ODLUKA
O SPROVOĐENJU POPISA NEZAKONITO IZGRAĐENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o sprovođenju popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) bliže se uređuje način i postupak sprovođenja popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Popisom će biti obuhvaćeni svi nezakonito izgrađeni objekti ili delovi objekata (pomoćni, glavni, septičke jame, bunari, cisterne za vodu, golubarnici, komunalna infrastruktura i dr.) i drugi objekti u skladu sa zakonom, na teritoriji grada Kragujevca.

Član 3

Popis iz člana 2. ove odluke, realizovaće se sredstvima budžeta Grada.

Član 4

Popis nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca počinje 1. februara 2016. godine i trajaće do 27. novembra 2016. godine.

II PROGRAM POPISA

Član 5

Popis objekata iz člana 2. ove odluke, sprovodiće se u skladu sa zakonom i Programom popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Program popisa).

Program popisa iz stava 1. ovog člana, doneo je načelnik Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove.

Programom popisa iz stava 1. ovog člana, utvrđene su zone za popis i evidenciju nezakonito izgrađenih objekata i dinamika vršenja poslova popisa.

III KOORDINACIONA KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE POSTUPKA OZAKONJENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

Član 6

Polazeći od obaveze jedinice lokalne samouprave, propisane Zakonom o ozakonjenju objekata ("Službeni glasnik RS", br. 96/15) - u daljem tekstu: zakon, da u roku od 12 meseci od stupanja na snagu zakona izvrši popis bespravno izgrađenih objekata po službenoj dužnosti, odnosno do 27. novembra 2016. godine, a imajući u vidu:

• da je u gradu Kragujevcu u dosadašnjim legalizacijama od 2003. godine prijavljeno 26 000 bespravno izgrađenih objekata,

• da se konačan broj nezakonito izgrađenih objekata ne može sa sigurnošću utvrditi, obzirom da se po zakonu popisuju svi nezakonito izgrađeni objekti ili delovi objekata (pomoćni, glavni, septičke jame, bunari, cisterne za vodu, golubarnici, komunalna infrastruktura i dr.),

• površinu teritorije grada Kragujevca od 835 kvadratnih kilometara i broj stanovnika 179 417 sa preko 60 000 domaćinstava (prema popisu stanovništva iz 2011. godine),

• da se na osnovu rešenja o rušenju nezakonito izgrađenog objekta koje donosi građevinski inspektor po službenoj dužnosti pokreće postupak ozakonjenja,

• da u Gradskoj upravi za komunalne i inspekcijske poslove i Gradskoj upravi za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine ne postoji dovoljan broj zaposlenih za popis i sprovođenje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata,

Gradsko veće grada Kragujevca (u daljem tekstu: Gradsko veće) obrazovaće Koordinacionu komisiju za sprovođenje postupka ozakonjenja objekata na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Koordinaciona komisija), koja će biti nosilac celokupnog posla ozakonjenja objekata na teritoriji grada Kragujevca, u skladu sa zakonom.

Član 7

Rešenjem o obrazovanju Koordinacione komisije, Gradsko veće će utvrditi njen sastav, zadatke, ovlašćenja, kao i način rada i funkcionisanja.

Za sprovođenje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata, Koordinaciona komisija će obrazovati radna tela, kako operativna tako i stručna i utvrditi zadatke i nadležnost.

Koordinaciona komisija će posebno:

- vršiti koordinaciju rada i aktivnosti svih učesnika u procesu popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca,

- davati neophodne instrukcije i uputstva,

- pribavljati izveštaje i informacije o toku procesa,

- obezbeđivati javnost rada, putem davanja informacija predstavnicima medija, održavanjem konferencija za predstavnike medija, upućivanje putem medija poziva i informacija građanstvu o sprovođenju popisa na teritoriji grada Kragujevca, odnosno o dinamici i vremenu popisa u pojedinim delovima teritorije Grada, kao i na drugi način kojim bi se omogućilo blagovremeno informisanje javnosti i građanstva o postupku koji je u toku.

Koordinaciona komisija će obezbediti da svi podaci vezani za popis po zonama, dinamiku sprovođenja popisa budu javni i dostupni na internet prezentaciji grada Kragujevca (www.kragujevac.rs).

IV KOMISIJE ZA POPIS NEZAKONITO IZGRAĐENIH OBJEKATA

Član 8

Koordinaciona komisija će obrazovati komisije za popis nezakonito izgrađenih objekata (u daljem tekstu: popisne komisije), kao pomoćna i operativno - tehnička radna tela za obavljanje poslova popisa objekata na terenu.

Rešenjem o obrazovanju popisnih komisija utvrdiće se: broj, sastav, zadaci, teritorija za koji su zaduženi, rokovi za izvršenje zadataka i podnošenje izveštaja, kao i druga pitanja od značaja za njihov rad i funkcionisanje.

Broj popisnih komisija, zavisi od veličine zone, teritorije i broja nezakonito izgrađenih objekata.

Član 9

Za članove komisije mogu biti angažovana nezaposlena lica, kao i zaposleni u gradskim upravama ili preduzećima čiji je osnivač Grad, a koji imaju potrebna znanja i iskustva, naročito iz JSP "Kragujevac", JP "Gradska stambena agencija", JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" i JP "Direkcija za urbanizam-Kragujevac".

Članovi komisije moraju imati najmanje srednju stručnu spremu u oblastima vezanim za izgradnju objekata kao što su: građevinarstvo, arhitektura, geodezija i sl.

Za članove komisije pored lica iz stava 1. ovog člana, mogu biti određena i druga lica koja imaju najmanje srednju stručnu spremu, a koja po oceni Koordinacione komisije poslove popisa mogu obaviti na stručan, efikasan i ekonomičan način.

Za rad u popisnoj komisiji u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava može biti utvrđena naknada.

Naknadu iz stava 4. ovog člana utvrdiće posebnim aktom Gradsko veće, kao i uslove, način i dinamiku isplate.

Pravo na naknadu iz stava 4. ovog člana, kao i druge eventualne naknade vezane za obavljanje poslova popisa i ozakonjenja, mogu ostvarivati samo nezaposlena lica.

Član 10

Na osnovu rešenja o obrazovanju popisnih komisija, predsednik Koordinacione komisije izdaje ovlašćenje za svakog člana popisne komisije, u vidu identifikacione kartice (nalik na legitimaciju inspektora).

Identifikaciona kartica iz stava 1. ovog člana mora obavezno imati: sliku, ime i prezime, broj akta kojim su imenovani, potpis lica koje je izdalo, broj pod kojim je izdata, datum izdavanja, kao i druge podatke neophodne za identifikaciju lica.

V ORGANIZACIJA I NAČIN RADA U POSTUPKU POPISA

Član 11

U popisu nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca, pored Koordinacione komisije i popisnih komisija, učestvovaće:

- građevinski inspektori Građevinskog inspektorata - Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove,

- stručno radno telo za proveru, upoređenje i preklapanje podataka iz pojedinačnih popisnih lista koje će činiti građevinski inženjeri, arhitekte ili geodete, informatičari za poslove evidencije i dostavljanja podataka i administrativni radnici,

- stručno radno telo za pripremu nacrta rešenja o rušenju nezakonito izgrađenih objekata, imajući u vidu broj rešenja o rušenju, zaključaka o dozvoli izvršenja rešenja, zaključaka o odlaganju administrativnog izvršenja rešenja, do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja i vreme trajanja popisa, koje će činiti diplomirani pravnici ili pravnici,

- predstavnici mesnih zajednica i mesnih kancelarija i

- druga lica neophodna za sprovođenje procesa popisa.

Član 12

Radom popisnih komisija na terenu će koordinirati građevinski inspektori iz člana 11. alineja 1. ove odluke, a što će biti određeno posebnim aktom predsednika Koordinacione komisije.

Koordinacija rada iz stava 1. ovog člana, podrazumeva pripremu za rad članova komisije, preuzimanje materijala od Koordinacione komisije, obezbeđivanje sredstava za rad, pripremu geodetskih podloga, određivanje zona i područja u okviru zone, kao i druge poslove neophodne za rad popisnih komisija i sprovođenje popisa.

Član 13

Obuku članova popisnih komisija sprovodi Koordinaciona komisija kontinuirano sve vreme trajanja popisa za svaku promenu u sastavu komisija.

Koordinaciona komisija doneće uputstvo za rad popisnih komisija.

Član 14

Koordinaciona komisija će putem medija, redovno objavljivati raspored popisa i dinamiku, po mesnim zajednicama.

U svrhu blagovremenog informisanja Koordinaciona komisija može odštampati plakat sa uputstvom koje će sadržati: objekte koji se popisuju po zakonu, zone sa dinamikom popisa i potrebnom dokumentacijom.

Po završetku popisa u okviru jedne zone, komisije prelaze i započinju popis u sledećoj zoni, u skladu sa dinamikom, a građevinski inspektori pristupaju donošenju rešenja o rušenju nezakonito izgrađenih objekata u skladu sa rokovima propisanim zakonom.

Na zahtev Gradskog veća i nadležnog ministarstva, Koordinaciona komisija dostavlja izveštaje, informacije ili podatke u zavisnosti od upućenog zahteva.

Koordinaciona komisija u postupku popisa sarađuje sa organima Grada, RGZ - Službom za katastar nepokretnosti Kragujevac, državnim organima, preduzećima, ustanovama, privrednim društvima, kao i drugim pravnim i fizičkim licima čija je pomoć neophodna u sprovođenju poslova koji su joj određeni u nadležnost.

Koordinaciona komisija je obavezna da sagleda sve materijalne, tehničke i kadrovske potrebe neophodne za sprovođenje procesa ozakonjenja objekata i preduzme sve mere i aktivnosti, kako bi se proces ozakonjenja sproveo stručno, efikasno i u zakonom utvrđenim rokovima.

Sva pitanja koja se odnose na popis i evidenciju nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Kragujevca, rešavaće Koordinaciona komisija u skladu sa zakonom i instrukcijama nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca", kao i na stranici zvanične internet prezentacije grada Kragujevca.