ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 43/2012, 42/2013, 28/2014, 2/2015 - ispr. i 23/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Vranja, utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja komunalne takse i kontrola sprovođenja ove Odluke.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse je fizičko i pravno lice - korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje ovom Odlukom propisano plaćanje komunalne takse.

Član 3

Taksena obaveza iz člana 1. ove Odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse. Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta i usluga.

Član 4

Lokalne komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija lokalne samouprave i javnih preduzeća i ustanova prema kojima grad vrši prava osnivača.

Član 5

Lokalne komunalne takse uvode se za:

1) isticanje firme na poslovnom prostoru,

2) korišćenje reklamnih panoa, uključujući i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično),

3) držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

4) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

5) držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

6) korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima,

7) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog karaktera,

8) zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 6

Utvrđivanje, naplatu i kontrolu komunalnih taksi vrši Gradska uprava preko Sekretarijata za finansije i privredu - Odsek lokalne poreske administracije.

Gradska uprava može preneti pravo naplate komunalne takse na javno preduzeće ili drugi organ i organizaciju, određene odgovarajućim tarifnim brojem.

II POSEBNE ODREDBE

Član 7

Sastavni deo ove Odluke je Taksena tarifa kojom je utvrđena visina komunalnih taksi za korišćenje određenih prava, predmeta i usluga.

Tarifa lokalne komunalne takse utvrđuje obveznike, visinu, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja lokalne komunalne takse, način kontrole i broj računa na koji se uplaćuje ista.

Član 8

Na teritoriji grada Vranja komunalna taksa plaća se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica, visine godišnjih prihoda i po delovima teritorije, odnosno zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti i usluge za koje se plaćaju takse.

Član 9

Komunalna taksa plaća se u dnevnom, mesečnom i godišnjem iznosu, što je definisano u tarifnim brojevima Taksene tarife koja je sastavni deo ove Odluke.

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjim iznosom potrošačkih cena koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko 5 dinara zaokružuje na deset dinara.

Gradsko veće na predlog Sekretarijata za finansije i privredu, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 2. ovog člana.

Član 10

Obveznik lokalne komunalne takse iz člana 5. stav 1. tačka 1. ove Odluke, dužan je da podnese prijavu za komunalnu taksu nadležnom organu u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je ovom Odlukom predviđeno plaćanje takse.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik komunalne takse ne podnese prijavu za korišćenje prava, predmeta ili usluge u navedenim rokovima taksena obaveza utvrdiće se rešenjem na osnovu podataka organa nadležnog za upis u registar privrednih subjekata i podataka kojima raspolaže Sekretarijat za finansije.

Član 11

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 12

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom Odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 13

Sastavni deo ove Odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

Član 14

Visina komunalnih taksi utvrđena ovom Odlukom može se izmeniti jedanput godišnje, i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina komunalne takse utvrđena ovom Odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmena zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 15

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava - Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, Komunalna inspekcija i Sekretarijat za finansije i privredu i Sekretarijat za komunalnu policiju.

III KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 do 600.000,00 dinara kazniće se za prekršaj takseni obveznik-pravno lice:

1) ako ne podnese poresku prijavu, odnosno zahtev za korišćenje prava, predmeta ili usluge nadležnom organu ili je podnese nakon isteka roka propisanog ovom Odlukom, (čl. 11. stav 1. i 2.)

2) ako ne prijavi nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene lokalne komunalne takse ili je prijavi nakon isteka roka propisanog ovom Odlukom (čl. 11. stav 2.)

3) ako ne podnese zahtev za korišćenje prava, predmeta ili usluge

4) ako dostavi netačne podatke koji su od uticaja na visinu komunalne takse

5) postavi reklamni pano, istakne firmu van poslovnog prostora ili izvrši zauzeće javne površine na drugi način, bez prethodnog odobrenja nadležnog organa

6) ako ovlašćenom radniku ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za utvrđivanje iznosa obaveze.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i:

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 50.000,00 dinara;

- preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara;

- fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 dinara.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. glasnik grada Vranja", br. 33/09, 37/10, 32/11, 37/11 i 32/12).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2013 godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 42/2013)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2014)

Član 5

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2016. godine.

 

TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se, u zavisnosti od delatnosti, površine, i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata i veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po delovima teritorije, odnosno zonama, plaća na godišnjem nivou:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu deset prosečnih zarada po zaposlenom;

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnost trgovine naftom i derivatima nafte, u seoskim sredinama, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od 10% od deset prosečnih zarada po zaposlenom;

3. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnost kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i diskoteka, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od deset prosečnih zarada po zaposlenom;

4. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica čiji godišnji prihod prelazi 50.000.000,00 dinara, osim preduzetnika i pravnih lica iz tačaka 1, 2, 3 i 4 ovog tarifnog broja, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od dve prosečne zarade po zaposlenom;

5. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica, osim pravnih lica iz tačaka 1, 2, 3 i 4 ovog tarifnog broja, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od tri prosečne zarade po zaposlenom;

Prosečna zarada, u smislu odredaba ovog tarifnog broja, jeste prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji grada Vranja u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje komunalna taksa prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a koja za pomenuti period iznosi 44.339,00 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše Sekretarijat za finansije i privredu.

Obveznici po ovom tarifnom broju su pravna i fizička lica registrovana za obavljanje poslovne delatnosti kod Agencije za privredne registre i Trgovinskog suda, za istaknutu firmu na poslovnom prostoru. Firma, u smislu Zakona o finansiranju lokalne samouprave i ove odluke, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost, bez obzira da li se obeležje nalazi sa ulice, u hodniku, dvorištu, na stepeništu, ulaznim vratima ili na ma kom drugom mestu zgrade, barake i dr. gde se nalazi poslovna prostorija u kojoj se osnovna delatnost ili zanimanje obavlja.

Obveznik podnosi prijavu za lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru (PP LKT) koja sadrži sledeće elemente: naziv obveznika, sedište obveznika, adresu objekta u kome se obavlja delatnost, PIB, šifru i naziv pretežne delatnosti, površinu, opis tehničko-upotrebnih karakteristika objekta, veličine pravnog lica, visine godišnjih prihoda, izjavu o istaknutoj firmi van poslovnog prostora.

U prilogu prijave dostavlja se dokumentacija od značaja za utvrđivanje iznosa lokalne komunalne takse, npr. ugovor o zakupu nepokretnosti ili dokaz o vlasništvu objekta u kome se obavlja delatnost.

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se za sedište, izdvojenu prostoriju, predstavništvo i za svaku poslovnu jedinicu privrednih subjekata koji obavljaju delatnost na teritoriji grada Vranja.

Ako je obvezniku komunalne takse u nadležnom registru upisana jedna pretežna delatnost, a u poslovnom prostoru obavlja i druge delatnosti, plaća taksu određenu za delatnost sa najvećim propisanim iznosom.

OSLOBAĐANJA

Investitori, domaći i strani, koji zaposle 20 i više radnika ne plaćaju komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja u periodu od 3 godine za novoistaknutu firmu, pod uslovom da ukupan broj radnika, sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja, svakog meseca u tom periodu, ne bude manji od broja koji se dobija kada se broj postojećih radnika u trenutku investicije sabere sa brojem novozaposlenih (ukupan broj zaposlenih = broj zaposlenih pre investicije + najmanje 20 novozaposlenih). Investitor je u obavezi da na zahtev Sekretarijata za finansije dostavi ili stavi na uvid dokaze zaposlenosti: PP OD obrazac, prijave na penziono i zdravstveno osiguranje i M4 obrasce.

JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, JP Uprava Banje, Turistička organizacija Vranje, Predškolska ustanova "Naše dete", Javna biblioteka, Narodni univerzitet, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Pozorište "Bora Stanković", Omladinski savez, Književna zajednica "Bora Stanković", Sportska hala, Sportski savez, Škola animiranog filma, Gradska organizacija Crvenog krsta, Zdravstveni centar Vranje, osnovne i srednje škole, Regionalni centar za talente u Vranju, Socio-humanitarne organizacije oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu.

Javna preduzeća i ustanove, koji se najvećim delom finansiraju iz budžeta grada Vranja, oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja.

Oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja obveznici koji imaju status mirovanja (privremena odjava) za vreme trajanja mirovanja (privremene odjave). Status mirovanja (privremene odjave) dokazuje se rešenjem Agencije za privredne registre o privremenoj odjavi obavljanja delatnosti.

Sportski klubovi i udruženja građana koji ne ostvaruju prihod na osnovu koga se plaća porez oslobađaju se plaćanja takse iz ovog tarifnog broja.

Obveznik koji ima više od 1 istaknute firme za koju je iznos takse iznad deset prosečnih zarada po zaposlenom ostvarenoj na teritoriji grada Vranja u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za svaku narednu istaknutu firmu taksa se umanjuje za 70%.

Obveznik koji ima više od 1 istaknute firme za koju je iznos takse iznad dve odnosno tri prosečne zarade po zaposlenom ostvarenoj na teritoriji grada Vranja u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za svaku narednu istaknutu firmu taksa se umanjuje za 90%.

Obveznik koji ima više od 1 istaknute firme a razvrstan je u veliko, srednje ili malo pravno lice, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo a obavlja delatnost poštanskih usluga, delatnost kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i diskoteka za svaku narednu istaknutu firmu, firmarinu plaća na godišnjem nivou u iznosu deset prosečnih zarada po zaposlenom ostvarenoj na teritoriji grada Vranja u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Obveznici - korisnici "BIZNIS INKUBATOR CENTRA-JUMKO" oslobođeni su plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja, za firmu istaknutu u ovom inkubatoru, u periodu od 3 godine od dana ulaska u BIC-JUMKO.

Ukoliko se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu istaknutu firmu.

Plaćanje takse na istaknutu firmu vrši se mesečno, u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15-tog u mesecu za prethodni mesec, na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privedu.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-716111843-35, sa pozivom na broj 97- 47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i prihodi su budžeta grada Vranja".

Tarifni broj 2.

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Vranju (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično) taksa se utvrđuje na mesečnom nivou i to:

1. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuju računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka,

a) za reklamni pano, fiksiran ili pokretni, izrađen od bilo kog materijala, postavljen na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl.) u iznosu od 7.710,00 dinara

b) za svaku istaknutu i ispisanu firmu (poslovno ime) van poslovnog prostora na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl) taksa se utvrđuje na mesečnom nivou u iznosu od 6.940,00 dinara

2. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica, osim pravnih lica iz tačke 1. ovog tarifnog broja:

a) za reklamni pano, fiksiran ili pokretni, izrađen od bilo kog materijala, postavljen na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl) taksa se utvrđuje u iznosu od 2.314,00 dinara

b) za svaku istaknutu i ispisanu firmu (poslovno ime) van poslovnog prostora na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl) taksa se utvrđuje u iznosu od 2.100,00 dinara

3. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica čiji godišnji prihod prelazi 50.000.000,00 dinara, osim preduzetnika i pravnih lica iz tačke 1. ovog tarifnog broja:

a) za reklamni pano, fiksiran ili pokretni, izrađen od bilo kog materijala, postavljen na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl) u iznosu od 1.535,00 dinara

b) za svaku istaknutu i ispisanu firmu (poslovno ime) van poslovnog prostora na objektima i prostorima na javnim površinama (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere, stubovi javne rasvete, bilbordima, i sl) taksa se utvrđuje u iznosu od 1.330,00 dinara

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, bingo sala i pružanje kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja.

Za svetleće reklame banaka i drugih obveznika utvrđuje se komunalna taksa u iznosu od 220,00 dinara.

NAPOMENA:

Obveznik takse je pravno ili fizičko lice kao vlasnik bilborda i reklamnih panoa na javnom zemljištu sa kojim je JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" zaključila ugovor, odnosno pravno ili fizičko lice čija je reklamna poruka ispisana.

Nadležni organ grada Vranja izdaje uslove za postavljanje reklamnih panoa i isticanja i ispisivanja firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima na javnim površinama.

Odobrenje za postavljanje na osnovu izdatih uslova vrši upravni odbor JP Direkcije za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju se ne plaća za:

- za posmrtne objave i oglase;

- za objave i oglase državnih organa, organa lokalne samouprave, budžetskih korisnika, kao i za objave i oglase humanitarnih organizacija;

- kod organizovanja priredbi i manifestacija od opšteg kulturnog značaja.

Naplatu takse iz ovog tarifnog broja, utvrđenu rešenjem, vrši JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, kojoj su povereni ovi poslovi, a ista se naplaćuje u korist računa broj:

- za korišćenje reklamnih panoa: 840-714431843-12, po modelu 97 sa pozivom na broj 47-114, ili po modelu 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika i usmerava se Direkciji grada Vranja u komunalnu infrastrukturu.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine-odeljenje za komunalnu inspekciju kome je JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja dužna da dostavi jedan primerak zaključenog ugovora - rešenja.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih vozila, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se taksa u godišnjem iznosu:

1) Za teretna vozila:

 

- za kamione do 2 t nosivosti

1.620,00

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti

2.170,00

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti

3.800,00

- za kamione preko 12 t nosivosti

5.420,00

2) Za teretne i radne prikolice (za put. automobile)

540,00

3) Za putnička vozila:

 

- do 150cm3

540,00

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.080,00

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.620,00

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.170,00

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.270,00

- preko 3.000 cm3

5.420,00

4) Za motocikle:

 

- do 125 cm3

440,00

- preko 125 cm3 do 250 cm3

650,00

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.080,00

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.310,00

- preko 1.200 cm3

1.620,00

5) Za autobuse i kombi buseve 50 dinara po registrovanom sedištu

 

6) Za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

 

- 1t nosivosti

440,00

- od 1t do 5t nosivosti

760,00

- od 5t do 10t nosivosti

1.030,00

- od 10t do 12t nosivosti

1.410,00

- nosivosti preko 12t

2.170,00

7) Za vučna vozila (tegljače):

 

- čija je snaga motora do 66 kilovata

1.620,00

- čija je snaga motora od 66 - 96 kilovata

2.170,00

- čija je snaga motora od 96 - 132 kilovata

2.720,00

- čija je snaga motora od 132-177 kilovata

3.270,00

- čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.350,00

8) Za radna vozila specijalno adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela

1.080 dinara.

NAPOMENA:

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila i prikolice. Organ nadležan za registraciju vozila i prikolica ne može da registruje vozilo i prikolicu bez dokaza o uplaćenoj komunalnoj taksi po ovom tarifnom broju.

Vlasnici putničkih automobila i motocikala - vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje donjih ekstremiteta od 60 i više posto ne plaćaju taksu iz tačke 1, 3, i 4, ovog tarifnog broja.

Najviši iznosi komunalne takse iz stava 1 ovog tarifnog broja usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Prilikom usklađivanja najviših iznosa komunalne takse, u skladu sa stavom 3 ovog tarifnog broja, osnovice za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni najviši iznosi komunalne takse.

Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija objavljuje usklađene najviše iznose komunalne takse iz stava 1. ovog tarifnog broja.

Objavljeni usklađeni najviši iznosi komunalne takse iz ovog tar. broja primenjuju se od prvog dana narednog meseca od dana objavljivanja u "Sl. glasniku Republike Srbije".

Zdravstvene ustanove za sanitetska vozila, osim za vozila u privatnoj svojini, za prevoz i za vozila u službi transfuzije krvi, ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Preduzeća koja za obavljanje svoje delatnosti koriste cisterne za vodu "VOMA", kao i preduzeća i druge organizacije i ustanove koje poseduju cisterne za prevoz pitke vode ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun broj: 840-714513843-04, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97 - kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i direktno se usmeravaju JP "Direkciji za razvoj i izgradnju grada Vranja".

Tarifni broj 4.

1. Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine u iznosu od 33,00 dinara.

2. Za obavljanje delatnosti koja se povremeno obavlja van stalnog sedišta radnje, na vašarima, proslavama i slično utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu od 48,00 dinara za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine.

3. Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih umetničkih zanata i domaće radinosti utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine za:

- komercijalne i druge promotivne svrhe

240,00

- priređivanje izložbe, zabavni park, cirkus i druge objekte zabavu

180,00

- repetitor za telekomunikacije

120,00

- poljoprivredni proizvodi

48,00

- telefonska govornica

44,00

- pokretna tezga, gondola i stolovi za brzu hranu

48,00

- uređaj za prodaju sladoleda, kremova, kokica, pomfrita, palačinki i alkoholnih i bezalkoholnih pića

36,00

- skele i druga montažna građevinska oprema

29,00

- repetitor za TV

29,00

- pedaline (minimum 4 m2)

29,00

- utovar-istovar i deponovanje robe

24,00

- druge ekspo-objekte

24,00

- prodaju cveća

30,00

- trafo stanice

40,00

- električni niskonaponski, telefonski, KDS, stubovi za prenos kablova i opreme kablovske televizije i telekomunikacioni uređaji i stubovi i dalekovodi

10,00

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje koristi trotoar ili drugu javnu površinu i prostor u poslovne svrhe, na osnovu ugovora sklopljenog između Sekretarijata za finansije i privredu - Odsek lokalne poreske administracije sa obveznicima, a po prethodno izdatom odobrenju Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove, kojim se utvrđuje obaveza uplate takse.

Ugovorom se uređuje način uplate takse iz ovog tarifnog broja i to na sledeći način:

- obveznici koji plate za period od mesec dana - puna cena,

- obveznici koji plate unapred za period do 6 meseci - popust 15%, i

- obveznici koji plate unapred za period od 12 meseci - popust 25%.

Lokalna komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe za postavljanje uređaja za prodaju sladoleda, kremova, kokica, pomfrita, palačinki i alkoholnih i bezalkoholnih pića u ulicama: K.S. Prvovenčanog (od raskrsnice sa ulicom Lenjinovom do ulice Peti Kongres), Kneza Miloša (do raskrsnice sa ulicom Partizanska) i Brankovoj, Gradsko veće raspisuje konkurs za određivanje korisnika. Konkursom se definišu lokacije i broj mesta po lokaciji, s tim da je površina svakog mesta 2 m2, a period korišćenja od 01. aprila do 30. septembra, ili tokom cele godine. Početna cena ne može biti manja od 170,00 dinara po započetom metru kvadratnom. Lokacije i mesta koje nisu popunjene ni posle drugog konkursa, ugovara Sekretarijat za finansije, s tim da ni tada početna cena ne može biti manja od 170,00 dinara.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupno propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe za prodaju poljoprivrednih proizvoda, Gradsko veće posebnom odlukom određuje lokacije i period mogućeg korišćenja. Sekretarijat za finansije i privredu donosi rešenja po redosledu podnošenja zahteva, a taksa se plaća unapred.

Sekretarijat za finansije i privrede ne može sklopiti ugovor za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u tekućoj godini, sa obveznicima koji u prethodnom periodu nisu izmirili obaveze iz ovog tarifnog broja.

Taksa iz ovog tarifnog broja prihod je budžeta grada Vranja a uplaćuje se na uplatni račun: 840-741531843-77, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, a taksa naplaćena za korišćenje javne površine zauzete električnim niskonaponskim stubovima usmerava se JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Vranja, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Grad Vranje, javna preduzeća čiji je osnivač Grad Vranje, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje javne površine za potrebe socio-humanitarnih organizacija.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 5.

Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre") na kojima se priređuju igre na sreću: za flipere, igre na računarima, stimulatorima, video-automatima i drugim sličnim napravama koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može da ostvari dobitak u novcu, stvarima i uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste) utvrđuje se taksa po sredstvu u dnevnom iznosu od:

- po aparatu 50 dinara

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora, pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje drži aparate za igre, odnosno zabavu u poslovnom prostoru ili van poslovnog prostora, a na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu.

Obveznik je dužan da prijavi sredstva i aparate za zabavne igre Sekretarijatu za finansije i privredu (Obrazac LKTZI).

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu, srazmerno vremenu korišćenja sredstava za igru, prihod je budžeta grada Vranja i uplaćuje se na račun: 840-714572843-29, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje se taksa, po započetom satu, i to za:

 

 

Vranje

Opština Vranjska Banja

Posebno parkiralište - garaža kod hotela "Vranje"

35,00

 

Posebno parkiralište - garaža kod zgrade "Tekija"
- po cenovniku za žutu (drugu) zonu

30,00

 

Posebno parkiralište kod robne pijace u ulici "29. Novembar"
- po cenovniku za crvenu (prvu) zonu

35,00

 

Opšta parkirališta (ulično parkiranje):

 

 

 

- Crvena zona (prva zona) prvi sat

35,00

30,00

 

drugi sat

40,00

 

-

žuta zona (druga zona)

30,00

20,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje se dnevna taksa u iznosu i to za:

1.

Taksa za korišćenje carinskog terminala

500,00

 

2.

Zonu terminala koja obuhvata ulicu "11. Kongres", od semafora na raskrsnici do ulice Omladinskih brigada, zatvoreni parking prostor u ulici 11. Kongres i deo ulice Omladinskih brigada - od Fabrike čokolada "Dunja-Simka" do upravne zgrade -

1.000,00 dinara.

 

3.

Parkirališta u crvenoj zoni

200,00

 

4.

Parkirališta u žutoj zoni

100,00

 

Za nepropisno korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje taksa u iznosu:

1.000,00

1.000,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje se taksa u mesečnom iznosu i to za:

Za fizička lica (u crvenoj zoni)

1.200,00

560,00

Za fizička lica (u žutoj zoni)

1.000,00

420,00

Za pravna lica (u crvenoj zoni)

2.500,00

1.000,00

Za pravna lica (u žutoj zoni)

2.000,00

700,00

Za fizička lica u crvenoj zoni i žutoj zoni

2.000,00

700,00

Za pravna lica u crvenoj zoni i žutoj zoni

4.000,00

1.400,00

 

Za fizička lica - na zatvorenim parkiralištima (garaža kod hotela)

1.500,00

 

 

Za pravna lica na zatvorenim parkiralištima (garaža kod hotela)

3.000,00

 

 

Za stanare zgrada (u crvenoj zoni)

600,00

420,00

 

Za stanare zgrada (u žutoj zoni)

600,00

280,00

 

Za registrovane taksiste (van taksi stanica)

2.000,00

700,00

 

Za zakup fiksnog mesta u crvenoj zoni

5.000,00

1.750,00

 

Za zakup fiksnog mesta u žutoj zoni

3.000,00

1.000,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje se taksa u godišnjem iznosu i to za:

1.

Za fizička lica u crvenoj zoni

11.520,00

8.000,00

2.

Za fizička lica u žutoj zoni

9.600,00

8.000,00

3.

Za fizička lica u crvenoj i žutoj zoni

18.432,00

13.000,00

4.

Za pravna lica u crvenoj zoni

19.200,00

13.500,00

5.

Za pravna lica u žutoj zoni

19.200,00

13.500,00

6.

Za pravna lica u crvenoj i žutoj zoni

30.000,00

21.500,00

U slučaju neplaćanja dnevne takse za parkiranje utvrđuju se sledeće komunalne takse:

Za pokušaj uklanjanja i uklanjanje vozila upotrebom specijalnog vozila-pauka, utvrđuje se taksa, i to za:

1.

Pokušaj uklanjanja vozila

2.000,00

2.000,00

2.

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila u gradu sa kolovoza i trotoara po nalogu nadležnog organa

4.000,00

4.000,00

3.

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa zelene površine i sa mesta obeleženih za posebne korisnike

5.000,00

5.000,00

4.

Uklanjanje vozila parkiranih protivno odredbi člana 21. Odluke o javnim parkiralištima

5.000,00

5.000,00

5.

Uklanjanje vozila iz saobraćajnih udesa u gradu

4.000.00

4.000,00

6.

Uklanjanje napuštenih putničkih vozila po nalogu komunalne inspekcije i komunalne policije

5.000,00

5.000,00

7.

Za usluge po zahtevu trećih lica (prevoz, prenošenje, šlepovanje i sl.), utvrđuje se taksa, po radnom času

5.000,00

 

8.

Za čuvanje vozila na uređenom delu za odlaganje vozila odnešena pauk vozilom, utvrđuje se taksa, u dnevnom iznosu

200,00

 

9.

Za korišćenje terminala kao parking prostora za autobuse utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu

500,00

 

Za korišćenje poligona i gradskih saobraćajnica utvrđuje se mesečna komunalna taksa i to:

-

za korisnike koji imaju registrovanu B kategoriju

3.000,00

-

za korisnike koji imaju registrovanu B i C kategoriju

4.000,00

-

za korisnike koji imaju registrovanu B, C i D kategoriju

5.000,00

-

za korisnike koji imaju registrovanu B, C, D i E kategoriju

6.000,00

Korisnicima poligona i gradskih saobraćajnica sa sedištem (registracijom auto škole u Vranju), odobrava se popust od 10% na ukupnu vrednost.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju plaćaju pravna i fizička lica vlasnici vozila, odnosno vozač.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja", kojoj su povereni poslovi na uređenju i održavanju javnih parkirališta i naplati korišćenja parking prostora.

Taksa se naplaćuje u korist računa broj: 840-741532843-84, sa pozivom na broj 97-47-114, ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika. Naplaćena taksa po ovom tarifnom broju čini prihod budžeta Grada Vranja i usmerava se JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja".

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja, za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, utvrđuje se komunalna taksa u dnevnom iznosu i to:

-

postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja i to:

 

-

za područje Aleksandrovačkog jezera

u iznosu od 50,00 dinara

-

za ostala područja grada Vranja

u iznosu od 45,00 dinara

NAPOMENA:

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja rešenja od strane Sekretarijata za finansije i privredu, nakon izdate dozvole od strane nadležnog organa za zauzimanje trotoara ili korišćenja drugih javnih površina.

Organ nadležan za izdavanje dozvole, ne može izdati dozvolu za zauzimanje trotoara, ili korišćenje drugih javnih površina, dok korisnik prethodno ne plati taksu iz ovog tarifnog broja.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora, srazmerno vremenu korišćenja.

Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun, broj: 840-741533843-91, sa pozivom na broj 97 -47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 8.

5.3.

Za zauzeće javnih površina građevinskim materijalom utvrđuje se komunalna taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar dnevno, u iznosu od 40,00 dinara.

5.4.

Za zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje javnih površina utvrđuje se taksa u jednokratnom iznosu od 2.000,00 dinara.

5.5.

Za izdavanje uslovne saglasnosti (uslovi) za izradu tehničke dokumentacije radi uređivanja zemljišta u javnoj svojini, utvrđuje se taksa u jednokratnom iznosu od 9.000,00 dinara.

5.6.

Za zahtev za izlazak i prisustvo stručnih lica JP "Direkcije za razvoj i izgradnju grada Vranja" prilikom izvođenja radova, utvrđuje se taksa u jednokratnom iznosu od 2.000,00 dinara.

5.7.

Za zahtev Režijskog odbora za izdavanje odobrenja za raskopavanje javnih površina i učešća JP "Direkcije za razvoj i izgradnju grada Vranja" u sufinansiranju, utvrđuje se taksa u jednokratnom iznosu od 3.000,00 dinara.

5.8.

Za zauzeće javnih površina za izvođenje građevinskih radova za svaki celi ili započeti metar kvadratni, utvrđuje se taksa i to:

 

5.8.1. ako se raskopavanje vrši od 01.03. do 15.11. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. letnja sezona) 4.000,00 dinara;

 

5.8.2. ako se raskopavanje vrši od 16.11. do 28 (29).02. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. zimska sezona), taksa se uvećava za 100%.

5.9.

Za raskopavanje kolovoza ili trotoara saobraćajnica koje su asfaltirane u toku tekuće ili u prethodnih pet (5) godina (osim raskopavanja po osnovu intervencija JP Vodovod, JKP Komrad i JP Novi Dom), za svaki celi ili započeti metar kvadratni, utvrđuje se taksa i to:

 

5.9.1. ako se raskopavanje vrši od 01.03. do 15.11. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. letnja sezona) 8.000,00 dinara.

 

5.9.2. ako se raskopavanje vrši od 16.11. do 28 (29).02. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. zimska sezona), ukoliko se izuzetno dozvoli 12.000,00 dinara.

 

Od taksi iz tačke 8. oslobođeni su oni podnosioci koji dokažu da u vreme asfaltiranja ulice čije raskopavanje traže, nisu živeli u toj ulici, odnosno da su se doselili kasnije, te su dužni da plate taksu iz tačke 7. uz zahtev za oslobađanje dužni su da kao dokaz ponesu: ugovor o prometu nepokretnosti (ugovor o kupoprodaji i sl.) koji je overen kod nadležnog državnog organa, i potvrdu o promeni prebivališta koju izdaje nadležni državni organ.

5.10.

Za vršenje stručnog nadzora u delu izvođenja građevinskih radova, utvrđuje se naknada od 2% od visine predračuna građevinskih radova, što JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" posebnim ugovorom ugovara sa investitorom. Procenat naknade uvećava se za 1% za svaku novu poziciju u vršenju nadzora.

5.11.

Za zauzeće trotoara i drugih javnih površina za smeštaj ogrevnih drva, uglja i slično za period do 15 dana, utvrđuje se taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar, u dnevnom iznosu od 40,00 dinara.

NAPOMENA:

Takse iz tačke 1. ovog Tarifnog broja ne plaćaju se ako se raskopavanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

Ukoliko investitor, ili treće lice sa kojim on ugovori izvođenje radova, započne izvođenje radova, a da prethodno nije obezbedio vršenje stručnog nadzora od strane JP Direkcija, građevinska inspekcija, odnosno komunalna policija izriče mandatnu kaznu u iznosu od 100.000,00 dinara za investitora i izdaje nalog za zaustavljanje radova dok se nadzor ne obezbedi.

Kao dokaz o vršenju nadzora, prilažu se akta JP "Direkcije za razvoj i izgradnju grada Vranja" i to: Rešenje o nadzoru, Ugovor o vršenju nadzora, jer je JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" u skladu sa Zakonom o javnim putevima RS i Odlukom o javnim i nekategorisanim putevima grada Vranja, ovlašćena da upravlja gradskim saobraćajnicama i opštinskim putnim pravcima.

Ukoliko investitor plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, isti se oslobađa plaćanja komunalne takse za raskopavanje javnih površina a u obavezi je da pre početka radova pribavi odobrenje za raskopavanje od JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" sa propisanim uslovima.

Taksu pod ovim tarifnim brojem plaćaju sva pravna i fizička lica na osnovu podnetog zahteva upućenog JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja", odnosno na osnovu zapisnika ovlašćenog inspektora.

Od plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se investitori koji se finansiraju iz budžeta i socio-humanitarne organizacije.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja prihod su budžeta grada Vranja, a uplaćuju se na račun: 840-741535843-08, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Naplaćene takse po ovom tarifnom broju čine prihod budžeta grada Vranja i usmeravaju se JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja".

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Komunalna i saobraćajna inspekcija i Sekretarijat za finansije i privredu.