ODLUKA

O RADNOM VREMENU ZDRAVSTVENIH USTANOVA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD SOMBOR

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se nedeljni raspored rada, rad u dane vikenda (subota i nedelja) i državnih praznika, početak i završetak radnog vremena zdravstvenih ustanova Dom zdravlja "Dr Đorđe Lazić" Sombor (u daljem tekstu: Dom zdravlja) i Apoteka Sombor (u daljem tekstu: Apoteka) čiji je osnivač grad Sombor.

Član 2

Radno vreme zdravstvene ustanove predstavlja vreme u kome zdravstvena ustanova obavlja svoju delatnosti i pruža zdravstvene usluge građanima.

Član 3

Dom zdravlja je obavezan da radnim danom obezbedi rad lekara u ambulantama u Gradu u vremenu od 07.00 do 20.00 časova.

Vikendom i državnih praznikom ambulante će raditi po sledećem rasporedu:

A) subotom, nedeljom i praznikom

- od 08.00 do 13.00 časova

- ambulante službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece

- ambulanta službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

- biohemijska laboratorija

B) subotom

- od 08.00 do 15.30 časova

- ambulante opšte medicine

- od 08.00 do 13.00 časova

- stomatološka služba zdravstvene zaštite dece

- stomatološka služba zdravstvene zaštite odraslih

- ginekološka ambulanta

- služba za zdravstvenu zaštitu radnika (samo prva subota u mesecu)

V) nedelja i praznici

- od 08.00 do 12.00 časova

- ambulanta opšte medicine

- stomatološka služba zdravstvene zaštite dece

- stomatološka služba zdravstvene zaštite odraslih.

Član 4

Dom zdravlja je obavezan da obezbedi rad lekara u ambulantama u svim naseljenim mestima svakim radnim danom najmanje sa polovinom radnog vremena.

Dom zdravlja je obavezan da u svim ambulantama u naseljenim mestima u dane vikenda i državnih praznika obezbedi rad lekara sa polovinom radnog vremena.

Član 5

Apoteka je obavezna da radi radnim danom u periodu od 07.00 do 20.00 časova, a u periodu od 20.00 do 07.00 narednog dana radi jedna dežurna apoteka u gradu Somboru.

Apoteka u dane vikenda i praznika radi u periodu od 08.00 do 14.00 časova, a od 14.00 do 08.00 narednog dana radi jedna dežurna apoteka u gradu Somboru.

U naseljenim mestima apoteke su obavezne da rade najmanje u periodu kad rade ambulante Doma zdravlja.

Član 6

Raspored rada Doma zdravlja i dežurnih apoteka obavezno se ističe na oglasnoj tabli svih prostorija Doma zdravlja i Apoteke u Somboru i naseljenim mestima.

Član 7

Zdravstvene ustanove koje su osnovane u privatnoj svojini, odnosno privatna praksa čije je sedište na teritoriji Grada Sombora o nedeljnom rasporedu radnog vremena kao i o početku i završetku dnevnog radnog vremena obavezni su da obaveste Grad.

Član 8

Direktori zdravstvenih ustanova su obavezni da u skladu sa važećim zakonskim propisima sačine planove rada lekara i zdravstvenih radnika tako da se preraspodelom radnog vremena u okviru zakonom propisane radne nedelje, a izuzetno prekovremenim radom omogući rad svih ambulanti i apoteka u odlukom predviđeno radno vreme.

Zdravstvene ustanove su dužne da usklade svoju organizaciju i rad sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu i o istom obaveste Grad.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".