PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI I SLUŽBENOJ ZNAČKI U UPRAVI ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 122/2014 i 6/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se sadržina, izgled, obrazac i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama i službenim značkama u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Uprava).

Član 2

Službena legitimacija, koju u skladu sa zakonom imaju direktor Uprave, pripadnici službe za obezbeđenje, zaposleni u organizacionim jedinicama Uprave nadležnim za nadzor, bezbednost i načelnici i zamenici načelnika odeljenja u sedištu Uprave, upravnici zavoda i zamenici upravnika zavoda, služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva zaposlenog u Upravi.

Član 3

Službena legitimacija i službena značka čine celinu i nose se u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, teget boje, dimenzije 327 x 78 mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 78 x 55 mm za obrazac službene legitimacije.

Član 4

Obrazac službene legitimacije veličine 60 x 90 mm, štampan je na zaštićenom papiru, ima tonsku podlogu srpske trobojke i zaštićen je omotom od plastificirane providne mase.

Prednja strana obrasca službene legitimacije sadrži:

1) na vrhu, na sredini, tekst: "Republika Srbija";

2) ispod toga, na sredini, tekst: "MINISTARSTVO PRAVDE";

3) ispod toga, na sredini, tekst: "Uprava za izvršenje krivičnih sankcija";

4) ispod toga, na sredini, crvenim slovima tekst: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA";

5) ispod toga, sa leve strane, mesto za upisivanje naziva radnog mesta, odnosno naziva odeljenja, a za pripadnika Službe za obezbeđenje, naziva te službe;

6) ispod toga, sa leve strane, mesto za ime i prezime imaoca službene legitimacije;

7) sa desne strane, mesto označeno za fotografiju u boji, dimenzija 25 x 30 mm, imaoca službene legitimacije;

8) ispod toga, mesto označeno za identifikacioni broj: "ID broj";

9) sa leve strane, mesto za hologram, dimenzija 24 x 13 mm;

10) ispod toga, mesto označeno za datum izdavanja službene legitimacije, sa tekstom: "Datum izdavanja";

11) ispod toga, na sredini, mesto označeno za potpis ministra, sa tekstom: "Ministar";

12) sa leve strane, mesto označeno za pečat Ministarstva pravde, sa tekstom: "M.P.".

Druga unutrašnja strana službene legitimacije sadrži:

1) na vrhu, duž cele gornje ivice, zaštitnu traku sa mikrotekstom;

2) ispod toga, na sredini, tekst: "OVLAŠĆENJE";

3) ispod toga, na sredini, tekst: "Imalac ove legitimacije ovlašćen je da postupa u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija";

4) ispod toga, na sredini, mesto za serijski broj legitimacije, koji ispred broja sadrži i slovnu oznaku.

Obrazac službene legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 1).

Član 5

Izdaju se tri vrste službenih značaka:

1) značka direktora Uprave;

2) značka zaposlenih u organizacionim jedinicama Uprave nadležnim za nadzor, bezbednost, značka načelnika i zamenika načelnika odeljenja u sedištu Uprave i upravnika zavoda i zamenika upravnika zavoda;

3) značka pripadnika službe za obezbeđenje.

Član 6

Službena značka direktora Uprave, sastoji se od kružnog medaljona crvene boje, u kome je srebrni dvoglavi orao u poletu sa crvenim štitom na grudima na kojima je srebrni krst između četiri srebrna ocila, obavijenog tamno plavim prstenom; oko medaljona je obavijen hrastov venac od pozlaćenog metala; prostor između venca i prstena emajliran je crveno. U donjem delu znaka, preko venca postavljene su, preko crnog štita sa uskom srebrnom ivicom, zlatne terazije pravde sa balansnim osloncem u vidu srebrnog mača, zlatne drške okrenute vrhom na gore. Emajlirana zlatna kruna, smeštena je na gornjoj ivici značke. Dimenzija značke je 75 x 52 mm.

Izgled službene značke iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 2).

Član 6a

Službena značka zaposlenih u organizacionim jedinicama Uprave, nadležnim za nadzor, bezbednost i značka načelnika i zamenika načelnika odeljenja u sedištu Uprave, značka upravnika zavoda i zamenika upravnika zavoda sastoji se od kružnog medaljona crvene boje, u kome je srebrni dvoglavi orao u poletu sa crvenim štitom na grudima na kojima je srebrni krst između četiri srebrna ocila, obavijenog tamno plavim prstenom; oko medaljona je obavijen hrastov venac od patiniranog srebrnog metala; prostor između venca i prstena emajliran je crveno. U donjem delu znaka, preko venca postavljene su, preko crnog štita sa uskom srebrnom ivicom, zlatne terazije pravde sa balansnim osloncem u vidu srebrnog mača, zlatne drške okrenute vrhom na gore. Emajlirana zlatna kruna smeštena je na gornjoj ivici značke. Značka poseduje dodatno proširenje od patiniranog srebrnog metala na samom dnu sa graviranim identifikacionim brojem od četiri cifre visine 5 mm. Dimenzija značke je 80 x 56 mm (Prilog 2).

Član 6b

Službena značka pripadnika službe za obezbeđenje, sastoji se od kružnog medaljona plave boje, oko kojeg je obavijen hrastov venac od patiniranog srebrnog metala; prostor između venca i medaljona emajliran je crveno; u donjem delu značke preko venca postavljen je crveni štit u kome je srebrni dvoglavi orao u poletu sa srebrnim krstom na grudima između četiri srebrna ocila. Emajlirana zlatna kruna smeštena je na gornjoj ivici značke. Medaljon je kružnog oblika i sastoji se od kružnog polja tamno plave boje i svetlo plavog prstena koji okružuje to polje; u centru tamno plavog polja postavljene su, preko crnog štita sa uskom srebrnom ivicom, zlatne terazije pravde sa balansnim osloncem u vidu srebrnog mača zlatne drške, okrenute vrhom na gore. Značka poseduje dodatno proširenje na samom dnu od patiniranog srebrnog metala sa graviranim identifikacionim brojem od četiri cifre visine 5 mm. Dimenzija značke je 80 x 56 mm (Prilog 2).

Član 7

Broj koji se upisuje u službenu legitimaciju i urezuje na službenu značku je broj pod kojim se vodi lice kome se one izdaju, i kao identifikacioni broj (u daljem tekstu: ID broj) služi za identifikaciju lica kojima je izdata službena legitimacija.

ID broj načelnika i zamenika načelnika odeljenja u sedištu Uprave, zaposlenih u organizacionim jedinicama Uprave nadležnim za nadzor, bezbednost, kao i upravnika i zamenika upravnika zavoda, sastoji se od tri cifre i određuje u rasponu od 001 do 100.

ID broj pripadnika službe za obezbeđenje sastoji se od četiri cifre i određuje se u rasponu od 0101 do 4999.

ID broj upisuje se u obrazac službene legitimacije pored natpisa: "ID broj", a isti broj se urezuje na službenu značku i veze na značku uniformisanih pripadnika službe za obezbeđenje.

Član 8

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama i službenim značkama vodi se na sledeći način, tako što se upisuju:

1) redni broj pod kojim je zavedena službena legitimacija i značka;

2) ime i prezime lica kome je izdata službena legitimacija i značka;

3) datum izdavanja službene legitimacije i značke;

4) potpis lica kome je izdata službena legitimacija i značka;

5) napomena (u koju se upisuju ID broj lica kome je izdata službena legitimacija; organizaciona jedinica, odnosno zavod u kome je zaposleno lice kome je izdata službena legitimacija i značka; datum njihovog vraćanja Upravi i dr.).

Član 9

Ako lice kome je izdata službena legitimacija ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, o tome odmah pismeno obaveštava neposrednog starešinu radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata službene legitimacije na novom obrascu. Isti postupak je i u slučaju oštećenja ili gubitka značke, odnosno kožnih korica.

Lice iz stava 1. ovog člana kome prestane radni odnos ili bude raspoređeno u drugu službu, odnosno organizacionu jedinicu, službenu legitimaciju i službenu značku vraća prilikom prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, odnosno rešenja o raspoređivanju.

Član 10

Službena legitimacija i službena značka izdate po propisu koji je važio do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, važe do njihove zamene u skladu sa ovim pravilnikom.

Zamena službene legitimacije i službene značke izvršiće se u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Kada se izda nova službena legitimacija i službena značka, ranije izdata službena legitimacija i službena značka vraćaju se Upravi.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o službenoj legitimaciji pripadnika službe za obezbeđenje Uprave za izvršenje zavodskih sankcija ("Službeni glasnik RS", broj 70/01).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o službenoj legitimaciji i službenoj znački u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

("Sl. glasnik RS", br. 6/2016)

Član 5

Službene značke izdate pre stupanja na snagu ovog pravilnika, važe do njihove zamene, u skladu sa ovim pravilnikom.

Zamena službene značke izvršiće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Kada se izda nova službena značka, ranije izdata službena značka vraća se Upravi.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1

 

Obrazac službene legitimacije

 

 

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

 

 

 

 

 

 

___________________________

 

 

Ime

 

 

___________________________

 

 

Prezime

 

 

 

 

 

 

 

 

Hologram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ID broj __________

_________________

 

 

Datum izdavanja

 

 

 

 

 

M.P.

 

_______________

 

 

Ministar

 

 

 

 
     
 

 

 

OVLAŠĆENJE

 

Imalac ove legitimacije

ovlašćen je da postupa u skladu sa

Zakonom o izvršenju

krivičnih sankcija

 

 

 

A 071

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

Značka direktora Uprave 75x52 mm (član 6)

 

Značka zaposlenih u upravi 80 x 56 mm (član 6a)

 

 

Značka pripadnika službe za obezbeđenje 80 x 56 mm (član 6b)