ODLUKA

O ODREĐIVANJU ORGANA NADLEŽNOG ZA ODLUČIVANJE O OTUĐENJU POKRETNIH STVARI IZ JAVNE SVOJINE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuje se organ nadležan za odlučivanje o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: javna svojina Grada), za objavljivanje oglasa o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada, za obrazovanje Komisije za sprovođenje postupka otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada, za donošenje akata o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada, za vršenje nadzora nad primenjivanjem odredaba Zakona i podzakonskih akata kojima se uređuje javna svojina, kao i lice nadležno za zaključivanje ugovora o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada.

Član 2

Otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada, vrši se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i po postupcima uređenim Uredbom o određivanju opreme veće vrednosti i utvrđivanju slučajeva i uslova pod kojima se pokretne stvari iz javne svojine mogu otuđivati neposrednom pogodbom ("Službeni glasnik RS", broj 53/12) i Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik RS", br. 24/12, 48/15 i 99/15), koja se shodno primenjuje na postupak otuđenja pokretnih stvari.

Član 3

Pokretne stvari u smislu ove odluke su: prevozna sredstva, oprema i potrošni materijal, predmeti posebne vrednosti i drugo.

Član 4

Prevozna sredstva, iz člana 3. ove odluke, su motorna vozila, plovni objekti i druga sredstva koja, služe za potrebe organa Grada Novog Sada (u daljem tekstu: organi Grada) i zaposlenih u tim organima.

Član 5

Oprema i potrošni materijal iz člana 3. ove odluke su računarski sistemi, birotehnička oprema, sredstva veze, kancelarijski nameštaj i drugi predmeti potrebni za rad organa Grada.

Član 6

Predmeti posebne vrednosti iz člana 3. ove odluke su predmeti istorijsko dokumentarne, kulturne i umetničke vrednosti, pisani i drugi istorijski dokumenti, skulpture, slike, predmeti od plemenitih metala, tapiserije i drugi predmeti likovne i primenjene umetnosti, kao i drugi predmeti i dela od istorijskodokumentarnog, kulturnog i umetničkog značaja u javnoj svojini Grada.

II OTUĐENJE POKRETNIH STVARI

Član 7

Pokretne stvari se otuđuju iz javne svojine po pravilu u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda na način kojim se obezbeđuje interes organa Grada.

Izuzetno, pokretne stvari mogu se otuđiti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom, ukoliko nisu otuđene u prvom pokušaju prodaje u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

U postupku prodaje neposrednom pogodbom, kupoprodajna cena stvari iz stava 2. ovog člana, ne može biti manja od najniže, odnosno početne cene utvrđene u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada može se vršiti i ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, ublažavanje siromaštva socijalno ugroženih građana na teritoriji Grada Novog Sada i u drugim slučajevima utvrđenim aktom Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 8

Odluku o pokretanju postupka otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada, u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda, donosi Gradsko veće.

Gradsko veće, istovremeno sa donošenjem odluke o pokretanju postupka iz stava 1. ovog člana, obrazuje i imenuje Komisiju za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Predlog odluke o pokretanju postupka za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada, sačinjava gradska uprava, posebna organizacija i služba (u daljem tekstu: gradska uprava), u zavisnosti od pokretne stvari koja se otuđuje i dostavlja Gradskom veću.

Uz predlog odluke iz stava 3. ovog člana, gradska uprava dostavlja Gradskom veću i tekst javnog oglasa, osim u slučaju otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom.

Član 9

Komisija iz člana 8. stav 2. ove odluke ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Komisije uređuju se poslovi i zadaci Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja gradska uprava iz člana 8. stav 3. ove odluke.

Član 10

Komisija iz člana 8. stav 2. ove odluke, dostavlja gradskoj upravi Zapisnik o svom radu i obrazložen predlog za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada, sa nacrtom odluke o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada.

Gradska uprava, iz stava 1. ovog člana, predlog odluke o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada i tekst ugovora o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada, dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće donosi odluku, iz stava 2. ovog člana.

Član 11

Na osnovu odluke, iz člana 10. stav 3. ove odluke, zaključuje se ugovor o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje Gradonačelnik Grada Novog Sada ili lice koje on ovlasti.

III ZAŠTITA PRAVA I INTERESA GRADA

Član 12

Ugovori o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Pravobranilaštva Grada Novog Sada.

Pravobranilaštvo Grada Novog Sada dužno je da mišljenje iz stava 1. ovog člana da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

Gradska uprava iz člana 8. stav 3. dužna je da primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana dostavi Pravobranilaštvu Grada Novog Sada u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora i Gradskoj upravi za finansije, koja vodi jedinstvenu evidenciju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada.

IV VRŠENJE NADZORA

Član 13

Nadzor nad primenom propisa o javnoj svojini i odredaba ove odluke vrši Gradska uprava za finansije.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".