ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE KOSTOLAČKOG UGLJENOG BASENA

("Sl. glasnik RS", br. 7/2016)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena ("Službeni glasnik RS", broj 1/13 - u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata, na teritoriji grada Požarevca, delove gradskih opština Kostolac i Požarevac, i to:

1) na teritoriji gradske opštine Kostolac, katastarske opštine Klenovnik, Kostolac i Selo Kostolac;

2) na teritoriji gradske opštine Požarevac, katastarske opštine Ćirikovac i Bradarac.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

U toku izrade Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana definisaće se konačna granica planskog područja.

3. Izmene i dopune Prostornog plana sadrže uslove i smernice planskih dokumenata iz planova višeg reda i razvojnih strategija, i to:

1) Zakona o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je definisano da je, uz stabilnu energetsku politiku, za održivi razvoj energetike Republike Srbije neophodno efikasnije korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, čime se smanjuje uvozna zavisnost zemlje, što je ujedno i ekonomski interes Republike Srbije.

2) Uredbe o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 8/15), kojom je utvrđeno da je u oblasti obnovljivih izvora energije, osnovni cilj njihovo značajnije učešće u energetskom bilansu, uz poštovanje principa održivog razvoja. Na planskom području se predviđa mogućnost korišćenja obnovljivih izvora energije, a naročito:

- solarne energije (čime se poboljšava energetska efikasnost i smanjuje negativan uticaj korišćenja fosilnih goriva na životnu sredinu);

- energije vetra, kao pojedinačne lokacije ili kroz izgradnju vetroparkova na celoj teritoriji regiona.

3) Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena ("Službeni glasnik RS", broj 1/13), kojom je predviđena mogućnost da se pravila izgradnje i pravila uređenja prostora, odnosno regulaciona rešenja za: nove saobraćajne koridore i objekte, polja vetrogeneratora, uređenje obala reka, pristaništa i marina, i druge objekte u rudarsko-energetskom kompleksu koji nisu obuhvaćeni regulacionim razradama, utvrđuju naknadno u postupku izmena i dopuna Prostornog plana na osnovu odgovarajuće studijske i tehničke dokumentacije do 2015. godine.

4) Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15), dati su opšti-razvojni i strateški ciljevi delovanja u oblasti obnovljivih izvora energije, koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije (hidro energija, vetar, biomasa i solarna energija) u bruto finalnoj potrošnji do 2020. godine.

Pored navedenih, izmene i dopune Prostornog plana sadrže uslove i smernice drugih planskih i strateških dokumenata, kojima se utvrđuju pravci razvoja, uređenja i zaštite planskog područja.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana se zasniva na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana, odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima:

- održivog prostornog, socijalnog i ekonomskog razvoja;

- racionalnom korišćenju postojećih resursa i infrastrukture;

- smanjenju zagađivanja i prilagođavanju klimatskim promenama;

- ekonomsko-tržišne opravdanosti i rentabilnosti;

- promocije ekološkog kvaliteta i prostorno-ekološke usklađenosti;

- energetske efikasnosti;

- održivosti u planiranju, uređenju i korišćenju prostora;

- korporativne, socijalne i ekološke odgovornosti;

- korišćenja mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti u predelima u kojima postoji i povoljna prostorna distribucija obnovljivih izvora energije.

5. Korišćenje ekološki prihvatljivih izvora energije predstavlja dugoročni cilj razvoja energetike u Republici Srbiji.

Ubrzano iscrpljivanje neobnovljivih resursa na planskom području i kontinuirana degradacija životne sredine, rezultiraće potrebom da se uspostave sistemi za primenu novih tehnologija, koje će smanjiti degradaciju prirodne sredine, ublažiti socijalne i druge konflikte i ubrzati revitalizaciju prostora u zoni eksploatacije i prerade sirovina.

Osnovni cilj izrade izmena i dopuna Prostornog plana je povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Zaštita, kontrolisano i održivo korišćenje prirodnih resursa kao obnovljivih izvora energije predstavljaju osnovne operativne ciljeve u ovoj oblasti.

6. Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja definiše se na način koji istovremeno obezbeđuje uslove za realizaciju projekata (vetroelektrane i solarne elektrane), promociju i ostvarenje ekološkog javnog interesa korišćenjem obnovljivih izvora energije i uvođenjem čistijih tehnoloških rešenja (posebno energetskih i saobraćajnih), energetsku stabilnost, održivi privredni i demografski razvoj, kao i permanentnu rekultivaciju degradiranog zemljišta uz razvoj zelenih površina, pošumljavanje i uređenje predela, korišćenjem intenzivnih mera zaštite životne sredine.

Prostorne celine za koje se izmenama i dopunama Prostornog plana utvrđuju pravila uređenja i pravila građenja, su:

- Projekat vetroelektrane "Kostolac" (delovi katastarskih opština Bradarac, Klenovnik, Ćirikovac, Kostolac i Selo Kostolac);

- Projekat solarne elektrane "Kostolac - Petka" (delovi katastarskih opština Klenovnik i Ćirikovac).

Izmenama i dopunama Prostornog plana vrši se rezervacija prostora za projekat solarne elektrane na području deponije na lokalitetu "Srednje kostolačko ostrvo", na području katastarske opštine Kostolac.

Izmenama i dopunama Prostornog plana stvoriće se planski osnov u smislu direktnog sprovođenja odnosno, izdavanje lokacijskih uslova, izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje odgovarajućih dozvola u skladu sa zakonom.

7. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje JP "Elektroprivreda Srbije". Okvirna sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana iznose 10.000.000 dinara.

8. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da po zahtevu nadležnog ministarstva, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, nosiocu izrade izmena i dopuna Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana.

10. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade o utvrđivanju izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Odluka o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 108/15), sastavni je deo ove odluke.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2.

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

Tabela 1: Planovi katastra nepokretnosti gradske opštine Požarevac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ćirikovac

analogni plan

1:1000
1:2500

6
14

2.

Bradarac

analogni plan

1:1000
1:2500

15
9

Tabela 2: Planovi katastra vodova gradske opštine Požarevac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Ćirikovac

vektorski format

2.

Bradarac

vektorski format

Tabela 3: Planovi katastra nepokretnosti gradske opštine Kostolac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Klenovnik

analogni plan

1:1000
1:2500

9
8

2.

Kostolac (Kostolac-grad)*

vektorski format

3.

Selo Kostolac (Kostolac selo)*

analogni plan

1:2500

26

Tabela 4: Planovi katastra vodova gradske opštine Kostolac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Klenovnik

vektorski format

2.

Kostolac (Kostolac-grad)*

vektorski format

3.

Selo Kostolac (Kostolac selo)*

vektorski format

* U zagradama su dati nazivi katastarskih opština prema podacima koje je za potrebe izrade ovog planskog dokumenta, a na osnovu člana 46. stav 2. tačka 3. Zakona o planiranju i izgradnji, pripremio i dostavio Republički geodetski zavod