ODLUKA

O NAKNADI DELA TROŠKOVA MEĐUMESNOG PREVOZA UČENIKA KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA, A POHAĐAJU SREDNJU ŠKOLU ČIJE JE SEDIŠTE NA TERITORIJI DRUGE JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i postupak za naknadu dela troškova međumesnog prevoza učenika koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, a pohađaju srednju školu čiji je osnivač Republika Srbija ili Autonomna Pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: srednja škola), a čije je sedište na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Učenik koji ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, a pohađa srednju školu čije je sedište na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave, na udaljenosti do 50 kilometara od Grada Novog Sada, ostvaruje pravo na naknadu dela troškova međumesnog prevoza (u daljem tekstu: naknada troškova) u visini od 40% od cene prevoza.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, učenik ostvaruje pravo na naknadu troškova u visini od 80% od cene prevoza pod uslovom da je:

- dete bez jednog ili oba roditelja,

- dete samohranog roditelja,

- iz porodice koja ostvaruje pravo na dečiji dodatak,

- izbeglo, prognano ili raseljeno lice,

- dete palog borca ili ratnog vojnog invalida sa teritorije Grada Novog Sada, ili

- iz porodice u kojoj međumesnim prevozom putuje dvoje ili više učenika.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova (u daljem tekstu: zahtev) podnosi se Gradskoj upravi za obrazovanje, putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se u julu tekuće godine za narednu školsku godinu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, učenik koji se naknadno upiše u srednju školu, zahtev podnosi nakon upisa.

Član 4

Uz zahtev iz člana 3. ove odluke podnosilac zahteva prilaže:

1. potvrdu da učenik u tekućoj školskoj godini redovno pohađa srednju školu čije je sedište na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave, i

2. potvrdu da učenik ima prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Novog Sada (ne stariju od šest meseci), odnosno fotokopiju lične karte ili pasoša učenika.

Ukoliko je učenik dete bez jednog ili oba roditelja, uz zahtev se prilaže potvrda centra za socijalni rad o smeštaju deteta u hraniteljsku ili starateljsku porodicu, ili izvod iz matične knjige rođenih, ili izvod iz matične knjige umrlih i overena izjava o članovima zajedničkog domaćinstva.

Ukoliko je učenik dete samohranog roditelja, uz zahtev se prilaže presuda o razvodu braka i overena izjava o članovima zajedničkog domaćinstva.

Ukoliko je učenik dete iz porodice koja ostvaruje pravo na dečiji dodatak, uz zahtev se prilaže važeće rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak.

Ukoliko je učenik izbeglo, prognano ili raseljeno lice, uz zahtev se prilaže izbeglička ili raseljenička legitimacija.

Ukoliko je učenik dete palog borca, uz zahtev se prilaže rešenje o priznavanju prava na porodičnu invalidninu.

Ukoliko je učenik dete ratnog vojnog invalida sa teritorije Grada Novog Sada, uz zahtev se prilaže rešenje o priznavanju svojstva ratnog vojnog invalida za roditelja.

Ukoliko je učenik dete iz porodice u kojoj međumesnim prevozom putuje dvoje ili više učenika, uz zahtev se prilaže potvrda škole za svako dete i overena izjava o članovima zajedničkog domaćinstva.

Uz zahtev podnosilac zahteva dostavlja izjavu o korišćenju usluga međumesnog prevoza kod odgovarajućeg prevoznika i liniju međumesnog prevoza.

Član 5

O pravu na naknadu troškova rešava Gradska uprava za obrazovanje.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave za obrazovanje rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 6

Na osnovu akta iz člana 5. stav 1. ove odluke, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu zaključuje ugovor o međumesnom prevozu učenika, sa prevoznikom navedenim u zahtevu.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se za tekuću školsku godinu.

Član 7

Učenik koji je ostvario pravo na naknadu troškova na osnovu akta iz člana 5. stav 1. ove odluke dužan je da, u roku od tri dana, prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje navedenog prava.

Član 8

Sredstva za naknadu troškova iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, u godišnjem finansijskom planu primanja i prihoda, rashoda i izdataka Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, na osnovu zaključenog ugovora o međumesnom prevozu iz člana 6. ove odluke, mesečno prenosi sredstva za naknadu troškova na račun prevoznika.

Član 9

Naknada troškova iz ove odluke odobravaće se počev od drugog polugodišta školske 2015/2016. godine.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2016. godine.