PRAVILNIK
O SUFINANSIRANJU POGONA ZA PRIMENU NOVIH TEHNOLOGIJA U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se uređuju uslovi i merila za izbor korisnika sredstava, način rada Komisije u postupku dodele sredstava, postupak za dodelu sredstava za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija, kao i elementi realizacija novih pogona, od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Sekretarijat), na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

Finansijska sredstva za sufinansiranje mogu biti dodeljena privrednim društvima registrovanim u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Korisnik), koja planiraju da otvore pogone za primenu novih tehnologija na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i da zaposle najmanje 10 novih radnika.

Sredstva za sufinansiranje mogu biti dodeljena Korisniku za sledeće namene:

1. izradu kompletne investiciono-tehničke dokumentacije,

2. adaptaciju postojećeg ili izgradnju novog objekta,

3. nabavku novih mašina i opreme,

4. nabavku repromaterijala.

Član 3

Finansijska sredstva za ostvarivanje sufinansiranja pogona za primenu novih tehnologija obezbeđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine, a iznos sredstava utvrđuje se Godišnjim finansijskim planom Sekretarijata.

Sekretarijat raspisuje javni konkurs za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija. Konkurs je otvoren do utroška planiranih sredstava za tekuću godinu, a najkasnije do 01. decembra 2016. godine.

II USLOVI I MERILA ZA IZBOR KORISNIKA

Član 4

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju privredna društva (doo, ad, kd i od) registrovana na teritoriji Republike Srbije, koja:

1. planiraju da sredstva sufinansiranja koriste za pogone za primenu novih tehnologija na teritoriji AP Vojvodine,

2. planiraju da zaposle najmanje 10 novih radnika u pogonima za koje su odobrena sredstva,

3. su obezbedila sopstveno učešće u iznosu od najmanje 51% od ukupne vrednosti investicije,

4. su izmirila dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu sa propisima Republike Srbije,

5. nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja Javnog konkursa odnosno u vreme podnošenja prijave;

6. nisu u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije.

Član 5

Izbor korisnika vrši se na osnovu broja bodova koje podnosilac prijave ostvari, prema sledećim merilima:

1. Ocena savremenosti tehnologije (maksimalno 9 bodova),

2. Broj novih radnika (maksimalno 9 bodova),

3. Procenat sopstvenog ulaganja (maksimalno 9 bodova),

4. Ocena elaborata (maksimalno 9 bodova),

5. Ocena elemenata koji utiču na očuvanje i unapređenje životne sredine (maksimalno 9 bodova),

6. Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave u mestu pokretanja pogona (maksimalno 9 bodova),

7. Ocena kvaliteta kompetencije i solventnosti privrednog društva (maksimalno 9 bodova),

8. Karakter proizvoda u smislu konkurentnosti (maksimalno 9 bodova),

9. Ocena mogućnosti plasmana proizvoda (maksimalno 9 bodova),

10. Visina sopstvenog ulaganja (maksimalno 9 bodova).

Član 6

Prednost prilikom odlučivanja o dodeli sredstava mogu da imaju:

1. Proizvodi koji bitno povećavaju konkurentnost privrede AP Vojvodine na inostranom tržištu,

2. Privredna društva koja pokreću pogone u nerazvijenim opštinama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine,

3. Projekti koji značajnije povećavaju broj novih radnika,

4. Projekti od posebnog značaja za unapređenje zaštite životne sredine,

5. Korisnici koji ulažu veći procenat sopstvenih sredstava,

6. Privredna društva koja nisu završila sufinansiranje po Javnom konkursu za 2015. godinu.

III IZBOR I NAČIN RADA KOMISIJE

Član 7

Sekretarijat obrazuje Komisiju za ocenu podnetih prijava za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Predsednik Komisije saziva sednicu Komisije u roku od 5 (pet) dana od dana prijema prijave na Javni konkurs, predsedava i rukovodi radom Komisije, u slučaju odsutnosti ili sprečenosti zamenjuje ga zamenik. Komisija punovažno radi i odlučuje ako sednici prisustvuje više od polovine članova. Komisija radi u sednicama, a odluke donosi većinom glasova. Na sednici Komisije vodi se zapisnik, koji potpisuje predsednik Komisije.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 8

Za dodelu sredstava za sufinansiranje pogona novih tehnologija Sekretarijat raspisuje javni konkurs kojim poziva pravna lica iz člana 2 Pravilnika da podnesu prijave za dodelu sredstava na propisanom obrascu.

Korisnik kao podnosilac prijave dostavlja sledeće dokaze:

1. popunjen obrazac prijave u dva primerka,

2. finansijski izveštaj za dve prethodne godine, u skladu sa propisima, (osim za novoosnovana privredna društva),

3. overenu izjavu o obavezi zapošljavanja najmanje 10 novih radnika,

4. saglasnost nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u mestu otvaranja pogona,

5. elaborat novog pogona koji obavezno sadrži: cilj predloga projekta, kratak opis tehnologije, šematski prikaz postrojenja sa objašnjenjima, način industrijske primene sa elementima programa zaštite životne sredine, ciljeve proizvodnje i marketinga, projekciju obima plasmana i finansijskog efekta, u dva primerka i elektronskom obliku.

6. uverenje nadležnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu sa propisima Republike Srbije,

7. uverenje nadležnog lokalnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu sa propisima Republike Srbije,

8. potvrde organa za registraciju privrednih subjekata da nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja Javnog konkursa odnosno u vreme podnošenja prijave i da nisu u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije.

Član 9

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu i koje nisu predmet javnog konkursa - neće se razmatrati.

Komisija vrši ocenu prijava koje ispunjavaju uslove iz člana 4. ovog Pravilnika, u skladu sa merilima iz člana 5. Pravilnika. Minimalni broj bodova neophodan za kvalifikaciju prijave iznosi 60 bodova.

Konačno rešenje o odobravanju sredstava donosi pokrajinski sekretar, na predlog Komisije, pri čemu visina odobrenih sredstava zavisi od broja novih radnika. Za deset do petnaest zaposlenih radnika visina odobrenih sredstava iznosi do 20.000.000,00 dinara, od 16 do 20 zaposlenih visina odobrenih sredstava iznosi do 25.000.000,00 dinara, za 21. i više zaposlenih preko 25.000.000,00 dinara.

Član 10

Pokrajinski sekretar i Korisnik zaključuju ugovor kojim uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti, a naročito: predmet projekta, rok u kome se oni realizuju, iznos sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze i dr.

V ELEMENTI REALIZACIJE

Član 11

Obaveze Korisnika su:

1. vođenje posebne evidencije o realizovanim sredstvima i načinu njihovog utroška,

2. podnošenje izveštaja Sekretarijatu o korišćenju sredstava,

3. omogućavanje službi budžetske inspekcije AP Vojvodine nesmetane kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava,

4. zapošljavanje najmanje 10 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih prednost imaju lica sa teritorije jedinice lokalne samouprave u kojoj se realizuje otvaranje pogona, u stalni radni odnos (uz obaveznu dostavu Sekretarijatu spiska novo zaposlenih lica, sa odgovarajućom dokumentacijom nadležnog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje),

5. povrat sredstava kroz isporuku proizvoda ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, u roku od jedne do pet godina, koje odredi Pokrajinska vlada, na predlog nadležnih sekretarijata, po određenoj dinamici i u određenoj količini, sa periodom mirovanja u trajanju od 6 (šest) meseci, od dana otvaranja pogona,

6. obezbeđivanje bankarske garancije za dobro izvršenje posla na celokupan odobreni iznos sredstava pre zaključenja ugovora, sa važenjem garancije do roka predviđenog za realizaciju ugovora,

7. obezbeđivanje stručne prakse studenata.

Član 12

Korisnik dostavlja Sekretarijatu predlog specifikacije proizvoda koje će isporučivati, kao i predlog cenovnika.

Vrednost proizvoda koji se isporučuje utvrđuje se prema veleprodajnom cenovniku korisnika sredstava, koji je dat u evrima i iskazan u dinarima, sa PDV-om, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan sačinjavanja cenovnika.

Cene po ovom cenovniku su 5% niže u odnosu na zvaničan veleprodajni cenovnik po kome je korisnik sredstava prodavao robu.

Princip utvrđivanja cene za proizvode iz kompenzacije je isti kao i za robu iz sopstvenog programa.

Ukoliko su proizvod iz uvoza, cene su uvozničke sa plaćenim carinskim troškovima i svim pripadajućim fiskalnim obavezama, bez marže korisnika sredstava, uz obavezu dostavljanja na uvid kompletne originalne uvozničke dokumentacije.

Predlog specifikacije proizvoda i cenovnika koji je sačinjen u skladu sa st. 2, 3, 4. i 5. ovog člana i najmanje tri fakture po kojima je korisnik sredstava isporučivao robu svojim većim kupcima, korisnik je dužan da dostavi Sekretarijatu mesec dana pre početka isporuke robe.

Sekretarijat daje saglasnost na specifikaciju proizvoda i cenovnik, a nakon čega cenovnik počinje da se primenjuje. Data saglasnost se može povući ukoliko dođe do poremećaja na tržištu.

Sekretarijat i Korisnik mogu sporazumno izvršiti korekciju cenovnika ukoliko dođe po povećanja ili smanjenja veleprodajnih cena proizvoda, u značajnijem obimu.

Obračun i plaćanje PDV-a u svim slučajevima, je obaveza korisnika.

Sekretarijat može priznati troškove prevoza, uz dostavljanje najmanje dve ponude prevoznika. Ukoliko Korisnik ne dostavi dve ponude prevoznika, priznaje mu se 30% od fakturisane cene prevoza.

Trošak skladištenja je trošak Korisnika a do dana predaje proizvoda sekretarijatu.

Član 13

Sekretarijat obezbeđuje finansijska sredstva za realizaciju pogona za primenu novih tehnologija i prenosi sredstva Korisniku po ugovorenoj dinamici, a prema raspoloživim sredstvima iz budžeta AP Vojvodine.

Sekretarijat prati ostvarivanje odobrenog projekta, na osnovu podnetih izveštaja i neposrednom kontrolom na terenu.

Sekretarijat daje saglasnost na specifikaciju proizvoda koje Korisnik isporučuje ustanovama i drugim krajnjim korisnicima u oblasti nauke, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, sporta, privrede na teritoriji AP Vojvodine, u skladu sa zaključcima Pokrajinske vlade.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja od strane Sekretarijata, a primenjivaće se na sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija po Javnom konkursu.

Danom donošenja prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija od 20. februara 2015. godine.