevoza putnika na teritoriji grada Sombora, koji donosi Gradonačelnik grada Sombora u skladu sa zakonom.

Taksi tarifa je skup jediničnih cena za start, pređeni kilometar, vreme čekanja, dolazak na adresu po pozivu i prevoz prtljaga koji ne spada u lični. Taksi tarifa se primenjuje u zavisnosti od doba dana ili noći, od dana u nedelji (radni dan, nedelja ili državni praznik) i područja na kome se vožnja obavlja (u okviru istog naseljenog mesta, na teritoriju grada Sombora i izvan teritorije Grada Sombora).

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana.

Izmene taksi tarife vršiće se po potrebi na predlog prevoznika.

Član 33

Naknada za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se istaknutim važećim cenovnikom i naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar u trenutku završetka vožnje.

U cenu prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Na zahtev putnika taksi vozač je obavezan da, po završenoj vožnji, izda potpisan i pečatom overen račun koji sadrži sledeće podatke:

- naziv prevoznika i redni broj računa,

- naplaćenu cenu za prevoz,

- registarski broj vozila,

- relaciju vožnje i datum i vreme vožnje.

Član 34

U slučaju da nije u mogućnosti da završi započetu vožnju, prevoznik je u obavezi da obezbedi drugo taksi vozilo. Putnik plaća naknadu koju je iskazana na taksimetru u trenutku prekida vožnje, umanjenu za cenu starta.

Član 35

O prijemu drugih putnika u toku vožnje odlučuje putnik koji je započeo vožnju. Putnik koji je započeo vožnju na kraju vožnje plaća cenu vožnje.

Ako neko od drugih putnika nastavlja vožnju, nastavak vožnje se smatra započinjanjem taksi vožnje.

7. NADZOR

Član 36

Nadzor nad primenom ove odluke obavlja Odeljenje za privredu.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši inspektor za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Inspektor).

Komunalno policijske poslove na održavanju reda u taksi prevozu uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa zakonom o komunalnoj policiji, vrši komunalna policija.

Član 37

Prevoznik, taksi vozač i fizičko lice koje obavlja prevoz putnika, dužni su da inspektoru i komunalnom policajcu omoguće neometano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta, da u roku, koji inspektor i komunalni policajac odrede, dostave potrebne podatke i dokumenta i da postupe po nalogu inspektora i komunalnog policajca.

Inspektor, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, može taksi vozaču privremeno oduzeti taksi dozvolu i odobrenje za obavljanje taksi prevoza, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti. Ukoliko se ne otkloni nepravilnost u roku od 15 dana ili se ne može otkloniti, taksi dozvola i odobrenje se trajno oduzimaju. Privremeno oduzimanje taksi dozvole i odobrenja konstatovaće se u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Taksi vozač kome je privremeno oduzeta taksi dozvola i odobrenje ne može obavljati taksi prevoz.

Član 38

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

1. Izda prekršajni nalog,

2. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i

3. Podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem drugi organ.

8. KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako obavlja taksi prevoz a nema odobrenje za obavljanje taksi prevoza (član 6.),

2. Ako nema ugrađen taksimetar u taksi vozilu ili ako taksimetar nije tehnički ispravan, overen ili je postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnike (član 9. stav 1. tačka 4.),

3. Ako u taksi vozilu nema važeći overen cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima (član 9. stav 1. tačka 5.),

4. Ako u taksi vozilu nema na vidnom mestu istaknutu taksi dozvolu (član 9. stav 1. tačka 6.),

5. Ako taksi vozilo ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačke 7. i 8. ove odluke,

6. Ako registarske tablice na zadnje dve pozicije nemaju latinična slova "TX" (član 9. stav 1. tačka 10.),

7. Ako taksi vozač nema važeću taksi dozvolu (član 11. stav 2.),

8. Ako ne dostavi Odeljenju za privredu ispis saobraćajne dozvole u roku od 8 dana od dana registracije taksi vozila (član 15. stav 2.),

9. Ako prevoznik ne postupi u skladu sa članom 16. ove odluke,

10. Ako prilikom započinjanja prevoza ne uključi taksimetar (član 18. stav 1.),

11. Ako taksi vozač nije u ili pored taksi vozila (član 18. stav 2.),

12. Ako je na taksi stajalištu i rezervisanom taksi mestu na parkingu zaustavljeno ili parkirano vozilo koje ne obavlja taksi prevoz (član 18. stav 3.),

13. Ako prevoznik ne postupi u skladu sa članom 22. ove odluke,

14. Ako prevoznik ne postupi u skladu sa članom 23. stav 1. i 3. ove odluke,

15. Ako postupi suprotno članu 24. ove odluke

16. Ako u taksi vozilu nema bilo koji dokument ili uređaj naveden u članu 26. ove odluke,

17. Ako taksi vozač kome je privremeno oduzeta taksi dozvola obavlja taksi prevoz (član 26. stav 2.),

18. Ako se na krovu putničkog vozila koje ne obavlja taksi prevoz nalazi krovna taksi oznaka (član 27. stav 3.),

19. Ako se u putničkom vozilu koje ne obavlja taksi prevoz nalazi ugrađen taksimetar (član 27. stav 4.),

20. Ako taksi vozač ne ispunjava neki od uslova iz člana

29. ove odluke,

21. Ako prevoznik sa sedištem van teritorije grada Sombora obavlja taksi prevoz suprotno članu 31. ove odluke

22. Ako cene taksi prevoza i taksi tarifu utvrdi suprotno članu 32. ove odluke,

23. Ako na zahtev putnika ne izda potpisan i overen račun (član 33. stav 3.),

24. Ako prevoznik ne postupi u skladu sa članom 34.

25. Ako postupi suprotno članu 37. stav 1. ove odluke i

26. Ako postupi suprotno članu 37. stav 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 do 80.000 dinara.

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se taksi vozač za prekršaj iz stava 1. tačke 3, 4, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 20, 21, 23, 25. i 26. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tačka 12, 18, 19. i 25. ovog člana.

Član 40

Novčanom kaznom od 20.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. Ako za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti obavljaju taksi prevoz (član 30. stav 2.) i

2. Ako nije deponovao taksi dozvolu za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti (član 30. stav 3.).

Član 41

Novčanom kaznom od 30.000 do 75.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice koje obavlja taksi prevoz putnika a nije registrovano za obavljanje ove vrste delatnosti (član 3. stav 1. ove Odluke).

9. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe taksi dozvole izdate po prethodnim propisima. Prevoznici su dužni da do 29.02.2016. godine, podnesu zahtev za izdavanje nove taksi dozvole za taksi dozvole bez roka važenja i taksi dozvole kojima je istekao rok važenja. Taksi dozvole kojima nije istekao rok važenja važe do isteka roka važenja.

Program iz člana 5. ove odluke biće donet do 30.06.2016. godine.

Član 43

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Sombora ("Sl. list grada Sombor", br. 7/2009).

Član 44

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".