ODLUKA

O UPRAVLJANJU GROBLJIMA I POGREBNIM USLUGAMA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 47/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje sahranjivanje umrlih, uređivanje i održavanje groblja, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, kao i drugi uslovi vezani za obavljanje komunalne delatnosti upravljanja grobljima i pogrebnim uslugama na teritoriji grada Zaječara.

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Član 2

Pod sahranjivanjem u smislu ove Odluke smatra se pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog na groblju koje je u redovnoj upotrebi i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Član 3

Groblje je zemljište koje je odgovarajućim planskim dokumentom ili odlukom Skupštine grada Zaječara određeno za sahranjivanje umrlih, kao i svi objekti i uređaji koji se nalaze na tom zemljištu, a služe za sahranjivanje, uređivanje i korišćenje groblja.

Groblje se određuje i stavlja van upotrebe odlukom Skupštine grada, u skladu sa odgovarajućim planskim dokumentom.

Groblja u upotrebi, kao i groblja stavljena van upotrebe (pasivna groblja) su komunalni objekti.

Član 4

Sahranjivanje, uređivanje i održavanje grobalja u smislu ove Odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Higijena Zaječar" Zaječar (u daljem tekstu: Preduzeće).

Odlukom Skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti, pojedini poslovi uređivanja i održavanja grobalja iz člana 4. stav 1. ove Odluke mogu se poveriti crkvi i verskim zajednicama, u skladu sa zakonom.

Član 5

Prevoz umrlih, kao posao iz okvira ove komunalne delatnosti, može obavljati i drugo preduzeće ili preduzetnik koji ispunjava tehničke, sanitarno-higijenske i druge posebne uslove i koji je registrovan za obavljanje ove delatnosti.

II UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 6

Uređivanje i održavanje groblja u smislu ove Odluke je opremanje prostora za sahranjivanje, uređivanje, opremanje i održavanje objekata i uređaja na groblju koji služe za obavljanje pogrebnih usluga (crkve na groblju, kapele, javne česme i sl.), uređivanje i održavanje puteva i staza unutar groblja i prostora između grobnih mesta, održavanje zelenila, javne rasvete, čistoće i reda na groblju, uklanjanje snega unutar groblja, kao i obavljanje drugih poslova koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja i održavanjem grobnih mesta i nadgrobnih obeležja.

Član 7

Uređivanje i održavanje groblja obavlja se u skladu sa odredbama ove Odluke i Programom investicionog i tekućeg održavanja groblja.

Program iz prethodnog stava donosi Preduzeće, uz saglasnost Gradskog veća grada Zaječara.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži vrstu, obim i dinamiku radova, kao i iznos sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Član 8

Projektnom dokumentacijom groblja, u skladu sa planskim aktom, prostor na groblju namenjen za sahranjivanje deli se na parcele, unutar kojih se nalaze grobna mesta.

Pod grobnim mestom u smislu ove Odluke, podrazumeva se grob, uređeno grobno mesto i grobnica. Parcele i grobna mesta obeležavaju se brojevima.

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju parcela i grobnih mesta, sahranjenih lica sa upisanim prezimenom, imenom oca i imenom sahranjenog, datumom i mestom rođenja, datumom i mestom smrti i datumom i mestom sahrane, brojem grobnog mesta, podacima o licu koje je snosilo troškove sahrane, zakupcu grobnog mesta, prenosu posmrtnih ostataka i druge evidencije u vezi sa obavljanjem ove komunalne delatnosti.

Član 9

Grobnice moraju biti sagrađene u skladu sa odgovarajućim propisima i tehničkim normativima za izgradnju ove vrste objekata.

Nadgrobni spomenici, spomen ploče i slično (u daljem tekstu: spomen obeležja), moraju odgovarati uobičajenim estetskim kriterijumima i pijetetu prema umrlima.

Spomen obeležja moraju biti izgrađena od trajnog materijala: kamena, mermera, betona i slično. Visina spomen obeležja može biti do 1,5 m uključivši visinu postamenta obeležja, a veća od toga uz saglasnost Preduzeća. Širina spomen obeležja može biti do 0,80 m, a dubina do 0,20 m.

Spomen obeležja na susednim grobnim mestima mogu se, na zahtev zakupca, spojiti uz saglasnost Preduzeća.

Član 10

Radovi u vezi sa izgradnjom grobnica, podizanjem nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja, uklanjanje nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja, zanatski kao i drugi radovi na groblju za koje prema važećim propisima o izgradnji objekata nije potrebno pribavljanje građevinske dozvole mogu se izvoditi uz prethodnu saglasnost Preduzeća, u skladu sa zakonom.

Radove iz stava 1. ovog člana mogu izvoditi isključivo pravna lica i preduzetnici registrovani za izvođenje ove vrste radova.

Preduzeće je dužno da bez odlaganja obavesti nadležnu inspekciju o izvođenju radova iz stava 1. ovog člana, u slučaju da se radovi izvode bez saglasnosti Preduzeća.

Član 11

O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima, staraju se zakupci grobnog mesta, porodica i srodnici, koji mogu uređivanje i održavanje grobnih mesta poveriti Preduzeću o trošku zakupca.

Ako lica iz stava 1. ovog člana ne održavaju grobno mesto, Preduzeće će o tome opomenuti zakupca pisanim putem.

Ako se i posle opomene radovi iz stava 1. ovog člana ne izvrše, radove održavanja će izvršiti Preduzeće, na teret zakupca grobnog mesta.

Član 12

Za preduzimanje bilo kakvih radnji na spomeniku ili drugom predmetu na groblju ili grobnici koji imaju svojstvo spomenika kulture, potrebno je pribaviti prethodnu saglasnost nadležne ustanove zaštite, u skladu sa zakonom.

Preduzeće je dužno da bez odlaganja obavesti nadležnu inspekciju, u slučaju da se radovi prethodnog stava izvode bez saglasnosti ustanove zaštite.

Član 13

Radovi iz člana 10. stav 1. ove Odluke mogu se obavljati pod uslovom:

1. Da izvođač radova poštuje mir i dostojanstvo groblja;

2. Da se građevinski materijal (pesak, šljunak i dr.) može držati na groblju samo za najkraće vreme koje je neophodno za izvršenje radova, tako da se time ne ometa pristup i kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida kao i posle završetka radova, izvođač je dužan da radilište bez odlaganja dovede u prvobitno stanje;

3. Da se za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju koriste samo staze koje odredi Preduzeće;

4. Da se, u slučaju pronalaženja delova sanduka, kostiju i sl. prilikom izvođenja radova na grobnom mestu, pronađeni ostaci odmah pokopaju na mestu nalaženja i o tome obavesti Preduzeće;

5. Da izvođač, u slučaju nalaženja predmeta od vrednosti prilikom izvođenja radova, bez odlaganja, iste zapisnički preda ovlašćenom licu Preduzeća, o čemu Preduzeće obaveštava zakupca grobnog mesta;

6. da se česme na groblju posle upotrebe zatvaraju, a alat na njima ne pere.

Član 14

Radovi na groblju se mogu izvoditi u vreme predviđeno za posete groblju, u skladu sa odredbama člana 33. stav 1. ove Odluke.

Preduzeće, u izuzetnim situacijama, na određeno vreme može zabraniti izvođenje radova na groblju ili pojedinim delovima groblja.

Izvođaču radova koji se ne pridržava odredaba ovog člana ili drugih odredaba o redu na grobljima, na zahtev Preduzeća, komunalni inspektor može zabraniti rad na groblju.

Protiv rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Zaječara, u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja. Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 15

Preduzeće može da ukloni sve predmete i zasade na grobljima čije je postavljanje, odnosno sađenje zabranjeno ovom Odlukom, o trošku zakupca grobnog mesta.

Član 16

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja ili drugih oznaka, koje se ne odnose na lica sahranjena na groblju.

Na spomen obeležju mogu se postavljati epitafi koji odgovaraju dostojanstvu groblja i pijetetu umrlih. Pored ličnih podataka umrlog i imena ožalošćenih, epitaf može da sadrži i neki drugi prigodni natpis, crtež ili ornament.

Zabranjen je epitaf:

- kojim se optužuju ili vređaju živa ili mrtva lica,

- koji je u drugom neskladu sa pijetetom, moralnim načelima i dostojanstvom groblja i

- koji je u suprotnosti sa pozitivnim propisima i mesnim običajima.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen obeležjima koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana.

III SAHRANJIVANJE

Član 17

Pod sahranjivanjem u smislu ove Odluke podrazumeva se ukop posmrtnih ostataka umrlih lica i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Član 18

Sahranjivanje se vrši u već postojeća grobna mesta i grobnice. U njima je moguće sahranjivati i posmrtne ostatke srodnika umrlih lica, uz pismenu saglasnost zakupca grobnog mesta.

Srodnicima u smislu odredaba stava 1. ovog člana smatraju se: bračni drug umrlog lica, srodnici po krvi u pravoj liniji zaključno sa četvrtim stepenom srodstva i bračni drugovi tih lica.

Član 19

Sahranjivanje se može izvršiti nakon utvrđivanja smrti, najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti i pribavljanja potvrde o smrti.

Sahranjivanje se prijavljuje Preduzeću, najkasnije 12 časova pre sahrane, odnosno do 8 časova ujutru ako se će se sahranjivanje izvršiti istog dana.

Prijavu iz prethodnog stava podnose članovi porodice, lice kod koga se umrlo lice nalazilo u trenutku smrti ili nadležni državni i drugi organi i organizacije.

Na osnovu prijave, Preduzeće utvrđuje vreme sahrane i preduzima potrebne radnje za obavljanje sahranjivanja.

Član 20

Posmrtni ostaci umrlog lica se do sahrane čuvaju u posebno za to određenoj prostoriji - mrtvačnici ili kapeli na groblju, a ako na groblju nema ovih objekata, mogu se čuvati i u kući umrlog.

Posmrtne ostatke umrlog, Preduzeće, drugo preduzeće ili preduzetnik iz člana 5. ove Odluke, prevozi na groblje gde će biti sahranjeni.

Prevoz posmrtnih ostataka umrlog mora se vršiti u propisno izrađenom i zatvorenom kovčegu.

Najkasnije na jedan sat pre vremena određenog za sahranjivanje, posmrtni ostaci se, ukoliko to zahteva lice koje organizuje sahranjivanje, smeštaju u prostoriju određenu za ispraćaj posmrtnih ostataka umrlog (kapela). Do sahrane, umrlo lice se nalazi na odru, odeveno i smešteno u kovčeg.

Ako se umrli sahranjuje u grobnicu, posmrtni ostaci moraju biti smešteni u hermetički zatvoren limeni uložak kovčega.

Član 21

Preduzeće, drugo preduzeće ili preduzetnik iz člana 5. Odluke, dužno je da prevoz posmrtnih ostataka umrlih na groblje gde će biti sahranjeni, obezbedi svakog dana u vremenu od 00,00 do 24,00 časa.

Član 22

Preduzeće je dužno da za sahranjivanje umrlih obezbedi službu svakog dana (radnim danom, u dane vikenda i državnim praznikom).

Sahranjivanje posmrtnih ostataka vrši se na određenom grobnom mestu, u dva nivoa ako se radi o članovima istog porodičnog domaćinstva i to:

- prvo sahranjivanje na 2,20 m dubine od kote nivelete parcele i

- drugo sahranjivanje na 1,70 m dubine, odnosno 0,10 m iznad kovčega sa posmrtnim ostacima prethodno sahranjenog lica.

Član 23

Grobno mesto iz člana 8. stav 2. ove Odluke daje u zakup Preduzeće.

Kod prve sahrane grob, grobnica i uređeno grobno mesto daju se u zakup na period od 10 godina.

Član 24

Grobno mesto kod prve sahrane daje se u zakup srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug umrlog, dete umrlog (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da nema lica iz stava 1. ovog člana, grobno mesto daje se u zakup licu po sledećem redosledu: ostali srodnici umrlog po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, bračni drugovi srodnika navedenih u ovom stavu.

Izuzetno, ako nema lica iz stava 1. i 2. ovog člana, grobno mesto daje se u zakup licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Ako ima više lica istog stepena srodstva sa umrlim, zakupac grobnog mesta je lice koje oni sporazumno odrede. U suprotnom, korisnika grobnog mesta će odrediti Preduzeće.

Član 25

Međusobna prava i obaveze između lica koje zakupljuje grobno mesto (u daljem tekstu: zakupac grobnog mesta) i Preduzeća uređuju se pisanim ugovorom, koji se zaključuje najkasnije u roku od 30 dana od dana sahranjivanja umrlog.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na određeno vreme, saglasno članu 23. stav 2. ove Odluke.

Grobno mesto koje je dato u zakup ne može se stavljati u pravni promet.

Član 26

Posle prve sahrane u isto grobno mesto mogu se, uz pismenu saglasnost zakupca grobnog mesta, sahraniti lica iz člana 24. stav 1. i 2. ove Odluke.

U slučaju nemogućnosti zakupca grobnog mesta da izjavi saglasnost u smislu prethodnog stava, saglasnost daju lica po redosledu srodstva iz člana 24. ove Odluke.

Član 27

U slučaju smrti zakupca grobnog mesta, pravo zakupa grobnog mesta pripada licu koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Član 28

Posmrtni ostaci sahranjenih lica počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: rok obaveznog počivanja).

U grob za koji nije istekao rok obaveznog počivanja, mogu se sahranjivati samo lica iz člana 24. stava 1. ove Odluke, uz pisanu saglasnost zakupca grobnog mesta.

Na zahtev zakupca grobnog mesta, člana porodice ili drugih lica koja dokažu postojanje pravnog interesa, nadležni organ Gradske uprave grada Zaječara donosi rešenje kojim se odobrava iskopavanje posmrtnih ostataka sahranjenog, radi prenosa na drugo groblje.

Uz zahtev iz prethodnog stava mora se priložiti dokumentacija o srodstvu i postojanju pravnog interesa iz prethodnog stava, dokaz o obezbeđenju mesta za sahranu na drugom groblju, potvrda Preduzeća da je moguće iskopavanje sa groblja gde je preminulo lice sahranjeno i izvod iz matične knjige umrlih za sahranjenog.

Po izdavanju odobrenja iz stava 3. ove Odluke i saglasnosti organa nadležnog za poslove sanitarne inspekcije, iskopavanje posmrtnih ostataka može vršiti isključivo ovlašćeno preduzeće ili preduzetnik, u skladu sa zakonom.

Član 29

Za zakup, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenih površina, javne rasvete, čistoće i reda i dr.) kod prve sahrane zakupac grobnog mesta plaća zakupninu za obavezni rok počivanja (period od 10 godina).

Po isteku obaveznog roka počivanja, zakupnina se plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je zakupnina već za to plaćena.

Iznos zakupnine iz stava 1. i 2. ovog člana, utvrđuje Preduzeće uz saglasnost Osnivača, u skladu sa zakonom.

Član 30

Zakupac grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da, po isteku roka obaveznog počivanja, produže rok počivanja, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćen zakup, u skladu sa odredbama ove Odluke, za proteklo vreme počivanja.

Ne može se produžiti rok počivanja za grobna mesta na groblju ili delu groblja koja su stavljena van upotrebe.

Preduzeće ima pravo da grobno mesto za koje nije produžen rok počivanja posmrtnih ostataka izda u zakup drugom licu, uz prethodno pribavljenu saglasnost Komisije za iskop posmrtnih ostataka (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradsko veće grada Zaječara.

Komisija se sastoji se predsednika, četiri člana i isto toliko zamenika.

Na zahtev Preduzeća, Komisija utvrđuje opravdanost i daje saglasnost za iskop posmrtnih ostataka u slučaju iz stava 3. ovog člana Odluke.

Član 31

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, Preduzeće prenosi u poseban zajednički grob ili grobnicu ili na drugo groblje, o čemu vodi posebnu evidenciju i trajno čuva podatke o licima čiji su posmrtni ostaci preneti.

Pre prenosa posmrtnih ostataka u smislu stava 1.ovog člana, Preduzeće je dužno da pismeno opomene zakupca grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 60 dana od dana prijema opomene ne produži obavezan rok počivanja u skladu sa odredbama člana 29. i 30. ove Odluke, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti sa grobnog mesta.

U slučaju da pismena opomena iz prethodnog stava nije mogla biti uručena iz bilo kog razloga, Preduzeće će pisanim putem pozvati zakupca grobnog mesta da postupi u skladu sa odredbama stava 2. ovog člana ukazujući na posledice neizvršenja obaveze iz prethodnog stava.

Ako se pismena opomena ili poziv iz prethodnog stava zakupcu nije mogao uručiti iz bilo kog razloga, ili ako se zakupac ne odazove ni posle uručenog poziva, Preduzeće će ga, putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozvati da postupi u skladu sa odredbama stava 2. ovog člana Odluke, ukazujući na posledice neizvršenja obaveze iz stava 2 ovog člana.

Obaveštenje iz prethodnog stava objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Zaječara i Preduzeća, a po pravilu se koristi za istovremeno obaveštavanje većeg broja zakupaca grobnih mesta koji nisu izmirili svoje obaveze i produžili obavezan rok počivanja posmrtnih ostataka, shodno odredbama ove Odluke, imajući u vidu propise o zaštiti tajnosti podataka o ličnosti.

IV RED NA GROBLJU

Član 32

Na groblju se održava red i potpuni mir.

Preduzeće je dužno da obezbedi održavanje reda i mira na groblju.

Član 33

Groblje je otvoreno svakog dana i to: u periodu od 1. aprila do 30. septembra od 06,00 do 20,00 sati, a u periodu od 1. oktobra do 31. marta od 06,00 do 18,00 sati.

Preduzeće može da, iz naročito opravdanih razloga, privremeno zabrani pristup groblju.

Član 34

Odluku kojom se propisuje red na grobljima Preduzeće je dužno da istakne na vidnom mestu, na ulazu u groblje.

Član 35

Na groblju je zabranjeno:

1. ulaženje i zadržavanje van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce;

2. pristup deci mlađoj od 10 godina, bez pratnje odraslog lica;

3. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada,

4. skrnavljenje grobnih mesta;

5. nanošenje štete nadgrobnim obeležjima, (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

6. narušavanje reda i mira na groblju;

7. uvođenje životinja, osim kućnih ljubimaca;

8. voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom Preduzeća;

9. stvaranje nečistoće na stazama, putevima i zelenim površinama, bacanje uvelog cveća i drugih predmeta;

10. prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja Preduzeća, kao i reklamiranje proizvoda i usluga, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

11. ulaženje u objekte na groblju van vremena određenog za sahranjivanje;

12. montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i dr. na patosu groba, odnosno grobnice, ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika;

13. sađenje svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja oko grobova i grobnica bez dozvole Preduzeća.

V SREDSTVA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI SAHRANJIVANJA

Član 36

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti sahranjivanja obezbeđuju se iz cene komunalnih usluga koju plaćaju zakupci.

Sredstva za uređivanje i održavanje grobalja obezbeđuju se iz sredstava Preduzeća, zakupa grobnog mesta, kao i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 37

Za sahranjivanje i druge pogrebne usluge u vezi sa sahranjivanjem (priprema pokojnika za sahranu, prevoz posmrtnih ostataka, čuvanje posmrtnih ostataka do sahranjivanja, sprovođenje ceremonije sahranjivanja, ekshumacija i dr.), Preduzeće utvrđuje cenu usluga na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima, uz saglasnost nadležnog organa Osnivača, u skladu sa zakonom.

VI POSTUPANJE I OVLAŠĆENJE ORGANA GRADA U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 38

Ako dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti, Preduzeće je obavezno da odmah, bez odlaganja, preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u obavljanju poslova održavanja i uređivanja groblja i sahranjivanja;

2. hitno popravi i zameni instalacije i uređaje kojima se obezbeđuje obavljanje poslova, kao i zaštiti komunalne objekte i uređaje od daljih kvarova ili havarija,

3. preduzme i druge mere koje utvrde nadležni inspekcijski i drugi organi Grada.

Član 39

U slučajevima iz člana 39. ove Odluke Preduzeće je dužno da, istovremeno sa preduzimanjem mera obavesti Gradsko veće i Gradsku upravu grada Zaječara o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kada organ Grada iz prethodnog stava primi predmetno obaveštenje, dužan je da, bez odlaganja, preduzme potrebne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima iz zakona i Statuta grada i da:

1. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine;

2. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere u cilju obavljanja predmetne komunalne delatnosti;

3. angažuje drugo preduzeće ili preduzetnika na obavljanju poslova uređivanja i održavanja grobalja i sahranjivanja, do otklanjanja poremećaja, kao i

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju ove komunalne delatnosti, kao i odgovornost za eventualno nastalu štetu.

Član 40

U slučaju prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled štrajka Preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada, u skladu sa zakonom.

Ukoliko Preduzeće ne postupi u skladu sa odredbom iz prethodnog stava, Osnivač će preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima, ako bi usled toga mogla da nastupi neposredna opasnost ili izuzetno teške posledice za život i zdravlje ljudi, bezbednost ljudi i imovine ili drugih neophodnih uslova za život i rad korisnika ove komunalne usluge.

VII NADZOR

Član 41

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i drugih akata donetih na osnovu ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara.

Komunalno-policijske poslove vrši komunalna policija, koja može izdati prekršajni nalog, ukoliko je za prekršaj po ovoj Odluci propisana isključivo novčana kazna u fiksnom iznosu.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 42

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće, ako:

1. Ne donese Program uređivanja i održavanja grobalja u skladu sa članom 7. stav 2. ove Odluke;

2. Ne vodi evidencije u skladu sa članom 8. stav 3. ove Odluke;

3. Ne obezbedi prevoz posmrtnih ostataka u skladu sa odredbama člana 20. i 21. ove Odluke;

4. Ne obezbedi službu za sahranjivanje umrlih svakog dana, u smislu odredaba člana 22. stav 1. ove Odluke;

5. Ne obezbedi održavanje reda i mira na groblju (član 32. stav 2. Odluke);

6. Ne obezbedi da groblje bude otvoreno za posetioce svakog dana u periodu utvrđenom članom 33. stav 1. ove Odluke;

7. Ne istakne na vidnom mestu Odluku ko i akta u smislu člana 35 stav 1. Odluke (član 34. ove Odluke);

8. Ako ne postupi u skladu sa obavezama utvrđenim u odredbama iz člana 38., član 39. stav 1. i člana 40. stav 1. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 3. ovog člana kazniće se pravno lice, novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću. i pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 3. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. ne pribavi saglasnost nadležne ustanove zaštite u smislu odredaba člana 12. stav 1. ove Odluke;

2. postupi protivno odredbama člana 13. stav 1. tač. 1-6. ove Odluke;

3. postupi protivno zabranama iz člana 16. Odluke;

4. ne postupi u skladu sa odredbama člana 20. stav 2., 3. i 5. i člana 21. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 3. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 44

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama člana 9. Odluke i zabranama iz člana 16. ove Odluke.

Član 45

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, izvođač radova, ako radove izvodi van vremena utvrđenog odredbom člana 14. stav 1. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 18.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara.

Član 46

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako postupi suprotno zabranama iz člana 35. stav 1. ove Odluke i to:

1. ulazi i zadržava se na groblju van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce

2. preskače ograde, gazi zelene površine, lomi drveće, kida cveće i druge zasade;

3. skrnavi grobna mesta;

4. nanosi štetu nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

5. narušava red i mir na groblju;.

6. uvodi životinje na groblje, osim kućnih ljubimaca;

7. vozi bicikl, motocikl i drugo motorno vozilo ako to nije odobreno posebnom dozvolom Preduzeća

8. stvara nečistoću na stazama, putevima i zelenim površinama, baca uvelo cveće i druge predmete

9. prodaje bilo kakvu robu bez odobrenja Preduzeća, kao i reklamira proizvode i usluge, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

10. ulazi u objekte na groblju van vremena određenog za sahranjivanje;

11. montira žardinjere, klupe, kandila, kućišta za sveće, ograde i dr. na patosu groba, odnosno grobnice, ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika;

12. sadi oko grobova i grobnica bilo koju vrstu drvenastih lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez dozvole Preduzeća.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Sl. list opština", br. 12/79, 9/87, 24/93, 13/95, 13/96, 13/99, 10/00 i "Sl. list grada Zaječara", br. 3/08.- dr. odluka, 20/09, 3/10 - dr. odluka i 15/14) i Odluka o sahranjivanju i grobljima u selima na teritoriji grada Zaječara ("Sl. list opština", br.12/79, 9/87, 24/93, 13/95, 13/96, 13/99, 10/00 i "Sl. list grada Zaječara", br.3/08 - dr. odluka, 20/09, 3/10 - dr. odluka, 15/14 i 22/14).

Član 48

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".