ODLUKA

O USVAJANJU EVROPSKE POVELJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI NA LOKALNOM NIVOU

("Sl. list grada Zaječara", br. 47/2015)

Član 1

Ovom Odlukom usvaja se Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti kao programski osnov za planiranje u oblasti rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja će imati funkciju lokalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti.

Član 2

Ovlašćuje se gradonačelnik da u ime grada Zaječara potpiše Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

Član 3

Usvajanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou grad Zaječar se obavezuje da će slediti principe rodne ravnopravnosti i da će sprovoditi odredbe odredbe Povelje u lokalnoj zajednici.

Član 4

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti je okvir za izradu Lokalnog akcionog plana grada Zaječara za unapređivanje položaja žena i podne ravnopravnosti u periodu od 2016-2020. godine.

Član 5

Lokalni akcioni plan grada Zaječara za unapređivanje položaja žena i rodne ravnopravnosti 2016-2020. godine, biće usklađen sa strateškim pravcima definisanim Nacionalnom strategijom za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti.

Član 6

Donošenje svih operativnih odluka neophodnih za izradu Lokalnog akcionog plana do njegovog usvajanja od strane Skupštine grada Zaječara, su u nadležnosti gradonačelnika i Gradskog veća grada Zaječara.

Član 7

Grad Zaječar je u obavezi da obavesti Savet evropskih opština i regiona (council of European Municipalities and Regions) i Stalnu konferenciju gradova i opština o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".