TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE ZA KRAJNJE KUPCE

("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2015)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za isporuku toplotne energije i usluga (u daljem tekstu: Tarifni sistem) određuju se:

- tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun naknade za daljinsko grejanje koju energetski subjekt isporučuje krajnjim kupcima toplotne energije

- grupe krajnjih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata,

- obračun fiksnog i varijabilnog dela naknade za daljinsko grejanje

- način plaćanja toplotne energije,

- metodologija za utvrđivanja cena,

- kriterijum za određivanje visine naknade za priključak na distributivni sistem,

- raspodela obračuna utrošene toplotne energije - delovodnik troškova

- procedura usvajanja cena po Metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 2

Tarifni sistem važi za sve krajnje kupce toplotne energije iz distributivne mreže, osim za one sa kojima energetski subjekt sklapa posebne ugovore.

Član 3

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente cena krajnjih kupaca moraju biti u skladu sa Metodologijom koja je data u prilogu 1 i koja čini sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 4

Tarifni elementi

Tarifni elementi su:

1. isporučena količina toplotne energije - Te1, "Energija",

2. površina grejanog prostora - Te2, "Površina",

3. očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije - Te3, "Očitavanje",

4. naknada za priključak na distributivni sistem.

5. nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice,

6. priključna snaga za prvo priključenje

7. probna ispitivanja i probni rad

8. druge nestandardne usluge.

Član 5

Tarifni element "isporučena količina toplotne energije" utvrđuje se neposrednim očitavanjem mernih uređaja instalisanih na primarnom delu toplotne podstanice iz koje se toplotnom energijom snabdevaju grejni elementi (tela) tarifnog kupca.

Količina isporučene toplotne energije se izražava u kWh.

U slučaju neispravnog merača toplotne energije, način obračuna je definisan članovima 45. i 46. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. (u daljem tekstu: Odluka).

Član 6

Tarifni element "površina grejanog prostora" (u daljem tekstu: površina) je celokupna zatvorena površina poda nezavisne funkcionalne celine krajnjeg kupca. Površina grejanog prostora se utvrđuje iz odgovarajućeg Glavnog građevinskog projekta, projekta izvedenog objekta ili nacrta posebnih delova zgrade (etažnog elaborata), koji se odnosi na izvedenu zatvorenu površinu poda funkcionalne celine krajnjeg kupca, po podatku investitora.

Do uspostavljanja odgovarajućih merenja na nivou toplotne podstanice, obračun se vrši paušalno po ekvivalentnom m2 zatvorene stambene površine (ekvivalentni m2 se odnosi na zatvorene prostore standardne visine od 2,6m).

Kod stanova sa zakošenom tavanicom (potkrovlje i sl.), u obračun se uzima samo korisna zatvorena površina poda (prema SRPS U.C2.100 u neto površinu prostora računa se samo onaj deo potkrovlja u kome njegova svetla visina iznosi najmanje 1,5 m. tačka 4.4.4).

Član 7

Tarifni element "očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije" predstavlja fiksnu komponentu koja se odnosi na očitavanje i raspodelu troškova na krajnje kupce toplotne energije (sistem pojedinačnih merila/delitelja toplote), a koju energetski subjekt može pružati kupcima sa zajedničkim predajnim mestom.

Kao sistem pojedinačnih merila na daljinskom sistemu mogu da se ugrade kalorimetri ili alokatori.

Kalorimetri su uređaji koji mere količinu isporučene toplotne energije za pojedinačnu stambenu ili poslovnu jedinicu i očitano stanje se izražava u kWh. Ovi uređaji se ne ugrađuju pojedinačno već više ovih uređaja čine sistem očitavanja i raspodele na nivou objekta.

Alokatori su elektronski uređaji za očitavanje potrošnje na svakom radijatoru. Ovi uređaji ne mere direktno količinu isporučene energije u kWh, već beleže "aktivnost" određenog grejnog tela koja se izražava u impulsima. Alokatori se ne ugrađuju pojedinačno već više ovih uređaja čini sistem očitavanja i raspodele na nivou objekta.

Član 8

Tarifni element "priključak na distributivni sistem" podrazumeva uslugu obezbeđivanja proizvodnih i distributivnih kapaciteta za priključenje i nesmetan rad toplotne opreme kupca i plaća se jednokratno prilikom priključenja objekta.

Član 9

Tarifni element "nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice" podrazumeva niz pripremnih radova i aktivnosti čija je svrha da investitor pravilno izvede instalacije priključka i toplotnu podstanicu.

Ove aktivnosti sprovode licencirani inženjeri energetskog subjekta, kao i ostali inženjeri i poslovođa odeljenja mreže u skladu sa potrebama i dinamikom kontrole izvedenih radova.

O svim aktivnostima potrebno je sačiniti određene zapisnike. Ovaj nadzor je internog tipa na nivou energetskog subjekta i nema funkciju nadzora definisanog važećim Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 10

Tarifni element "priključna snaga za prvo priključenje" je toplotna snaga podstanice iz projekta izvedenog objekta.

Član 11

Tarifni element "probna ispitivanja i probni rad", nakon završetka izgradnje investitor je u obavezi da u saradnji sa svojim izvođačem radova dokaže da je instalacija grejanja podobna za upotrebu a to se ostvaruje u periodu probnog ispitivanja i probnog rada.

Po pismenom zahtevu u periodu koji investitor, u saradnji sa svojim izvođačem radova, odabere energetski subjekt omogućava investitoru pristup toplotnoj energiji. Investitor vrši hidrauličko balansiranje cevne mreže sa ciljem da se u svim stanovima, prostorima i prostorijama obezbede projektovane temperature. Nakon uspešnog probnog rada sačinjava se zapisnik koji overavaju predstavnici investitora, odgovorni izvođač radova, odgovorni nadzor i predstavnici energetskog subjekta.

Troškove energije potrebne za probni rad i probna ispitivanja snosi investitor.

Član 12

Tarifni element "druge nestandardne usluge", podrazumeva usluge koje se eventualno mogu pojaviti kao potreba korisnika ili trećih lica a vezano je delatnost rada energetskog subjekta.

U druge nestandardne usluge spadaju:

- defektaža i izrada tehničkih rešenja za potrebe korisnika;

- izgradnja toplovoda, priključaka, šahti i ostali radovi na ukopanoj cevnoj mreži;

- preventivni radovi na unutrašnjim instalacijama korisnika, zamena cevi;

- promena pozicija cevovoda, zamena ili dogradnja zapornih i balansnih ventila i slavina;

- demontaža i postavljanje cevnih izolacija;

- farbanje cevi temeljnom i lak bojom;

- dodavanje grejnih tela i članaka;

- zamena grejnih tela koja nisu procurila iz estetskih i preventivnih razloga;

- Zamena cevne i radijatorske armature iz preventivnih razloga;

- demontaža i ponovna montaža grejnih tela za potrebe krečenja i farbanja;

- popravka cirkulacionih pumpi, popravka elektro opreme na sistemu za grejanje;

- pražnjenje vode i sistema i ponovna dopuna sistema preko vodomera u podstanici... itd.

Član 13

Tarifni stavovi

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 4. ovog tarifnog sistema.

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

1. tarifni stav za isporučenu količinu toplotne energije - cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din./KWh

2. tarifni stav za grejnu površinu - cena po jedinici grejne površine u din./m2 za mesec,

3. tarifni stav za očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije - cene očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije u dinarima po mernom mestu, odnosno u dinarima po obračunskom mestu,

4. tarifni stav za priključak na distributivni sistem - cena za priključak na distributivni sistem u din./kW,

5. tarifni stav za nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice - cena za nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice, obračunava se po satu rada stručnog lica provedenog na poslovima nadzora,

6. tarifni stav za priključnu snagu za prvo priključenje se jednokratno, u iznosu 5% od prosečne bruto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji po kilovatu snage podstanice iz projekta izvedenog objekta.

7. tarifni stav za probna ispitivanja i probni rad jedinstvena cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din./KWh.

8. tarifni stav za druge nestandardne usluge - cena za druge nestandardne usluge po cenovniku JKP "Energana".

Član 14

Iznos tarife "Energija" Te1 - varijabilni deo naknade, utvrđuje se tako što se broj isporučenih KWh očitanih na meraču utroška toplotne energije množi sa odgovarajućom tarifnom Tf1 za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/KWh) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Očitavanje potrošnje uobičajeno se vrši poslednjeg dana u mesecu u kome je bilo isporuke toplotne energije.

Očitavanje toplotnih brojila, u slučaju da postoje tehničke mogućnosti, može se vršiti daljinski bez neposrednog prisustva.

Uz poseban zahtev od strane tarifnog kupca, očitavanje merača vrši se i uz njihovo prisustvo.

Član 15

U slučaju neispravnog merača utroška toplotne energije, način obračuna je definisan članovima 44. i 45. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 16

Iznos tarife Te2 - fiksni deo naknade, predstavlja opravdane troškove koje se ne menjaju sa promenom obima proizvodnje toplotne energije i sadržani su u Tabeli 2. Metodologije.

Godišnji iznos fiksnog dela troška grejanja obračunava se mesečno i to je 1/12 godišnjeg iznosa.

Član 17

Fiksni deo troška grejanja - naknada za grejnu površinu određuje se tako što se:

- instalisana snaga množi sa odgovarajućom tarifom Tf211 za jedinicu priključne snage (din/KW) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada, ili

- grejana površina množi sa odgovarajućom tarifom Tf21 za jedinicu grejane površine (din/m2) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Po pravilu fiksni deo utvrđuje se prema grejanoj površini, ili ukoliko je moguće precizno utvrditi priključnu snagu fiksni deo se određuje prema instalisanoj snazi.

RAZVRSTAVANJE KRAJNJIH KUPACA TOPLOTNE ENERGIJE PO NAMENI KORIŠĆENJA PROSTORA

Član 18

Podela krajnjih kupca prema nameni korišćenja prostora, vrši se u sledeće tarifne grupe:

1) Tg1 - Tarifna grupa - "stambeni prostor",

2) Tg2 - Tarifna grupa - "poslovni prostor",

3) Tg3 - Tarifna grupa - "po posebnim ugovorima".

Član 19

I tarifna grupa - krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje svog prostora u cilju stanovanja.

U I tarifnu grupu ne spada krajnji kupac koji je izvršio priključenje stambenog prostora u kojem se obavlja poslovna delatnost.

Član 20

II tarifna grupa - krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje svog prostora u cilju obavljanja delatnosti u oblasti obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, visokoškolske ustanove), kulture, sporta, zdravstvene zaštite, dečje zaštite, socijalne zaštite, verskih i humanitarnih delatnosti, neprofitna udruženja građana, đački i studentski domovi, obdaništa i predškolske ustanove, domovi starih, kao i krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje svog prostora u kome se obavlja administrativna ili komercijalna delatnost, objekti u probnom radu i svi ostali krajnji kupci koji ne pripadaju I tarifnoj grupi.

Član 21

III tarifna grupa - po posebnim ugovorima.

Kvalifikovani kupac, čija ukupna potrošnja prelazi količini definisanu Zakonom, a nije predmet ovog Tarifnog sistema, može kod energetskog subjekta zahtevati sklapanje posebnog ugovora, a u skladu sa članom 18. ovog Tarifnog sistema.

Graničnom vrednošću godišnje potrošnje se stiče status kvalifikovanog kupca koji može slobodno ugovarati kupovinu toplotne energije na tržištu.

Minimalnu graničnu vrednost određuje Regulatorna agencija za energetiku, a u skladu sa politikom liberalizacije tržišta.

Izuzetno se među posebne kupce mogu uvrstiti i neki drugi specifični potrošači, ako za to postoje posebni razlozi koji doprinose racionalnijem radu sistema daljinskog grejanja. U ovom slučaju isti (nediskriminatorski) kriterijumi moraju važiti za sve kupce iz predmetne kategorije.

OBRAČUN NAKNADE ZA DALJINSKO GREJANJE

Član 22

Obračun naknade za daljinsko grejanje za grejnu sezonu počinje 01. jula tekuće godine, a završava se 30. juna naredne godine.

Član 23

Obračun naknade za daljinsko grejanje se za krajnje kupce obračunava u odnosu na:

1. razvrstanosti kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

2. obračuna varijabilnog dela naknade - naknade za isporučenu količinu toplotne energije,

3. obračuna fiksnog dela naknade, i to:

a. obračuna naknade za instalisanu snagu, ili

b. obračuna naknade za grejnu površinu,

4. obračun za očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije.

Član 24

Obračun naknade za daljinsko grejanje za mesece kada se vrši isporuka toplotne energije sadrži fiksni i varijabilni deo, a za ostale mesece kada nema isporuke sadrži samo fiksni deo.

Član 25

Isporučena količina toplote se obračunava po meraču toplotne energije na osnovu očitanog stanja na brojaču toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici.

Isporučena količina toplotne energije obračunava se po pravilu mesečno (obračunski period), odnosno onako kako je određeno ugovorom o isporuci toplotne energije sklopljenim između energetskog subjekta i krajnjeg kupca toplotne energije.

Član 26

Očitana vrednost potrošnje toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merači u toplotnim podstanicama) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se po delovniku troškova na pojedinačne kupce.

U zgradama gde su kod svih potrošača ugrađeni delitelji potrošnje, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje i u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodele i obračuna troškova isporučene toplotne energije.

Pojedinačna potrošna jedinica (stan ili grejno telo) mora biti opremljena deliteljem istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina vlasnika.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti namešteni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

U zgradama gde je većina vlasnika uvela delitelje (preko 50% vlasnika) a pojedini vlasnici ne dozvoljavaju očitavanje ili ne žele ugradnju delitelja, varijabilni troškovi se obračunavaju po zagrevanoj površini sa korektivnim faktorom K koji je promenljiv u odnosu na procenat stanova koji su uveli i korista delitelje, i prikazan je tabelarno:

Procenat vlasnika koji su uveli delitelje

korekcioni faktor K [ - ]

51- 60 %

1,5

61-70 %

1,6

71-80 %

1,7

81-90 %

1,8

91-100 %

1,9

Primena korektivnog faktora je definisana i prikazana u "Pravilniku o načinu raspodele i obračunu troškova isporučene toplotne energije".

Član 27

Energetski subjekt, prema očitanom stanju merača toplotne energije u priključnoj podstanici, izrađuje obračun raspodele utrošene toplotne energije za toplotnu opremu priključenu u objektu na nivou podstanice.

Raspodelu obračuna za podstanicu za svakog krajnjeg kupca (u daljem tekstu: raspodela obračuna) izrađuje:

- energetski subjekt: po delovniku troškova grejna površina,

- neko drugo ovlašćeno pravno lice (kontrolor): po udelu svakog pojedinačnog potrošača utvrđenim pojedinačnim meračem toplotne energije.

U slučaju da raspodelu obračuna izrađuje neko drugo ovlašćeno pravno lice, krajnji kupac je obavezan da o tome, u pisanoj formi, obavesti energetskog subjekta.

Raspodela obračuna bliže se definiše "Pravilnikom o načinu raspodele i obračunu troškova isporučene toplotne energije".

Član 28

Reklamacije vezane za dobijeni račun, obračun naknade isporučene toplotne energije, odnosno usluge koje vrši isporučilac na osnovu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Sombora, isporučilac prima samo u pismenoj formi, u roku od osam dana od dana prijema računa ili obračuna.

Isporučilac toplotne energije je dužan da u roku od 8 dana razmotri i pismeno odgovori na svaku pisanu reklamaciju kupca.

Primedbe na dobijeni račun ili obračun ili prigovor ne odlažu plaćanje računa odnosno obračuna za nesporni deo.

Član 29

Kupac mora plaćati isporučenu toplotnu energiju i usluge koje se uračunavaju zajedno sa toplotnom energijom u roku navedenom na ispostavljenom računu, nalogu ili drugom važećem dokumentu, najkasnije do 20. u mesecu, za prethodni mesec.

U slučaju neredovnog izmirenja obaveza plaćanja, energetski subjekt može ugovarati plaćanje unapred, sa obračunom za uporedni obračunski period ili tražiti odgovarajuće instrumente obezbeđenja plaćanja.

Najveća količina toplotne energije za koju energetski subjekt plaća unapred, bez kamaćenja, je jednaka najvećoj mesečnoj potrošnji u zadnjih 12 meseci.

Član 30

Ako kupac ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, energetski subjekt obračunava zateznu kamatu od datuma za plaćanje iz računa, do dana plaćanja.

Član 31

Energetski subjekt obračunava troškove potraživanja i obustave isporuke toplotne energije po važećem tarifnom stavu.

Član 32

Kupac mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije, nezavisno od potrošnje, odnosno za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije po članu 66. stav 1. i 3., 67., 69., 70. i 71. Odluke.

Član 33

Cena toplotne energije iz toplovodne mreže po tarifnim stavovima i grupama određuju se u skladu sa Metodologijom (Prilog 1) koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema.

Član 34

Procedura za usvajanje cena kao i izmene istih određena je Metodologijom i čini sastavni deo ovog tarifnog sistema.

Član 35

Pri određivanju cena toplotne energije i usluga po tarifnim stavovima i grupama uzimaju se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja sistema toplifikacije Grada Sombora.

Član 36

Cene moraju biti utvrđene u skladu sa Metodologijom.

Cene utvrđuje Energetski subjekt uz saglasnost nadležnog organa grada Sombora.

Cena za krajnjeg kupca sastoji se iz fiksnog i varijabilnog dela.

Fiksni deo cene usklađuje se najmanje jedanput godišnje.

Varijabilni deo cene usklađuje se u slučaju kada se ukupna cena energenta poveća za više od 3%, a obavezno ukoliko se smanji za više od 5%.

Energetski subjekt može povećati ili smanjiti cene u slučaju povećanja ili smanjenja elemenata obračuna za tarifnog kupca, a u skladu sa Metodologijom.

Član 37

Cenovnik standardnih i nestandardnih usluga donosi energetski subjekt uz pribavljenu saglasnost nadležnog organa Grada Sombora.

Cenovnici usluga su javni i objavljuje se u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave i na zvaničnoj internet stranici energetskog subjekta i Grada Sombora.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Tarifni sistem se primenjuje na sve već sklopljene i nove ugovorne odnose u vezi sa snabdevanjem toplotnom energijom.

Član 39

Stupanjem na snagu ovog tarifnog sistema prestaje važnost Tarifni sistem za obračun toplotne energije i usluga ("Službeni list Opštine Sombor", broj 10/2006).

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

 

METODOLOGIJA
ZA ODREĐIVANJE CENE SNABDEVANJA KRAJNJEG KUPCA TOPLOTNOM ENERGIJOM

 

I PREDMET METODOLOGIJE

Metodologijom se određuju:

- elementi za obračun i način utvrđivanja maksimalne visine prihoda energetskog subjekta koji obavlja delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom (u daljem tekstu: energetski subjekt);

- elementi za obračun i način obračuna cene pristupa sistemu za distribuciju toplotne energije;

- kriterijumi i pravila za raspodelu prihoda energetskog subjekta;

- kategorije krajnjih kupaca toplotne energije, u zavisnosti od namene korišćenja prostora;

- tarifni elementi, tarife i način njihovog izračunavanja za obračun toplotne energije koju energetski subjekt isporučuje krajnjim kupcima toplotne energije (u daljem tekstu: kupci);

- uslovi i postupak za podnošenje zahteva za promenu cene toplotne energije nadležnom organu jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: nadležni organ).

II POJMOVI I DEFINICIJE

Pojedini izrazi koji se koriste u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:

1) Prethodna cena jeste cena toplotne energije za kupce koja je važila do podnošenja zahteva za promenu cene u skladu sa ovom Metodologijom;

2) Maksimalna visina prihoda jeste maksimalni prihod kojim se energetskom subjektu u regulatornom periodu nadoknađuju svi opravdani troškovi poslovanja;

3) Obračunski period jeste vremenski period u kome se vrši obračun isporučene toplotne energije koji svojim aktom propisuje nadležni organ;

4) Regulatorni period jeste period u trajanju od jedne kalendarske godine;

5) Tarifna grupa jeste kategorija kupaca toplotne energije sa sličnom namenom korišćenja prostora;

6) Tarifni elementi su računske veličine na koje se raspoređuje maksimalna visina prihoda energetskog subjekta u regulatornom periodu.

Ostali pojmovi upotrebljeni u ovoj metodologiji imaju isto značenje kao i u Zakonu o energetici.

III OPŠTE ODREDBE

Cena toplotne energije za kupce iskazuje se po tarifama utvrđenim ovom Metodologijom za obračunski period i utvrđuje se po tarifnim elementima za svaku grupu kupaca.

Promena cene za isporučenu toplotnu energiju mora biti u skladu sa Pravilima za promenu cena toplotne energije sadržanim u ovoj Metodologiji.

Pri određivanju tarifa za obračun cena toplotne energije uzimaju se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja energetskog subjekta.

Način kontrole cene toplotne energije se vrši primenom metoda regulacije "Troškovi plus", kojim se energetskom subjektu za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom određuje maksimalna visina prihoda u regulatornom periodu, odnosno tarifa za obračun cena toplotne energije kojom se obezbeđuje:

- pokrivanje opravdanih troškova poslovanja u obavljanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom kojima se obezbeđuje kratkoročna i dugoročna sigurnost snabdevanja;

- podsticanje ekonomske i energetske efikasnosti;

- nediskriminacija, odnosno jednaki položaj za sve kupce;

- sprečavanje međusobnog subvencionisanja između pojedinih delatnosti koje obavlja energetski subjekt i između pojedinih grupa kupaca;

- sprečavanje monopolskog ponašanja energetskog subjekta.

IV ODREĐIVANJE MAKSIMALNE VISINE PRIHODA

Maksimalna visina prihoda energetskog subjekta obračunava se na osnovu opravdanih troškova poslovanja u obavljanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

Ocena opravdanosti troškova vrši se prema prirodi konkretnog troška analizom njegove svrsishodnosti, analizom količine i cene, uporednom analizom zasnovanom na podacima o troškovima u prethodnom periodu i troškovima energetskih subjekata koji obavljaju istu energetsku delatnost u zemlji.

IV.1 Izračunavanje maksimalne visine prihoda

Maksimalna visina prihoda za regulatorni period se izračunava prema sledećem izrazu:

MVP=MVPv+MVPf

MVPv=OTv

MVPf=OTf+ AM + PR*RS - OP + KE

gde su:

MVP

- Maksimalna visina prihoda po osnovu obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom

MVPv

- Maksimalna visina prihoda po osnovu obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom-varijabilni deo;

MVPf

- Maksimalna visina prihoda po osnovu obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom-fiksni deo;

OTv

- varijabilni operativni troškovi;

OTf

- fiksni operativni troškovi.

AM

-Troškovi amortizacije

PR

- Prinos na sredstva koji energetski subjekt može da ostvari;

RS

- Regulisana sredstva;

OP

- Ostali prihod;

KE

- Korekcioni element;

Kada se, u skladu sa ovom metodologijom, određuje maksimalna visina prihoda troškovi koji ulaze u obračun utvrđuju se na osnovu podataka iz poslednjeg finansijskog izveštaja energetskog subjekta.

Ukoliko je u periodu do podnošenja zahteva za promenu cene toplotne energije došlo do promene troškova, obračun se usklađuje u visini i pod uslovima definisanim pravilima za promenu cene sadržanim u ovoj Metodologiji.

IV.1.1 Operativni troškovi

Operativni troškovi predstavljaju opravdane troškove nastale po osnovu obavljanja energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, i čine ih:

1) troškovi materijala,

2) troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi,

3) troškovi proizvodnih usluga,

4) nematerijalni troškovi,

5) deo rezervisan za naknade i druge beneficije zaposlenih, a koji se isplaćuju u regulatornom periodu i

6) ostali rashodi iz poslovanja.

Operativni troškovi nastali po osnovu obavljanja energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom mogu biti varijabilni i fiksni operativni troškovi.

Varijabilni operativni troškovi predstavljaju opravdane troškove koji se menjaju sa promenom obima proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, kao što su troškovi energenata, toplotne energije nabavljene od drugih proizvođača, hemijski pripremljene vode, električne energije i ostali varijabilni operativni troškovi i sadržani su u Tabeli 1. ove Metodologije Ovi troškovi se utvrđuju na osnovu energetsko-tehničkih parametara proizvodnih jedinica, normativa utroška i procenjenih tržišnih cena za regulatorni period.

Fiksni operativni troškovi predstavljaju opravdane troškove koji se ne menjaju sa promenom obima proizvodnje toplotne energije i sadržani su u Tabeli 2. ove Metodologije.

Fiksni operativni troškovi u vezi sa otpisom potraživanja koji se mogu iskazati prilikom obračuna maksimalne visine prihoda u skladu sa ovom metodologijom ne mogu biti veći od 10 % potraživanja od kupaca za isporučenu toplotnu energiju.

IV.1.2 Troškovi amortizacije

Troškovi amortizacije predstavljaju troškove amortizacije sredstava, pribavljenih uz naknadu ili bez nje, koja su u funkciji obavljanja energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i obuhvataju troškove amortizacije postojećih sredstava i troškove amortizacije sredstava koja će biti aktivirana u posmatranom regulatornom periodu. Ovi troškovi sadržani su u Tabeli 3 ove Metodologije.

Troškovi amortizacije postojećih i sredstava koja će biti aktivirana u posmatranom regulatornom periodu se obračunavaju proporcionalnom metodom u procenjenom korisnom veku trajanja sredstava, s tim što se troškovi amortizacije sredstava koja će biti aktivirana u posmatranom regulatornom periodu obračunavaju na osnovicu koju čini 50% vrednosti aktiviranih nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi i avansa datih za njihovu nabavku.

Troškovi amortizacije u regulatornom periodu se računaju prema sledećem izrazu:

AM = AMPS + AMAS

gde su:

AM - troškovi amortizacije,

AMPS - troškovi amortizacije postojećih sredstava,

AMAS - troškovi amortizacije sredstava koja će biti aktivirana u posmatranom regulatornom periodu.

IV.1.3 Regulisana sredstva

Regulisana sredstva predstavljaju neto vrednost nematerijalnih ulaganja (osim goodwill-a), nekretnina, postrojenja i opreme koja su angažovana za obavljanje energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, izuzimajući:

- neto vrednost sredstava pribavljenih bez naknade, kao što su donacije i slično i

- vrednost nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi i avansa datih za njihovu nabavku, koja se ne aktiviraju u regulatornom periodu.

Regulisana sredstva su osnovica za obračun povraćaja na angažovana sredstva koji energetski subjekt može da ostvari u regulatornom periodu i sadržana su u Tabeli 4 ove Metodologije.

Vrednost regulisanih sredstava se obračunava kao aritmetička sredina vrednosti regulisanih sredstava na početku regulatornog perioda i vrednosti regulisanih sredstava na kraju regulatornog perioda prema sledećem izrazu:

RS = (pRS + kRS) / 2

gde su:

RS - regulisana sredstva,

pRS - vrednost regulisanih sredstava na početku regulatornog perioda,

kRS - vrednost regulisanih sredstava na kraju regulatornog perioda.

Vrednost regulisanih sredstava na početku regulatornog perioda obračunava se prema sledećem izrazu:

pRS = pNVS - pSBN - pNSUP,

gde su:

pNVS - neto vrednost nematerijalnih ulaganja (izuzev goodwill-a), nekretnina postrojenja i opreme na početku regulatornog perioda,

pSBN - neto vrednost sredstava pribavljenih bez naknade na početku regulatornog perioda,

pNSUP - vrednost nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi i avansa datih za njihovu nabavku na početku regulatornog perioda, a koja neće biti aktivirana u regulatornom periodu ili koja nisu opravdana i/ili efikasna.

Vrednost regulisanih sredstava na kraju regulatornog perioda se obračunava prema sledećem izrazu:

kRS = pRS - A + ΔSUP - NOPS - ΔSBN - ΔNSUP

gde su:

A - troškovi amortizacije koji se obračunavaju na način utvrđen ovom metodologijom (u dinarima),

ΔSUP - promena vrednosti nematerijalnih ulaganja (izuzev goodwill-a), nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi i avansa datih za njihovu nabavku,

NOPS - neto vrednost sredstava koja su otuđena i/ili trajno povučena iz upotrebe,

ΔSBN - promena vrednosti sredstava pribavljenih bez naknade,

ΔNSUP - promena vrednosti nematerijalnih ulaganja (izuzev goodwill-a), nekretnina, postrojenja i opreme u pripremi i avansa datih za njihovu nabavku koja neće biti aktivirana u regulatornom periodu ili koja nisu opravdana i/ili efikasna.

IV.1.4 Stopa prinosa na regulisana sredstva

Stopa prinosa na regulisana sredstva utvrđuje se kao ponderisana prosečna cena kapitala energetskog subjekta koji obavlja energetsku delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom i sadržana je u Tabeli 5. ove Metodologije. Ponderisana prosečna cena kapitala je ponderisani prosek stope prinosa na sopstveni kapital i ponderisane prosečne stope prinosa na pozajmljeni kapital, prema ponderima 0,4 za sopstveni kapital i 0,6 za pozajmljeni kapital i obračunava se pre oporezivanja prema sledećem izrazu:

PPCK = (SK * CSK) / (1 - SP) + PK * CPK,

pri čemu je SK + PK = 1

gde su:

PPCK - stopa prinosa na regulisana sredstva koja se obračunava kao ponderisana prosečna cena kapitala (u %),

SK - učešće sopstvenog kapitala u finansiranju regulisanih sredstava (u %),

CSK - realna cena sopstvenog kapitala pre oporezivanja (u %),

SP - stopa poreza na dobit prema važećim zakonskim propisima (u %),

PK - učešće pozajmljenog kapitala u finansiranju regulisanih sredstava (u %),

CPK - ponderisana prosečna cena pozajmljenog kapitala (u %).

Cena sopstvenog kapitala pre oporezivanja treba da odražava specifični rizik preduzeća, rizik zemlje i preovlađujuće uslove pribavljanja kapitala na finansijskom tržištu u regulatornom periodu.

U periodu do uspostavljanja tržišta toplotne energije cena sopstvenog kapitala ne može biti veća od 10%.

Pozajmljeni kapital u smislu ove metodologije predstavlja zbir dugoročnih obaveza i kratkoročnih finansijskih obaveza.

Cena pozajmljenog kapitala se računa kao ponderisana prosečna kamatna stopa na ukupno pozajmljena sredstva, pri čemu se kao ponderi uzimaju učešća pozajmljenih sredstava u ukupno pozajmljenim sredstvima. Cena pozajmljenog kapitala se priznaje do nivoa cene obazrivo i racionalno pozajmljenih sredstava.

IV.1.5 Ostali prihodi

Ostali prihodi su prihodi ostvareni angažovanjem sredstava namenjenih obavljanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, prihodi od prodaje proizvoda nastalih u procesu proizvodnje toplotne energije, a nisu u celokupno proizvedenoj količini u funkciji delatnosti energetskog subjekta, prihodi od usluga na tržištu, prihodi od aktiviranja vlastitih učinaka, prihodi od prodaje sredstava, razgraničeni deo prihoda po osnovu realizacije doniranih sredstava, prihodi od kamata, pozitivne kursne razlike, prihodi od naplate otpisanih potraživanja i drugi prihodi, iz prethodne poslovne godine i sadržani su u Tabeli 6 ove Metodologije.

Prihodi od naplate otpisanih potraživanja koji se mogu iskazati prilikom obračuna maksimalne visine prihoda u skladu sa ovom metodologijom ne mogu biti veći od 10 % potraživanja od kupaca za isporučenu toplotnu energiju..

IV.1.6 Korekcioni element

Korekcioni element je vrednosni izraz (novčani iznos) kojim se umanjuje ili uvećava maksimalna visina prihoda za regulatorni period za iznos odstupanja ostvarenog prihoda za prethodni regulatorni period po osnovu regulisanih cena na koje je data saglasnost od maksimalne visine prihoda koja je utvrđena u skladu sa ovom metodologijom za prethodni regulatorni period i sadržan je u Tabeli 7 ove Metodologije.

Prilikom obračuna maksimalne visine prihoda za prvi regulatorni period korekcioni element je jednak nuli.

V ELEMENTI ZA OBRAČUN I NAČIN OBRAČUNA CENE PRISTUPA SISTEMU ZA DISTRIBUCIJU TOPLOTNE ENERGIJE

Ukoliko više od jednog Energetskog subjekta koristi distributivni sistem cenu pristupa sistemu za distribuciju toplotne energije utvrđuje Nadležni organ na predlog Energetskog subjekta koji obavlja energetsku delatnost distribucije toplotne energije.

Elementi koji se koriste za obračun su: utvrđivanje maksimalne visine prihoda energetskog subjekta koji obavlja delatnost distribucije toplotne energije kriterijumi i pravila za raspodelu tog prihoda tarifni elementi za obračun i način obračuna usluge distribucije toplotne energije, tarife za obračun cene pristupa sistemu za distribuciju toplotne energije i način njihovog izračunavanja, kao i način, postupak i rokovi za dostavljanje dokumentacije i vrsta dokumentacije koju distributer toplotne energije dostavlja Nadležnom organu.

Cenom pristupa sistemu za distribuciju toplotne energije obezbeđuje se:

1) pokrivanje opravdanih troškova poslovanja, kao i odgovarajući prinos na angažovana sredstva i investicije u obavljanju delatnosti distribucije toplotne energije, kojima se obezbeđuje kratkoročna i dugoročna sigurnost snabdevanja, odnosno održivi razvoj sistema;

2) podsticanje ekonomske i energetske efikasnosti

3) nediskriminacija, odnosno jednaki položaj za korisnike sistema.

VI RAZVRSTAVANJE KRAJNJIH KUPACA TOPLOTNE ENERGIJE PO NAMENI KORIŠĆENJA PROSTORA

Podela krajnjih kupaca prema nameni korišćenja prostora, vrši se u sledeće tarifne grupe:

1) Tg1 - Tarifna grupa - "stambeni prostor",

2) Tg2 - Tarifna grupa - "poslovni prostor",

VII TARIFNI ELEMENTI

Tarifni elementi su:

1) Isporučena količina toplotne energije - Te1, "ENERGIJA";

2) Površina grejanog prostora ili instalisana snaga grejanog prostora - Te2, "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA";

3) Očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije - Te3, "OČITAVANJE"

VII.1 Tarifni element Te1 - "ENERGIJA"

Tarifni element ENERGIJA se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača u toplotnoj podstanici i iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog uređaja za merenje toplotne energije način obračuna za period kada je uređaj van upotrebe određen je opštim aktom nadležnog organa o uslovima i snabdevanju toplotnom energijom krajnjeg kupca.

Tarifni element Energija koristi se za obračun varijabilnog dela cene grejanja.

VII.2 Tarifni element Te2 - "POVRŠINA ili INSTALISANA SNAGA"

Tarifni element POVRŠINA ili INSTALISANA SNAGA predstavlja površinu ili instalisanu snagu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, a za obračun se upotrebljava izmerena površina ili instalisana snaga grejanog prostora i definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejana površina se iskazuje u m2 i zaokružuje se na dva decimalna mesta, a instalisana snaga u kW i zaokružuje se na tri decimalna mesta.

VII.3 Tarifni element - "Očitavanje i raspodela isporučene toplotne energije"

Tarifni element OČITAVANJE I RASPODELA ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE predstavlja fiksnu komponentu koja se odnosi na očitavanje i raspodelu troškova na krajnje kupce toplotne energije (sistem pojedinačnih merila/delitelja toplote) i utvrđuje se po mestu raspodele na kojem energetski subjekt koji obavlja delatnost snabdevanja toplotnom energijom raspodeljuje toplotnu energiju na krajnje kupce u regulatornom periodu i iskazuje se u din/mesto raspodele/očitavanje.

VIII ODREĐIVANJE TARIFA

VIII.1 Tarife

Tarife se utvrđuju po grupama kupaca za svaki od tarifnih elemenata - "ENERGIJA", "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" i "OČITAVANJE".

Za tarifni element "ENERGIJA" utvrđuje se tarifa "ENERGIJA".

Za tarifni element "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" utvrđuje se tarifa "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA".

Za tarifni element "OČITAVANJE" utvrđuje se tarifa "OČITAVANJE".

Tarife u okviru iste grupe kupaca jednake su za sve kupce istog energetskog subjekta.

Tarifa "ENERGIJA" se izražava u dinarima/KWh, zaokruženo na dva decimalna mesta.

Tarifa "POVRŠINA" izražava se u dinarima/m2 ili "INSTALISANA SNAGA" se izražava u dinarima/kW, zaokruženo na dva decimalna mesta.

Tarifa "OČITAVANJE" izražava se u din/mesto raspodele/očitavanje, zaokruženo na dva decimalna mesta.

Tarife za pojedinačne tarifne elemente su:

Tf1 - cena za jedinicu količine isporučene toplotne energije "ENERGIJA" u din/kWh

Tf2 - cena za jedinicu grejane površine "POVRŠINA" u din/m2 ili "INSTALISANA SNAGA" u din/kW

Tf3 - cena očitavanja i raspodele isporučene toplotne energije "OČITAVANJE" u din/mesto raspodele/očitavanje.

Tabela 1.

TARIFNE GRUPE (Tg)

NAČIN MERENJA

TARIFNI ELEMENTI (Te)

 

 

Te1 ENERGIJA

Te2 POVRŠINA/INSTALISANA SNAGA

Te3OČITAVANJE

Tg1 - "Stambeni prostor"

Tm1   -zajednički merač

Tf11[din/kWh]

Tf21[din/m2]/ Tf211[din/kW]

 

Tm2 - uređaji za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta

Tf12 [din/kWh]

Tf22[din/m2 ]/ Tf221[din/ kW]

Tf3[din/mesto raspodele/očitavanje]

Tm3 - zajednički merač

Tf13[din/kWh]

Tf23[din/m2]/ Tf231[din/ kW]

 

Tm4 - uređaji za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta

Tf14[din/kWh]

Tf24[din/m2]/ Tf241[din/ kW]

Tf3[din/mesto raspodele/očitavanje]

 

 

 

 

VIII.1.1 Način obračuna toplotne energije za krajnjeg kupca

Toplotna energija obračunava se na osnovu tarifa "ENERGIJA", "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" i "OČITAVANJE" za obračunski period.

Tarife obračunava energetski subjekt svim kupcima kod kojih vrši očitavanje isporučene toplotne energije.

IX NAČIN IZRAČUNAVANJA TARIFA ZA TOPLOTNU ENERGIJU

IX.1 Izračunavanje tarife "ENERGIJA"

Iznos tarife "ENERGIJA" za grupe kupaca "stambeni prostor", i "poslovni prostor", utvrđuju se prema tarifnom elementu "ENERGIJA" za grupu kupaca "stambeni prostor", i izračunava se:

Tf11 = Tf1/((Pst/Puk)+ Ktgv*(Ppp/Puk)), gde je:

Tf1 - rezultat količnika maksimalne visine prihoda (varijabilni deo - MVPv) i ukupne godišnje predate toplotne energije izmerene na zajedničkim mernim mestima kupaca u dinarima/kWh.

Ukoliko ne postoje ukupni godišnji podaci o toplotnoj energiji izmerenoj na zajedničkim mernim mestima, oni će se izračunavati na sledeći način:

Q predato = Q ulazno* ηi* ηm

gde je:

Q predato - ukupna godišnja toplotna energija predata krajnjim kupcima u kWh;

Q ulazno - ukupna godišnja primarna energija prema stvarno korišćenoj strukturi energenata na ulazu u proizvodno postrojenje u kWh

ηi - stepen korisnosti proizvodnog postrojenja prema stvarnoj strukturi energenata

Najniža obračunska vrednost stepena korisnosti proizvodnog postrojenja koje kao:

1) energent koristi gas iznosi ηi = 0,85,

2) energent koristi mazut ili lož ulje iznosi ηi = 0,82,

3) energent koristi ugalj ili biomasu iznosi ηi = 0,68.

ηm - stepen korisnosti distributivne mreže

Najniža obračunska vrednost stepena korisnosti distributivne mreže:

1) kapaciteta do 20 MW iznosi ηm = 0,92,

2) kapaciteta od 21 do 80 MW iznosi ηm = 0,90,

3) kapaciteta od 81 do 250 MW iznosi ηm = 0,88,

4) kapaciteta od 250 MW iznosi ηm = 0,85.

Pst - ukupna površina stambenog prostora;

Ppp - ukupna površina poslovnog prostora;

Puk - ukupna površina stambenog i poslovnog prostora;

Ktgv - koeficijent za izračunavanje tarife Energija za tarifnu grupu "poslovni prostor" iznosi Ktgv = 1.00 - 1.25

IX.2 Izračunavanje tarife "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA"

Tarifa "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" za tarifne grupe "stambeni prostor" i "poslovni prostor" utvrđuju se prema tarifnom elementu "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" za grupu kupaca "stambeni prostor", koja se utvrđuje kao:

1) Za tarifni element "Površina"

Tf21=Tf2/((Pst/Puk)+Ktgf1*(Ppp/Puk)), gde je:

Tf2 - količnik maksimalne visine prihoda(fiksni deo - MVPf) i ukupne površine svih krajnjih kupaca;

Pst - ukupna površina stambenog prostora

Ppp - ukupna površina poslovnog prostora

Puk - ukupna površina stambenog i poslovnog prostora;

Ktgf1 - koeficijent za izračunavanje tarife "Površina", za tarifnu grupu "poslovni prostor" iznosi Ktgf1 = 1.00 -1.25

2) Za tarifni element "Instalisana snaga"

Tf211=Tf2/((ISst/ISuk)+Ktgf2*(ISpp/ISuk)), gde je:

Tf2 - rezultat količnika maksimalne visine prihoda (fiksni deo MVPf) i ukupne instalisane snage svih krajnjih kupaca;

ISst - ukupna instalisana snaga stambenog prostora;

ISpp - ukupna instalisana snaga poslovnog prostora;

Isuk - ukupna instalisana snaga stambenog i poslovnog prostora;

Ktgf2 - koeficijent za izračunavanje tarife "Instalisana snaga", za tarifnu grupu "poslovni prostor" iznosi Ktgf2 = 1.00 -1.25

Vrednosti koeficijenata Ktgv, Ktgf1 i Ktgf2 za tarifnu grupu "Poslovni prostor" donosi, u skladu sa ovom Metodologijom, nadležni organ, na predlog energetskog subjekta.

IX.3 Izračunavanje tarife "OČITAVANJE"

Iznos tarife "OČITAVANJE" za tarifne grupe "stambeni prostor" i "poslovni prostor", utvrđuju se prema tarifnom elementu "OČITAVANJE" i izračunava se:

Tf3 = Tro/Bmm, gde je:

Tro - troškovi očitavanja uređaja za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta;

B mm - ukupan broj mernih mesta koji se očitavaju;

Tarifa "OČITAVANJE" za tarifnu grupu "stambeni prostor" i "poslovni prostor" je jednaka;

IX.4 Naplata toplotne energije prema jedinici grejane površine ili instalisane snage grejane površine

Izuzetno tamo gde ne postoje tehničke mogućnosti za naplatu prema potrošnji, naplata se vrši prema jedinici površine ili instalisane snage grejanog prostora tako što se iznos tarife "ENERGIJA" izračunava kao proizvod Tf1 i specifične godišnje potrošnje toplotne energije čija se vrednost utvrđuje odlukom nadležnog organa, a na predlog energetskog subjekta. Maksimalna vrednost specifične godišnje potrošnje ne može biti viša od 140 KWh/m2.

X PROCEDURA ZA PODNOŠENJE I ODOBRAVANJE CENA

X.1 Rok za podnošenje zahteva i postupanje nadležnog organa

Energetski subjekt dužan je da do 1. septembra tekuće godine podnese nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cena toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu, koja počinje 15. oktobra tekuće godine i završava se 15. aprila naredne godine.

Nadležni organ proverava da li je zahtev podnet u skladu sa odredbama ove metodologije, što uključuje i proveru svih podataka navedenih u zahtevu i u pratećim dokumentima i u roku od 15 kalendarskih dana obaveštava energetskog subjekta pisanim putem o ispunjenju uslova za odobravanje tarifa.

U slučaju neusklađenosti ili ako pojedina ili sva zahtevana dokumenta nisu priložena, nadležni organ pisanim putem poziva energetskog subjekta da otkloni utvrđene nedostatke, u roku od sedam (7) kalendarskih dana od dana kada je o tome obavešten.

U slučaju da podnosilac zahteva u ostavljenom roku ne otkloni nedostatke u pogledu usklađenosti, priloga ili zahtevane dokumentacije, nadležni organ će odbaciti zahtev i o tome obavestiti podnosioca zahteva u pisanom obliku.

X.2 Sadržaj zahteva

Zahtev za odobravanje cene toplotne energije za krajnje kupce mora da sadrži:

a) naziv energetskog subjekta, adresu sedišta, ime osobe za kontakt, izvod iz registra koji vodi Agencija za privredne registre, poreski identifikacioni broj i matični broj podnosioca zahteva;

b) predlog cene toplotne energije za kupca u formi Tabele 1, odeljak VII;

v) popunjene tabele iz Priloga 1. ove Metodologije;

g) obrazloženje za predložene cene toplotne energije;

d) odluku organa upravljanja energetskog subjekta o ceni toplotne energije;

đ) godišnji finansijski izveštaj sa pratećom dokumentacijom propisanom zakonom uz priložen izveštaj nezavisnog revizora ako podnosilac zahteva podleže reviziji;

e) detaljan opis raspoloživih sredstava i/ili izvora finansiranja za obavljanje energetskih delatnosti, kao i dokaz o raspoloživosti tih sredstava/izvora finansiranja;

ž) informaciju o procenjenom prihodu od prodaje toplotne energije krajnjim kupcima, ukupne predviđene troškove proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotom, investicioni plan (ako ga ima) i predviđeni tok gotovog novca (predviđeni izveštaj o prihodima, predviđeni bilans stanja i predviđena izjava o toku gotovog novca), ukupne ugovorene količine toplotne energije i grejane površine izražene u m2 ili instalisane snage grejane površine izražene u kW po tarifnim grupama i ukupnu očekivanu proizvodnju toplotne energije u kWh, efikasnost proizvodnog i distributivnog dela sistema;

z) druge podatke i dokumente na zahtev nadležnog organa.

Ako podnosilac zahteva namerava da sprovede dugoročni investicioni projekat, mora da podnese i:

a) finansijski model za period trajanja projekta;

b) opis važnih parametara finansijskog modela;

v) potpisane sporazume koji regulišu sprovođenje projekta i cenovne principe g) tehnički opis projekta sa analizom održivosti.

X.3 Postupak za utvrđivanje maksimalne visine prihoda

Na osnovu podnetog zahteva za određivanje cena toplotne energije za kupce, nadležni organ utvrđuje da li je maksimalna visina prihoda (MVP) energetskog subjekta obračunata i raspoređena na tarifne elemente u skladu sa ovom metodologijom.

Ukoliko na osnovu dostavljenih podataka i dokumentacije nadležni organ nakon izvršene analize utvrdi da obračunata visina prihoda energetskog subjekta nije usklađena sa opravdanim troškovima poslovanja, energetski subjekt je dužan da na zahtev nadležnog organa, u roku od sedam kalendarskih dana od prijema zahteva podnese novi zahtev za davanje saglasnosti na odluku o ceni toplotne energije za kupce.

Nadležni organ dostavlja energetskom subjektu akt o saglasnosti na cene toplotne energije, u roku od 15 kalendarskih dana od dana prijema urednog, odnosno usaglašenog zahteva.

Nadležni organ može odlučiti na sledeći način:

a) odobrava cene toplotne energije za krajnje kupce onako kako ih je predložio organ upravljanja energetskog subjekta, ili

b) ne odobrava cenu cene toplotne energije za krajnje kupce koje je predložio organ upravljanja energetskog subjekta i umesto njih utvrđuje cene toplotne energije za krajnje kupce i istovremeno donosi odluku o naknadi razlike između predloženih i odobrenih cena toplotne energije.

Odluka nadležnog organa u vezi zahteva za odobravanje cene toplotne energije za krajnje kupce mora biti obrazložena.

Odluka se u pisanom obliku dostavlja podnosiocu zahteva i objavljuje se u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave i na zvaničnoj internet stranici energetskog subjekta i nadležnog organa.

XI USLOVI I PRAVILA ZA PROMENU CENA TOPLOTNE ENERGIJE

U toku grejne sezone, energetski subjekt ima pravo da predloži nadležnom organu promene cena toplotne energije za krajnje kupce. Taj predlog mora da bude obrazložen i da sadrži sve podatke koji su potrebni da nadležni organ proceni osnovanost predloga.

Predlog za promenu cene toplotne energije zbog porasta varijabilnog dela cene može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena energenta poveća za više od 3%, a obavezno ukoliko se smanji za više od 5%.

Predlog za promenu cene toplotne energije zbog porasta fiksnog dela cena može da bude podnet u slučaju kada se indeks potrošačkih cena u mesecima nakon datuma poslednjeg odobrenja cene za toplotnu energiju poveća za više od 5% na osnovu podatka Republičkog zavoda za statistiku.

Nadležni organ razmatra predlog za promenu cena u skladu sa postupkom propisanim u ovoj Metodologiji.

XI.1 Izmena tarife "Energija"

Izmena tarife "ENERGIJA" za isporučenu količinu toplotne energije se preračunava po sledećoj formuli:

Tf1srn = Tf1srp •

ai (Ei / Eio)

a1+a2+.......aN =1

Uz sledeće značenje:

Tf1srn = Nova tarifa "ENERGIJA"za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh,

Tf1srp = Prethodna tarifa "ENERGIJA"za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh,

ai = Ponder pojedinačnih elemenata varijabilnih troškova u strukturi svih varijabilnih troškova,

Ei = Nova cena energenata i drugih varijabilnih troškova u strukturi utrošenih energenata i drugih varijabilnih troškova,

Eio = Prethodna cena energenata i drugih varijabilnih troškova u strukturi utrošenih energenata i drugih varijabilnih troškova,

Nova cena za isporučenu toplotnu energiju (Cvn) je cena koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Prethodna cena za isporučenu toplotnu energiju (Cvp) je cena toplotne energije koja je bila odobrena u skladu sa maksimalnom visinom prihoda po postupku propisanom ovom metodologijom.

Ponderi (ai) predstavljaju udeo pojedinačnog elementa varijabilnih troškova u strukturi celokupnih varijabilnih troškova energetskog subjekta. Zbir svih pondera odnosno udela mora biti jednak 100% odnosno 1.

Nova cena elemenata varijabilnih troškova (Ei) je prosečna cena pojedinačnog elementa varijabilnih troškova, koju energetski subjekt plaća u evidentiranom mesecu. U cenu energenta moraju biti uključeni svi zavisni troškovi na paritetu F-co energetski subjekat.

Prethodna cena elemenata varijabilnih troškova (Eio) je cena pojedinačnog elementa varijabilnih troškova, koju je energetski subjekat plaćao u prethodnom periodu. U cenu elemenata varijabilnih troškova moraju biti uključeni svi zavisni troškovi na paritetu F-co energetski subjekat.

XI.2 Izmena tarife "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA"

Izmena tarife "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" izračunava se po sledećoj formuli:

Tf2srn = Tf2srp *(a · Pr/Pro + b · I/Io)

a +b =1

Uz sledeća značenja:

Tf2srn = Nova tarifa "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA", u din/m2/mesecu ili din/kW/mesecu,

Tf2srp = Prethodna tarifa "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" u din/m2/mesecu ili din/kW/mesecu

Pr = Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji,

Pro = Prethodna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji,

I = Indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi zahtevu za korekciju

Io = Prethodni indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji,

a = Ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji,

b = Ponder indeksa potrošačkih cena u Republici Srbiji,

Nova cena za grejnu površinu/instalisanu snagu (Cfn) je cena, koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Prethodna cena za grejnu površinu/instalisanu snagu (Cfp) je cena, koja je bila odobrena u skladu sa maksimalnom visinom prihoda po postupku propisanom ovom metodologijom za grejnu površinu/instalisanu snagu.

Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji (Pr) je prosek za mesec koji prethodi mesecu u kome se traži korekcija. Izvor podatka o visini mesečnih zarada je Republički zavod za statistiku.

Prethodna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji (Pro) je izračunata kao prosek mesečnih bruto zarada u prethodnoj kalendarskoj godini Izvor podataka o visini mesečnih zarada je Republički zavod za statistiku.

Indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u posmatranom periodu (I) je indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi zahtevu za korekciju. Izvor podataka o indeksu potrošačkih cena je Republički zavod za statistiku.

Prethodni indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji (Io) je indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u decembru prethodne kalendarske godine. Izvor podataka o potrošačkom indeksu cena je Republički zavod za statistiku.

Ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji (a) predstavlja udeo bruto zarada u strukturi fiksnih troškova Energetskog subjekta (Izvor: bilans uspeha Energetskog subjekta u prethodnoj godini).

Ponder indeksa potrošačkih indeksa cena u Republici Srbiji (b) predstavlja udeo ostalih fiksnih troškova (bez bruto zarada) u strukturi fiksnih troškova Energetskog subjekta.

Zbir pondera indeksa potrošačkih cena i pondera mesečnih bruto zarada mora biti jednak 1.

XII ZAVRŠNE ODREDBE

Nadležni organ sprovodi redovne provere u cilju:

a) procene podnetih i procenjenih finansijskih informacija koje je dostavio Energetski subjekt;

b) verifikacije stvarnih troškova u toku regulatornog perioda u skladu sa postojećim zakonodavstvom o finansijama i međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS);

v) kontrole i utvrđivanja prihoda u toku tekuće grejne sezone.

Zahtevi i sva dokumenta koja se podnose nadležnom organu moraju da budu napisani na srpskom jeziku.

Sastavni deo ove Metodologije su Tabele iz priloga 1 koje su namenjene za izračunavanje tarifa za obračun cena toplotne energije za kupce.

XIII PRILOZI

 

Prilog 1

TABELE ZA IZRAČUNAVANJE CENE SNABDEVANJA KRAJNJEG KUPCA

JEDINIČNE CENE RADA RADNIKA JKP "ENERGANA"

Tabela 1

Naziv radnog mesta

Cena radnog sata

Bravar-monter 2

425,00 RSD

Bravar-monter 1

575,00 RSD

Elektroničar - električar

575,00 RSD

Zavarivač-monter

575,00 RSD

Poslovođa

750,00 RSD

Inženjer

850,00 RSD

Rukovodilac službe

900,00 RSD

Cena radnog sata određuje se na osnovu troškova zarada iz Programa poslovanja i usklađuje se sa godišnjim promenama.

Tabela 2

NESTANDARDNE USLUGE KOJE PRUŽAJU RADNICI JKP "ENERGANA" KORISNICIMA USLUGA I TREĆIM LICIMA

Šifra

Opis radne operacije

Jedinica mere

Varioc

Bravar 1

Bravar 2

Električar

 

Demontaža panelnog radijatora
do dužine 1 m
od 1 m do 3 m

komad
komad

 

0,5
0,6

0,5
0,6

 

 

Demontaža aluminijumskog radijatora
do 10 članaka
od 10 članaka pa naviše

komad
komad

 

0,5
0,6

0,5
0,6

 

 

Demontaža livenog radijatora
do 10 članaka
od 10 do 20 članaka
preko 20 članaka

komad
komad
komad

 

0,5
0,8
1,0

0,5
0,8
1,0

 

 

Demontaža cevnog radijatora

komad

 

0,5

0,5

 

 

Montaža identičnog (demontiranog) panelnog radijatora na postojeće veze i nosače
do 1 m - dužine
preko 1 m - dužine

komad
komad

 

0,8
1,0

0,8
1,0

 

 

Montaža identičnog (demontiranog) aluminijumskog radijatora na postojeće veze i nosače
do 10 članaka
preko 10 članaka

komad
komad

 

0,8
1,0

0,8
1,0

 

 

Montaža identičnog (demontiranog) livenog čeličnog radijatora na postojeće veze i nosače
do 10 članaka
od 10 do 20 članaka
preko 20 članaka

komad
komad
komad

 

1,0
1,5
2,0

1,0
1,5
2,0

 

 

Montaža identičnog (demontiranog) cevnog radijatora

kom

 

0,7

0,7

 

 

Demontaža starih nosača radijatora zbog promene tipa ili veličine radijatora

grejno telo

 

0,7

0,7

 

 

Montaža novih nosača radijatora zbog promene tipa ili veličine radijatora

grejno telo

 

1,2

1,2

 

 

Rastavljanje i sastavljanje aluminijumskog radijatora radi dodavanja ili izbacivanja članaka

komad

 

2

2

 

 

Rastavljanje i sastavljanje livenog člankastog radijatora radi dodavanja ili izbacivanja članaka

komad

 

2

2

 

 

Zavarivanje limenog, panelnog ili cevastog radijatora

komad

1

1

 

 

 

Zamena radijatorske armature (ventil navijak) sa armaturom identične dužine

komad

 

1

1

 

 

Zamena mehaničkog radijatorskog odzračnog ventila identičnih karakteristika

komad

 

1

 

 

 

Zamena ventila za jednocevno grejanje sa ventilom identičnih dimenzija i karakteristika

komad

 

1,5

1,5

 

 

Zamena radijatorske armature (ventil, navijak sa armaturom različite dužine (prepravka veze))

komad

1,5

1,5

 

 

 

Zamena ventila za jednocevno grejanje sa ventilom različitih karakteristika (prepravke veze)

komad

 

2,0

2,0

 

 

Sanacija curenja bakarne cevi u sistemu jednocevnog grejanja

po poziciji

1,5

1,5

 

 

 

Sanacija curenja čelične cevi prevarivanjem (ili flekom)

po poziciji

1,0

1,0

 

 

 

Sanacija curenja AL-Pex cevi u sistemu jednocevnog grejanja

po poziciji

 

1,5

1,5

 

 

Demontaža kalorimetra za pojedinačni sistem

kom

 

1

 

 

 

Montaža kalorimetra za pojedinačni stan na već postojeću poziciju

kom

 

1

 

 

 

Montaža kalorimetra za pojedinačni stan sa izradom svih potrebnih veza i priključaka

kom

2

2

 

 

 

Izrada i montaža cevne štucne kao zamene za demontirani kalorimetar

kom

1,5

1,5

 

 

 

Pražnjenje vode iz kruga jednocevnog grejanja

komplet

 

0,5

 

 

 

Punjenje vode u krug jednocevnog grejanja sa odzračivanjem

komplet

 

0,5

 

 

 

Pražnjenje vode iz instalacije zgrade radi intervencije na cevovodu ili radijatoru

po spratu

 

0,3

 

 

 

Punjenje vode u instalaciju zgrade sa odzračivanjem

po spratu

 

0,4

 

 

 

Ispiranje radijatora upotrebom creva

kom

 

0,5

0,5

 

 

Ispiranje radijatora demontažom i ponovnom montažom grejnog tela

kom

 

1,5

1,5

 

 

Demontaža sunđeraste cevne izolacije radi intervencije

m

 

0,1

 

 

 

Demontaža izolacije - mineralna vuna u Al limu radi intervencije.

m

 

0,2

0,2

 

 

Montaža demontirane sunđeraste izolacije nakon intervencije

m

 

0,2

 

 

 

Montaža demontirane cevne izolacije - mineralna vuna u Al limu (ukoliko je to moguće)

m

 

2,0

2,0

 

 

Blombiranje armature, sondi, ormarića, kada su pozicije već pripremljene

kom

 

0,2

 

 

 

Blombiranje armature, sondi, ormarića, sa pripremom pozicija

kom

0,5

0,5

 

 

 

Kontrolno merenje temperature u stanu po zahtevu korisnika. Ukoliko korisnik nema propisanu temperaturu merenje je besplatno

po prostoriji
po stanu

 

1,0
3,0

 

 

 

Montaža, dogradnja dodatnog panelnog radijatora
do 1 m
od 1 m do 2 m
preko 2 m

kom
kom
kom

10
15
20

10
15
20

 

 

 

Montaža dodatnog cevnog radijatora

kom

15

15

 

 

 

Zamena cevnog radijatora sušačem drugačijih gabarita i nosača sa prepravkom veze

kom

3,5

3,5

 

 

 

Farbanje čeličnih cevi temeljnom bojom

m

 

0,2

 

 

 

Farbanje čeličnih cevi temeljnom bojom komplet sa materijalom

m

 

0,5

 

 

 

Demontaža crne čelične cevi odsecanjem

po poziciji
(po rezu)

 

0,5

 

 

 

Montaža, zamena crne čelične cevi na već pripremljene veze (postojeća instalacija)
R 1/2"
R 3/4"
R 1"

minimum
m
m
m

0,5
0,6

0,5
0,6

 

 

 

R 5/4"
R 6/4"
R 2"
R 2 1/2"
R 3"

m
m
m
m
m
m

0,7
0,8
0,9
1,0
1,2
1,5

0,7
0,8
0,9
1,0
1,2
1,5

 

 

 

Izrada nove cevne veze, priključak radijatora:
R 1/2"
R 3/4"

kom
kom

4,5
5,5

4,5
5,5

 

 

 

Demontaža, cevne armature koja nije radijatorska (postojeća instalacija)
R 1/2"
R 3/4"
R 1"
R 5/4"
R 6/4"
R 2"
R 2 1/2"
R 3"

m
m
m
m
m
m
m
m
m

0,5
0,6
0,7
0,8
0,9
1,0
1,2
1,5

0,5
0,6
0,7
0,8
0,9
1,0
1,2
1,5

 

 

 

Montaža, zamena cevne armature koja nije radijatorska (postojeća instalacija)
R 1/2"
R 3/4"
R 1"
R 5/4"
R 6/4"
R 2"
R 2 1/2"
R 3"

m
m
m
m
m
m
m
m
m

2,5
2,5
3,0
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5

0,5
2,5
3,0
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5

 

 

 

Zamena postojeće cirkulacione pumpe sa pumpom istih karakteristika i priključaka

kom

 

2,5

2,5

3,0

 

Zamena cirkulacione pumpe, pumpom sličnih karakteristika sa prepravkom veze

kom

5,0

5,0

 

3,0

 

Demontaža pumpe za potrebe korisnika

 

 

0,5

0,5

1,5

 

Demontaža crne čelične preizolovane cevi odsecanjem (sekundarna instalacija)

po poziciji
(po rezu)

3,0

2,5

 

 

 

Montaža crne čelične preizolovane cevi:
R 1"
R 5/4"
R 6/4"
R 2"
R 2 1/2"
R 3"

m
m
m
m
m
m

3,0
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5

3,0
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5

 

 

 

Montaža crnog čeličnog preizolovanog luka:
R 1"
R 5/4"
R 6/4"
R 2"
R 2 1/2"
R 3"

kom
kom
kom
kom
kom
kom

5,0
5,5
6,5
7,0
8,0
8,5

3,0
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5

 

 

 

Razni bravarski i monterski radovi koji nisu obuhvaćeni nekim od standardnih opisa, obračunaće se na osnovu utrošenih radnih sati radnika koji su angažovani na izradi

x

2,5

2

1,5

2

 

Dopuna objekata hemijski pripremljenom vodom. Količina vode se procenjuje na 250 litara po etaži ulaza.

m3 = 10

 

 

 

 

 

Prilog 2

KRITERIJUMI ZA ODREĐIVANJE VISINE NADOKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU

Opšte odredbe

1. Sa ovim merilima i kriterijumima određuje se visina nadoknade za priključak na toplovodnu mrežu u vidu jednokratne nadoknade za priključivanje novih kupaca na toplovodnu mrežu kao i nadoknade za povećanje priključne snage postojećih kupaca.

2. Nadoknadu za priključak je dužan platiti investitor objekta koji se prvi put priključuje na mesto preuzimanja, odnosno svaki put kad povećava postojeću priključnu snagu na toplovodnu mrežu.

3. U nadoknadu za priključak nisu uključeni investicioni troškovi izgradnje samog priključnog toplovoda i toplotne podstanice. Ove troškove, izuzimajući merne uređaje, u celosti finansira investitor objekta koji se priključuje na sistem daljinskog grejanja.

Određivanje visine nadoknade za priključak

4. Investitori/kupci koji prvi put priključuju objekte, odnosno povećavaju ukupnu priključnu snagu objekata, plaćaju nadoknadu za priključak na osnovu priključne snage određene u projektu za dobijanje građevinske dozvole, odnosno projektu izvedenih radova i iznosi 5 % prosečne mesečne bruto plate zaposlenog u Republici Srbiji (koja je poslednja zvanično objavljena) po 1 kW priključne snage za područja Sombora predviđena za toplifikaciju.

Način plaćanja

5. Energetski subjekt (distributer toplotne energije) sklapa sa investitorom/kupcem ugovor o snabdevanju toplotnom energijom po izdavanju odobrenja za gradnju i priključivanje, a najkasnije 30 dana pre samog priključenja.

6. Investitor/kupac plaća nadoknadu za priključak na toplovodnu mrežu najkasnije 15 dana pre priključivanja na mrežu.

7. Energetski subjekt može u slučaju neizmirene nadoknade za priključak obustaviti isporuku toplotne energije do plaćanja ukupnih kupčevih obaveza.

 

Prilog 3

CENOVNIK JKP "ENERGANA"

Tarifni element "naknada za očitavanje delitelja troškova, raspodelu troškova, obračun i naplatu"

Po metodologiji

Tarifni element "priključak na distributivni sistem" podrazumeva uslugu obezbeđivanja proizvodnih i distributivnih kapaciteta za priključenje i nesmetan rad toplotne opreme kupca i plaća se jednokratno prilikom priključenja objekta.

Cena za priključak na distributivni sistem u din./kW je 5 % prosečne mesečne bruto plate zaposlenog u Republici Srbiji (koja je poslednja zvanično objavljena).

Tarifni element "nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice" podrazumeva niz pripremnih radova i aktivnosti čija je svrha da investitor pravilno izvede instalacije priključka i toplotnu podstanicu. Cena za nadzor nad gradnjom priključnog voda i toplotne podstanice, obračunava se po satu rada stručnog lica provedenog na poslovima nadzora.

Tarifni element priključna snaga za prvo priključenje je toplotna snaga podstanice iz projekta izvedenog objekta.

Tarifni elementa probna ispitivanja i probni rad podrazumeva da je nakon završetka izgradnje investitor u obavezi, ka u saradnji sa svojim izvođačem radova dokaže da je instalacija grejanja podobna za upotrebu, u periodu probnog ispitivanja i probnog rada.

Naknada za probna ispitivanja i probni rad obračunava se na osnovu utrošene toplotne energije registrovane toplotnim brojilom, po jedinstvenoj ceni za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din./KWh.

Jedinstvena cena utvrđuje se na osnovu podataka iz Tabele 8. Metodologije (Regulatorni izveštaj) i to tako što se maksimalna visina prihoda (MVP) podeli sa ukupnom godišnjom proizvedenom toplotnom energijom izmerenom na mernim mestima krajnjih kupaca.

Tarifni element "druge nestandardne usluge", podrazumeva usluge, koje izvode radnici preduzeća, a koje se eventualno mogu pojaviti kao potreba korisnika ili trećih lica vezane za delatnost rada energetskog subjekta ali koje nisu neophodni za nesmetano snabdevanje korisnika toplotnom energijom.

Cena nestandardnih usluga utvrđuje se na bazi normativa za izvođenje usluge i cene radnog sata radnika koji pruža uslugu.

Naknada za izvršene nestandardne usluge utvrđuje se primenom cene radnog sata izvršioca/izvršilaca na obim izvršene usluge kroz normativ radnih operacija.