PROGRAM
POSTAVLJANJA AUTOBUSKIH STAJALIŠTA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA ZA 2015. GODINU

("Sl. list grada Čačka", br. 20/2015)

Član 1

Ovim Programom utvrđuju se lokacije za postavljanje autobuskih stajališta sa reklamnim površinama, kao privremenih objekata (u daljem tekstu: autobusko stajalište), u smislu člana 23. stav 3. Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka.

Predmet Programa nisu lokacije za postavljanje autobuskih stajališta na kojima se postavlja samo nadstrešnica sa korpom za otpatke, kao privremeni objekat, u smislu člana 23. stav 1. Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka, koje je dužan da postavi JP "Gradac" kao upravljač puta i to neposredno na osnovu rešenja o odobrenju postavljanja privremenog objekta.

Autobuska stajališta moraju da budu obeležena propisanom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i da imaju istaknut naziv i izvod iz reda vožnje. Horizontalnu i vertikalnu signalizaciju dužan je da postavi upravljač puta, a naziv stajališta i red vožnje biće prikazani na tabli za informacije koja je sastavni deo autobuskog stajališta.

Programom se planira postavljanje čeličnih ramovskih konstrukcija sa oblogom od eloksiranog aluminijumskog lima ili polikarbonatnih ploča, sa elementima od kaljenog stakla.

Čelične ramovske konstrukcije su sa korpom za otpatke, klupom i reklamnim panoom a mogu imati i interaktivni informacioni displej za spoljašnju primenu, pogodan za javno informisanje. Stabilne su, montažno - demontažne, sa kvalitetno rešenim odvodnjavanjem. Pričvršćuju se za tlo preko betonskih stopa. Konstrukcije se postavljaju tako da ivica ka kolovozu bude udaljena minimalno 50 cm od kolovoza, zavisno od lokacije. Visina nadstrešnica je 3,9 m, širina je 1,45 m, a dužina 6,0 m. Maksimalna dozvoljena električna snaga za jednu konstrukciju je 120 W. Stepen mehaničke zaštite reklamnog panoa je min. IP 54 i priključak je podzemni.

Spoljni izgled autobuskih stajališta određen je u grafičkom prilogu Programa.

Član 2

Urbanističko rešenje lokacija za autobuska stajališta

Postavljanje autobuskih stajališta planira se na sledećim lokacijama:

1. LOKACIJA

NAZIV LOKACIJE: Autobusko stajalište "Solid" u Ulici devet Jugovića u Čačku DAJE SE U ZAKUP NA OZNAČENOJ LOKACIJI:

a) deo površine javne namene dimenzija 2 x 1,45m x 6,00m, površine 17,40 m2, na k.p.br.1017/1 K.O. Čačak, sa leve strane saobraćajnice u smeru od centra grada na navedenoj katastarskoj parceli, ispred parka, radi postavljanja autobuskog stajališta

2. LOKACIJA

NAZIV LOKACIJE: Autobusko stajalište "Bolnica" u Ulici Dragiše Mišovića u Čačku

DAJE SE U ZAKUP NA OZNAČENOJ LOKACIJI:

a) deo površine javne namene dimenzija 2 x 1,45m x 6,00m, površine 17,40 m2, na k.p. br. 6636/4 K.O. Čačak, sa desne strane saobraćajnice u smeru od centra grada na navedenoj katastarskoj parceli, ispred kasarne, radi postavljanja autobuskog stajališta

3. LOKACIJA

NAZIV LOKACIJE: Autobusko stajalište "Dis" u Bulevaru Vuka Karadžića u Čačku

DAJE SE U ZAKUP NA OZNAČENOJ LOKACIJI:

a) deo površine javne namene dimenzija 1,45m x 6,0m, površine 8,70 m2, na k.p. br. 6134/4 K.O. Čačak, sa leve strane saobraćajnice u smeru od centra grada na navedenoj katastarskoj parceli, kod zgrade kućni broj 39D, radi postavljanja autobuskog stajališta

Član 3

Opšti uslovi za dodelu lokacija:

Građevinsko zemljište u javnoj svojini i površine javne namene opisane u članu 2. Programa, kao lokacije za postavljanje autobuskih stajališta, dodeljuju se u zakup na određeno vreme od 5 godina, na način i pod uslovima propisanim Odlukom o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka ("Sl. list grada Čačka" broj 5/2011) i Odlukom o građevinskom zemljištu ("Sl. list grada Čačka" broj 3/2010, 19/2010 i 24/2013), prikupljanjem ponuda javnim oglasom ili neposrednom    pogodbom u zakonom propisanim slučajevima.

Posebni uslovi koje mora da ispuni lice koje dobije u zakup navedenu lokaciju radi postavljanja autobuskih stajališta (u daljem tekstu: zakupac) su sledeći:

1) Zakupac građevinskog zemljišta u javnoj svojini i površina javne namene dužan je da postavi autobusko stajalište prema opisu stajališta u članu 2. Programa i to na način da postavi obavezne elemente (nadstrešnicu, korpu za otpatke i klupu) i komercijalne elemente (reklamni pano).

2) Nakon isteka ugovora, komercijalni i obavezni elementi autobuskog stajališta prelaze u svojinu grada Čačka i od tada JP "Gradac" je dužno da održava u ispravnom stanju autobuska stajališta u svojini grada Čačka.

3) Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupa koristi i održava obavezne i komercijalne elemente autobuskog stajališta, a po isteku roka zakupa da autobusko stajalište u celini preda u svojinu i državinu grada Čačka. Ukoliko zakupac ne održava postavljena stajališta, neophodne radove na održavanju izvešće JP "Gradac", koristeći priložena sredstva obezbeđenja.

4) Zakupac ima pravo preče dodele lokacije po isteku roka zakupa, ukoliko prihvati najpovoljniju ponudu za lokaciju koja bude ponuđena na ponovno objavljenom konkursu.

5) Snabdevanje električnom energijom za osvetljenje reklamnih panoa obezbeđuje JP "Gradac" podzemno, sa stubova javne rasvete.

6) Nadzor nad primenom ugovornih odredbi i važećih propisa u toku i nakon postavljanja autobuskih stajališta vrši JP "Gradac" i Gradska uprava za inspekcijski nadzor grada Čačka, u okviru svojih nadležnosti.

Ostali uslovi

Član 4

Zakupac lokacije je dužan da pribavi rešenje o odobrenju postavljanja privremenog objekta od gradske uprave nadležne za poslove urbanizma u skladu sa odredbama Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka i da privremene objekte postavi u skladu sa pribavljenim odobrenjem najkasnije u roku od trideset dana od dana zaključenja ugovora o zakupu lokacije. Ukoliko zakupac ne postavi autobusko stajalište u navedenom roku, ugovor se smatra raskinutim, a grad Čačak može odmah ponovo prikupiti ponude za davanje zemljišta u zakup javnim oglasom ili postaviti stajališta o svom trošku, bez dodatnih upozorenja.

Član 5

Početni iznos zakupnine za lokacije utvrđuje Gradsko veće grada Čačka prilikom raspisivanja oglasa. Zakupnina se utvrđuje na mesečnom nivou. Zakupnina se plaća u mesečnim iznosima do kraja meseca za tekući mesec i revalorizuje se po stopi rasta potrošačkih cena prema zvanično objavljenim podacima nadležnog organa, o čemu JP "Gradac" zakupcu dostavlja račun - fakturu pismenim putem najkasnije do 20.-og u mesecu za tekući mesec. Naknada za utrošenu električnu energiju uračunata je u cenu zakupa.

Zakupac je dužan da, pored zakupnine za lokaciju dobijenu u zakup, plati i:

- Lokalnu komunalnu taksu

- Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Zakupac je dužan da sa JP "Gradac" u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o dodeli lokacije u zakup zaključi ugovor kojim se preciziraju svi uslovi zakupa, a posebno obaveza plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i naknade za utrošenu električnu energiju prema propisanim kriterijumima i merilima.

Komunalna taksa se plaća u skladu sa posebnim propisima.

Radi obezbeđenja plaćanja zakupnine i održavanja postavljenih autobuskih stajališta zakupac je dužan da JP "Gradac" dostavi registrovanu, potpisanu i overenu menicu za svaku lokaciju, ili drugi instrument obezbeđenja koji odredi JP "Gradac" pri ugovaranju.

Član 6

Sastavni deo Programa su grafički prilozi sa prikazom lokacija obuhvaćenih ovim programom i spoljnog izgleda autobuskih stajališta.

Član 7

Stupanjem na snagu ovog Programa prestaje da važi Program postavljanja autobuskih stajališta na teritoriji grada Čačka za 2013. godinu ("Službeni list grada Čačka" broj 21/13).

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

Napomene

Grafički prilozi sa prikazom lokacija obuhvaćenih ovim programom i spoljnog izgleda autobuskih stajališta, koji su sastavni delovi ovog programa, objavljeni su u "Sl. listu grada Čačka", br. 20/2015, str. 3523-3527.