PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROGRAME SPORTSKIH UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 1/2016)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada) za odobrenje godišnjih i posebnih programa sportskih udruženja na teritoriji Grada Novog Sada, zaključenje ugovora, izveštavanje, način javnog objavljivanja podataka o predloženim godišnjim i posebnim programima za dodelu sredstava, odobrenim programima i realizaciji programa, kao i nadzor nad realizacijom godišnjih i posebnih programa.

II NAČIN I POSTUPAK DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU GODIŠNJIH I POSEBNIH PROGRAMA

Član 2

Sportskom udruženju mogu da se dodele sredstva iz budžeta Grada, na osnovu podnetog predloga godišnjeg odnosno posebnog programa, pod uslovom da:

- je upisano u registar kod nadležnog organa,

- posluje na nedobitnoj osnovi,

- ima sedište i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada Novog Sada,

- nije u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti,

- nema blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja,

- nije u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjeno za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojom delatnošću,

- je direktno odgovorno za pripremu i izvođenje programa,

- je prethodno obavljalo delatnost najmanje godinu dana,

- je sa uspehom realizovalo odobreni program iz ranijih godina,

- angažuje sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu, i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa.

Član 3

Sportsko udruženje dostavlja svoj predlog godišnjeg, odnosno posebnog programa Gradskoj upravi za sport i omladinu (u daljem tekstu: gradska uprava), na posebnom obrascu čiji izgled i sadržinu utvrđuje gradska uprava.

Član 4

Analizu i ocenu podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa vrši stručna komisija za izbor godišnjih odnosno posebnih programa (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje i imenuje Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 5

Analiza i ocena podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa vrši se na osnovu opštih i posebnih merila.

Član 6

Opšta merila na osnovu kojih Komisija vrši analizu i ocenu podnetih predloga godišnjih i posebnih programa su:

- značaj sportskog udruženja u Gradu Novom Sadu po osnovu godina trajanja,

- programska ostvarenja sportskog udruženja (na teritoriji: Grada Novog Sada, Republike Srbije i međunarodnoj sceni),

- srazmera učešća budžetskih dotacija u realizaciji programa sportskog udruženja u ostvarivanju cilja programa.

Član 7

Posebna merila na osnovu kojih Komisija vrši ocenu podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa utvrđuju se, s obzirom na njihovu specifičnost, pojedinačno za svako sportsko udruženje, i to:

- da program utiče na sportsko-zdravstveno obrazovanje i unapređenje zdravlja učesnika programa,

- da program obuhvata od 40 do 160 učesnika programa po angažovanom sportskom stručnjaku, osim za sportska udruženja koja su u sistemu takmičenja po pravilima sportske grane,

- da je za realizaciju programa angažovan sportski stručnjak sa visokom stručnom spremom ili osposobljeno lice odnosno da je angažovan dovoljan broj sportskih stručnjaka na određen broj učesnika programa,

- da nivo i kvalitet organizovanja i vođenja takmičarskih aktivnosti sportskih udruženja, njihova analiza i obrada kao i formiranje baze podataka i informacija doprinosi mapiranju Grada Novog Sada na domaćoj i međunarodnoj sportskoj i kulturnoj sceni.

Član 8

Nakon izvršene analize i ocene podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa, u skladu sa opštim i posebnim merilima iz čl. 6. i 7. ovog pravilnika, Komisija sačinjava obrazložen predlog godišnjih programa za narednu budžetsku godinu, odnosno predlog posebnih programa u tekućoj godini koji mogu da se finansiraju iz budžeta Grada, i predlaže iznos sredstava sportskom udruženju za svaki pojedinačni program.

Obrazložen predlog iz stava 1. ovog pravilnika Komisija dostavlja Gradskom veću.

Član 9

Gradsko veće, na predlog Komisije, donosi pojedinačna rešenja kojim se odobravaju godišnji, odnosno posebni programi i utvrđuje iznos sredstava za njihovu realizaciju.

Član 10

Rešenje o odobrenju godišnjeg, odnosno posebnog programa iz člana 9. ovog pravilnika, objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Gradske uprave www. sio. novi sad. rs.

Član 11

Gradska uprava sa sportskim udruženjem, kome je odobren godišnji, odnosno posebni program zaključuje ugovor o dodeli sredstava za realizaciju programa koji sadrži: naziv i sedište sportskog udruženja, vrstu i sadržinu programa, vreme realizacije godišnjeg, odnosno posebnog programa, iznos dobijenih sredstava, vremenski plan upotrebe sredstava, način vršenja redovnog i vanrednog nadzora nad realizacijom programa, obaveze sportskog udruženja u pogledu podnošenja izveštaja o realizaciji programa sa dokazom o realizaciji programa, dokaz o namenskom korišćenju sredstava, kao i medijskom predstavljaju programa i učešća Grada Novog Sada u njegovom finansiranju.

Član 12

Sredstva iz budžeta Grada za realizaciju godišnjeg, odnosno posebnog programa prenosiće se sportskom udruženju na osnovu rešenja o odobrenju godišnjih, odnosno posebnih programa iz člana 9. ovog pravilnika i ugovora o dodeli sredstava za realizaciju godišnjeg, odnosno posebnog programa iz člana 11. ovog pravilnika, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 - ispr., 108/13, 142/14, 68/15 - dr. zakon i 103/15).

Član 13

Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/12).

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/12).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".