PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED NAPADA I UJEDA PASA LUTALICA

("Sl. list Grada Loznice", br. 12/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled napada i ujeda pasa lutalica i napada pasa lutalica na domaće životinje u vlasništvu fizičkih i pravnih lica (u daljem tekstu: štetan događaj) na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Povređeno lice usled napada i ujeda pasa lutalica javlja se u medicinsku ustanovu (hitna služba, dom zdravlja i sl.) radi pružanja lekarske pomoći.

Medicinska ustanova odmah nakon zbrinjavanja povređenog lica uzima lične podatke o povređenom licu (ime i prezime, adresa stanovanja, JMBG, kontakt telefon), mestu, vremenu napada i opisu psa lutalice, i o istom izveštava KJP "Naš Dom" - Zoohigijensku službu.

U vezi sa podacima i izveštajima iz stava 2. ovog člana medicinska ustanova vodi evidenciju u pisanoj formi.

Član 3

KJP "Naš Dom" - Zoohigijenska služba je obavezna da odmah nakon primljenog izveštaja iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika od strane medicinske ustanove, preduzme neophodne aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju psa lutalice.

KJP "Naš Dom" - Zoohigijenska služba je obavezna da ustroji i uredno vodi evidenciju o podnetim izveštajima medicinske ustanove i preduzetim aktivnostima nakon prijavljenog štetnog događaja, kao i da Gradskoj upravi - Odeljenju za privredu (u daljem tekstu Odeljenju za privredu) dostavlja obaveštenje o štetnom događaju i preduzetim aktivnostima na pronalaženju i zbrinjavanju pasa lutalica za svaki pojedinačni slučaj.

Obaveštenje iz stava 2. ovog člana mora se dostaviti Odeljenju za privredu najkasnije do 3. u mesecu za prethodni mesec.

Član 4

Lice koje pretrpi štetu od napada pasa lutalica na domaće životinje prijavljuje štetni događaj Odeljenju za privredu i veterinarskoj ambulanti.

Na osnovu prijave štetnog događaja Komisija za utvrđivanje i procenu šteta nastalih usled elementarnih nepogoda i procenu štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje (koju je formirao načelnik Gradske uprave) vrši uviđaj na licu mesta i procenu nastale štete i o tome sastavlja zapisnik.

Procenu štete Komisija iz stava 2. ovog člana vrši na osnovu uviđaja na licu mesta i zapisnika - nalaza veterinara.

Član 5

Lice koje želi da ostvari pravo na naknadu štete, nastale usled napada i ujeda pasa lutalica, može da podnese Zahtev za naknadu štete Odeljenju za privredu.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da bude u pisanoj formi na propisanom obrascu.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži veran opis događaja, opis psa ili pasa i lokaciju na kojoj se desio događaj, datum i čas nastalog događaja, opis pretrpljenih povreda, i štete sa iznosom naknade koju potražuje.

Član 6

Uz zahtev iz člana 5. ovog pravilnika, oštećeno lice usled napada i ujeda pasa lutalica je u obavezi da dostavi sledeću dokumentaciju, i to:

• kopiju lične karte,

• kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na dijagnozu i lečenje i to:

1. izveštaj lekara (original),

2. izveštaj lekara specijaliste sekundarne zdravstvene zaštite sa detaljnim opisom povrede (original),

3. izveštaj lekara specijaliste epidemiologa - Zavod za javno zdravlje Šabac (original),

• izjave svedoka događaja (ukoliko ima svedoka) date pod krivičnom i materijalnom odgovornošću (kopija lične karte svedoka),

• drugi dokazi koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Lice koje je podnelo zahtev za naknadu štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje u obavezi je da uz zahtev dostavi sledeću dokumentaciju, i to:

• kopiju lične karte,

• izveštaj veterinara,

• dokaz da je događaj prijavilo Gradskoj upravi,

• drugi dokazi koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 7

Odeljenje za privredu, primljene zahteve iz člana 5. ovog pravilnika, uvodi u evidenciju, i do desetog u mesecu za prethodni mesec dostavlja Komisiji za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu šte- te zbog napada pasa lutalica i zaključivanja vansudskih poravnanja sa oštećenima, koju je formiralo Gradsko veće (u daljem tekstu: Komisija).

Član 8

Po razmatranju primljenih zahteva, Komisija odlučuje o svakom zahtevu i odlukom zahtev:

1. usvaja, određuje visinu naknade i upućuje Gradskom pravobranilaštvu da sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila,

2. odbija zahtev, ili

3. odbacuje zahtev.

O donetim odlukama vodi se zapisnik koji je Komisija dužna da dostavi Gradskom pravobranilaštvu.

Član 9

Visinu novčanog iznosa naknade štete Komisija određuje prema stepenu i vrsti povreda kao i starosnoj dobi oštećenog.

Visinu naknade štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje Komisija utvrđuje na osnovu procene Komisije iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika.

Član 10

Gradsko pravobranilaštvo je obavezno da, zaključi vansudsko poravnanje sa oštećenim licem o naknadi štete, ukoliko je oštećeno lice saglasno sa predloženom visinom novčane naknade.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Loznice i biće objavljen u "Službenom listu grada Loznice".