PRAVILNIK
O NAČINU RASPODELE I OBRAČUNU TROŠKOVA ZA ISPORUČENU TOPLOTNU ENERGIJU

("Sl. list grada Niša", br. 86/2015 i 6/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se modeli za određivanje udela krajnjih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije očitane na meraču utroška toplotne energije.

Ovim pravilnikom propisuje se ugradnja uređaja za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, uređaja za regulaciju isporučene toplotne energije i kontrolnih merača utroška toplotne energije u objektima krajnjih kupaca.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju značenja utvrđena Zakonom o energetici i Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

U ovom pravilniku koriste se i pojmovi koji u smislu ovog pravilnika imaju sledeća značenja:

1. "Delovnik troškova" - dokument kojim se određuju udeli krajnjih kupaca toplotne energije u isporučenoj količini toplotne energije koja je utvrđena na prvom nivou raspodele. Zbir svih udela mora biti 100%;

2. "Uređaj za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije - delitelj troškova toplote" - uređaj kojim se određuje udeo svakog pojedinačnog potrošača u ukupno isporučenoj količini toplotne energije koja je utvrđena na prvom nivou raspodele isporučene toplotne energije;

3. "Uređaj za individualnu regulaciju temperature - termostatski ventil" - uređaj kojim se može podešavati (regulisati) potrošnja toplotne energije;

4. "Kontrolni merač utroška toplotne energije - kontrolni kalorimetar" - uređaj kojim se registruje količina utrošene toplotne energije svake stambene ili poslovne jedinice pojedinačno. Ovako registrovana količina toplotne energije služi za preraspodelu ukupno isporučene količine toplotne energije, koja je utvrđena na prvom nivou raspodele isporučene toplotne energije, svakoj stambenoj ili poslovnoj jedinici;

5. "Kontrolor" - pravno lice ili preduzetnik koji je registrovan za obavljanje delatnosti kontrole, očitavanja i preraspodele isporučene količine toplotne energije, sa kojim krajnji kupci toplotne energije ugovaraju ove usluge. Kontrolor može biti i energetski subjekt;

6. "Merač utroška toplotne energije - kalorimetar" - uređaj kojim se registruje količina isporučene toplotne energije na mestu predaje toplotne energije u toplotnoj podstanici, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Pravilima o radu distributivnog sistema, a na koju može biti priključen jedan ili više kupaca;

7. "Zajednički kontrolni merač utroška toplotne energije - Zajednički kontrolni kalorimetar" - uređaj kojim se registruje količina utrošene toplotne energije svake zgrade, odnosno svakog dela zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), u slučaju kada se sa jedne podstanice toplotnom energijom snabdeva više zgrada, odnosno više nezavisnih funkcionalnih celina zgrade (posebni ulazi, lamele i slično). Uređaj se ugrađuje na zasebnoj grani svake zgrade, odnosno svakog dela zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično). Ovako registrovana količina toplotne energije služi za preraspodelu ukupno isporučene količine toplotne energije izmerene na meraču utroška toplotne energije;

8. "Prvi nivo raspodele isporučene toplotne energije" predstavlja raspodelu isporučene toplotne energije očitane na meraču utroška toplotne energije na svaku zasebnu granu, preko koje se snabdeva svaka zasebna zgrada, odnosno deo zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično);

9. "Drugi nivo raspodele isporučene toplotne energije" predstavlja raspodelu isporučene toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele, na svaku stambenu ili poslovnu jedinicu pojedinačno;

10. "Uporedni mesečni obračunski period" - period u kojem su postojali slični uslovi preuzimanja toplotne energije ili potrošnje potrošne (sanitarne) tople vode, a kada je uređaj za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, kontrolni merač utroška toplotne energije ili zajednički kontrolni merač utroška toplotne energije ispravno radio. Uporedni mesečni obračunski period za uređaje za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije i kontrolne merače utroška toplotne energije određuje kontrolor, a za zajedničke kontrolne merače utroška toplotne energije energetski subjekt;

II UGRADNJA I ODRŽAVANJE DELITELJA TROŠKOVA TOPLOTE, TERMOSTATSKIH VENTILA I KONTROLNIH KALORIMETARA

Član 3

Delitelji troškova toplote, termostatski ventili, kontrolni kalorimetri i zajednički kontrolni kalorimetri moraju biti usklađeni sa normativima i standardima kojima se reguliše ova oblast, kao i sa tehničkim uslovima energetskog subjekta.

Pre ugradnje, odnosno korišćenja već ugrađene opreme iz stava 1. ovog člana, neophodno je od energetskog subjekta pribaviti potvrdu o usaglašenosti sa tehničkim uslovima (u daljem tekstu: potvrda).

Energetski subjekt je dužan da na svaki zahtev za izdavanje potvrde, izvrši procenu predmetne opreme i u slučaju ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana, izda potvrdu.

Član 4

Odluku o ugradnji delitelja troškova toplote, zajedničkog kontrolnog kalorimetra, kontrolnih kalorimetara i termostatskih ventila, za postojeće objekte, donose krajnji kupci, odnosno vlasnici objekta u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast kolektivnog stanovanja.

Obaveza ugradnje ovih uređaja za nove objekte regulisana je energetskim uslovima za izradu projektne dokumentacije.

Član 5

Krajnji kupac je u obavezi da snosi troškove održavanja i popravke delitelja troškova toplote, kontrolnih kalorimetara, zajedničkih kontrolnih kalorimetara i termostatskih ventila.

III IZBOR KONTROLORA I OČITAVANJE DELITELJA TROŠKOVA TOPLOTE I KONTROLNIH KALORIMETARA

Član 6

Kontrolor mora ispunjavati uslove za očitavanje delitelja troškova toplote, odnosno kontrolnih kalorimetara i preraspodelu potrošnje koje je propisao energetski subjekt.

Na zahtev krajnjih kupaca toplotne energije, energetski subjekt je dužan da im dostavi listu kontrolora koji ispunjavaju uslove iz stava 1 ovog člana.

Odluku o izboru kontrolora donose vlasnici objekta, odnosno krajnji kupci.

Član 7

Krajnji kupci toplotne energije sa kontrolorom i energetskim subjektom potpisuju Ugovor o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije kojim se regulišu pravo vlasništva, obaveza održavanja i servisiranja kontrolnih kalorimetara, delitelja troškova toplote i termostatskih ventila i drugi imovinsko pravni odnosi.

Energetski subjekt će potpisati Ugovor iz stava 1 ovog člana, ako su ispunjeni sledeći uslovi:

- Da je za termostatske ventile i delitelje troškova toplote, odnosno kontrolne kalorimetre, od strane energetskog subjekta pribavljena potvrda o usklađenosti sa tehničkim uslovima iz člana 3. ovog pravilnika;

- Da su usklađeni formati elektronskih informacija iz Delovnika troškova, koji sačinjava kontrolor, sa formatom baze podataka energetskog subjekta.

Član 8

Očitavanje potrošnje toplotne energije na kalorimetru i zajedničkom kontrolnom kalorimetru vrši energetski subjekt. Očitavanja se vrše svakog meseca.

Za period kada su pojedini zajednički kontrolni kalorimetri bili neispravani, a vrši se isporuka toplotne energije, isporučena količina toplotne energije se određuje na osnovu potrošnje u uporednom mesečnom obračunskom periodu.

Član 9

Očitavanjem delitelja troškova toplote i kontrolnih kalorimetara, kontrolor utvrđuje podatke koji se odnose na merni period koji je usaglašen sa energetskim subjektom, odnosno termin očitavanja potrošnje toplotne energije na kalorimetru i zajedničkom kontrolnom kalorimetru.

IV RASPODELA ISPORUČENE KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE NA NIVOU TOPLOTNE PODSTANICE - PRVI NIVO RASPODELE

Član 10

Isporučena količina toplotne energije očitana na kalorimetru u toplotnoj podstanici (TEuk) se raspodeljuje na jednu ili više grana preko kojih se snabdevaju zgrade, odnosno delovi zgrada koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), što predstavlja prvi nivo raspodele isporučene toplotne energije.

[kWh]

-

Ukupna količina toplotne energije obračunata i - toj zgradi, odnosno i - tom delu zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično);

n -

broj grana preko kojih se snabdevaju zgrade, odnosno delovi zgrada koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) iz zajedničke toplotne podstanice.

Član 11

Raspodela isporučene toplotne energije na prvom nivou raspodele isporučene toplotne energije vrši se na jedan od sledećih načina:

1. Ukoliko je na toplotnu podstanicu priključena jedna zgrada, odnosno deo zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), količina toplotne energije izmerena na kalorimetru predstavlja količinu toplotne energije koja se raspodeljuje na drugom nivou raspodele.

2. Ukoliko je na toplotnu podstanicu priključeno više zgrada, odnosno delova zgrade koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) i ukoliko su na zasebnim granama u toplotnoj podstanici ugrađeni zajednički kalorimetri, raspodela isporučene količine toplotne energije se vrši određivanjem procentualnog udela svakog zajedničkog kontrolog kalorimetra u ukupno isporučenoj količini toplotne energije izmerenoj na kalorimetru.

3. Ukoliko je na toplotnu podstanicu priključeno više zgrada, odnosno delova zgrade koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) i nisu na svim granama ugrađeni zajednički kontrolni kalorimetri, ili je neki od njih neispravan, preraspodela se vrši na sledeći način: količina toplotne energije grana sa ugrađenim i ispravnim zajedničkim kontrolnim kalorimetrima predstavlja očitanu vrednost na zajedničkim kontrolnim kalorimetrima, a za preostale grane se nakon oduzimanja potrošnje izmerene na ugrađenim i ispravnim zajedničkim kontrolnim kalorimetrima od ukupno izmerene potrošnje na kalorimetru, razlika preraspodeljuje po procentualnom učešću grejnih površina po grani.

4. Ukoliko je na toplotnu podstanicu priključeno više zgrada, odnosno delova zgrade koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) i ukoliko na zasebnim granama nisu ugrađeni zajednički kontrolni kalorimetri, preraspodela se vrši na jedan od sledećih načina:

a. ukoliko niko od njih nije potpisao Ugovor o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije, količina toplotne energije izmerena na kalorimetru predstavlja količinu toplotne energije koja se raspodeljuje na drugom nivou raspodele, i raspodela se vrši prema Modelu 1EG koji je definisan članom 14. ovog pravilnika;

b. ukoliko krajnji kupci u bar jednoj od njih imaju potpisan Ugovor o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije, raspodela isporučene količine toplotne energije se vrši prema procentualnom učešću grejnih površina po grani;

c. ukoliko svi krajnji kupci imaju potpisan Ugovor o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije, a sve zgrade, odnosno delovi zgrade koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) mogu da se svrstaju u isti Model za određivanje udela tarifnih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije na drugom nivou raspodele koji su definisani članom 14. ovog pravilnika, raspodela se vrši prema Modelu u kojem su svrstani.

Član 12

Ukoliko je na toplotnu podstanicu priključeno više zgrada, odnosno delova zgrade koji predstavljaju nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), a krajnji kupci u bar jednoj od njih imaju potpisan Ugovor o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije, Kontrolor ima obavezu da ovim korisnicima preporuči ugradnju zajedničkog kontrolnog kalorimetara na grani preko koje se njihova zgrada, odnosno deo zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) snabdeva toplotnom energijom.

Mesto ugradnje zajedničkog kontrolnog kalorimetara utvrđuje energetski subjekt.

V OSNOVNI MODELI ZA ODREĐIVANJE UDELA KRAJNJIH KUPACA U ISPORUČENOJ KOLIČINI TOPLOTNE ENERGIJE ZA POTREBE GREJANJA STAMBENIH/POSLOVNIH JEDINICA NA NIVOU ZGRADE - DRUGI NIVO RASPODELE

Član 13

Količina toplotne energije, utvrđena na prvom nivou raspodele isporučene količine toplotne energije za zasebnu granu (TEuk1), predstavlja ukupnu količinu toplotne energije obračunate za zgradu, odnosno deo zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), odnosno osnov za raspodelu isporučene toplotne energije na drugom nivou raspodele.

Član 14

- Model 1EG - primenjuje se kada nisu ugrađeni delitelji troškova toplote, ni kontrolni kalorimetri. U ovom slučaju, za utvrđeni koeficijent zajedničke potrošnje (K1) izračunava se zajednička potrošnja.

Od ukupno isporučene količine toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1) oduzima se obračunata zajednička potrošnja (TEz) i time se dobija ukupna sopstvena potrošnja (TEsop). Zajednička potrošnja svake stambene/poslovne jedinice kojoj se vrši isporuka toplotne energije (TEzj) se određuje na osnovu procentualnog učešća obračunske grejne površine (m2) svake stambene/poslovne jedinice u ukupnom zbiru obračunskih grejnih površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele.

Ukupna sopstvena potrošnja se zatim proporcionalno raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama kojima se vrši isporuka toplotne energije u zavisnosti od udela obračunske grejne površine (m2) svake stambene/poslovne jedinice u ukupnom zbiru obračunskih grejnih površina svih stambenih poslovnih jedinica kojima se vrši isporuka toplotne energije.

Za određivanje udela krajnjih kupaca u ukupno isporučenoj količini toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1), prema Modelu 1EG, koriste se sledeće veličine:

-

ukupna količina toplotne energije obračunata u mesečnom obračunskom periodu, na prvom nivou raspodele [kWh];

-

obračunska grejna površina stambene/poslovne jedinice [m2];

-

ukupna grejna površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele [m2];

-

ukupna grejna površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se isporučuje toplotna energija [m2];

-

koeficijent zajedničke potrošnje za utvrđivanje zajedničke potrošnje u objektu;

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

udeo obračunske grejne površine stambene ili poslovne jedinice u ukupnoj obračunskoj grejnoj površini svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele;

-

udeo obračunske grejne površine stambene ili poslovne jedinice u ukupnoj obračunskoj grejnoj površini svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se isporučuje toplotna energija;

-

zajednička potrošnja u objektu [kWh];

-

izračunata ukupna sopstvena potrošnja za ceo objekat, odnosno potrošnja koja se raspodeljuje na korisnike kojima se isporučuje toplotna energija [kWh];

-

pripadajuća zajednička potrošnja stambene/poslovne jedinice [kWh];

-

izračunata ukupna sopstvena potrošnja stambene/poslovne jedinice, kojoj se isporučuje toplotna energija [kWh];

-

obračunska količina isporučene toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [kWh];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [din].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koeficijent zajedničke potrošnje (K1) u grejnoj sezoni 2015/2016 iznosi 0,2.

Počevši od grejne sezone 2016/2017 pa nadalje, Koeficijent zajedničke potrošnje (K1) će utvrđivati skupština stanara. Osnov za utvrđivanje koeficijenta zajedničke potrošnje od strane skupštine stanara predstavlja stručni obrazloženi predlog, energetskog subjekta ili licenciranog projektanta. Odluka skupštine stanara kojom se utvrđuje koeficijent zajedničke potrošnje mora sadržati tačan datum i vreme u kojem se skupština stanara saglasila sa stručnim obrazloženim predlogom.

- Model 2EG - primenjuje se kada su sva grejna tela opremljena deliteljima troškova toplote. U tom slučaju, ukupna količina toplotne energije obračunata na prvom nivou raspodele (TEuk1) se proporcionalno raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama u zavisnosti od udela broja impulsa delitelja troškova toplote na grejnim telima svake stambene i poslovne jedinice u ukupnom zbiru registrovanih impulsa delitelja troškova toplote svih grejnih tela priključenih na zajednički merač utroška toplotne energije.

Za određivanje udela krajnjih kupaca u ukupnoj količini toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1), prema Modelu 2EG, koriste se sledeće veličine:

-

ukupan broj očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote na drugom nivou raspodele;

-

broj očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote u stambenoj/poslovnoj jedinici;

-

ukupna količina toplotne energije obračunata u mesečnom obračunskom periodu, na prvom nivou raspodele [kWh];

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

udeo broja očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote u stambenoj/poslovnoj jedinici u ukupnom broju očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote na drugom nivou raspodele;

-

obračunska količina isporučene toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [kWh];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [din].

- Model 3EG - primenjuje se kada su sve stambene i poslovne jedinice opremljene kontrolnim kalorimetrima. U tom slučaju se od količine toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1) oduzme količina toplotne energije registrovana na svim kontrolnim kalorimetrima. Tako dobijena razlika predstavlja ukupnu zajedničku potrošnju u objektu (TEz) koja se raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama u zavisnosti od udela obračunske grejne površine stambene/poslovne jedinice u ukupnoj obračunskoj grejnoj površini svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se isporučuje toplotna energija. Obračunska količina isporučene toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu (TEj) se dobija sabiranjem registrovane vrednosti na kontrolnom kalorimetru i pripadajućeg dela zajedničke potrošnje (TEzj).

Za određivanje udela krajnjih kupaca u ukupnoj količini toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1), prema Modelu 3EG koriste se sledeće veličine:

-

ukupno registrovana isporučena količina toplotne energije na svim kontrolnim kalorimetrima [kWh];

-

registrovana isporučena količina toplotne energije na kontrolnom kalorimetru u stambenoj ili poslovnoj jedinici [kWh];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/ poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se vrši isporuka toplotne energije [m2];

-

obračunska grejna površina stambene/poslovne jedinice [m2];

-

ukupna količina toplotne energije obračunata u mesečnom obračunskom periodu, na prvom nivou raspodele [kWh];

-

obračunska količina isporučene toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [kWh];

-

ukupan broj stambenih i poslovnih jedinica kojima se isporučuje toplotna energija;

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

zajednička potrošnja u objektu [kWh];

-

pripadajuća zajednička potrošnja stambene/poslovne jedinice [kWh];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu [din].

 

- Model 4EG - primenjuje se kada nisu sva grejna tela opremljena deliteljima troškova toplote. U ovom slučaju, za utvrđeni koeficijent K1 izračunava se zajednička potrošnja. Od ukupno isporučene količine toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1) oduzima se obračunata zajednička potrošnja (TEz) i time se dobija ukupna sopstvena potrošnja (TEsop). Zajednička potrošnja svake stambene/poslovne jedinice kojoj se vrši isporuka toplotne energije (TEzj) se određuje na osnovu procentualnog učešća obračunske grejne površine (m2) svake stambene/poslovne jedinice u ukupnom zbiru obračunskih grejnih površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele.

Količina isporučene toplotne energije po stambenim/poslovnim jedinicama, koje nisu opremljene deliteljima troškova toplote (TEbdtj) obračunava se tako što se svaka pojedinačna površina stambene/poslovne jedinice koja nije opremljena deliteljima troškova toplote pomnoži korektivnim koeficijentom (K2), a zatim se tako obračunata vrednost pomnoži specifičnom sopstvenom potrošnjom za merni period. Specifična sopstvena potrošnja predstavlja odnos izračunate ukupne sopstvene potrošnje, odnosno potrošnje koja se raspodeljuje na korisnike (TEsop) i ukupne obračunske grejne površine svih stambenih/poslovnih jedinica kojima se vrši isporuka toplotne energije. Za stambene/poslovne jedinice koje su opremljene deliteljima troškova toplote, količina isporučene toplotne energije (TEdtj) se obračunava tako što se količina toplotne energije koja je preostala nakon oduzimanja ukupne količine isporučene toplotne energije po stambenim/poslovnim jedinicama koje nisu opremljene deliteljima troškova toplote od ukupne sopstvene potrošnje, pomnoži sa udelom registrovanih impulsa na svakom delitelju troškova toplote u zbiru ukupnih impulsa na svim deliteljima troškova toplote. Koeficijent zajedničke potrošnje (K1) utvrđuje skupština stanara. Osnov za utvrđivanje koeficijenta zajedničke potrošnje od strane skupštine stanara predstavlja stručni obrazloženi predlog kontrolora, energetskog subjekta ili licenciranog projektanta. Odluka skupštine stanara kojom se utvrđuje koeficijent zajedničke potrošnje mora sadržati tačan datum i vreme u kojem se skupština stanara saglasila sa stručnim obrazloženim predlogom.

Vrednost korektivnog koeficijenta (K2) iznosi 1,6.

Za određivanje udela krajnjih kupaca u ukupno isporučenoj količini toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1), prema Modelu 4EG koriste se sledeće veličine:

-

ukupna količina toplotne energije obračunata u mesečnom obračunskom periodu, na prvom nivou raspodele [kWh];

-

obračunska grejna površina stambene/poslovne jedinice koja nije opremljena deliteljima troškova toplote [m2];

-

obračunska grejna površina stambene/ poslovne jedinice koja je opremljena deliteljima troškova toplote [m2];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/ poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se vrši isporuka toplotne energije [m2];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/ poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele[m2];

-

ukupan broj stambenih i poslovnih jedinica koje nisu opremljene deliteljima troškova toplote kojima se vrši isporuka toplotne energije;

-

ukupan broj očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote na drugom nivou raspodele;

-

broj očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote u stambenoj/poslovnoj jedinici;

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

zajednička potrošnja u objektu [kWh];

-

izračunata ukupna sopstvena potrošnja za ceo objekat, odnosno potrošnja koja se raspodeljuje na korisnike kojima se isporučuje toplotna energija [kWh];

-

obračunska količina toplotne energije za stambenu/ poslovnu jedinicu opremljenu deliteljima troškova toplote [kWh];

-

obračunska količina toplotne energije za stambenu/ poslovnu jedinicu koja nije opremljena deliteljima troškova toplote, a kojoj se isporučuje toplotna energija [kWh];

-

obračunska količina toplotne energije svih stambenih/poslovnih jedinica opremljenih deliteljima troškova toplote [kWh];

-

obračunska količina toplotne energije svih stambenih/poslovnih jedinica koje nisu opremljene deliteljima troškova toplote, a kojima se isporučuje toplotna energija [kWh];

-

specifična zajednička potrošnja [kWh/m2];

-

specifična sopstvena potrošnja [kWh/m2];

-

udeo broja očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote u stambenoj/poslovnoj jedinici u ukupnom broju očitanih impulsa svih delitelja troškova toplote na drugom nivou raspodele;

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/ poslovnu jedinicu koja je opremljena deliteljima troškova toplote [din];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu koja nije opremljena deliteljima troškova toplote [din].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U slučaju da je manje od 70% aktivnih grejnih tela na zasebnoj grani u zasebnoj zgradi, odnosno delu zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično) opremljeno deliteljima troškova toplote, isporučene količine toplotne energije za grejanje vršiće se po modelu 1EG.

- Model 5EG - primenjuje se kada nisu sve stambene/poslovne jedinice opremljene kontrolnim kalorimetrom. U ovom slučaju, za utvrđeni koeficijent K1 izračunava se zajednička potrošnja (TEz). Zajednička potrošnja svake stambene/poslovne jedinice kojoj se vrši isporuka toplotne energije (TEzj) se određuje na osnovu procentualnog učešća obračunske grejne površine (m2) svake stambene/poslovne jedinice u ukupnom zbiru obračunskih grejnih površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele.

Isporučena količina toplotne energije za stambene/poslovne jedinice kod kojih su ugrađeni kontrolni kalorimetri, predstavlja sopstvenu potrošnju toplotne energije te stambene/poslovne jedinice (TEkksopj) i obračunava na osnovu izmerenih količina toplotne energije registrovanih na kontrolnim kalorimetrima. Razlika ukupne količine toplotne energije obračunate na prvom nivou raspodele (TEuk1) i zbira ukupne zajedničke potrošnje u objektu (TEz) i ukupne sopstvene potrošnje toplotne energije za stambene/poslovne jedinice kod kojih su ugrađeni kontrolni kalorimetri (TEkksop), predstavlja ukupnu sopstvenu potrošnju stambenih/poslovnih jedinica koje nisu opremljene kontrolnim kalorimetrom (TEbkksop), i ona se proporcionalno raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama u zavisnosti od udela grejne površine (m2) svake stambene i poslovne jedinice koja nije opremljena kontrolnim kalorimetrom u njihovom ukupnom zbiru. Koeficijent zajedničke potrošnje (K1) utvrđuje skupština stanara. Osnov za utvrđivanje koeficijenta zajedničke potrošnje od strane skupštine stanara predstavlja stručni obrazloženi predlog kontrolora, energetskog subjekta ili licenciranog projektanta. Odluka skupštine stanara kojom se utvrđuje koeficijent zajedničke potrošnje mora sadržati tačan datum i vreme u kojem se skupština stanara saglasila sa stručnim obrazloženim predlogom.

Za određivanje udela tarifnih kupaca u ukupno isporučenoj količini toplotne energije utvrđene na prvom nivou raspodele (TEuk1), prema Modelu 5EG, koriste se sledeće veličine:

-

ukupna količina toplotne energije obračunata u mesečnom obračunskom periodu, na prvom nivou raspodele [kWh];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/ poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele [m2];

-

obračunska grejna površina stambene ili poslovne jedinice koja nije opremljena kontrolnim kalorimetrom, a kojoj se vrši isporuka toplotne energije [m2];

-

obračunska grejna površina stambene ili poslovne jedinice koja je opremljena kontrolnim kalorimetrom [m2];

-

udeo obračunske grejne površine stambene/ poslovne jedinice koja nije opremljena kontrolnim kalorimetrom u ukupnoj obračunskoj grejnoj površini svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se isporučuje toplotna energije;

-

udeo obračunske grejne površine stambene/ poslovne jedinice koja je opremljena kontrolnim kalorimetrom u ukupnoj obračunskoj grejnoj površini svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele kojima se isporučuje toplotna energije;

-

ukupan broj stambenih i poslovnih jedinica opremljenih kontrolnim kalorimetrom na drugom nivou raspodele;

-

registrovana isporučena količina toplotne energije na kontrolnom kalorimetru u stambenoj/ poslovnoj jedinici [kWh];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele bez kontrolnog kalorimetra kojima se vrši isporuka toplotne energije [m2];

-

ukupna obračunska grejna površina svih stambenih/poslovnih jedinica na drugom nivou raspodele sa kontrolnim kalorimetrima [m2];

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

obračunska količina toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu opremljenu kontrolnim kalorimetrima [kWh];

-

obračunska količina toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu koja nije opremljena kontrolnim kalorimetrim, a kojoj se vrši isporuka toplotne energije [kWh];

-

zajednička potrošnja u objektu [kWh];

-

ukupna sopstvena potrošnja za ceo objekat, [kWh];

-

ukupna sopstvena potrošnja toplotne energije za sve stambene/poslovne jedinice bez kontrolnog kalorimetra kojima se vrši isporuka toplotne energije [kWh];

-

sopstvena potrošnja toplotne energije za stambene/poslovne jedinice sa kontrolnim kalorimetrima [kWh];

-

sopstvena potrošnja toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu kod koje je ugrađen kontrolni kalorimetar [kWh];

-

sopstvena potrošnja toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu, koja nije opremljena kontrolnim kalorimetrima, a kojoj se vrši isporuka toplotne energije [kWh];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu sa kontrolnim kalorimetrom [din];

-

naknada za obračunatu količinu toplotne energije za stambenu/poslovnu jedinicu bez kontrolnog kalorimetra, kojoj se vrši isporuka toplotne energije [din];

-

ukupno registrovana količina isporučene toplotne energije na svim kontrolnim kalorimetrima [kWh].

 

Član 15

Osnovni modeli za određivanje udela krajnjih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode na zajedničkom posebnom kalorimetru su:

- Model 1EV - primenjuje se kada su stambene/ poslovne jedinice opremljene meračima za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu. U tom slučaju se isporučena količina toplotne energije raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama u zavisnosti od registrovane zapremine isporučene potrošne (sanitarne) tople vode, očitane na meraču za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu za stambenu i poslovnu jedinicu;

Za određivanje udela tarifnih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije za zagrevanje potrošne (sanitarne) tople vode na meraču utroška toplotne energije, prema Modelu 1EV, koriste se sledeće veličine:

ukupno isporučena količina toplotne energije u obračunskom periodu na meraču utroška toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode [kWh];

-

zapremina isporučene potrošne (sanitarne) tople vode za sve stambene i poslovne jedinice [m3];

-

zapremina isporučene potrošne (sanitarne) tople vode za stambenu ili poslovnu jedinicu [m3];

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

udeo zapremine isporučene potrošne (sanitarne) tople vode za stambenu ili poslovnu jedinicu u zapremini isporučene potrošne (sanitarne) tople vode za sve stambene i poslovne jedinice;

-

deo isporučene toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode za stambenu ili poslovnu jedinicu [kWh];

naknada za obračunatu toplotnu energiju za stambenu ili poslovnu jedinicu za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode [din].

- Model 2EV - primenjuje se kada stambene/ poslovne jedinice nisu opremljene meračima za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu. U tom slučaju se isporučena količina toplotne energije za zagrevanje vode proporcionalno raspodeljuje po stambenim i poslovnim jedinicama u zavisnosti od udela broja stalnih korisnika stambene ili poslovne jedinice u ukupnom broju stalnih korisnika svih stambenih i poslovnih jedinica.

Za određivanje udela tarifnih kupaca u naknadi za isporučenu toplotnu energiju za zagrevanje potrošne tople vode na zajedničkom kalorimetru, prema Modelu 2EV, koriste se sledeće veličine:

ukupno isporučena količina toplotne energije u obračunskom periodu na meraču utroška toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode [kWh];

-

broj stalnih korisnika svih stambenih i poslovnih jedinica na meraču utroška toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode;

-

broj stalnih korisnika stambene ili poslovne jedinice;

-

cena snabdevanja toplotnom energijom za varijabilni deo [din/kWh];

-

udeo broja stalnih korisnika stambene ili poslovne jedinice u ukupnom broju stalnih korisnika svih stambenih i poslovnih jedinica;

-

deo isporučene količine toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode za stambenu ili poslovnu jedinicu [kWh];

naknada za obračunatu toplotnu energiju za stambenu ili poslovnu jedinicu za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode (din).

Član 16

Ukoliko je na jedan uređaj za raspodelu - kontrolni kalorimetar povezano više stambenih/poslovnih jedinica (npr. stanovi nastali podelom većeg stana), onda se potrošnja sa tog uređaja raspodeljuje prema obračunskim grejnim površinama svih stambenih/poslovnih jedinica povezanih na taj uređaj.

Član 17

Neispravnost delitelja troškova toplote i kontrolnih kalorimetara se definiše kao nemogućnost očitavanja impulsa potrošnje ili nelogičnost očitanih vrednosti. Pri neispravnosti uređaja kontrolor je dužan da odmah obavesti kupca i ovlašćenog predstavnika stanara o neispravnosti uređaja.

Neispravnost uređaja se otklanja u skladu sa odredbama Ugovora o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije.

Ukoliko krajnji kupac ne omogući otklanjanje neispravnosti u roku od 15 dana od dana utvrđivanja neispravnosti, predstavnik stanara može dati pismenu saglasnost da se za predmetnu stambenu/poslovnu jedinicu izvrši raspodela toplotne energije tako što se predmetna stambena/poslovna jedinica tretira

VI PRIMENA MODELA ZA ODREĐIVANJE UDELA KRAJNJIH KUPACA U ISPORUČENOJ KOLIČINI TOPLOTNE ENERGIJE

Član 18

Podatke sa delitelja troškova toplote ili kontrolnih kalorimetara očitava kontrolor.

Kontrolor u mesečnom obračunskom periodu priprema podatke prikupljene sa delitelja troškova toplote ili kontrolnih kalorimetara, te vrši određivanje udela krajnjih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije, a prema modelima definisanim članom 14. ovog pravilnika i dostavlja ih u elektronskom obliku energetskom subjektu u roku koji je definisan Ugovorom o kontroli, očitavanju i preraspodeli isporučene količine toplotne energije.

Delovnik troškova se izrađuje u skladu sa ovim pravilnikom.

Ukoliko se podaci u mesečnom obračunskom periodu ne dostave u roku iz stava 2. ovog člana, raspodela i obračun troškova za isporučenu toplotnu energiju na meraču utroška toplotne energije sprovešće se na način opisan u članu 14. i članu 15. ovog pravilnika, po modelu 1EG odnosno modelu 2EV.

Za period kada su pojedini delitelji troškova toplote ili pojedini kontrolni kalorimetri bili neispravani, a vrši se isporuka toplotne energije, obračunska količina toplotne energije se određuje na osnovu potrošnje u uporednom mesečnom obračunskom periodu.

Član 19

Izabrani model ili kombinacija modela za određivanje udela krajnjih kupaca u isporučenoj količini toplotne energije koji je definisan delovnikom troškova svake zasebne zgrade, odnosno dela zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), primenjuje se na sve kupce toplotne energije u toj zasebnoj zgradi, odnosno delu zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično).

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19a

Na kupce kojima je izvršena privremena obustava isporuke toplotne energije primenjuju se odredbe člana 64. Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

Član 20

Obračunati troškovi isporučene toplotne energije se fakturišu tokom grejne sezone u iznosu koji je obračunat u skladu sa ovim pravilnikom, odnosno tokom obračunske grejne sezone u skladu sa algoritmom koji utvrđuje energetski subjekt i ovim pravilnikom.

Član 21

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu raspodele i obračunu troškova za isporučenu toplotnu energiju ("Službeni list Grada Niša", broj 22/2015).

Član 22

Dok se ne utvrdi koeficijent zajedničke potrošnje (K1) na način propisan članom 14. ovog pravilnika, primenjivaće se vrednost ovog koeficijenta koja je već bila u upotrebi, a ne duže od jedne grejne sezone.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".