PRAVILNIK

O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA RASPOREĐIVANJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO, SOCIJALNU POLITIKU I DEMOGRAFIJU U VRŠENJU OSNIVAČKIH PRAVA NAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 1/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se postupak i kriterijumi za raspoređivanje sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju (u daljem tekstu: Sekretarijat), koja su u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu, na osnovu člana 13. stav 1. tačka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09-drugi zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - drugi zakon, 93/14, 96/15 i 106/15), obezbeđena za vršenje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina preko svojih organa u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova i vode se na posebnom budžetskom razdelu Sekretarijata.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika dodeljuju se za izgradnju, održavanje i opremanje zdravstvenih ustanova, koji su - imajući u vidu neophodnost njihove realizacije - hitni za obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove, odnosno za investiciono ulaganje, investiciono-tekuće održavanje prostorija i nabavku medicinske opreme.

Član 3

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika mogu biti dodeljena zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, u skladu s Planom mreže zdravstvenih ustanova.

Član 4

Sredstva za namene utvrđene članom 2. ovog pravilnika dodeljuju se putem javnog konkursa.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika raspisuje Sekretarijat i objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs.

Član 6

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu kog se on raspisuje, podatke o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po konkursu, uslovima za učešće na njemu, podatke o zadatku koji je predmet javnog konkursa i roku za njegov završetak, te podatke o načinu i roku za podnošenje prijava, odnosno roku do kada je konkurs otvoren, bližim merilima i kriterijumima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu, kao i druge podatke koji su važni za njegovo sprovođenje.

Član 7

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat u jednom primerku.

Uz prijavu, iz stava 1. ovog člana prilaže se sledeća obavezna dokumentacija: fotokopija potvrde o registraciji kod nadležnog organa, fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju i fotokopija OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje).

Član 8

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica i prijave koje nisu podnete na propisanom obrascu neće se razmatrati.

Član 9

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima tri člana; radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik, a odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Član 10

Nakon razmatranja i procene prijava prispelih na javni konkurs po kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom, komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava po javnom konkursu.

O dodeli sredstava odlučuje rešenjem pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta.

Rešenje iz stava 3. ovog člana jeste konačno.

Na osnovu rešenja iz stava 3. ovog člana, Sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Član 11

Pre donošenja rešenja iz člana 10. ovog pravilnika, Sekretarijat je dužan da od pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove finansija pribavi odobrenje za preuzimanje obaveza putem odobrenog zahteva za preuzimanje obaveza.

Član 12

Za zaključivanje ugovora kojim se preuzimaju obaveze - čija je vrednost veća od pet miliona dinara - Sekretarijat je dužan da pribavi pravno mišljenje Pravobranilaštva Autonomne pokrajine Vojvodine, a na zahtev pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija, i za ugovore kojima se preuzimaju obaveze čija je vrednost manja od pet miliona dinara.

Član 13

Prijave za dodelu sredstava za namene iz člana 2. ovog pravilnika procenjuju se prema sledećim kriterijumima:

- stepen neophodnosti realizacije izgradnje, održavanja, odnosno opremanja zdravstvene ustanove za organizaciju rada i obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove;

- stepen hitnosti;

- postojanje naloga inspekcije za postupanje;

- uzrok nastanka (viša sila, elementarna nepogoda i druge nepredviđene okolnosti);

- nemogućnost obezbeđenja sredstava iz drugih izvora;

- visina traženih sredstava.

Član 14

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika sredstava na osnovu ugovora iz člana 10. stav 4. ovog pravilnika, u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 15

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava dobijena sredstva nije koristio namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine. Stoga, korisnik sredstava dužan je da ovoj službi omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora kod korisnika sredstava.

Član 16

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da u svim javnim publikacijama i objavljivanjima o aktivnostima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Korisnici sredstava iz stava 1. ovog člana dužni su da Sekretarijatu podnesu izveštaj o korišćenju sredstava najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju, s dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju, koju je overilo odgovorno lice.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku i kriterijumima za raspoređivanje budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u vršenju osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina, broj: 129-401-113/2014 od 17. januara 2014. godine.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".