ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 4/2012, 9/2014 i 11/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način upravljanja javnim parkiralištima, organizovanje poslova na korišćenju i uređivanju javnih parkirališta, način plaćanja cene usluga za korišćenje javnih parkirališta (u daljem tekstu: cena parkiranja), uklanjanje i premeštanje parkiranih vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Za vršenje poslova iz člana 1. ove Odluke Skupština Grada Sombora osnovala je Javno komunalno preduzeće "Parking servis Sombor" (u daljem tekstu Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta u smislu ove Odluke su površine javne namene i izgrađene javne garaže, odnosno građevinsko zemljište određeno za parkiranje vozila.

Član 4

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su površine koje su izgrađene-uređene za potrebe parkiranja vozila, mogu biti van kolovoza puteva i ulica i na delu kolovoza, a na kojima se ne naplaćuje naknada za parkiranje vozila.

Posebna parkirališta su ona parkirališta koja su izgrađena i uređena za potrebe parkiranja vozila i na kojima se korišćenje prostora vrši uz naknadu.

Posebna parkirališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su posebno izgrađene površine javne namene za parkiranje vozila i javne saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila, kao i javne garaže.

Privremena parkirališta su privremeno uređene površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište, koje su do privođenja nameni posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište, u neposrednoj blizini objekata u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, a koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila za vreme trajanja istih priredbi i skupova.

Pravilnikom kojeg donosi Gradsko veće na predlog Odeljenja za komunalne poslove, a po pribavljenom mišljenju Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Sombora," bliže se definišu zone parkiranja, tj. taksativno se navode ulice koje ulaze u sastav svake pojedine zone.

Član 5

Javna parkirališta, s obzirom na vrstu vozila, mogu da budu određena za parkiranje:

1. putničkih vozila,

2. autobusa,

3. teretnih vozila,

4. motocikla, mopeda, lakih tricikala, teških tricikala, lakih četvorocikala, teških četvorocikala,

5. priključnih vozila i

6. bicikla.

Javna parkirališta mogu da budu određena i za parkiranje više različitih vrsta vozila iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Na stalnim parkiralištima može da se vrši kontrola ulaska i izlaska vozila.

Kontrola iz stava 1. ovog člana može da se vrši postavljanjem rampe, izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu, ili na drugi način.

Član 7

Na posebnim parkiralištima naplata parkiranja se vrši radnim danima od 7 do 20 časova i subotom od 7 do 13 časova. Nedeljom i u vreme državnih praznika naplata parkiranja se ne vrši.

Zone parkiranja na posebnim parkiralištima, zavisno od dozvoljenog vremena parkiranja, su sledeće:

- Ekstra zona, u kojoj se vreme parkiranja ograničava na 120 minuta;

- I zona (crvena), u kojoj vreme parkiranja nije ograničeno;

- II zona (žuta), u kojoj vreme parkiranja nije ograničeno i

- III zona (zelena), u kojoj vreme parkiranja nije ograničeno.

Visina cene parkiranja u zonama iz prethodnog stava je različita.

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta, pored saobraćajne signalizacije, moraju da imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: oznaku zone, vrste vozila, kao i naznaku dozvoljenog vremena parkiranja.

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Sombora" dužno je da vodi evidenciju o saobraćajnoj signalizaciji na javnim parkiralištima.

II KORIŠĆENJE I UREĐIVANJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 9

Korisnik javnog parkirališta je dužan da:

- plati korišćenje parkirališta prema vremenu zadržavanja na način propisan ovom Odlukom;

- koristi parkirališta u skladu sa saobraćajnom signalizacijom.

Član 10

Preduzeće je dužno da stvara i održava uslove za korišćenje javnih saobraćajnih površina i posebnih prostora za parkiranje motornih vozila, kao i uklanjanje i premeštanje parkiranih vozila i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila.

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju o posebnim parkiralištima.

Član 11

Korisnikom parkirališta u smislu ove Odluke smatra se vozač, odnosno vlasnik vozila (u daljem tekstu: korisnik).

Član 12

Preduzeće je dužno obezbediti određeni broj parking mesta rezervisanih i posebno obeleženih za lica sa posebnim potrebama (invalidna lica).

Besplatno korišćenje parking mesta određenih za osobe sa invaliditetom na posebnim parkiralištima omogućeno je korisnicima koji na vozilu imaju vidno istaknutu parking kartu osobe sa invaliditetom, odnosno odgovarajuću oznaku osobe sa invaliditetom.

Preduzeće će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneti pravilnik kojim se bliže uređuje način ostvarivanja prava i određuju kategorije invalida koji mogu ostvariti pravo na invalidsku parking kartu.

Saglasnost na pravilnik iz prethodnog stava daje Gradsko veće.

Član 13

Vozila hitne medicinske pomoći, MUP-a Srbije, Vojske Srbije i komunalne policije, kada u toku intervencije koriste posebna parkirališta, ne plaćaju usluge parkiranja.

Član 14

Stanovnici ulica u kojima se vrši naplata parkiranja, kao i korisnici poslovnog i drugog prostora u istim ulicama, obveznici su plaćanja naknade za parkiranje, plaćaju povlašćenu tarifu i na njih se ne odnosi vremensko ograničenje parkiranja iz člana 7. ove Odluke.

Povlašćena parking karta se izdaje u elektronskoj formi, a može biti izdata i kao nalepnica (vinjeta).

Fizičkom licu može se izdati najviše jedna povlašćena karta, a pravnom licu/preduzetniku najviše tri.

Povlašćena parking karta važi za vozilo za koje je izdata. Važnost povlašćene karte ne može biti duža od važnosti saobraćane dozvole/registracione nalepnice za vozilo na koje se odnosi.

Preduzeće će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneti pravilnik kojim se bliže uređuje način izdavanja povlašćenih parking karata.

Saglasnost na pravilnik iz prethodnog stava daje Gradsko veće.

Korisnici posebnih parkirališta mogu izvršiti rezervaciju, odnosno zakup parking mesta za određeni vremenski period.

Rezervisana parking mesta posebno se obeležavaju u skladu sa zakonom, a mogu biti obezbeđena fizičkom zaprekom na zahtev korisnika o njegovom trošku.

Član 15

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila i nestanak stvari iz vozila na javnim parkiralištima.

Član 16

Korisniku koji koristi uslugu parkiranja suprotno propisima, neosnovano ometa druge korisnike usluge i ne plati uslugu u utvrđenom roku, Preduzeće može uskratiti uslugu parkiranja o čemu će pismeno obavestiti korisnika usluge, u skladu sa Zakonom.

Preduzeće može uskratiti uslugu parkiranja i korisnicima koji:

- imaju više od 5 (pet) nenaplaćenih naloga za plaćanje posebne parking karte;

- imaju dugovanja prema Preduzeću za intervencije specijalnog vozila "pauk".

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 17

Parkiranjem vozila na parking mestu, korisnik prihvata uslove propisane ovom Odlukom za korišćenje posebnih parkirališta i dužan je da Preduzeću plati cenu parkiranja, u zavisnosti od vremena korišćenja parking mesta i zone u kojoj se parkiralište nalazi.

Cena iz stava 1. ovog člana i člana 22. stav 1. ove Odluke utvrđuje se prema cenovniku Preduzeća na koji prethodnu saglasnost daje Gradsko veće Grada Sombora.

Član 18

Korisnik je dužan da plati cenu parkiranja iz člana 17. ove Odluke za svaki započeti sat parkiranja kupovinom parking karte ili elektronskim putem (SMS porukom ili na drugi način).

Izgled i sadržaj parking karte propisuje Preduzeće.

Parking karta se može kupiti kao satna, višesatna, ili dnevna karta, u skladu sa članom 20. ove Odluke.

Član 19

Za korišćenje usluge iz člana 17. ove Odluke, korisnik je dužan da u vozilu poseduje važeću parking kartu, osim ako je plaćanje izvršeno elektronskim putem.

Korisnik je dužan da:

- plati cenu parkiranja iz člana 17. stav 1. ove Odluke za svaki započeti sat korišćenja;

- parking kartu istakne sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla na način da bude uočljiv serijski broj karte, godina, dan, čas i minut;

- postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom parkiranja;

- parking kartu koristi na način propisan ovom Odlukom i u nju unese tačne podatke.

Ako korisnik koristi SMS poruke, poruka mora da sadrži tačna slova i brojeve registarske oznake vozila korisnika, i to prema uputstvu za korišćenje SMS servisa.

Smatra se da korisnik nema važeću parking kartu ukoliko ne postupi na način propisan stavovima 2. i 3. ovog člana, članom 9. i članom 18. ove Odluke.

Član 20

Na posebnim parkiralištima određenim i kategorisanim aktom iz člana 4. ove Odluke, naplata parkiranja se vrši po započetom satu, višesatno ili dnevno, plaćanjem satne, višesatne ili dnevne parking karte.

Satna parking karta važi za svaki započeti sat prema vremenu korišćenja parkiranja.

Višesatna parking karta važi do određenog vremena.

Dnevna parking karta važi do određenog vremena.

KONTROLA KORIŠĆENJA POSEBNIH PARKIRALIŠTA

Član 21

Kontrolu korišćenja i naplate usluge parkiranja na posebnim parkiralištima vrše ovlašćeni kontrolori Preduzeća, kao službena lica.

Kontrolori Preduzeća imaju službene legitimacije i nose službena odela.

Preduzeće propisiju izgled legitimacije i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 22

Korisnik koji koristi posebno parkiralište suprotno članu 17. i 19. ove Odluke, dužan je da plati posebnu cenu parkiranja prema cenovniku Preduzeća.

Nalog za plaćanje cene iz stava 1. ovog člana izdaje ovlašćeni kontrolor Preduzeća i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog za plaćanje cene iz stava 1. ovog člana, pričvršćuje ga na vozilo na prednjem vetrobranskom staklu.

Dostavljanje naloga za plaćanje posebne cene iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje i uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje posebne cene parkiranja.

Smatra se da je korisnik posebnog parkirališta postupio po primljenom nalogu ukoliko plati cenu parkiranja u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje, na način naznačen u nalogu.

Ako korisnik posebnog parkirališta ne plati posebnu cenu parkiranja, u roku iz stava 4. ovog člana, dužan je da osim iznosa za posebnu cenu parkiranja, u narednih 8 (osam) dana, plati i stvarne troškove Preduzeća i zakonsku zateznu kamatu, na šta će u nalogu biti upozoren.

Ukoliko korisnik posebnog parkirališta ne postupi u skladu sa stavom 5. ovog člana, preduzeće će pokrenuti postupak naplate potraživanja.

IV POSTUPANJE SA NEPROPISNO PARKIRANIM VOZILIMA

Član 23

Preduzeće je dužno ukloniti nepropisno parkirano vozilo sa javne ili druge površine po nalogu nadležnog inspektora Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave i po nalogu policijskog službenika MUP-a Srbije, u skladu sa Zakonom.

Član 24

Uklonjena vozila Preduzeće odnosi i čuva na za to određenom mestu.

U periodu od početka uklanjanja nepropisno parkiranog vozila pa do momenta preuzimanja vozila od strane korisnika, Preduzeće snosi materijalnu odgovornost za preuzeto vozilo.

Pod početkom uklanjanja vozila smatra se momenat dolaska specijalnog vozila na lice mesta i zaustavljanje pored vozila koje se uklanja.

Preduzeće će omogućiti vlasniku preuzimanje vozila u radno vreme Preduzeća.

Član 25

Vlasnici prinudno uklonjenih vozila dužni su da svoje vozilo preuzmu u što kraćem roku, a najduže do 120 dana od dana odnošenja vozila .

Vlasnik vozila je dužan da prilikom preuzimanja vozila plati troškove postupka odnošenja vozila, ležarine i druge dospele troškove.

Nakon 24 časa od odnošenja vozila vlasnik je dužan da plati ležarinu za svaki započeti sat, po cenovniku Preduzeća, na kojeg saglasnost daje Gradsko veće.

Preduzeće može zadržati uklonjeno vozilo dok mu ne bude isplaćeno potraživanje.

Nakon isteka roka iz stava 1. ovog člana preduzeće može prodati vozilo javnim nadmetanjem uz javni poziv, kako bi se namirili troškovi postupka odnošenja vozila, ležarine i drugi dospeli troškovi.

V POSTAVLJANJE UREĐAJA ZA SPREČAVANJE ODVOŽENJA VOZILA

Član 26

Preduzeće je ovlašćeno da može po nalogu nadležnog inspektora Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave i po nalogu policijskog službenika MUP-a Srbije izvršiti postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila, i to:

- na vozilo korisnika koji koristi uslugu parkiranja suprotno ovoj Odluci;

- na vozilo korisnika koji postupa suprotno drugim važećim propisima.

Preduzeće će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneti pravilnik kojim će bliže urediti postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila.

Na pravilnik iz prethodnog stava saglasnost daje Gradsko veće.

VI ZABRANE

Član 27

Na parkiralištima je zabranjeno:

1. parkiranje vozila suprotno postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji;

2. parkiranje vozila koje nije registrovano, odnosno čijoj je registracionoj nalepnici istekao rok važenja i parkiranje vozila na kojima registarske tablice i registracione nalepnice nisu postavljene na propisan način;

3. ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila;

4. parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno;

5. parkiranje vozila na parkiralištima predviđenim za invalidna lica i na rezervisanim parking mestima, ukoliko korisnik ne spada u navedene kategorije;

6. parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje;

7. zauzimanje parking mesta postavljanjem ograda ili sličnih prepreka bez saglasnosti Preduzeća;

8. vršenje usluga popravke i pranja vozila;

9. obavljanje prometa roba i usluga;

10. uklanjanje uređaja za sprečavanje odnošenja vozila bez saglasnosti Preduzeća.

VII NADZOR

Član 28

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, vrši nadležni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave.

Komunalno-policijske i druge poslove kontrole korišćenja javnih parkirališta u skladu sa odredbama ove Odluke i kontrolu primene Odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima vrši komunalna policija Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave.

Član 29

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave je ovlašćen da:

- naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

- naredi uklanjanje i premeštanje vozila i uklanjanje drugih stvari i predmeta;

- naredi postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja vozila;

- preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima Grada Sombora.

Kada je na javnom parkiralištu vozilo parkirano, odnosno ostavljeno suprotno odredbama iz člana 27. ove Odluke, nadležni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave će naložiti korisniku da vozilo odmah ukloni, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta, ili odbije da ukloni vozilo iz stava 2. ovog člana, nadležni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave će doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo ukloni u najkraćem mogućem roku, koji se može odrediti i na minute, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se uručuje, ili se na pogodan način pričvršćuje na vozilo, uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno i time se smatra da je dostavljanje rešenja uredno izvršeno.

Ako korisnik iz stava 2 ovog člana ne postupi po datom nalogu, nadležni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave će odrediti da se vozilo, ili druga stvar ili predmet ukloni o trošku korisnika, na mesto koje je za to određeno.

Član 30

Nadležni inspektor je ovlašćen da kontroliše da li se javna parkirališta koriste u skladu sa namenom propisanom ovom Odlukom i da naredi otklanjanje nedostataka.

Nadležni inspektor je ovlašćen da izda prekršajni nalog, podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka u slučaju nepostupanja po izvršnom rešenju, kao i da preduzima druge potrebne mere za korišćenje javnih parkirališta, u skladu sa ovom Odlukom i drugim aktima donetim na osnovu ove Odluke.

Član 31

U vršenju komunalno-policijskih poslova, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni policajac je ovlašćen da izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom Odlukom, kao i da podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 32

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće, a novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u Preduzeću, ako:

1. ne postupi u skladu sa članom 10. ove Odluke,

2. ne postupi u skladu sa članom 12. ove Odluke.

Član 33

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću, ako:

1. koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 14. ove Odluke,

2. ne postupi u skladu sa članom 17. ove Odluke.

3. (brisana)

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog, kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 27. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 6.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 6.000,00 dinara.

Član 34a

Za prekršaj iz čl. 34. ove Odluke, prekršajni nalog u skladu sa zakonom izdaje komunalna inspekcija, odnosno komunalna policija.

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o parkiralištima ("Službeni list Opštine Sombor" br. 12/05, 14/06, 15/06, 6/07 i "Službeni list Grada Sombora", br. 5/08 i 12/2010).

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

 

Samostalni članovi Odluke o drugim izmenama i dopunama
Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji grada Sombora

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2015)

Član 7

Odbor za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada, utvrdiće prečišćen tekst Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Sombora ("Sl. list Grada Sombora", br. 4/2012 i 9/2014), na osnovu pripremljenog predloga Odeljenja za komunalne poslove.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. listu Grada Sombora", br. 4/2012.