ODLUKA

O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost ili pružaju ugostiteljske usluge na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: teritorija Grada).

Član 2

Radno vreme, u smislu ove odluke, je radno vreme u okviru kojeg privredna društva, druga pravna lica, udruženja i preduzetnici, kao i njihovi ogranci, odnosno prostor van poslovnog sedišta koji se registruje u odgovarajućem registru (u daljem tekstu: privredni subjekti), mogu da obavljaju ugostiteljsku delatnost ili pružaju ugostiteljske usluge u ugostiteljskom objektu, van ugostiteljskog objekta i u pokretnom ugostiteljskom objektu na teritoriji Grada.

U slučaju kada privredni subjekti iz stava 1. ovog člana u objektima u kojima obavljaju ugostiteljsku delatnost ili organizuju pružanje pojedinih ugostiteljskih usluga (svadbe, maturske proslave i sl.) drugim licima, organizatori i lica koja su u zakupu tog prostora dužni su da se pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom odlukom.

U toku trajanja utvrđenog radnog vremena, korisnici mogu da koriste usluge u objektu iz stava 1. ovog člana.

Radno vreme počinje od momenta kada korisnici usluge mogu da uđu u ugostiteljski objekat, a završava se u momentu kada korisnici usluge ne mogu da ulaze u ugostiteljski objekat.

Član 3

Privredni subjekti, koji obavljaju ugostiteljsku delatnost ili pružaju ugostiteljsku uslugu dužni su da u okviru maksimalne dužine trajanja radnog vremena, propisanog ovom odlukom, utvrde njegov vremenski raspored, početak i završetak radnog vremena, da utvrđeno radno vreme istaknu na jasan, nesumnjiv i lako uočljiv način na glavnom ulazu u objekat, kao i da se pridržavaju označenog radnog vremena, koje može biti i kraće od propisanog ovom odlukom.

U objektu koji je zaštićeno kulturno dobro, podaci iz stava 1. ovog člana mogu se istaći unutar objekta ili na drugom prikladnom mestu, kako bi se obezbedila zaštita kulturnog dobra, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

U slučaju vanrednih promena, prekida ili drugog oblika privremenog prestanka obavljanja ugostiteljske delatnosti ili pružanja ugostiteljske usluge u objektu, obaveštenje o radnom vremenu mora biti istaknuto na glavnom ulazu ili drugom vidnom mestu objekta.

Član 4

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost ili pružaju ugostiteljsku uslugu dužni su da ispunjavaju uslove u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Rad u ugostiteljskim objektima privredni subjekti moraju organizovati tako da se ne uznemiravaju građani, koji stanuju ili rade u susedstvu, odnosno da se ne ugrožava i ne remeti kućni i javni red i mir.

Član 5

Ugostiteljskim objektom, u smislu ove odluke, smatra se svaki objekat u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, ili pruža ugostiteljska usluga, i koji ispunjava uslove u skladu sa propisima kojima se uređuje ugostiteljska delatnost.

Ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti ili za pružanje ugostiteljske usluge.

Prema vrsti ugostiteljskih usluga koje se u objektu pružaju, ugostiteljski objekti mogu biti:

1) ugostiteljski objekat za smeštaj, i

2) ugostiteljski objekat za ishranu i piće.

U ugostiteljskom objektu za smeštaj pružaju se usluge smeštaja, ishrane i pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja (u vrsti ugostiteljskog objekta: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja).

U ugostiteljskom objektu za pružanje usluge ishrane i pića pripremaju se i uslužuju topla i hladna jela i napici, toče i služe alkoholna i bezalkoholna pića (u vrsti ugostiteljskog objekta: restoran, kafana, bar, objekat brze hrane, ketering objekat, pokretni objekat i drugi objekti).

Član 6

Ugostiteljska delatnost može se obavljati i van ugostiteljskog objekta, i povremeno na sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i drugim javnim manifestacijama, a najduže 30 dana.

Ugostiteljska delatnost može se obavljati i u pokretnom objektu, koji se može premeštati iz jednog mesta u drugo sopstvenim pogonom ili vučom, i u kome se uslužuje hrana pripremljena na drugom mestu i piće u originalnoj ambalaži ili na točenje, uz korišćenje ambalaže za jednokratnu upotrebu.

Ugostiteljska delatnost može se obavljati i na plovilu, koje ispunjava propisane tehničke i sanitarno - higijenske uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti i pružanje ugostiteljskih usluga.

II RADNO VREME UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Član 7

Ugostiteljski objekti za smeštaj, u periodu poslovanja tokom cele godine ili u sezoni, i ugostiteljski objekti za ishranu i piće koji se nalaze na benzinskim stanicama u radnim zonama i na ulaznim pravcima u Grad, mogu da rade svakog dana od 00,00 sati do 24,00 sata.

Objekti brze hrane ("fast food"), koji se nalaze u poslovnim zgradama, kao i kiosci i barake mogu da rade svakog dana od 00,00 sati do 24,00 sata, s tim da u periodu od 24,00 sata do 07,00 sati, mogu da rade samo njihovi natkriveni šalteri ili pultovi.

Član 8

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće, koji se nalaze u stambenim zgradama za porodično i višeporodično stanovanje, u poslovnim zgradama, na benzinskim stanicama u Gradu, na plovilima, i drugim objektima, mogu da počnu sa radom najranije u 07,00 sati i mogu da rade najduže do 23,00 sata radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom do 24,00 sata.

Izuzetno od stava 1. ovog člana ugostiteljski objekti za ishranu i piće, koji se nalaze u poslovnim zgradama i plovilima, mogu da rade svakog dana najduže do 03,00 sata narednog dana, na osnovu rešenja o produženju radnog vremena.

Rešenje o produženju radnog vremena u ugostiteljskim objektima iz stava 2. ovog člana donosi Gradska uprava za privredu, u roku od 30 dana od dana podnošenja pisanog zahteva.

Rešenje iz stava 3. ovog člana donosi se najduže na period od godinu dana.

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost, odnosno pružaju ugostiteljsku uslugu u ugostiteljskim objektima za ishranu i piće u poslovnim zgradama, uz zahtev iz stava 3. ovog člana prilažu upotrebnu dozvolu, kao dokaz da su sprovedene mere zvučne zaštite u objektu, rešenje o podobnosti objekta za upotrebu u pogledu sprovedenosti mera zaštite od požara, izjavu privrednog subjekta o minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje objekta, izveštaj o merenju buke u životnoj sredini koju proizvode muzički uređaji u objektu, izveštaj o korišćenju izvora buke, usklađen sa graničnim vrednostima indikatora buke na otvorenom prostoru u određenoj akustičkoj zoni, dokaz da privredni subjekt u toku dosadašnjeg obavljanja ugostiteljske delatnosti i pružanja ugostiteljske usluge, u više navrata, nije radio duže od utvrđenog radnog vremena i kršio mere zabrane i ograničenja buke, u prethodnih 12 meseci, pre podnošenja zahteva, u skladu sa propisima, koji regulišu ovu oblast, kao i dokaz da je ugostiteljski objekat evidentiran u Registru turizma.

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost, odnosno pružaju ugostiteljsku uslugu na plovilima, uz zahtev iz stava 3. ovog člana prilažu rešenje o izdavanju vodne dozvole, rešenje o upisu ugostiteljske delatnosti u registar Agencije za privredne registre, rešenje o podobnosti objekta za upotrebu u pogledu sprovedenosti mera zaštite od požara, izjavu privrednog subjekta o minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje objekta, izveštaj o merenju buke u životnoj sredini koju proizvode muzički uređaji u objektu, izveštaj o korišćenju izvora buke, usklađen sa graničnim vrednostima indikatora buke na otvorenom prostoru u određenoj akustičkoj zoni, dokaz da privredni subjekt u toku dosadašnjeg obavljanja ugostiteljske delatnosti i pružanja ugostiteljske usluge, u više navrata, nije radio duže od utvrđenog radnog vremena i kršio mere zabrane i ograničenja buke, u prethodnih 12 meseci, pre podnošenja zahteva, u skladu sa propisima, koji regulišu ovu oblast, kao i dokaz da je ugostiteljski objekat evidentiran u Registru turizma.

Obrazac zahteva sa potrebnom dokumentacijom koju su privredni subjekti dužni da prilože propisaće Gradska uprava za privredu.

Protiv rešenja iz stava 3. ovog člana, privredni subjekti mogu izjaviti žalbu Gradskom veću Grada Novog Sada, u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Privredni subjekti dužni su da rešenje iz stava 3. ovog člana drže u ugostiteljskom objektu.

Član 9

U ugostiteljskim objektima u kojima se obavlja više različitih ugostiteljskih delatnosti, utvrđuje se radno vreme posebno za svaku ugostiteljsku delatnost, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 10

Za privredne subjekte, koji obavljaju ugostiteljsku delatnost van ugostiteljskog objekta ili u pokretnom objektu, koji se premešta iz jednog mesta u drugo sopstvenim pogonom ili vučom, važi radno vreme iz člana 8. stav 1. ove odluke.

Privredni subjekti koji povremeno pružaju ugostiteljske usluge na sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i drugim javnim manifestacijama moraju da se pridržavaju njihovog radnog vremena.

Član 11

Radno vreme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, koji se nalaze na autobuskoj i železničkoj stanici i u trgovinskim centrima, određuje se u skladu sa radnim vremenom stanice ili trgovinskog centra.

Član 12

Bašte ugostiteljskih objekata, koje su u funkciji ugostiteljskih objekata rade sa početkom i završetkom radnog vremena, koje je određeno za ugostiteljski objekat.

Izuzetno, od odredbe stava 1. ovog člana u ugostiteljskim objektima koji rade u okviru produženog radnog vremena iz člana 8. stav 2. ove odluke, bašte mogu da budu otvorene do 24,00 sata.

Član 13

U dane novogodišnjih praznika (31. decembar, 1. januar i 13. januar) radno vreme svih ugostiteljskih objekata za ishranu i piće je neograničeno.

Član 14

Gradsko veće Grada Novog Sada u opravdanim slučajevima (međunarodni skupovi, kongresi, sportske i druge manifestacije od značaja za Grad), kada se očekuje veći priliv turista u Grad, može da odobri drugačiji raspored, početak i završetak radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Član 15

U slučaju proglašenja vanredne situacije (pandemija, epidemija, elementarne nepogode i slično), Gradski štab za vanredne situacije ili drugi nadležni organ u skladu sa zakonom, može svojim aktom drugačije urediti raspored, početak i završetak radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Član 16

Izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena ugostiteljskih objekata, u skladu sa članom 14. ove odluke, privredni subjekti moraju istaći na glavnom ulazu, najmanje tri dana pre njegove primene, a u skladu sa članom 15. ove odluke, najkasnije na dan početka primene akta Gradskog štaba za vanredne situacije ili drugog nadležnog organa u skladu sa zakonom, i moraju se pridržavati tako naznačenog radnog vremena u svom poslovanju.

Član 17

Ugostiteljski objekti mogu da ne rade jedan ili više dana u nedelji, kao i u dane verskih i državnih praznika, a privredni subjekti su dužni da istaknu obaveštenje o tome, u skladu sa članom 3. stav 1. ove odluke.

Član 18

Ugostiteljski objekti i pripadajući prostor, koji služe za obavljanje ugostiteljske delatnosti ili pružanje ugostiteljske usluge moraju biti ispražnjeni od korisnika usluga i drugih lica, koja nisu zaposlena, odnosno radno angažovana lica od strane privrednog subjekta, u roku od 15 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao završetak radnog vremena.

Član 19

Rukovodilac ugostiteljskog objekta koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, ugostitelj preduzetnik, fizičko lice ili lice koje oni pisanim putem ovlaste moraju da budu prisutni u ugostiteljskim objektima iz čl. 5. i 6. ove odluke, na početku i na završetku radnog vremena, i u vremenu utvrđenom u članu 18. ove odluke.

Ukoliko se nakon isteka utvrđenog vremena iz člana 18. ove odluke u ugostiteljskom objektu zateknu lica, koja nisu zaposlena u njemu ili radno angažovana, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

III NADZOR

Član 20

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Gradska uprava za privredu.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke obavlja Gradska uprava za inspekcijske poslove, putem komunalnog inspektora koji je ovlašćen da, u skladu sa zakonom, naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku, privremeno zabrani obavljanje ugostiteljske delatnosti ako se inspektoru onemogući vršenje poslova nadzora ili ako se utvrđene nepravilnosti u ostavljenom roku ne otklone ili se ponove, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izdaje prekršajni nalog, za prekršaje propisane ovom odlukom.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac, koji je, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izdaje prekršajni nalog, za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac u obavljanju svojih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, odmah će o tome pisanim putem obavestiti nadležni organ.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

1. odredi maksimalnu dužinu trajanja radnog vremena ugostiteljskog objekta suprotno ovoj odluci, (čl. 7. stav 2, čl. 8. st. 1 i 2, čl. 10. i 12.), i

2. ugostiteljski objekat počne sa radom pre ili radi duže od maksimalnog radnog vremena, utvrđenog ovom odlukom, (čl. 7. stav 2, čl. 8. st. 1 i 2, čl. 10. i 12.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana preduzetnik će biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

1. ne istakne izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena ugostiteljskog objekta, (član 16.),

2. po isteku utvrđenog radnog vremena ne isprazni ugostiteljski objekat i pripadajući prostor od korisnika usluga i drugih lica, koja nisu zaposlena, odnosno radno angažovana lica, (član 18.), i

3. lice iz člana 19. stav 1. ove odluke ne bude prisutno u ugostiteljskom objektu na početku radnog vremena i na kraju radnog vremena utvrđenog u članu 18. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana preduzetnik će biti kažnjen novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Privredni subjekti dužni su da usklade radno vreme objekata, u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, sa odredbama ove odluke najkasnije do 1. maja 2016. godine.

Član 24

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 7/08, 39/10 i 13/14), u delu koji se odnosi na radno vreme ugostiteljskih objekata.

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".