PRAVILNIK

O TIPU, VELIČINI, IZGLEDU I DRUGIM KARAKTERISTIKAMA TEZGI KOJE SE POSTAVLJAJU NA PODRUČJU GRADSKE OPŠTINE VRAČAR, SAVSKI VENAC I STARI GRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 89/2015)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom određuje se tip, veličina, izgled i druge karakteristike tezgi koje se postavljaju na javnim i drugim površinama na području gradske opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.

II TIPOVI, VELIČINA, IZGLED I DRUGE KARAKTERISTIKE TEZGI

Član 2

Na javnim i drugim površinama na području gradske opštine Vračar, Savski venac i Stari grad mogu se postavljati tezge proizvedene u sledećim tipovima:

1) Sklopiva tezga "ST 2015";

2) Sklopiva tezga "ST 2015 K" i

3) Mobilna tezga "MT 2015".

Član 3

Sklopiva tezga "ST 2015" je u osnovi pravougaonog oblika. Namenjena je za prodaju različite robe, prezentacije, informisanje i slično.

Konstrukcija tezge je sklopiva i prenosiva. Kada je rasklopljena tezga zauzima 1,89 m2 površine na kojoj se postavlja. Njena dužina iznosi 1,4 m, širina 1,35 m i visina 2,4 m. Sastoji se od drvenog rama, prostora za za izlaganje i skladištenje robe i platnene nadstrešnice.

Konstrukcija rama je od drvenih elemenata, u vidu stuba, grede i postamenta, po jednim sa obe bočne strane, koji su povezani poprečnim gredama. Okretni zglobovi omogućavaju rasklapanje tezge.

Nadstrešnica je od plastificiranog platna bež boje - RAL 1015 (RAL označava kartu boja po RAL skali Nemačkog nacionalnog komiteta za osiguranje kvaliteta i isporuke), koje je razapeto između krovnih ivica rama.

Prostor za izlaganje i skladištenje robe predstavlja rasklopivi drveni sanduk, dubine 0,75 m, pričvršćen za ram tezge.

Svi drveni delovi su obloženi zaštitnim slojem, a donji delovi i noseći elementi su zaštićeni protiv habanja metalnom trakom u osnovnoj boji. Konstrukcija okvira i sanduk su izvedeni u natur varijanti drveta i obložena je bezbojnim zaštitnim slojem.

Izgled Sklopive tezge "ST 2015" dat je u Grafičkom prilogu br. 1, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 4

Sklopiva tezga "ST 2015 K" kao prostor za izlaganje i skladištenje robe, ima tri kaskadno raspoređene drvene ploče-police, maksimalne dubine 0,75 m, pričvršćene na ram tezge. Ploče su izvedene u natur varijanti drveta i obložene bezbojnim zaštitnim slojem.

Sve ostale karakteristike su istovetne karakteristikama Sklopive tezge "ST 2015".

Izgled Sklopive tezge "ST 2015 K" dat je u Grafičkom prilogu br. 2, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 5

Mobilna tezga "MT 2015" je u osnovi pravougaonog oblika. Namenjena je za prodaju različite robe, prezentacije, informisanje i slično. Može biti dopunjena aparatom za sladoled, aparatom za kokice, kesten, kukuruz i sl., konzervatorom za sladoled i rashladnom vitrinom za prodaju osvežavajućih napitaka.

Tezga se sastoji od metalnog rama sa točkovima i ručkama, sanduka za izlaganje i skladištenje robe, i platnene nadstrešnice. Tezga zauzima 1,49 m2 površine na kojoj se postavlja. Njena dužina iznosi 2,15 m, širina 0,65 m (0,80 m) i visina 2,20 m.

Ka prednjoj užoj strane tezge se nalaze žičani točkovi za bicikl, a sa zadnje uže strane tezge se nalaze ručke sa rukohvatima, koji omogućavaju lakše premeštanje tezge.

Metalni ram tezge i ručke za premeštanje tezge su od čeličnih profila 2,5 x 2,5 cm.

Sanduk za izlaganje i skladištenje prodajnih artikala, dužine 1,65 m, čine drvene ploče dubine 0,6 m, postavljene u donjem delu rama tezge.

Nadstrešnica je od plastificiranog platna bež boje (RAL 1015), koje se prostire preko gornjeg dela metalnog rama tezge, tako da se formira dvovodna nadstreha, i ona se može skidati po potrebi.

Metalni ram tezge i ručke obojeni su crnom mat bojom (RAL 9005).

Sanduk i rukohvati na ručkama su izvedeni u natur varijanti drveta i obloženi bezbojnim zaštitnim slojem.

Izgled Mobilne tezge "MT 2015" dat je u Grafičkom prilogu br. 3, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

 

GRAFIČKI PRILOZI

Grafički prilog br. 1: Sklopiva tezga "ST 2015"

Grafički prilog br. 2: Sklopiva tezga "ST 2015 K"

Grafički prilog br. 3: Mobilna tezga "MT 2015"