PRAVILNIK
O RASPODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI I PROJEKATA UDRUŽENJA I AMATERSKIH KULTURNO-UMETNIČKIH DRUŠTAVA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 33/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način, postupak i kriterijumi ostvarivanja prava na raspodelu sredstava raspoređenih Odlukom o budžetu grada Zrenjanina, za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 2

Pravo učešća u raspodeli sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika, imaju korisnici sredstava koji su registrovani na teritoriji grada Zrenjanina, s tim da sve programske aktivnosti i projekte moraju realizovati na teritoriji grada Zrenjanina ili van teritorije grada Zrenjanina, a da svojim aktivnostima predstavljaju Grad.

Član 3

Visina sredstava za realizaciju programskih aktivnosti i projekata korisnika sredstava utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina i finansijskim planovima za izvršavanje budžeta za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se putem Konkursa za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs raspisuje Gradonačelnik nakon usvajanja Odluke o budžetu grada Zrenjanina za tekuću godinu, a postupak sprovođenja Konkursa sprovodi Komisija.

Član 5

Sredstva za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata mogu se rasporediti korisnicima sredstava za podsticanje i realizaciju projekata iz sledećih oblasti: socijalna zaštita, boračko invalidska zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o deci, zaštita interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštita, promovisanje ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, kulture, nauke, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 6

Tekst konkursa sadrži:

1. uslove i kriterijume koje korisnik sredstava - predlagač programske aktivnosti i projekta treba da ispuni;

2. iznos sredstava planiran za sufinansiranje programske aktivnosti i projekta korisnika sredstava;

3. rok za realizaciju programske aktivnosti i projekta;

4. obaveznu konkursnu dokumentaciju koju treba dostaviti;

5. način prijavljivanja na konkurs;

6. dokumenta koja je potrebno priložiti uz prijavu;

7. mesto i rok za dostavljanje prijave na konkurs i odlučivanje o dodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina.

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs, na Portalu e-Uprava i u nedeljnom listu "Zrenjanin".

Član 7

Korisnici sredstava podnose prijavu na konkurs koja podrazumeva podnošenje konkursne dokumentacije u predviđenom roku Komisiji.

Konkursna dokumentacija sadrži:

- Prijavni obrazac (koji sadrži obrazac za predlog projekta i obrazac za budžet projekta);

- Fotokopiju rešenja o upisu u registar kod Agenciji za privredne registre (APR);

- Fotokopiju izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se programska aktivnost i projekat realizuje;

- Pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenog finansiranja ili sufinansiranja.

Prijavni obrazac treba popuniti jasno i precizno, kako bi prijava mogla da se proceni na najbolji mogući način.

Član 8

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zapečaćenoj pošiljci.

Prijava se predaje na pisarnicu (kancelarija br. 53) ili šalje poštom na dole naznačenu adresu:

GRAD ZRENJANIN

ODELJENJE ZA DRUŠTVENE DELATNOSTI

- Konkurs za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja, saveza, asocijacija i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina -

Trg slobode 10

Zrenjanin

Član 9

Predložena programska aktivnost i projekat treba da, u pogledu kvaliteta i sadržine, ispunjava sledeće kriterijume koji se boduju sa najviše 100 bodova i da se, po pravilu realizuje u tekućoj godini.

- Zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava - provera da li su ranije korišćena budžetska sredstva za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskog kulturno - umetničkog društva i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze - 5 bodova;

- Održivost ranijih programa i projekata - 5 bodova;

- Kapacitet nosioca programske aktivnosti i projekta, predložene kvalifikacije i reference projektnog tima usklađene sa predloženim ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta - 20 bodova;

- Relevantnost programske aktivnosti i projekta za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom - 5 bodova;

- Usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom - 10 bodova;

- Razrađenost i izvodljivost plana realizacije programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora - 10 bodova;

- Razvojna, institucionalna i finansijska održivost programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Značaj promene koja se očekuje nakon primene programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Ekonomska opravdanost predloga budžeta u odnosu na cilj i programske i projektne aktivnosti - 10 bodova;

- Precizno i detaljno prikazan narativni budžet projekta koji objašnjava usklađenost predviđenog troška sa programskim i projektnim aktivnostima - 10 bodova;

- Promocija, to jest publicitet koji se ogleda u načinu informisanja ciljne grupe i šire javnosti o programskoj aktivnosti i projektu - 5 bodova;

- Usklađenost programske aktivnosti i projekta sa Strategijom održivog razvoja grada Zrenjanina 2014-2020 i Strategijom razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine - 5 bodova.

Član 10

Programske aktivnosti i projekti se moraju realizovati na teritoriji grada Zrenjanina, osim onih aktivnosti koje neposredno proizilaze iz članstva u savezu ili asocijaciji.

Član 11

Troškovi moraju biti stvarni, opravdani i u neposrednoj vezi sa ciljevima korisnika sredstava.

Član 12

Komisiju iz člana 4. ovog Pravilnika imenuje Gradonačelnik grada Zrenjanina posebnim rešenjem.

Komisija ima predsednika i četiri člana, odluke donosi na sednicama.

Sednicu Komisije saziva i njenim radom rukovodi predsednik Komisije.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti.

Član 13

Postupak po Konkursu sprovodi Komisija koja razmatra podnete prijave i vrši bodovanje svake programske aktivnosti i projekta prema kriterijumima navedenim u članu 9. ovog Pravilnika.

Nepotpune i neblagovremene, kao i prijave koje nisu na propisanom obrascu ili nisu podnete od strane ovlašćenih lica Komisija neće uzeti u razmatranje, iste će biti odbačene.

Član 14

Komisija o sprovođenju postupka javnog konkursa sačinjava zapisnik i listu vrednovanja i rangiranja za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu lista) koju dostavlja Gradonačelniku grada Zrenjanina najduže u roku od 30 dana od dana kada je prijava podneta.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju liste u roku od tri dana od dana objavljivanja liste.

Lista se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina i Portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu u roku od pet dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru konkursna komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Član 15

Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Rešenje) donosi Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata od strane Komisije.

Rešenje sadrži iznos, namenu i način prenosa sredstava udruženjima i amaterskim kulturno - umetničkim društvima grada Zrenjanina.

Rešenje će se korisnicima sredstava dostaviti u roku od osam dana od donošenja istog.

Rešenje će biti objavljeno na zvaničnoj internet stranici grada Zrenjanina i Portalu e-Uprave.

Član 16

Po prijemu Rešenja, Gradonačelnik grada Zrenjanina će sa korisnicima sredstava zaključiti ugovor o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja, saveza, asocijacija i amaterskih kulturno - umetničkih društava (u daljem tekstu: Ugovor) najkasnije u roku od 30 dana.

Ukoliko se korisnik sredstava ne odazove pozivu za zaključivanje Ugovora u roku od 30 dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustao od predloga programske aktivnosti i projekta.

Član 17

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito:

1. utvrđuje predmet programske aktivnosti i projekta,

2. rok u kome se programska aktivnost i projekat realizuje,

3. konkretne obaveze ugovornih strana,

4. iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava i

5. instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programske aktivnosti i projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programske aktivnosti i projekta.

Član 18

Nadležni organ prati realizaciju programske aktivnosti i projekta i vrši kontrolu njegove realizacije.

Korisnik sredstava, odnosno realizator programske aktivnosti i projekta dužan je da nadležnom organu, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programskih aktivnosti i projekata i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava nadležni organ dužan je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, odnosno da aktivira instrument obezbeđenja, a korisnik sredstava je dužan da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 19

Korisnici sredstava kojima su Rešenjem raspodeljena sredstva za realizovanje programske aktivnosti i projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju Gradonačelniku grada Zrenjanina.

Član 20

Korisnici sredstava dužni su da dostave izveštaj o utrošku odobrenih sredstava nakon realizovanja programskih aktivnosti i projekata Odeljenju za društvene delatnosti i to na propisanim obrascima najkasnije do kraja tekuće godine.

Ukoliko se izveštaji iz prethodnog stava ne dostave, prijava za dodelu novih sredstava neće biti uzeta u razmatranje od strane Komisije.

Član 21

Nadzor nad izvršavanjem ugovorom utvrđenih poslova vrši Odeljenje za finansije i Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o raspodeli sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje programa / projekata udruženja, saveza i drugih asocijacija ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 2/15) i Pravilnik o raspodeli sredstava za programske aktivnosti i projekte amaterskih kulturno - umetničkih društava, broj: 110-2/12-II od 10. januara 2012. godine sa izmenama broj 110-4/13-II od 12. marta 2013. godine i 451-2/2014-II od 12. februara 2014. godine.

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".