PROGRAM
PRAĆENJA STANJA I PROGNOZE AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA U 2016, 2017. I 2018. GODINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 1/2016)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Jedinica lokalne samouprave, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih zakonom, obezbeđuje kontinuiranu kontrolu i praćenje stanja životne sredine (monitoring) donošenjem programa monitoringa na svojoj teritoriji i obezbeđivanjem finansijskih sredstava za njegovu realizaciju. Program monitoringa jedinice lokalne samouprave mora biti u skladu sa programom koji donosi Vlada Republike Srbije.

Na neophodnost monitoringa polena suspendovanog u vazduhu ukazala je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvaničnim zaključcima sastanka na temu "Phenology and Human Health: Allergic Disorders" koji je održan u Rimu 2003. godine. WHO je potvrdila da je aeropolen bitan uzročnik alergijskih reakcija tokom poslednjih 50 godina i da rezultati monitoringa aeropolena omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostikovanje, pa i lečenje polenskih alergija.

Organizovanjem i sprovođenjem kontinuiranog merenja koncentracije aeroalergenog polena i informisanjem javnosti putem medija uspostavlja se i sistem pomoći osobama alergičnim na polen, kako je to preporučeno od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Koncentracija polena u vazduhu zavisi od lokalne i regionalne vegetacije (prirodna i antropogena) kao i od meteoroloških uslova. Monitoringom polena u vazduhu obezbeđuje se veliki broj značajnih informacija. Pored informacija neophodnih za zaštitu zdravlja ljudi, podaci se mogu koristiti i za razvoj sistema predikcije cvetanja i prinosa poljoprivrednih kultura, predikciju širenja adventivnih invazivnih biljaka, kao i za analizu klimatskih promena.

II CILJ PROGRAMA

Program praćenja stanja i prognoze aeropolena na teritorija Grada Novog Sada treba da obezbedi kontinuirano praćenje koncentracije aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada, a u cilju formiranja baze podataka aeropolena koja omogućava precizne, pravovremene, jasno razumljive informacije o stanju i prognozi aeropolena neophodne za prevenciju i lečenje alergijskih bolesti.

III REALIZACIJA PROGRAMA

Sprovođenje merenja koncentracije polena vrši se standardnim metodama u zakonskim okvirima i uz primenu najsavremenijih naučnih dostignuća.

Merenje koncentracije aeropolena, laboratorijsku obradu i analizu uzoraka, analizu podataka, i interpretaciju rezultata vrši stručna organizacija koja poseduje zakonski definisane stručne kvalifikacije, iskustvo u obavljanju poslova monitoringa polena, kao i neophodni materijalni i finansijski kapacitet.

Izbor stručne organizacije za praćenje stanja i prognoze aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada vrši se u skladu sa zakonom.

Merno mesto

Stručna organizacija koja vrši merenje koncentracije aeropolena vrši izbor, održavanje mernog mesta i instrumenta sa pratećom opremom. Organizacija mernog mesta se obavlja uz poštovanje standarda za ovu vrstu monitoringa, u zakonskim okvirima, a koji omogućuju uključivanje Grada Novog Sada u sistem praćenja alergenog polena u Republici Srbiji i kontinuitet učešća u izgradnji Evropske mreže za aeroalergene.

Merni intervali

Primenjuju se merni intervali za ovu vrstu praćenja stanja bioloških čestica u vazduhu definisani u Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jäger et al., 1995).

Sakupljanje uzoraka polena iz vazduha instrumentom "klopka za polen" se vrši tokom cele kalendarske godine, svakodnevno prema Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jäger et al., 1995).

Laboratorijska obrada i analiza uzoraka (brojčano izražavanje prosečnih dnevnih koncentracija svih registrovanih tipova polena) se vrši jednom sedmično za proteklih sedam dana.

Način i dinamika realizacije Programa

Uzorkovanje vazduha vrši se kontinuiranom volumetrijskom metodom (Hirst, 1952), a prema Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jäger et al., 1995).

Laboratorijska obrada uzoraka vazduha vrši se prema Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jäger et al., 1995).

Numerički rezultati se izražavaju kao prosečna dnevna koncentracija svakog od registrovanih tipova polena tog dana u vazduhu, izraženo kao broj polenovih zrna po m3 vazduha (PG/ m3).

Na osnovu dobijenih rezultata izrađuju se:

- nedeljni izveštaji koji sadrže tabelu sa rizikom za nastanak alergijskih reakcija - alergijski semafor i tekstualnu stručnu informaciju o stanju alergenog aeropolena, sa kratkoročnom prognozom za 7 dana,

- mesečni izveštaji sa stručnom informacijom o stanju alergenog aeropolena za protekli mesec i

- godišnji izveštaji sa stručnom informacijom o stanju alergenog aeropolena tokom godine, kalendarom polena i predlogom mera.

Informisanje javnosti

U cilju informisanja javnosti, Gradska uprava za zaštitu životne sredine obezbeđuje dostupnost informacija o stanju aeropolena objavljivanjem na svom zvaničnom sajtu www.environovisad.org.rs i na drugi prigodan način.

IV IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa praćenja stanja i prognoze aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada u 2016, 2017. i 2018. godini obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada - Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine. Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda i Godišnjim Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zaštitu životne sredine opredeljuju se sredstva prema bližim namenama i isplaćuju na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".