ZAKLJUČAK
O USVAJANJU KODEKSA PONAŠANJA ČLANOVA VLADE O GRANICAMA DOZVOLJENOSTI KOMENTARISANJA SUDSKIH ODLUKA I POSTUPAKA

("Sl. glasnik RS", br. 6/2016)

1. Usvaja se Kodeks ponašanja članova Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka, koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

KODEKS PONAŠANJA
ČLANOVA VLADE O GRANICAMA DOZVOLJENOSTI KOMENTARISANJA SUDSKIH ODLUKA I POSTUPAKA

1. Pretpostavka nevinosti. Član Vlade dužan je da poštuje pretpostavku nevinosti. U tom smislu, član Vlade ne sme u javnim izjavama i nastupima u javnosti označiti učiniocem krivičnog dela lice protiv koga je pokrenut krivični postupak ili u odnosu na koje su preduzete radnje koje prethode krivičnom postupku (npr. hapšenje, saslušanje uhapšenog, zadržavanje osumnjičenog), pre pravnosnažne odluke suda kojom se utvrđuje odgovornost tog lica.

Član Vlade dužan je da poštuje pretpostavku nevinosti i u slučaju da tu pretpostavku ne poštuje jedan ili više medija.

2. Očuvanje autoriteta i nepristrasnosti suda. Član Vlade dužan je da poštuje autoritet i nepristrasnost suda. U tom smislu, član Vlade ne sme u javnim izjavama i nastupima u javnosti u toku trajanja krivičnog postupka iznositi ideje, informacije ili mišljenja kojima se predviđa ishod tog postupka ili kojima se ocenjuje procesna vrednost dokaza, koji su izvedeni ili treba da budu izvedeni u tom postupku, na način na koji je moguće uticati na ishod krivičnog postupka.

Zabrana iz stava 1. ove tačke ima za cilj da spreči da se namernim ili nenamernim pritiskom na sud okrivljenom uskrati pravo na pravično i nepristrasno suđenje, ali ne i da utiče na pravo člana Vlade da iznosi ideje, informacije ili mišljenja o radu sudova i drugih pravosudnih organa.

3. Shodna primena na druga kaznena dela i postupke. Pravila ovog kodeksa shodno se primenjuju na javne izjave i nastupe u javnosti člana Vlade u vezi sa učinjenim prekršajima ili privrednim prestupima, kao i prekršajnim postupcima i postupcima za privredne prestupe.

Pravila iz tačke 2. ovog kodeksa shodno se primenjuju na javne izjave i nastupe u javnosti člana Vlade i u vezi sa drugim sudskim postupcima.