PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE OBRAZOVNIH PROGRAMA / PROJEKATA USTANOVA VISOKOG OBRAZOVANJA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, način, uslovi i postupak za realizaciju sufinansiranja obrazovnih programa / projekata ustanova visokog obrazovanja (u daljem tekstu: ustanove) čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Član 2

Finansijska sredstva za sufinansiranje obrazovnih programa / projekata ustanova u Autonomnoj pokrajini Vojvodini namenjena su za:

- podršku radu i programskim aktivnostima studentskog parlamenta;

- usluge informisanja ustanova, štampanje biltena, časopisa, monografija i drugih publikacija;

- nabavku materijala za obrazovanje i drugih materijala ustanovama;

- obeležavanje godišnjica i jubileja ustanova;

- ostvarivanje i uspostavljanje međuregionalne i međunarodne saradnje u oblasti univerzitetskih asocijacija i visokog obrazovanja;

- obezbeđivanje boljih uslova studiranja darovitim studentima, studentima koji su u teškom materijalnom položaju, sa posebnim potrebama i studentima pripadnicima nacionalnih manjina.

Član 3

Finansijska sredstva za sufinansiranje obrazovnih programa / projekata ustanova, u Autonomnoj pokrajini Vojvodini predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a iznos sredstava utvrđuje se Godišnjim finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 4

Finansijska sredstva za sufinansiranje obrazovnih programa / projekata ustanova u Autonomnoj pokrajini Vojvodini dodeljuju se putem javnog konkursa, koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje, koji je otvoren za tekuću godinu.

Prijava na konkurs podnosi se u formi Obrasca br. 5, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat. Ovaj obrazac se može preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Sekretarijata.

Podnosilac prijave, uz Obrazac br. 5, treba da priloži:

- fotokopiju registracije ustanove kod nadležnog organa;

- fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju.

Član 5

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija). Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

II KRITERIJUMI, POSTUPAK IZBORA I USLOVI ZA SUFINANSIRANJE OBRAZOVNIH PROGRAMA / PROJEKATA USTANOVA

Član 6

Pravo učešća na javnom konkursu imaju ustanove visokog obrazovanja čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Član 7

Javni konkurs sadrži podatke o uslovima i načinu prijavljivanja, kriterijume relevantne za odluku o visini dodeljenih sredstava, nameni sredstava koja se raspodeljuju, rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.

Član 8

Raspodela finansijskih sredstava utvrdiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) svrha i razlog planiranog obrazovnog programa / projekta;

2) značaj obrazovnog programa / projekta za rad i delatnost ustanove;

3) značaj obrazovnog programa / projekta za unapređenje i podizanje kvaliteta nastave;

4) realizacija interdisciplinarnih obrazovnih programa / projekata, kao i onih sa međunarodnim učešćem;

5) doprinos unapređenju rada sa darovitim studentima i studentima u teškom materijalnom položaju;

6) doprinos unapređenju rada sa studentima sa posebnim potrebama i studentima pripadnicima nacionalnih manjina;

7) ukupni troškovi potrebni za realizaciju obrazovnog programa / projekta;

8) visina finansiranja iz drugih izvora;

9) ocena konkursne dokumentacije.

Član 9

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prema kriterijumima iz člana 8. ovog pravilnika, na predlog Komisije za sprovođenje i realizaciju konkursa.

Izuzetno, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj može rešenjem odobriti finansijska sredstva i bez predloga Komisije u slučajevima vanrednih i nepredviđenih okolnosti.

Sekretarijat može od podnosioca prijave, po potrebi, zatražiti dodatnu dokumentaciju ili informacije.

Sekretarijat će o rezultatima Konkursa pismeno obavestiti podnosioce prijave.

Rešenja iz stava 1. i stava 2. ovog člana su konačna.

Član 10

Neblagovremene, nepotpune, nepravilno popunjene prijave, prijave podnete od strane neovlašćenih lica i prijave koje nisu predmet Konkursa neće se razmatrati.

Član 11

Obavezu za dodelu sredstava, Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, kojim će biti regulisana međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor se zaključuje u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja iz člana 9., stav 1. i 2.

Član 12

Ustanova je dužna da sredstva koristi isključivo za namene, za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva vrati u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 13

Sekretarijat prati i kontroliše realizaciju sufinansiranja programa / projekata ustanova čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina na osnovu pismenih izveštaja sa finansijskom dokumentacijom koju podnose ustanove, na propisanom obrascu br. 5/A, u roku od 15 dana nakon završetka realizacije obrazovnih programa /projekta.

Ako dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ako ustanova ne dostavi izveštaj o namenskom korišćenju sredstava ili ako ne ispoštuje rok iz stava 1. ovog člana, sekretarijat će pokrenuti postupak o povraćaju dodeljenih sredstava u budžet AP Vojvodine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje obrazovnih programa / projekata ustanova visokog obrazovanja čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, broj: 114-454-115 / 2013-03 od 11. februara 2013. godine.