PROGRAM
OBNOVE OBJEKATA JAVNE NAMENE U NADLEŽNOSTI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 8/2015)

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Program se odnosi na obnovu objekata javne namene u oblastima: vodovodna i kanalizaciona infrastruktura; putna infrastruktura; vodni objekti za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava na vodama 2. reda i objekti za zaštitu od erozije i bujica; obrazovanje i zdravstvo. Reč je o objektima koji su uništeni ili oštećeni usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta u toku maja 2014. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/2014, 64/2015 i 68/2015-dr. zakon), (u daljem tekstu: Zakon).

Program obuhvata obnovu objekata javne namene koji su u nadležnosti grada Smedereva i za čiju obnovu nisu do sada obezbeđena sredstva iz drugih izvora finansiranja.

2. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljih štetnih posledica poplava, odnosno dejstva klizišta

Nakon poplava iz maja meseca 2014. godine na teritoriji grada Smedereva uništen je ili oštećen jedan broj objekata javne namene, usled čega je otežano obavljanje pojedinih javnih delatnosti i pružanje javnih usluga.

Radi detaljnijeg sagledavanja štete na objektima javne namene u nadležnosti grada Smedereva, koja je nastala kao posledica vanrednih događaja iz maja 2014. godine izazvanih poplavom i aktiviranjem klizišta, grad Smederevo dostaviće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja (u daljem tekstu: Kancelarija) spisak objekata, koje je potrebno izgraditi odnosno rekonstruisati, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovim Programom.

3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, odnosno dejstva klizišta i rokovi za sprovođenje mera

Radi obnove objekata javne namene potrebno je izvesti radove na rekonstrukciji objekata, kao i na izgradnji novih.

Spisak objekata koje je potrebno rekonstruisati, odnosno izgraditi, utvrđuje Odeljenje za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove Gradske uprave Smederevo, na osnovu podataka Radnog tima za procenu štete na javnim objektima koji su sačinjavali Snežana Savić-Stojiljković, Gordana Veljković-Milošević, Gojko Nešić, Gordana Stević, Biljana Pržić i Mirjana Đorđević i Radnog tima za procenu štete na objektima komunalne infrastrukture koji su sačinjavali diplomirani građevinski inženjeri Nebojša Kostić, Lidija Bruj i Svetomir Radivojević iz Izveštaja o utvrđenim i evidentiranim štetama i procenom sanacije na lokalnoj infrastrukturi poplavljenih područja teritorije grada Smedereva i projektne dokumentacije za svaki objekat. Spisak objekata dat je u Prilogu i čini sastavni deo ovog Programa. Redni broj u spisku odnosi se na prioritet za izgradnju odnosno rekonstrukciju.

Program obnove objekata javne namene u nadležnosti grada Smedereva, grad Smederevo dostaviće Kancelariji do 31. avgusta 2015. godine. Rekonstrukcija oštećenih i izgradnja novih objekata na teritoriji grada Smedereva zavisiće od visine finansijskih sredstava obezbeđenih preko Kancelarije iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

4. Način i obim sprovođenja mera, kao i kriterijumi za sprovođenje mera

Javne nabavke za radove na rekonstrukciji i izgradnji objekata javne namene, vršiće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 124/2012, 14/2015 i 68/2015). Postupak javne nabavke radova sprovodi grad Smederevo.

Predmet rekonstrukcije odnosno izgradnje mogu biti oni objekti javne namene koji ispunjavaju sledeće osnovne kriterijume:

- da je objekat u nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

- da su oštećenja nastala usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta koja su se desila u maju 2014. godine i da su oštećenja utvrđena odgovarajućim zapisnikom nadležnog organa o prijavi odnosno proceni štete;

- da za rekonstrukciju ili izgradnju nisu obezbeđena sredstva iz budžeta lokalne samouprave, donacije ili drugih izvora finansiranja.

5. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera iz ovog Programa

Nosilac sprovođenja mera iz ovog Programa je grad Smederevo u skladu sa članom 1. Zakona, a Kancelarija vrši koordinaciju mera iz ovog Programa.

6. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog Programa iznose 3.370.896,00 dinara bez PDV-a, odnosno 4.045.075,00 dinara sa PDV-om. Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja će opredeliti sredstva iz Fonda solidarnosti Evropske unije za one objekte koji su prioritetni prema obimu oštećenja i značaju za građane na teritoriji jedinice lokalne samouprave, a u skladu sa visinom ukupno obezbeđenih sredstava.

7. Ovaj Program biće objavljen u "Službenom listu grada Smedereva".

Redni broj

Opština

Naziv objekta

Tip infrastrukture
(1-vodovod i
kanalizacija,
2-vodotokovi,
3-zdravstvo,
4-obrazovanje,
5-putevi)

Vrsta objekta (ukoliko se radi o putu, obavezno navesti dužinu deonice puta koja je oštećena)

Procenjena vrednost radova bez PDV

Procenjena vrednost radova sa PDV

Program obnove (1-da, 2-ne)

Nadležnost opštine/grada (1-da, 2-ne)

Zapisnik o šteti nastaloj u maju 2014. godine (1-da, 2-ne)

Izjava da nisu obezbeđena sredstva (1-da, 2-ne)

Ostatak dokumentacije koji se prilaže

1

Grad Smederevo

Ambulanta Doma zdravlja u Kolarima

3 - Zdravstvo

Zgrada ambulante

1.080.896,00

1.297.075,00

1 - da

1 - da

1 - da

1 - da

Predmer i predračun radova

2

Grad Smederevo

Sanacija nekategorisanih - poljskih puteva na teritoriji seoskih mesnih zajednica Drugovac i Malo Orašje

5 - putevi

nekategorisani putevi oštećeni u poplavama u dužini od 5 kilometara

2.290.000,00

2.748.000,00

1 - da

1 - da

1 - da

1 - da

Predmer i predračun radova

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15