ODLUKA
O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA MATERIJALNE POMOĆI-SUBVENCIJE DECI, UČENICIMA I STUDENTIMA SA TERITORIJE GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2014, 6/2015 i 13/2015)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se utvrđuju uslovi ostvarivanja prava na materijalne pomoći deci, učenicima i studentima - subvencija, koji imaju prebivalište na teritoriji grada, a koje se odnose na:

- povlašćenu vožnju za učenike srednjih škola,

- prevoz studenata,

- subvencije putnih troškova defektologa ili logopeda - koji pruža podršku učeniku, roditelju, nastavniku,

- dodelu sredstava uspešnim pojedincima iz oblasti obrazovanja,

- angažovanja ličnog pratioca za pomoć detetu/učeniku radi lakšeg funkcionisanja tokom celodnevne nastave,

- bespovratna finansijska sredstva u vidu studentske stipendije,

- deo troškova boravka u PU "Pčelica" Sremska Mitrovica za dete trećeg odnosno četvrtog reda rođenja,

- za kupovinu poklona učenicima osnovnih i srednjih škola.

Član 2

Grad Sremska Mitrovica će obezbediti

- povlašćenu vožnju za učenike srednjih škola - obezbeđivanju subvencija iz budžeta grada za učenike na relaciji mesto stanovanja-Sremska Mitrovica (izuzev mesta Mačvanska Mitrovica i Laćarak), bez obzira za kog prevoznika će se roditelji opredeliti
- redovne učenike srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji grada Sremska Mitrovica koji pohađaju Srednju poljoprivredno-prehrambenu školu "Stevan Petrović-Brile" u Rumi i Mačvansku srednju školu u Bogatiću, (obrazovnih profila veterinarski tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja,) a kojih srednje škole u gradu Sremska Mitrovica nemaju i svakodnevno putuju na relaciji mesto stanovanja - mesto škole.

Pravo na subvenciju za prevoz učenika Gradska uprava za obrazovanje će utvrđivati rešenjem po zahtevu roditelja. Uz Zahtev za ostvarivanje subvencija se podnosi - Potvrda iz škole o redovnom upisu učenika, Izjava o broju članova domaćinstva, Potvrda o prebivalištu učenika, izjava roditelja o izabranom prevozniku, fotokopija lične karte roditelja ili staratelja, Izvod iz MKR za svako dete u porodici koje ima status učenika srednje škole.

Sredstva prevoznicima, čije će usluge prevoza koristiti učenici, Gradska uprava za obrazovanje isplaćivaće po osnovu ugovora o subvencionisanju koji zaključuje sa svakim roditeljem a na osnovu spiskova koji su prevoznici dužni da dostave Gradskoj upravi za obrazovanje.

Visine subvencije utvrđuje se na početku svake budžetske godine Zaključkom koje donosi Gradsko veće.

Svaku promenu koja je od uticaja na korišćenje prava korisnik je dužan prijaviti u roku od 15 dana od dana nastale promene Gradskoj upravi za obrazovanje grada Sremska Mitrovica.

Član 3

Ovim članom se utvrđuju subvencije za prevoz studenata, koji putuju na relaciji Sremska Mitrovica - mesto studiranja.

Sredstva se odobravaju po osnovu raspisanog javnog konkursa, na način i pod uslovima utvrđenim Programom za dodelu sredstava iz budžeta za prevoz studenata koje je usvojilo Gradsko veće.

Pravo na subvenciju imaju studenti koji:

- imaju državljanstvo RS;

- imaju prebivalište na teritoriji grada Sremska Mitrovica;

- studiraju osnovne akademske studije na teret budžeta RS;

- nisu korisnici usluga studentskih domova, stipendija, kredita i drugih oblika materijalne podrške;

- koji putuju na relaciji Sremska Mitrovica - mesto studiranja (na teritoriji Republike Srbije).

O dodeli naknade za troškove prevoza odlučuje načelnik Gradske uprave rešenjem.

Sredstva se odobravaju do nivoa utvrđenog Odlukom o budžetu Grada Sremska Mitrovica.

Korisnik sredstava, kome je priznato pravo na nadoknadu dela troškova prevoza, zaključuje ugovor o dodeli sredstava iz budžeta grada Sremska Mitrovica, sa GU za obrazovanje grada Sremska Mitrovica.

Član 4

Gradska Uprava za obrazovanje grada Sremska Mitrovica će vršiti naknadu putnih troškova prema važećim cenama u javnom prevozu defektologa ili logopeda - koji pruža dodatnu podršku učeniku, roditelju, nastavniku, a na osnovu Mišljenja Interresorne komisije.

Visina naknade utvrđuje se na početku svake budžetske godine Zaključkom koje donosi Gradsko veće.

ŠOSO "Radivoj Popović" je u obavezi da svakog meseca dostavi Gradskoj upravi za obrazovanje spisak sa brojem učenika, imena radnika sa specifikacijom putnih troškova za svaku školu posebno u kojoj se vrši dodatna podrška učeniku.

Član 5

Budžetska sredstva se mogu dodeliti uspešnim pojedincima iz oblasti obrazovanja - državljanima Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji grada, koji su ostvarili uspeh u obrazovnim ustanovama koje su na teritoriji Republike Srbije.

Sredstva se raspoređuju na osnovu Javnog konkursa, zahteva i dokumentacije učenika i studenata iz kojih se mogu vrednovati navedeni kvaliteti.

Sredstva se odobravaju uspešnim pojedincima po kriterijumima utvrđenim Programom za dodelu budžetskih sredstava uspešnim pojedincima iz oblasti obrazovanja, a koje donosi Gradsko veće.

O dodeli i visini budžetskih sredstava odlučuje načelnik Gradske uprave za obrazovanje, rešenjem, a na obrazložen predlog Komisije, u skladu sa odobrenim sredstvima u budžetu grada Sremska Mitrovica.

Komisiju iz stava 4. obrazuje načelnik Gradske uprave za obrazovanje, posebnim rešenjem, kojim se utvrđuje sastav i broj članova Komisije kao i njeni zadaci.

Član 6

Budžetska sredstva će se koristiti radi angažovanja ličnog pratioca za pomoć detetu/učeniku radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugim tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovnog-vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave.

Uslov za dodelu ličnog pratioca detetu/učeniku je utvrđen Pravilnikom o finansiranju usluge ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, koji donosi Gradsko veće.

Član 7

Bespovratna finansijska sredstva u vidu studentske stipendije se dodeljuju studentima sa teritorije grada Sremska Mitrovica, a predstavljaju nagradu i podsticaj za dalji rad, profesionalni razvoj i uspešan završetak visokog obrazovanja.

Studentska stipendija se dodeljuju uspešnim studentima nakon sprovedenog javnog Konkursa.

Odluku o dodeli studentskih stipendija donosi načelnik Gradske uprave, na predlog Komisije, a na osnovu javnog Konkursa i kriterijuma utvrđenih Programom, koji donosi Gradsko veće.

Odlukom o raspisivanju Konkursa koju donosi načelnik Gradske uprave utvrđuje se: način objavljivanja Konkursa, pravila Konkursa, rok za podnošenje prijava, dokumentacija koja se prilaže uz prijavu, procena i odabir prijava i dr. Javni Konkurs objavljuje Gradska uprava za obrazovanje u najmanje jednom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Sremske Mitrovice i na internet stranici Grada.

Raspisivanje javnog Konkursa, zaključenje i realizacija Ugovora o stipendiranju se poverava Gradskoj upravi za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica.

Komisiju iz stava 3. obrazuje načelnik gradske uprave, posebnim rešenjem, kojim se utvrđuje sastav i broj članova Komisije kao i njeni zadaci.

Ugovorom o stipendiranju se utvrđuju međusobna prava i obaveze Gradske uprave i studenta čija je prijava prihvaćena, a koje je načelnik Gradske uprave svojim rešenjem potvrdio.

Član 8

Grad Sremska Mitrovica će finansirati deo troškova boravka u PU "Pčelica" Sremska Mitrovica za dete trećeg odnosno četvrtog reda rođenja.

Za ostvarivanje ovog prava roditelj je dužan podneti zahtev GU za obrazovanje i uz zahtev podneti potrebnu dokumentaciju (fotokopiju lične karte, Izvod iz MKR za svu decu u porodici, Dokaz o prebivalištu roditelja ili staratelja i decu za koju se traži ostvarivanje prava, Potvrdu PU o upisu deteta u celodnevni, odn. poludnevni boravak). Svaku promenu koja je od uticaja na korišćenje prava korisnik je dužan prijaviti u roku od 15 dana od dana nastale promene Gradskoj upravi za obrazovanje.

Visina dela troškova utvrđuje se na početku svake budžetske godine Zaključkom koje donosi Gradsko veće.

Obaveza Gradske uprave za obrazovanje je da za sve korisnike pomenutog prava donese rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova celodnevnog / poludnevnog boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg/četvrtog reda rođenja.

Član 9

Budžetska sredstva Grada će se koristiti za nabavku materijalnih dobara učenicima osnovnih i srednjih škola- koja će se dodeljivati u vidu poklona, školskog pribora, sportskih rekvizita, knjiga radi poboljšanja uslova obrazovanja i vaspitanja.

Visinu iznosa poklona utvrđuje načelnik Gradske uprave početkom svake školske godine u zavisnosti od broja učenika i sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Sremska Mitrovica.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o načinu ostvarivanja prava na materijalne pomoći - subvencije deci, učenicima i studentima sa teritorije grada Sremska Mitrovica

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 6/2015)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica"