ODLUKA
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PLANA OBRAZOVANJA ODRASLIH U REPUBLICI SRBIJI ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 9/2016)

1. Ovom odlukom utvrđuje se Godišnji plan obrazovanja odraslih u Republici Srbiji za 2016. godinu.

2. Godišnji plan obrazovanja odraslih u Republici Srbiji za 2016. godinu odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PLAN
OBRAZOVANJA ODRASLIH U REPUBLICI SRBIJI ZA 2016. GODINU

UVOD

Obrazovanje odraslih, kao proces tokom kog su odrasli uključeni u sistematske aktivnosti učenja sa ciljem sticanja novih oblika znanja, veština, stavova ili vrednosti, predstavlja sastavni deo sveukupnog sistema obrazovanja i celoživotnog učenja.

U svetlu trenutnih makroekonomskih pokazatelja, demografskih i migratornih kretanja, stanja na tržištu rada, tehničko-tehnološkog razvoja i povećanja zahteva za profesionalnim/obrazovanim kadrom, obrazovanje odraslih se posmatra kao uslov društveno-privrednog rasta i razvoja. Relevantnost i neophodnost daljeg jačanja sistema obrazovanja odraslih akcentovana je kroz strateški i legislativni okvir politike obrazovanja odraslih u Republici Srbiji koji čine Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 107/12), Zakon o obrazovanju odraslih ("Službeni glasnik RS", broj 55/13, u daljem tekstu: Zakon), koji ujedno predstavlja i pravni osnov za izradu Godišnjeg plana obrazovanja odraslih (u daljem tekstu: GPOO).

GPOO predstavlja opšti, sveukupni pregled planiranih aktivnosti obrazovanja odraslih u utvrđenim prioritetnim obrazovnim oblastima i aktivnostima, koje realizuju relevantne institucije i društveni akteri, kao odgovor na utvrđene potrebe pojedinca, lokalnog privrednog ambijenta i tržišta rada.

Finansijska sredstva za realizaciju GPOO za 2016. godinu, u skladu sa Zakonom, obezbeđuju se iz različitih izvora: budžet Republike Srbije, budžet autonomne pokrajine, jedinica lokalne samouprave, ali i iz sopstvenih sredstava polaznika, kandidata i poslodavaca, i dr.

I TRENUTNO STANJE U OBLASTI OBRAZOVANJA ODRASLIH I ZAPOŠLJAVANJA U REPUBLICI SRBIJI

Obrazovanje odraslih

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine1 u Republici Srbiji, od ukupno 6.161.584 stanovnika starijih od 15 godina, bez školske spreme i sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem je 842.383 lica (13,68%), završeno osnovno obrazovanje ima 1.279.116 (20,76%) lica, dok srednje obrazovanje ima 3.015.092 lica (48,93%), a više i visoko obrazovanje 1.000.569 (16,24%) lica.

Što se kompjuterske pismenosti tiče, od 6.161.584 stanovnika starijih od 15 godina, kompjuterski je pismeno 34,21% lica, onih koji delimično poznaju rad na računaru je 14,78%, a kompjuterski je nepismeno 51,01% lica.

Kada govorimo o participaciji odraslih u različitim oblicima obrazovanja, Anketa o obrazovanju odraslih2, sprovedena u Republici Srbiji 2011. godine, pokazuje da je u različitim oblicima obrazovanja učestvovalo 16,5% odraslih (starosti 25 do 64 godine). To predstavlja porast u odnosu na prethodne godine, ali još uvek je znatno ispod proseka zemalja članica Evropske unije, u kojima 40,8% odraslih učestvuje u obrazovanju3.

U Republici Srbiji najčešći profil učesnika u obrazovanju odraslih je muški pol, starosti od 26 do 34 godine života, sa visokim obrazovanjem, u radnom odnosu i živi u urbanim sredinama; učestvuje češće u programima neformalnog obrazovanja koji su povezani sa zapošljavanjem, održanjem zaposlenja ili napredovanjem u karijeri.

Kao razlog neučestvovanja u nekom obliku obrazovanja najčešće se navode visoki troškovi obrazovanja (51,7%), odnosno porodične obaveze (29,2%).

Posebno zabrinjavaju podaci o uključenosti lica sa najnižim obrazovnim nivoom - čak 99,2% žena i 98,7% muškaraca koji ne učestvuje ni u jednom obliku obrazovanja namenjenih odraslima. Takođe, u Republici Srbiji preko 91% nezaposlenih žena i muškaraca ne učestvuje u obrazovanju i obukama. Sa druge strane, preko 77% zaposlenih muškaraca i preko 71% zaposlenih žena ne učestvuje ni u jednom obliku obrazovanja/obuka namenjenih odraslima.

_____________
1 Republički zavod za statistiku - Popis 2011. godine.
2 Anketa o obrazovanju odraslih sprovedena je od strane Republičkog zavoda za statistiku u periodu od 20. avgusta do 31. decembra 2011. godine, po principu slučajno izabranog uzorka (na uzorku od 4138 pojedinaca starosti od 25 do 64 godine), korišćenjem metoda telefonske i terenske ankete.
3 Najvišu stopu učešća u obrazovanju odraslih imaju Luksemburg i Švedska (preko 70%), a najnižu Rumunija i Grčka.

Zapošljavanje

Analiza podataka iz Ankete o radnoj snazi, koju sprovodi Republički zavod za statistiku, za III kvartal 2015. godine ukazuje na poboljšanje opštih indikatora tržišta rada.

Stopa aktivnosti lica radnog uzrasta (15 do 64) od 64,3% u III kvartalu 2015. godine je, u odnosu na II kvartal 2015. godine (63,3%), povećana za 1 procentni poen.

Stopa zaposlenosti stanovništva starosti 15 do 64 u III kvartalu 2015. godine iznosi 53,5% i, u odnosu na II kvartal 2015. godine (51,7%), povećana za 1,8 procentni poen. Broj zaposlenih lica starosti 15 do 64 je 2.514.766 i povećan za 47.493 lica u odnosu na prethodni kvartal.

Ukoliko se posmatra zaposlenost po sektorima (poljoprivreda, industrija i usluge) najviše zaposlenih (15+) u III kvartalu 2015. godine je u sektoru usluga oko 1.455.041 zaposlenih, zatim u sektoru industrije oko 643.107, a zaposlenih u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je oko 517.073.

Stopa nezaposlenosti stanovništva starosti 15 do 64 u III kvartalu 2015. godine iznosi 17,3% i u odnosu na II kvartal 2015. godine (18,4%) smanjena je za 1,1 procentni poen, dok je broj nezaposlenih lica u odnosu na prethodni kvartal smanjen za 31.994 lica i iznosi 524.744 lica.

Posmatrano prema godinama starosti u III kvartalu 2015. godine, više od polovine nezaposlenih 265.778, tj. (50,7%) su lica koja pripadaju dvema najmlađim starosnim grupama (15 do 24, 25 do 34).

Ukoliko se struktura nezaposlenih posmatra prema obrazovnom nivou, nezaposlenost je najviše rasprostranjena među onima sa srednjim nivoom obrazovanja, imajući u vidu da je oko dve trećine nezaposlenih završilo srednju školu, odnosno 344.014 lica u III kvartalu 2015. godine (15+).

Jedan od ključnih izazova u oblasti politike zapošljavanja odnosi se na neusaglašenost ponude i potražnje radne snage, posebno u delu nedostajućih znanja, veština i kompetencija, za kojima postoji potreba na tržištu rada, što implicira neophodnost ulaganja u ljudski kapital, njegov razvoj i usaglašavanje sa zahtevima tržišta rada. Podizanje zapošljivosti nezaposlenih lica, radi konkurentnijeg istupanja na tržištu rada, kroz uključivanje lica u programe iz sistema dodatnog obrazovanja i obuke, realizovaće se i u 2016. godini od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, na osnovu Godišnjeg programa dodatnog obrazovanja i obuke, koji predstavlja sastavni deo Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 82/15). Realizacija Godišnjeg programa dodatnog obrazovanja i obuke podrazumeva sprovođenje pojedinačnih aktivnosti, odnosno programa i mera kojima se stiču nova znanja, veštine i radno iskustvo, u cilju podizanja zapošljivosti i zapošljavanja, sa posebnim fokusom na potrebe lokalnog i regionalnog tržišta rada i područja rada u kojima je evidentiran deficit u pogledu kompetencija i radnih veština. S tim u vezi, Nacionalna služba za zapošljavanje je i u 2015. godini (petu godinu za redom) realizovala anketu poslodavaca, u okviru koje se, kroz terensko istraživanje prikupljaju podaci/informacije o potrebama poslodavaca za zanimanjima, kvalifikacijama, znanjima i veštinama radne snage koju nameravaju da zaposle, na uzroku od 7.000 poslodavaca. Nalazi istraživanja predstavljaće osnov za kreiranje mera i izradu kataloga obuka kako bi se postojeća neusklađenost smanjila i zadovoljile potrebe poslodavaca.

II CILJEVI GODIŠNJEG PLANA OBRAZOVANJA ODRASLIH I PRIORITETNE OBLASTI DELOVANJA

Aktivnosti obrazovanja odraslih, koje su sprovedene u skladu sa GPOO za 2015. godinu, doprinele su usaglašavanju politika u domenu razvoja ljudskih resursa (zapošljavanja, obrazovanja i naučno-tehnološkog razvoja) sa jedne strane i ostvarivanju strateških ciljeva obrazovanja odraslih. Proširena je mreža institucija i organizacija koje su nudile programe za učenje i obrazovanje odraslih, a obuhvat odraslih u programima formalnog i neformalnog obrazovanja se značajno povećao u skladu sa planiranim.

U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine u Republici Srbiji i u skladu sa evropskim prioritetima u razvoju ove oblasti, ključni okvir za realizaciju GPOO u 2016. biće aktivnosti kojima se doprinosi razvoju mreže javno priznatih organizatora aktivnosti (JPOA) obrazovanja odraslih za realizaciju programa obrazovanja odraslih i priznavanje kompetencija odraslih kroz sistem priznavanja prethodnog učenja, unapređenje funkcionalizacije osnovnog obrazovanja odraslih, razvoj programa za sticanje osnovnih veština i programa stručnih obuka kojima se doprinosi razvoj osnovnih i stručnih kompetencija potrebnih za uspešan rad na radnom mestu (eng. workplace learning), unapređivanje sistema vrednovanja kvaliteta institucija i organizacija za formalno i neformalno obrazovanje odraslih kojima se unapređuju digitalne veštine odraslih.

Imajući u vidu navedeni okvir, u GPOO za 2016. godinu definišu se sledeće prioritetne oblasti i aktivnosti obrazovanja odraslih:

1. formalno obrazovanje odraslih (osnovno i srednje obrazovanje odraslih);

2. neformalno obrazovanje odraslih;

3. primena Pravilnika o bližim uslovima u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih ("Službeni glasnik RS", broj 89/15);

4. priznavanje prethodnog učenja.

Godišnji plan obrazovanja odraslih za 2016. godinu sačinjen je na osnovu podataka koji su dostavile nadležne institucije u skladu sa članom 56. stav 3. Zakona o obrazovanju odraslih.

1. Formalno obrazovanje odraslih

Cilj formalnog obrazovanja odraslih je obezbeđivanje različitih oblika i mogućnosti za podizanje obrazovnog nivoa odraslih, odnosno za uključivanje u programe formalnog osnovnog obrazovanja odraslih (po modelu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih), formalnog srednjeg obrazovanja odraslih (vanredni učenici stariji od 17 godina) i programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije.

1.1. Realizacija aktivnosti osnovnog obrazovanja odraslih

Realizacija delatnosti osnovnog obrazovanja odraslih, u delu koji se finansira iz budžeta Republike Srbije omogućava:

- odraslima da steknu osnovno obrazovanje primereno njihovim potrebama, mogućnostima učenja i potrebama tržišta rada,

- osposobljavanje određenih osnovnih škola i školskih timova za ostvarivanje programa osnovnog obrazovanja odraslih po modelu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Osnovno obrazovanje odraslih se realizuje u osnovnim školama za osnovno obrazovanje odraslih ili u redovnim školama u okviru posebnih odeljenja za odrasle. Uočljiva je nedovoljna razvijenost sistema osnovnih škola u odnosu na broj nepismenih odraslih, kao i loša teritorijalna raspoređenost. U velikom delu zemlje ne postoji mogućnost za odrasle da pohađaju ovu nastavu, uprkos velikom broju potencijalnih korisnika. Osnovno obrazovanje je namenjeno svim odraslima koji su prekinuli svoje osnovno obrazovanje ili ga iz bilo kojih razloga nisu nikada ni započeli, a stariji su od 15 godina života i zbog toga se primenjuje novi program za osnovno obrazovanje odraslih (funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih).

Kako je implementacija programa u prethodnim godinama pokazala da određeni broj obučenih nastavnika i asistenata (20%) napusti rad u programu obrazovanja odraslih već prilikom prve mogućnosti za zapošljavanje i dopunu norme u redovnom obrazovanju sa decom, odnosno da napusti program i zbog odlaska u penziju, preseljenja, bolovanja i dr., postoji potreba za obučavanjem novih nastavnika. Takođe, nove škole koje će se uključiti 2016. godine u realizaciju imaće nastavnike kojima je neophodna obuka za implementaciju nastavnog plana i programa u skladu sa Pravilnikom o uslovima u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i stepena i vrste obrazovanja nastavnika i andragoških asistenata za ostvarivanje nastavnog plana i programa osnovnog obrazovanja odraslih ("Službeni glasnik - Prosvetni glasnik RS", broj 13/13).

Opšti cilj programa obuke je da se školski timovi i nastavnici osposobe za držanje nastave zasnovane na koncepciji interaktivne nastave, da se nastavnici osposobe za realizaciju nastave zasnovane na principima učenja odraslih i interaktivnim metodama učenja i da se osposobe za primenu novog nastavnog plana i programa osnovnog obrazovanja odraslih. U školskoj 2015/16. godini potrebna je obuka za 550 nastavnika osnovnih škola za implementaciju programa osnovnog obrazovanja odraslih.

Pošto su polaznici programa osnovnog obrazovanja odraslih najčešće iz marginalizovanih grupa, siromašni, Romi, nezaposlena lica i nisu u mogućnosti da radne materijale za učenje obezbede iz sopstvenih sredstava, potrebno im je obezbediti i materijale za učenje (priručnike i radne materijale).

Finansirano iz budžeta Republike Srbije, osnovno obrazovanje odraslih u 2015. godini je realizovano u 73 osnovne škole na teritoriji 15 školskih uprava. Program osnovnog obrazovanja odraslih je pohađalo 5.950 odraslih (a planirano je 6.139) koji su prekinuli svoje osnovno obrazovanje ili ga iz bilo kojih razloga nisu nikada ni započeli, a stariji su od 15 godina života. Program su realizovali dodatno obučeni nastavnici, a posebnu uspešnu ulogu i zadatke su ostvarili andragoški asistenti, kao članovi školskih timova. Sredstva utrošena iz budžeta Republike Srbije za realizaciju aktivnosti osnovnog obrazovanja odraslih za 2015. godinu, iznose 353.384.898,34 dinara (a planirano je 385.339.182,02 dinara).

U 2016. godini planirana je realizacija osnovnog obrazovanja odraslih na teritoriji 15 školskih uprava, u 68 osnovnih škola. Planirani broj polaznika osnovnog obrazovanja odraslih u školskoj 2015/2016. godini je 6.421. Spisak škola i planirani broj polaznika dati su u Prilogu 1. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

Zajedničkim aktivnostima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva pravde - Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, dogovoreni su koraci za sistemsko rešavanje pitanja obrazovanja štićenika u Kazneno popravnim zavodima i Vaspitno popravnim domovima. U 2015. godini realizovan je program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u kazneno popravnim zavodima u Nišu, Kruševcu i Valjevu. Pripremaju se uslovi i za početak realizacije FOOO i u KPZ u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Spisak kazneno popravnih zavoda i planirani broj polaznika dati su u Prilogu 1. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

Ukupan planirani budžet za realizaciju aktivnosti osnovnog obrazovanja odraslih u školama, iznosi 407.651.886,00 dinara, a u kazneno popravnim zavodima, za 2016. godinu, iznosi 12.826.306,80 dinara. Dakle, ukupan planirani budžet za realizaciju aktivnosti osnovnog obrazovanja odraslih iznosi 420.478.192,85 dinara.

1.2. Realizacija aktivnosti srednjeg obrazovanja odraslih

Značaj srednjeg, naročito srednjeg stručnog obrazovanja odraslih se posebno naglašava imajući u vidu veliku nezaposlenost, kao i neadekvatnu i zastarelu obrazovnu strukturu zaposlenih.

Srednje obrazovanje odrasli stiču u srednjim školama u statusu vanrednog učenika, gde završavaju program srednjeg obrazovanja u trajanju od dve do tri godine. Dosadašnje stanje vanrednog školovanja odraslih karakteriše neprilagođenost nastavnih programa odraslima i neadekvatna organizacija nastave, te je broj odraslih u srednjim školama mali u odnosu na potencijalni broj. Realizacija delatnosti srednjeg obrazovanja odraslih, u delu koji se finansira iz budžeta Republike Srbije omogućava uključivanje odraslih, starijih od 17 godina, u nastavak obrazovanja primereno njihovim potrebama, mogućnostima učenja i potrebama tržišta rada i omogući ostvarivanje ishoda srednjeg obrazovanja potrebnih za veću socijalnu uključenost, zapošljivost odraslih i smanjenju siromaštva.

Vanredno srednje obrazovanje za polaznike starije od 17 godina, finansirano iz budžeta Republike Srbije, u 2015. godini realizovano je u 235 srednjih škola, na teritoriji 17 školskih uprava. Program vanrednog srednjeg obrazovanja odraslih je pohađalo 2.952 polaznika (a planirano je 3.526) starijih od 17 godina. Sredstva utrošena iz budžeta Republike Srbije za realizaciju aktivnosti srednjeg obrazovanja odraslih za 2015. godinu, iznose 45.215.332,90 dinara (a planirano je 49.604.850,00 dinara).

U 2016. godini planira se realizacija formalnog srednjeg obrazovanja odraslih na teritoriji 17 školskih uprava, u 209 srednjih škola. Planirani broj odraslih polaznika starijih od 17 godina (vanrednih učenika) srednjeg obrazovanja u školskoj 2015/2016. godini je 4.628.

Spisak škola i planirani broj polaznika dati su u Prilogu 2, koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

Ukupna sredstva potrebna za realizaciju aktivnosti srednjeg obrazovanja odraslih za 2016. godinu, koja je neophodno obezbediti iz budžeta Republike Srbije, iznose 73.875.773,30 dinara.

Kako srednje obrazovanje odraslih obuhvata i aktivnosti prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije, u 2015. godini realizovano je u 191 srednjoj školi, na teritoriji 11 školskih uprava. Broj odraslih polaznika koji je pohađao programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije je 8.399 (a planirano je 11.476 polaznika).

U 2016. godini planira se realizacija na teritoriji 16 školskih uprava, u 238 srednjih škola. Planirani broj odraslih polaznika u školskoj 2015/2016. godini je 20.003. Budući da te aktivnosti finansiraju sami polaznici, većina škola je prijavila očekivani broj polaznika (u odnosu na dosadašnje iskustvo). Manji broj škola je prijavio i očekivani budžet, jer nastavnike koje angažuju na tim aktivnostima finansiraju iz sopstvenih sredstava. Ukupna očekivana sredstva koja nisu iz budžeta Republike Srbije iznosi 216.009.629,00 dinara.

Spisak škola, planirani broj polaznika prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije i očekivana sredstva dati su u Prilogu 3. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

2. Neformalno obrazovanje odraslih

Cilj neformalnog obrazovanja odraslih je obezbeđivanje različitih oblika i mogućnosti za uključivanje u programe za razvoj ključnih kompetencija, koje omogućavaju dopunu stručnih znanja i veština, što osigurava lakše i brže zapošljavanje, zadržavanje zaposlenja ili praćenje trendova današnjice kada je u pitanju funkcionalnost znanja i veština.

Obezbeđivanje različitih oblika i mogućnosti za uključivanje odraslih u programe za sticanje stručnih kompetencija, omogućava unapređenje kompetencija, konkurentnosti i zapošljivosti lica. U skladu sa tim, jedan od instrumenata za uspostavljanje i održavanje ravnoteže između ponude i potražnje na tržištu rada i obezbeđivanje visokog nivoa relevantnosti sadržaja i ishoda obrazovanja u odnosu na potrebe i zahteve rada predstavljaju obuke za potrebe tržišta rada.

Prioriteti neformalnih programa obrazovanja odraslih u 2016. godini su:

- programi obuka za tržište rada;

- programi digitalne pismenosti (IKT);

- programi preduzetništva;

- programi stranih jezika;

- programi iz nauke i tehnologije;

- programi zaštite okoline i ekologije;

- programi razvoja i očuvanja bezbednih i zdravih uslova rada;

- programi kreativnog i umetničkog izražavanja;

- programi sticanja ili dopunjavanja drugih znanja, veština, sposobnosti i stavova.

Programi neformalnog obrazovanja odraslih za sticanje stručnih kompetencija sprovode se na osnovu procenjenih potreba lokalnog tržišta rada, prognoziranih potreba poslodavaca i na osnovu prioriteta definisanih nacionalnim strategijama.

Programe neformalnog obrazovanja odraslih mogu da realizuju kako srednje škole tako i ostale ustanove i institucije. Shodno navedenom, a u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 82/15) za 2016. godinu planirana je i realizacija programa neformalnog obrazovanja odraslih nezaposlenih lica u sklopu mera aktivne politike zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Potrebna sredstva za realizaciju neformalnog obrazovanja određena su na osnovu dostavljenih podataka škola i drugih organizacija i institucija, a prikazana su detaljnije u Prilogu 4. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

3. Primena Pravilnika o bližim uslovima u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih

Osnovni sadržaj aktivnosti odnosi se na primenu Pravilnika o bližim uslovima u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih ("Službeni glasnik RS", broj 89/15) (u daljem tekstu: Pravilnik).

Primena Pravilnika podrazumeva sprovođenje procedure odobravanja programa od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a za 2016. godinu očekuje se obrada 100 zahteva za sticanje statusa javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Uloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u toj proceduri je:

- procena celokupne dokumentacije;

- procena uslova u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava od strane prosvetne inspekcije;

- izdavanje odobrenja o sticanju statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Uloga Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je:

- procena programa aktivnosti obrazovanja odraslih;

- izrada mišljenja o programu i slanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potrebna sredstva za primenu Pravilnika iznose 280.000,00 a prikazana su detaljnije u Prilogu 5. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

4. Priznavanje prethodnog učenja

Cilj priznavanja prethodnog učenja je obezbeđivanje unapređenja učešća odraslih u procesima celoživotnog učenja, individualizacije procesa i puteva učenja odraslih, kao i mobilnosti i zapošljivosti radne snage.

Priznavanje prethodnog učenja u 2015. godini realizovano je od strane Ministarstva omladine i sporta, koje je predvidelo planom te aktivnosti. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je zajedno sa Radnom grupom uradio Koncepciju priznavanja prethodnog učenja u Republici Srbiji i radi na razvoju standarda karijernog vođenja i savetovanja, jer Pravilnik o priznavanju prethodnog učenja još uvek nije donet.

S obzirom na to da ne postoji Pravilnik o standardima i načinu sprovođenja postupka za priznavanje prethodnog učenja ni Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji, fokus razvoja procesa priznavanja prethodnog učenja u 2016. godini će biti na razvoju standarda karijernog vođenja i savetovanja, kao faze u procesu priznavanja prethodnog učenja.

Najveći deo karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji će se sprovoditi u srednjim školama. Međutim, za sprovođenje karijernog vođenja i savetovanja neophodna je koordinacija, vođenje, stručna podrška i praćenje od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kada su u pitanju nezaposleni i sa Ministarstvom omladine i sporta, kada su u pitanju mladi uzrasta od 18 godina. Stoga, pomenute institucije obezbeđuju potrebna sredstva za realizaciju karijernog vođenja i savetovanja, a iz budžeta Republike Srbije za 2016. godinu.

Potrebna sredstva za realizaciju aktivnosti priznavanja prethodnog učenja odnosno karijernog vođenja i savetovanja od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u 2016. godini iznose 400.000,00, a za ostale institucije su prikazana detaljnije u Prilogu 6. koji je odštampan uz GPOO i čini njegov sastavni deo.

III OKVIRNI OBIM FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA REALIZACIJU GODIŠNJEG PLANA OBRAZOVANJA ODRASLIH ZA 2016. GODINU

Realizatori (nosioci) Godišnjeg plana obrazovanja odraslih za 2016. godinu, koji u najvećoj meri učestvuju u finansiranju aktivnosti obrazovanja odraslih, su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ). Podatke koje je dostavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preuzeti su iz Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu, koji predstavlja osnovni instrument operacionalizacije strateškog okvira politike zapošljavanja utvrđenog Nacionalnom strategijom zapošljavanja za period 2011-2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 37/11), a kojim se, definišu programi i mere aktivne politike zapošljavanja, koji će se realizovati u 2016. godini, obuhvat nezaposlenih lica programima i merama aktivne politike zapošljavanja, uključujući i segment obrazovanja odraslih. Realizacija aktivnosti utvrđenih Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu primarno će biti uslovljena stanjem i kretanjima na tržištu rada, kao i iznosom sredstava opredeljenih za ove namene u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu.

Veliki deo aktivnosti obrazovanja odraslih predstavljenih u prilozima, pored Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno NSZ, različite institucije planiraju da sprovedu, ali nisu dostavile potrebna sredstva, s obzirom na to da ta sredstva raspodeljuju iz sopstvenog budžeta, a na osnovu budžeta Republike Srbije za 2016. godinu.

Stoga je okvirni obim potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju GPOO za 2016. godinu prikazan isključivo za one aktivnosti obrazovanja odraslih za koje su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predvideli sredstva u budžeta Republike Srbije za 2016. godinu.

Pregled okvirnog obima sredstava za aktivnosti obrazovanja odraslih u 2016. godini koja se obezbeđuju od strane Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)

1. Osnovno obrazovanje odraslih

Aktivnosti

Izvor sredstava

Potrebna sredstva u 2016.
(u dinarima)

Angažovanje nastavnika i andragoških asistenata*

MPNTR
(budžet RS)

420.478.192,85

Ukupno 1

2. Srednje obrazovanje odraslih

Aktivnosti

Izvor sredstava

Potrebna sredstva u 2016.
(u dinarima)

Vanredni učenici stariji od 17 godina**

MPNTR
(budžet RS)

73.875.773,30

3. Primena Pravilnika o JPOA

Procena uslova za sticanje statusa JPOA***

ZUOV
(budžet RS)

280.000,00

4. Priznavanje prethodnog učenja

Razvoj standarda karijernog vođenja i savetovanja***

ZUOV
(budžet RS)

400.000,00

Ukupno 2+3+4

74. 555.773,30

Ukupno: 1+2+3+4

495.033.966,15

Sredstva su planirana Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu na razdelu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru:
* Glave 24.1 osnovno obrazovanje glavni program 2003, 0001 programska aktivnost: realizacija delatnosti osnovnog obrazovanja, ekonomska klasifikacija 411 Plate, dodaci i naknade zaposlenih (zarade).
** Glave 24.2 srednje obrazovanje program 2004, 0001 programska aktivnost: realizacija delatnosti srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, ekonomska klasa 411 Plate, dodaci i naknade zaposlenih (zarade).
Sredstva planirana Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, na razdelu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u okviru:
*** Glave 24.6 Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, glavni program 2001, 0006 stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ekonomska klasifikacija 423 usluge po ugovoru.

PRILOG 1.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Formalno osnovno obrazovanje odraslih

tabela 1.

Realizacija nastavnog plana i programa osnovnog obrazovanja odraslih
(angažovanje nastavnika i andragoških asistenata)

Plan za 2016.

R.B.

Organizacija/institucija
(MPNTR)

Planirani broj
polaznika za 2015/2016

Okvirni obim
sredstava

Izvor sredstava

 

ŠU BEOGRAD

 

 

 

1.

"Vuk Karadžić", Stepojevac

38

2,061,000.00

MPNTR

2.

"Đuro Salaj", Beograd

495

34,700,000.00

MPNTR

3.

"Milorad Labudović", Baroševac

47

2,026,459.25

MPNTR

4.

"Branko Pešić", Zemun

189

853,000.00

MPNTR

5.

"Braća Stamenković", Beograd

570

35,200,000.00

MPNTR

6.

ŠOOO "Mladenovac", Mladenovac

154

15,100,000.00

MPNTR

7.

ŠOSO sa domom "Sveti Sava", Umka

31

4,800,000.00

MPNTR

8.

ŠOOO "Obrenovac", Obrenovac

500

13,200,100.15

MPNTR

Ukupno

 

2.024

107,940,559.40

MPNTR

 

ŠU NOVI SAD

 

 

 

1.

"20. oktobar", Vrbas

12

780,000,00

MPNTR

2.

"Nebojša Jerković", Buđanovci

135

8223000.00

MPNTR

3.

"Sever Đurkić", Bečej

62

2,883,000,00

MPNTR

4.

"Mileta Protić", Tovašarevo

45

4,200,000,00

MPNTR

5.

ŠOOO "Sv. Sava"

220

23500000.00

MPNTR

6.

"Ivo Lola Ribar", Ruma

90

4400000.00

MPNTR

7.

"J. J. Zmaj", Đurđevo

64

2354263.14

MPNTR

8.

"Svetozar Miletić", Titel

17

1500000.00

MPNTR

9.

ŠOSO "Milan Petrović", Novi Sad

56

9399184.00

MPNTR

Ukupno

 

701

49,376,447.14

MPNTR

 

ŠU SOMBOR

 

 

 

1.

Škola za OO odraslih, Sombor

297

28,602,140.00

MPNTR

2.

OŠ "Petefi brigada", Kula

45

3,200,000.00

MPNTR i NSZ

3.

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Subotica

450

28,602,140.00

MPNTR

Ukupno

 

792

60,404,280.00

MPNTR

 

ŠU ZAJEČAR

 

 

 

1.

"Vuk Karadžić", Kladovo

20

1,080,000.00

MPNTR

2.

"Velimir Markićević", Majdanpek

37

2,007,000.00

MPNTR

3.

"Vuk Karadžić", Bor

50

3,159,000.00

MPNTR

4.

"Vera Radosavljević", Negotin

45

2,430,000.00

MPNTR

5.

"Mladost", Knjaževac

42

6,670,252.00

MPNTR

6.

"Mitropolit Mihailo", Soko Banja

20

1,080,000.00

MPNTR

Ukupno

 

214

16,426,252.00

MPNTR

 

ŠU POŽAREVAC

 

 

 

1.

"Veljko Dugošević", Turija

51

1,722,360.00

MPNTR

2.

"Radica Ranković", Lozovik

48

1,700,000.00

MPNTR

3.

"Dositej Obradović", Smederevo

55

487,683.31

MPNTR

4.

"Heroj Radmila Šišković", Smederevska Palanka

45

2,600,000.00

MPNTR

5.

"Sveti Sava", Požarevac

68

2,500,000.00

MPNTR

Ukupno

 

267

9,010,043.31

MPNTR

 

ŠU KRALJEVO

 

 

 

1.

"Jovan Cvijić", Sirča

120

4,897,522.30

MPNTR

2.

"Popinski borci", Vrnjačka Banja

30

2,100,000.00

MPNTR

Ukupno

 

150

6,997,522.30

MPNTR

 

ŠU JAGODINA

 

 

 

1.

"Dušan Popović", Belušić

19

3,241,644.28

MPNTR

2.

"J. J. Zmaj", Svilajnac

50

3,000,000.00

MPNTR

3.

"Radoje Domanović", Paraćin

47

2,800,000.00

MPNTR

Ukupno

 

116

9,041,644.28

MPNTR

 

ŠU KRAGUJEVAC

 

 

 

1.

"Dragiša Luković - Španac", Kragujevac

70

2,600,000.00

MPNTR

2.

"Sveti Sava", Batočina

15

810,000.00

MPNTR

3.

"Ilija Garašanin", Aranđelovac

33

2,340,000.00

MPNTR

Ukupno

 

118

5,750,000.00

MPNTR

 

ŠU LESKOVAC

 

 

 

1.

OŠ za obrazovanje odraslih, Vranje

60

4,500,000.00

MPNTR

2.

"Vuk Karadžić", Pečenjevce

58

5,974,000.00

MPNTR

3.

"Vuk Karadžić", Stubal

55

2,882,298.00

MPNTR

4.

ŠOOO "Dositej Obradović", Leskovac

332

34,885,060.00

MPNTR

Ukupno

 

505

48,241,358.00

MPNTR

 

ŠU NIŠ

 

 

 

1.

"Dobrila Stambolić", Svrljig

45

3,000,000.00

MPNTR

2.

"Vuk Karadžić", Žitkovac

90

360,000.00

MPNTR

3.

"Lela Popović", Miljkovac

116

5,806,163.50

MPNTR

4.

"Stojan Novaković", Blace

33

1,100,000.00

MPNTR

5.

"Jovan Jovanović Zmaj", Aleksandrovački rudnik

67

3,350,000.00

MPNTR

6.

"Dušan Tasković Srećko", Sićevo

49

3,350,000.00

MPNTR

7.

OŠ "Njegoš", Niš

80

8,500,000.00

MPNTR

8.

"OŠ za obrazovanje odraslih", Prokuplje

118

13,350,000.00

MPNTR

Ukupno

 

598

38,816,163.50

 

 

ŠU ZRENJANIN

 

 

 

1.

"Paja Jovanović", Vršac

52

2,363,000.00

MPNTR

2.

"Đura Jakšić", Pančevo

60

3,000,000.00

MPNTR

3.

"Novak Radonić", Mol

40

1,856,425.00

MPNTR

4.

"Gligorije Popov", Rusko Selo

71

2,525,929.00

MPNTR

5.

"Braća Stefanović", Neuzina

48

2,796,578.00

MPNTR

6.

"Vasa Stajić", Mokrin

77

3,074,636.40

MPNTR

7.

"Josif Marinković", Novi Bečej

50

3,075,173.00

MPNTR

8.

"Jovan Jovanović Zmaj", Hajdučica

66

3,762,176

MPNTR

9.

"Stevan Sremac", Senta

50

1,965,720.00

MPNTR

10.

"Petar Petrović Njegoš", Zrenjanin

60

3,500,000.00

MPNTR

Ukupno

 

574

27,919,637.40

 

 

ŠU KRUŠEVAC

 

 

 

1.

"Vuk Karadžić", Kruševac

85

5,900,000

MPNTR

Ukupno

 

85

5,900,000.00

 

 

ŠU NOVI PAZAR

 

 

 

1.

"12. decembar", Sjenica

81

6,100,000.00

MPNTR

Ukupno

 

81

6,100,000.00

MPNTR

 

ŠU ČAČAK

 

 

 

1.

"Milinko Kušić", Ivanjica

47

1,925,990.00

MPNTR

2.

OŠ za obrazovanje odraslih, Čačak

60

6,183,426.72

MPNTR

Ukupno

 

107

8,109,416.72

 

 

ŠU VALJEVO

 

 

 

1.

"Sveti Sava", Lipnički Šor - Loznica

39

2,269,968.00

MPNTR

2.

"Vuk Karadžić", Šabac

35

3,548,594.00

MPNTR

3.

"Sveti Sava", Šabac

15

1,800,000.00

MPNTR

Ukupno

 

89

7,618,562.00

 

 

UKUPNO SVE ŠKOLE

6.421

407,651,886.05

 

tabela 2.

Realizacija nastavnog plana i programa osnovnog obrazovanja odraslih
u Kazneno popravnim domovima

Plan za 2016.

R.B.

Organizacija/institucija
(MPNTR)

Planirani broj polaznika za 2015/2016

Okvirni obim
sredstava

Izvor sredstava

1.

ŠOOO "Obrenovac", Obrenovac / KPZ Valjevo

19

200,000.00

MPNTR

2.

OŠ "Lela Popović", Miljkovac / KPZ Niš

74

2,903,081.80

MPNTR

3.

OŠ "Vuk Karadžić", Kruševac / KPZ Kruševac

64

1,983,225.00

MPNTR

4.

OŠ "Sveti Sava", Požarevac / KPZ Zabela i ženski KPZ

101

7,740,000.00

MPNTR

 

UKUPNO SVI KPZ

258

12,826,306.80

 

         

 

UKUPNO TABELA 1+2

6,679

420,478,193

 

 

PRILOG 2.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Srednje obrazovanje odraslih (vanredni učenici stariji od 17 godina)

tabela 2.

Realizacija programa srednjeg obrazovanja odraslih
(angažovanje nastavnika i andragoških asistenata)

Plan za 2016.

R.B.

ORGANIZACIJA/INSTITUCIJA

Planirani broj
polaznika za 2015/2016

Okvirni obim
sredstava

Izvor sredstava

 

ŠU BEOGRAD

 

 

 

1.

Tehnička škola "Kolubara", Lazarevac

25

0.00

MPNTR

2.

Geološka i hidrometeorološka škola "Milutin Milanković"

21

408,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Trgovačka škola, Beograd

270

6,525,900.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd

15

650,000.00

MPNTR

5.

Tehnička škola "Drvo art", Beograd

10

1,104,000.00

MPNTR

6.

Grafička škola, Beograd

45

1,305,000.00

sopstvena sredstva polaznika i MPNTR

7.

Ekonomska škola "Nada Dimić", Zemun

5

150,000.00

MPNTR

8.

Tehnička škola GSP, Beograd

48

1,056,000.00

MPNTR

9.

Tehnička škola za dizajn kože

23

150,000.00

MPNTR

10.

Saobraćajna-tehnička škola, Zemun

30

645,000.00

MPNTR

11.

Srednja turistička škola, N. Beograd

45

157,500.00

sopstvena sredstva polaznika

12.

Poljoprivredno-hemijska škola, Obrenovac

20

300,000.00

MPNTR

13.

Srednja tehnička škola PTT, Beograd

8

64,100.00

sopstvena sredstva polaznika i MPNTR

14.

Poljoprivredna škola PKB, Beograd

130

2,500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

15.

MŠ "Radoje Dakić", Rakovica

34

550,000.00

MPNTR

16.

Ugostiteljsko-turistička, Beograd

45

648,000.00

MPNTR

17.

Ekonomsko-trgovinska škola, Sopot

5

20,000.00

sopstvena sredstva polaznika

18.

Srednja škola, Barajevo

75

880,000.00

MPNTR

19.

Škola za negu lepote, Beograd

60

900,000.00

sopstvena sredstva polaznika

20.

Tehnička škola "Zmaj", Zemun

280

3,950,000.00

sopstvena sredstva polaznika

21.

Elektrotehnička škola "Zemun", Zemun

5

20,000.00

MPNTR

22.

Medicinska škola "Nadežda Petrović", Zemun

40

1,400,000.00

sopstvena sredstva polaznika

23.

Medicinska škola, Veljka Dugoševića b.b. Beograd

40

400,000.00

 

24.

Ekonomska škola "Nada Dimić", Zemun

5

150,000.00

MPNTR

25.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju

7

140,000.00

 

Ukupno

 

1.291

24,073,500.00

 

 

ŠU NOVI SAD

 

 

 

1.

Tehnička škola "Pavle Savić", Novi Sad

15

118,000.00

sopstvena sredstva polaznika i MPNTR

2.

Gimnazija "20. oktobar", Bačka Topola

5

72,000.00

 

3.

SSS "Dr Radivoj Uvalić", B. Palanka

5

15,000.00

 

4.

TŠ "9. maj", B. Palanka

10

50,000.00

MPNTR

5.

Ekonomska trgovinska škola, Bečej

10

50,000.00

MPNTR

6.

Gimnazija "Svetozar Marković", Novi Sad

10

30,000.00

MPNTR

7.

MŠ "7. april", N. Sad

45

200,000.00

MPNTR

8.

Srednja mašinska škola, N. Sad

10

50,000.00

MPNTR

9.

ETŠ "Mihajlo Pupin", N. Sad

30

3,000,000.00

MPNTR

10.

TŠ "Mileva Marić Ajnštajn", N. Sad

25

250,000.00

MPNTR

11.

Saobraćajna škola "Pinki", N. Sad

60

2,000,000.00

MPNTR

12.

STŠ "Mileva Marić", Titel

30

90,000.00

MPNTR

13.

TŠ "Milenko Verkić Neša", Pećinci

15

160,000.00

MPNTR

14.

Srednja poljoprivredna škola "Stevan Petrović Brile", Ruma

5

25,000.00

MPNTR

15.

STŠ "Milenko Brzak Uča", Ruma

3

12,000.00

MPNTR

16.

SSŠ Branko Radičević", Ruma

90

140,000.00

MPNTR

17.

Mitrovačka gimnazija, S. Mitrovica

15

75,000.00

MPNTR

18.

Ekonomska škola "9. maj", S. Mitrovica

10

50,000.00

MPNTR

19.

Prehrambeno šumarska i hemijska škola, S. Mitrovica

45

1,829,250.00

MPNTR

20.

STŠ "Nikola Tesla", S. Mitrovica

5

75,000.00

MPNTR

21.

TŠ "Mihajlo Pupin", Inđija

165

3,600,000.00

MPNTR

22.

SŠ "Dr Đorđe Natošević", Inđija

5

15,000.00

MPNTR

23.

SŠ "Lukijan Mušicki", Temerin

25

500,000.00

MPNTR

24.

Gimnazija "Stevan Puzić", Ruma

5

20,000.00

MPNTR

25.

ŠOSO "Milan Petrović", N. Sad

12

1,488,255.30

MPNTR

26.

MŠ "Isidor Bajić", N. Sad

15

35,500.00

sopstvena sredstva polaznika

27.

SŠ "22. oktobar", Žabalj

82

900,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

752

14,850,005.30

 

 

ŠU SOMBOR

 

 

 

1.

Ekonomska-trgovinska škola, Kula

4

85,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Hemijsko-tehnološka škola, Subotica

29

429,200.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Srednja medicinska škola "Dr Ružica Rip", Sombor

10

234,500.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Srednja poljoprivredna i prehrambena škola, Sombor

10

100,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Srednja škola "Sv. Sava", Sombor

60

300,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Srednja stručna škola, Crvenka

20

780,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Poljoprivredna škola, Bačka Topola

10

100,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Tehnička škola "I. Sarić", Subotica

36

108,630.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

179

2,137,330.00

 

 

ŠU ZAJEČAR

 

 

 

1.

SŠ "Branislav Nušić", Sokobanja

3

43,200.00

MPNTR

2.

Ekonomsko-trgovinska škola, Bor

9

129,600.00

MPNTR

3.

Tehnička škola Zaječar

10

144,000.00

MPNTR

4.

Srednja škola "Nikola Tesla", Boljevac

9

129,600.00

MPNTR

5.

Ekonomsko-trgovinska škola, Zaječar

10

144,000.00

MPNTR

6.

Tehnička škola, Bor

20

288,000.00

MPNTR

7.

Mašinsko-elektrotehnička škola, Bor

25

360,000.00

MPNTR

8.

Tehnička škola, Kladovo

0

72,000.00

MPNTR

9.

Tehnička škola, Negotin

10

144,000.00

MPNTR

Ukupno

 

96

1,454,400.00

 

 

ŠU POŽAREVAC

 

 

 

1.

Srednja škola, Veliko Gradiše

14

0.00

 

2.

Tehnička škola, Žagubica

15

0.00

 

3.

Ekonomsko-trgovinska škola, Požarevac

15

0.00

 

4.

Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla", Kostolac

10

0.00

 

5.

Politehnička škola, Požarevac

5

120,000.00

MNPTR

6.

Ekonomsko-trgovinska škola, Smederevo

15

0.00

 

7.

Tehnička škola "Nikola Tesla", Velika Plana

8

0.00

 

8.

Tehnička škola, Smederevo

15

0.00

 

9.

Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola "Despot Đurađ", Smederevo

30

432,000.00

MPNTR

10.

Mašinsko-elektrotehnička škola "Goša", Smederevska Palanka

18

67,000.00

MPNTR

11.

Srednja škola "Žikica Damnjanović", Smederevska Palanka

10

0.00

 

Ukupno

 

155

619,000.00

 

 

ŠU KRALJEVO

 

 

 

1.

Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić", Kraljevo

10

144,000.00

MPNTR

2.

MTŠ "14. oktobar", Kraljevo"

10

374,400.00

MPNTR

3.

Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika, Vrnjačka Banja

30

84,000.00

MPNTR

4.

Mašinska škola, Raška

10

144,000.00

MPNTR

Ukupno

 

60

746,400.00

 

 

ŠU JAGODINA

 

 

 

1.

Mašinsko-elektrotehnička škola, Paraćin

18

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Tehnološka škola, Paraćin

5

72,000.00

MPNTR

3.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Svilajnac"

20

266,000.00

sopstvena sredstva polaznika MPNTR

4.

Srednja škola "Svilajnac"

10

110,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Ekonomsko-trgovinska škola "Slavka Đurđević", Jagodina

10

150,000.00

MPNTR

6.

Tehnička škola, Despotovac

20

288,000.00

MPNTR

7.

Škola za decu sa oštećenim sluhom i govorom "11. maj".

40

576,000.00

MPNTR

8.

Poljoprivredno veterinarska škola Rekovac

8

115,200.00

MPNTR

Ukupno

 

131

1,637,200.00

 

 

ŠU KRAGUJEVAC

 

 

 

1.

Politehnička škola, Kragujevac

10

461,800.00

MPNTR

2.

Srednja škola "Kralj Petar I", Topola

15

450,000.00

MPNTR

3.

Trgovinsko-ugostiteljska škola "Toza Dragojević", Kragujevac

9

900,000.00

MPNTR

4.

Tehnička škola "Mileta Nikolić", Aranđelovac

20

898,500.00

MPNTR

Ukupno

 

54

2,710,300.00

 

 

ŠU LESKOVAC

 

 

 

1.

Tehnička škola, Vlasotince

20

0.00

MPNTR

2.

Trgovinska-ugostiteljska škola, Leskovac

5

0.00

sopstveni prihodi škole

3.

TŠ "Rade Metalac", Leskovac

5

0.00

 

4.

Gimnazija "Stevan Jakovljević", Vlasotince

8

10,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Medicinska škola, Leskovac

20

300,000.00

MPNTR

6.

TŠ "Vožd Karađorđe", Lebane

20

300,000.00

MPNTR

7.

Škola za tekstil i dizajn, Leskovac

7

144,000.00

MPNTR

8.

Hemijsko tehnološka škola "Božidar Đorđević Kukar", Leskovac

10

243,150.00

MPNTR

9.

Tehnička škola Vladičin Han

4

0.00

 

10.

Poljoprivredno-šumarska škola "Josif Pančić", Surdulica

2

0.00

MPNTR

11.

TŠ "Nikola Tesla", Surdulica

6

0.00

MPNTR

12.

Gimnazija Bosilegrad

3

35,000.00

 

13.

Ekonomska-trgovinska škola, Vranje

13

0.00

MPNTR

14.

Hemijsko-tehnološka škola, Vranje

2

23,700.00

MPNTR

15.

Medicinska škola "Dr Izabel Emsli Haton", Vranje

5

140,000.00

MPNTR

16.

Tehnička škola, Vranje

10

130,000.00

 

17

Stručna škola "Sveti Sava", Bujanovac

11

0.00

 

18.

SŠ "Sezai Suroi", Bujanovac

9

190,000.00

MPTNR

19.

Srednja tehnička škola "Preševo", Preševo

18

300,000.00

MPNTR

Ukupno

 

178

1,815,850.00

 

 

ŠU ZRENJANIN

 

 

 

1.

Srednja stručna škola "Vasa Pelagić", Kovin

25

360,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

2.

Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola "Uroš Predić", Zrenjanin

27

450,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković", Zrenjanin

40

132,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Poljoprivredna škola, Zrenjanin

28

470,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

5.

Srednja škola "Vuk Karadžić", Sečanj

1

14,700.00

Sopstvena sredstva polaznika

6.

Elektrotehnička i građevinska škola "Nikola Tesla", Zrenjanin

60

360,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

7.

Poljoprivredna škola, Josif Pančić, Pančevo

20

305,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

8.

Mašinska škola "Pančevo"

30

432,000.00

MPNTR

9.

Tehnička škola "Sava Munćan", Bela Crkva

32

180,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

10.

Poljoprivredna škola "Vršac"

30

432,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

11.

Školski centar "Nikola Tesla", Vršac

10

144,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

12.

Ekonomsko-trgovinska škola "Paja Marganović", Pančevo

80

960,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

13.

Elektro-tehnička škola "Nikola Tesla", Pančevo

30

240,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

14.

Ekonomsko-trgovinska škola, Kikinda

21

34,100.00

Sopstvena sredstva polaznika

15.

Srednja stručna škola "Miloš Crnjanski", Kikinda

2

25,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

16.

Tehnička škola, Kikinda

35

105,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

17.

PTSC "Besedeš Jožef", Kanjiža

26

132,970.00

Sopstvena sredstva polaznika

18.

Srednja škola "Dositej Obradović", Novi Kneževac

10

140,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

507

4,916,770.00

 

 

ŠU NIŠ

 

 

 

1.

Tehnička škola, Pirot

7

100,800.00

MPNTR

2.

Srednja škola, Blace

11

158,400.00

MPNTR

3.

Srednja škola, Žitorađe

16

230,400.00

MPNTR

4.

Trgovinska škola, Niš

15

216,000.00

MPNTR

5.

Ugostiteljsko-turistička škola, Niš

34

489,600.00

MPNTR

6.

Tehnička škola "12. februar", Niš

12

172,800.00

MPNTR

7.

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Niš

15

216,000.00

MPNTR

8.

Građevinska tehnička škola "Neimar", Niš

25

360,000.00

MPNTR

9.

Škola mode i lepote, Niš

17

244,800.00

MPNTR

10.

Mašinsko tehnička škola "15. maj", Niš

3

43,200.00

MPNTR

11.

Medicinska škola "Dr Milenko Hadžić", Niš

4

57,600.00

MPNTR

12.

Tehnička škola "Prota Stevan Dimitrijević", Aleksinac

11

158,400.00

MPNTR

13.

Poljoprivredna škola "Šumatovac", Aleksinac

1

14,400.00

MPNTR

14.

Tehnička škola "15. maj", Prokuplje

3

43,200.00

MPNTR

15.

Tehnička škola, Babušnica

15

216,000.00

MPNTR

16.

Srednja stručna škola, Pirot

10

144,000.00

MPNTR

17.

Mlekarska škola "Dr Obren Pejić", Pirot

12

133,000.00

MPNTR

Ukupno

 

211

2,998,600.00

 

 

ŠU VALJEVO

 

 

 

1.

Ekonomska-trgovinska škola, Šabac

20

280,000.00

MPNTR

2.

Srednja škola, Mionica

9

129,600.00

MPNTR

3.

"Mačvanska srednja škola", Bogatić

25

360,000.00

MPNTR

4.

Ekonomska škola "Valjevo"

5

72,000.00

MPNTR

5.

Tehnička škola, Valjevo

8

115,200.00

MPNTR

6.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Valjevo"

21

302,400.00

MPNTR

7.

Muzička škola "Živorad Grbić" Valjevo

2

28,800.00

MPNTR

8.

Srednja škola "Vuk Karadžić" Ljubovija

9

129,600.00

MPNTR

9.

Srednja škola "17. septembar", Lajkovac

10

144,000.00

MPNTR

10.

Srednja škola "Hiljadu trista kaplara", Ljig

15

216,000.00

MPNTR

11.

Tehnička škola, Ub

15

216,000.00

MPNTR

12.

Srednja škola, Koceljevo

15

216,000.00

MPNTR

13.

Srednja škola, Krupanj

10

144,000.00

MPNTR

14.

Srednja škola, Mali Zvornik

10

144,000.00

MPNTR

15.

Tehnička škola, Šabac

6

86,400.00

MPNTR

16.

Srednja-ekonomska škola, Loznica

15

216,000.00

MPNTR

17

Tehnička škola, Loznica

65

936,000.00

MPNTR

18.

Srednja škola "Sveti Sava", Loznica

6

86,400.00

MPNTR

19.

Stručna-hemijska i tekstilna škola, Šabac

5

72,000.00

MPNTR

20.

Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika - Šabac

21

302,400.00

MPNTR

21.

Muzička škola "Mihailo Vukdragović" Šabac

4

57,600.00

MPNTR

Ukupno

 

296

4,254,400.00

 

 

ŠU KRUŠEVAC

 

 

 

1.

Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika, Aleksandrovac

10

40,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

2.

Srednja škola, Brus

25

125,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

3.

Srednja škola, Varvarin

25

100,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

4.

Ekonomsko-trgovinska škola, Kruševac

5

20,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

5.

Tehnička škola, Kruševac

45

225,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

6.

Hemijsko-tehnološka škola, Kruševac

15

75,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

7.

Tehnička škola, Trstenik

10

60,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

8.

Politehnička škola "Milutin Milanković", Kruševac

40

12,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

175

657,000.00

 

 

ŠU ČAČAK

 

 

 

1.

Ekonomsko-trgovinska škola "Knjaz Miloš", Gornji Milanovac

5

54,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Ekonomska škola, Čačak

15

250,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Mašinsko-saobraćajna škola, Čačak

15

250,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak

40

1,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

75

1,554,000.00

 

 

ŠU UŽICE

 

 

 

1.

Srednja škola "Sveti Ahilije", Arilje

18

259,200.00

MPNTR

2.

Tehnička škola, Bajina Bašta

10

144,000.00

MPNTR

3.

Tehnička škola, Nova Varoš

2

28,800.00

MPNTR

4.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Ljubo Mićić"

6

86,400.00

MPNTR

5.

Tehnička škola, Požega

7

100,800.00

MPNTR

6.

Mašinsko-elektrotehnička škola, Priboj

8

115,200.00

MPNTR

7.

Tehnička škola, Prijepolje

7

100,800.00

MPNTR

8.

Tehničko-poljoprivredna škola, Sjenica

10

144,000.00

MPNTR

9.

Ekonomska škola, Užice

2

14,400.00

MPNTR

10.

Tehnička škola "Radoje Ljubičić", Užice

9

129,600.00

MPNTR

11.

Tehnička škola, Užice

7

100,800.00

MPNTR

12.

Ugostiteljsko-turistička škola, Čajetina

5

72,000.00

MPNTR

Ukupno

 

91

1,296,000.00

 

 

ŠU NOVI PAZAR

 

 

 

1.

Medicinska škola, Novi Pazar

150

5,934,018.00

Sopstveni prihodi

2.

Tehnička škola, Tutin

125

1,000,000.00

PC

3.

"Tehnička škola" Novi Pazar

27

135,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

4.

Škola za dizajn tekstila i kože

10

150,000.00

RS

Ukupno

 

312

7,219,018.00

 

 

ŠU KOSOVSKA MITROVICA

 

 

 

1.

Mašinska škola, Priština - Preoce

5

72,000.00

MPNTR

2.

Tehnička škola "Đuro Đaković", Kuršumlija

3

43,200.00

MPNTR

3.

Poljoprivredna škola - delatnost van sedišta, Lipljan, Lepina

3

43,200.00

MPNTR

4.

Tehnička škola "Mihajlo Petrović Alas", Kosovska Mitrovica

13

187,200.00

MPNTR

5.

Srednja škola, Nikola Tesla, Leposavić

6

86,400.00

MPNTR

6.

Poljoprivredna škola Priština, Lešak

3

43,200.00

MPNTR

7.

Tehnička škola "Dragi Popović", Gornje Kusce

10

144,000.00

MPNTR

8.

Tehnička škola, Kosovska Kamenica

18

259,200.00

MPNTR

9.

Ekonomska škola, Ranilug

4

57,600.00

MPNTR

Ukupno

 

65

936,000.00

 

 

UKUPNO SVE ŠKOLE

4.628

73,875,773.30

 

 

PRILOG 3.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Srednje obrazovanje odraslih (prekvalifikacija, dokvalifikacija, specijalizacija)

tabela 3.

Realizacija programa prekvalifikacije, dokvalifikacije
i specijalizacije

Plan za 2016.

R.B.

Organizacija/institucija

Planirani broj
polaznika za 2015/2016

Okvirni obim
finansijskih sredstava

Izvor sredstava

 

ŠU BEOGRAD

 

 

 

1.

Pravno-poslovna škola, Beograd

55

1,260,500.00

Sopstvena sredstva polaznika

2.

Srednja tehnička škola PTT, Beograd

15

374,000,00

Sopstvena sredstva polaz.

3.

Geološka i hidrometeorološka škola "Milutin Milanković"

10

192,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

4.

"Srednja škola", Grocka"

23

288,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

5.

Elektrotehnička škola "Stari grad"

94

1,546,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

6.

Tehnološka škola "Drvo art"

110

1,000,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

7.

Grafička škola, Beograd

135

3,915,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

8.

Ekonomska škola "Nada Dimić", Zemun

15

150,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

9.

Tehnička škola za dizajn kože

54

300,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

10.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju

50

2,000,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

11.

Tehnička škola Mladenovac

150

162,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

12.

Tehnička škola Kolubara, Lazarevac

320

1,056,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

13.

Trgovačka škola

270

6,525,900.00

Sopstvena sredstva polaznika

14.

Ekonomsko-trgovinska škola, Sopot

56

320,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

15.

Tehnička škola GSP, Beograd

590

8,850,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

16.

Škola za oštećene sluhom - nagluve "Stefan Dečanski"

5

30,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

17.

Poljoprivredno-hemijska škola, Obrenovac

135

1,755,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

18.

Medicinska škola "Beograd"

97

7,760,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

19.

MŠ "Radoje Dakić", Rakovica

45

550,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

20.

Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd

560

800,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

21.

Medicinska škola "Nadežda Petrović", Zemun

290

5,000,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

22.

Elektrotehnička škola "Zemun"

30

200,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

23.

Ugostiteljsko-turistička škola, Savski venac

190

5,500,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

24.

Medicinska škola "Veljka Dugoševića", Beograd

250

4,850,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

25.

Poljoprivredna škola sa domom učenika PK "Beograd"

220

2,500,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

26.

Tehnička škola "Zmaj" Zemun

280

3,950,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

27.

Srednja turistička škola, Novi Beograd

60

1,725,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

28.

Škola za negu lepote

60

1,200,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

29.

Srednja škola, Barajevo

65

750,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

4234

64,135,400.00

 

 

ŠU NOVI SAD

 

 

 

1.

Tehnička škola "Pavle Savić", Novi Sad

15

3,474,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

2.

Srednja poljoprivredno-prehrambena škola "Stevan Petrović Brile", Ruma

5

50,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

3.

TŠ "Mileva Marić Ajštajn", Novi Sad

10

2,100,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

4.

MŠ "Draginja Nikšić" (S. Mitrovica) i NSZ

10

50,000.00

Sopstvena sredstva polaz.

5.

Poljoprivredna škola sa domom učenika, Futog

185

550,000.00

 

6.

TŠ "Nikola Tesla" Novi Sad

29

180,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

TŠ "Mileva Marić", Titel

5

 

sopstvena sredstva polaznika

8.

Srednja mašinska škola, Novi Sad

12

180,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Medicinska škola "7. april" N. Sad

170

750,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

ŠOSO "Milan Petrović", Novi Sad

7

 

Oslobođeni plaćanja

11.

SŠ "22. oktobar", Žabalj

240

2,800,000.00

sopstvena sredstva polaznika

12.

SSŠ "4. juli" Vrbas

50

2,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

13.

SŠ "Svetozar Miletić" Novi Sad

90

900,000.00

sopstvena sredstva polaznika

14.

Tehnička škola "Nikola Tesla" Šid

29

180,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

15.

Saobraćajna škola "PINKI"

120

4,150,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

16.

Ekonomsko-trgovinska škola, Bečej

145

1,169,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

1122

18,533,000.00

 

 

ŠU SOMBOR

 

 

 

1.

Srednja medicinska škola "Dr R. Rip", Sombor

105

1,680,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Srednja ekonomska škola, Sombor

2

12,000.00

 

3.

Srednja poljoprivredna i prehrambena škola, Sombor

2

12,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Srednja škola "Sv. Sava", Sombor

100

300,000.00

 

5.

Ekonomska srednja škola "B. Milićević", Subotica

240

792,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Politehnička škola, Subotica

67

1,239,800.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Hemijsko-tehnološka škola, Subotica

15

222,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Tehnička škola "I. Sarić", Subotica

98

975,884.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Poljoprivredna škola, Bačka Topola

17

170,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

Srednja tehnička škola "Š. Jožef", Subotica

5

72,000.00

sopstvena sredstva polaznika

11.

Srednja stručna škola, Crvenka

130

1,300,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

781

6,775,684.00

 

 

ŠU UŽICE

 

 

 

1.

Srednja škola "Sveti Ahilije", Arilje

10

35,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Tehnička škola, Nova Varoš

85

0.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "LJubo Mićić"

10

100,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Tehnička škola Požega

99

250,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Mašinsko-elektrotehnička škola Priboj

113

0.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Tehnička škola, Prijepolje

90

872,367.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Tehnička škola Užice

65

700,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8

Medicinska škola Užice

50

1,200,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9

Ekonomska škola, Užice

95

0.00

sopstvena sredstva polaznika

10

Ugostiteljsko-turistička škola, Čajetina

110

0.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

727

3,157,367.00

 

 

ŠU KRALJEVO

 

 

 

1.

Šumarska škola, Kraljevo

260

4,200,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

2.

Ugostiteljsko-turistička škola sa domom, Vrnjačka Banja

135

1,500,000.00

 

3.

Mašinska škola, Raška

65

800,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

4.

Ekonomsko-trgovinska škola, Kraljevo

55

700,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

5.

Elektro-saobraćajna škola "Nikola Tesla", Kraljevo

300

989,300.00

sopstvena sredstva

6.

Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić", Kraljevo

85

1,224,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

7.

Medicinska škola, Kraljevo

100

1,320,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

8.

MTŠ "14. oktobar", Kraljevo"

146

1,400,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

1.146

12,133,300.00

 

 

ŠU JAGODINA

 

 

 

1.

Prva tehnička škola, Jagodina

8

115,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

MEŠ, Paraćin

7

30,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Tehnološka škola, Paraćin

3

28,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Medicinska škola, Ćuprija

25

50,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Poljoprivredna škola, Rekovac

84

120,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Tehnička škola, Ćuprija

84

785,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika "Svilajnac"

5

66,500.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha i govora "11. maj" Jagodina

14

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

ETŠ Slavka Đurđević

110

300,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

Tehnička škola Despotovac

35

437,000.00

sopstvena sredstva polaznika

11.

EGŠ Nikola

40

400,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

415

2,391,500.00

 

 

ŠU KRAGUJEVAC

 

 

 

1.

Politehnička škola, Kragujevac

25

1,200,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Srednja škola "Kralj Petar I", Topola

24

150,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Srednja škola "Nikola Tesla", Batočina

35

350,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Tehnička škola "Mileta Nikolić", Aranđelovac

180

4,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Druga tehnička škola, Kragujevac

105

1,600,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Srednja škola Knić

250

1,500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Trgovinsko-ugostiteljska škola "Toza Dragojević", Kragujevac

619

8,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

1.238

16,800,000.00

 

 

ŠU LESKOVAC

 

 

 

1.

Poljoprivredna škola, Leskovac

40

600,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

TŠ "Boško Krstić"

26

550,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

TŠ "Đuka Dinić", Leskovac

37

10,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

TŠ "Milentije Popović", Crna trava

55

600,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Tehnička škola, Vlasotince

53

950,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Trgovinska-ugostiteljska škola, Leskovac

80

700,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

TŠ "Rade Metalac", Leskovac

80

2,800,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

TŠ "Nikola Tesla", Medveđa

43

822,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

SŠ Grdelica

30

930,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

SŠ "Svetozar Krstić - Toza", Vučje

23

450,000.00

sopstvena sredstva polaznika

11.

Škola za tekstil i dizajn, Leskovac

20

400,000.00

sopstvena sredstva polaznika

12.

Medicinska škola, Leskovac

50

500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

13.

TŠ "Vožd Karađorđe", Lebane

40

800,000.00

sopstvena sredstva polaznika

14.

PVŠ "Stevan Sinđelić", Vranje

9

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

15.

Hemijsko-tehnološka škola, Vranje

85

850,000.00

sopstvena sredstva polaznika

16.

HTŠ "Božidar Đorđević Kukar", Leskovac

320

1,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

17.

Tehnička škola Vladičin Han

155

650,000.00

sopstvena sredstva polaznika

18.

STŠ "Preševo", Preševo

316

5,372,000.00

sopstvena sredstva polaznika

19.

PŠŠ "Josif Pančić", Surdulica

79

850,000.00

sopstvena sredstva polaznika

20.

TŠ "Nikola Tesla", Surdulica

103

2,462,660.00

sopstvena sredstva polaznika

22.

Ekonomska-trgovinska škola, Vranje

15

180,000.00

Sredstva polaznika

23.

MŠ "Dr Izabel Emsli Haton", Vranje

80

1,800,000.00

sopstvena sredstva polaznika

24.

Tehnička škola, Vranje

330

1,920,000.00

sopstvena sredstva polaznika

25.

SŠ "Sveti Sava", Bujanovac

20

250,000.00

sopstvena sredstva polaznika

26.

SŠ "Sezai Suroi", Bujanovac

60

420,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

2.149

25,926,660.00

 

 

ŠU ZRENJANIN

 

 

 

1.

MŠ "Miloš Crnjanski", Kikinda

20

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

MŠ "Pančevo"

55

181,500.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Školski centar "Nikola Tesla", Vršac

10

300,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

4.

TŠ Kikinda

80

240,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

5.

Srednja poljoprivredna škola, Zrenjanin

28

470,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Poljoprivredno-tehnički srednjoškolski centar "Besedeš Jožef" Kanjiža

5

12,780.00

Sopstvena sredstva polaznika

7.

Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković", Zrenjanin

40

132,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Ekonomska trgovinska škola Senta

20

60,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

9.

Ekonomsko-trgovinska škola Kikinda

21

23,100.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

Srednja poljoprivredna škola "Vasa Pelagić", Kovin

120

2,400,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

11.

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Pančevo

33

555,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

12.

Hemijsko-medicinska škola, Vršac

120

1,275,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

13.

Hemijsko-prehrambena škola, Čoka

8

40,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

14.

Tehnička škola, Bela Crkva

100

550,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

15.

HPTŠ "Uroš Predić", Zrenjanin

3

30,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

16.

TŠ "23. maj", Pančevo

30

432,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

17.

Medicinska škola, Senta

45

130,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

18.

Srednja škola "Dositej Obradović", Novi Kneževac

65

850,120.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

803

7,741,500.00

 

 

ŠU NIŠ

 

 

 

1.

Poljoprivredna škola "R. Jovanović Selja", Prokuplje

55

270,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović", Niš

160

590,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Umetnička škola, Niš

8

124,500.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Ekonomska škola, Niš

40

250,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Pravno poslovna škola, Niš

110

750,000.00

sopstvena sredstva

6.

Prehrambeno hemijska škola, Niš

200

1,320,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Mašinska škola Niš

40

750,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Stručna škola "Dušan Trivunac Dragoš", Svrljig

60

507,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Poljoprivredna škola "Šumatovac"

50

355,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

Specijalna škola sa domom učenika, Bubanj

5

Oslobođeni plaćanja

sopstvena sredstva polaznika

11.

ŠOSO "14. oktobar", Niš

8

59,150.00

sopstvena sredstva polaznika

12.

Ekonomska škola Pirot

155

1,100,000.00

sopstvena sredstva polaznika

13.

Srednja stručna škola, Pirot

20

200,000.00

sopstvena sredstva polaznika

14.

Tehnička škola, Pirot

7

100,800.00

MPNTR

15.

Srednja škola, Blace

60

240,000.00

sopstvena sredstva polaznika

16.

Srednja škola, Žitorađe

48

200,000.00

sopstvena sredstva polaznika

17.

Ekonomska škola, Kuršumlija

30

180,000.00

sopstvena sredstva polaznika

18.

Medicinska škola "Dr Aleksa Savić", Prokuplje

95

1,000,100.00

sopstvena sredstva polaznika

19.

TŠ Babušnica

50

1,200,000.00

sopstvena sredstva polaznika

20.

Trgovinska škola, Niš

55

1,220,000.00

sopstvena sredstva polaznika

21.

Gimnazija "Sveti Kirilo i Metodije", Dimitrovgrad

5

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

22.

Mlekarska škola sa domom učenika "Dr Obren Pejić", Pirot

45

238,000.00

sopstvena sredstva polaznika

23.

Ugostiteljsko-turistička škola, Niš

180

970,000.00

sopstvena sredstva polaznika

24.

Tehnička škola "12. februar", Niš

350

3,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

25.

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Niš

174

870,000.00

sopstvena sredstva polaznika

26.

Građevinska tehnička škola "Neimar", Niš

175

1,050,000.00

sopstvena sredstva polaznika

27.

Škola mode i lepote, Niš

125

900,000.00

sopstvena sredstva polaznika

28.

Mašinsko tehnička škola "15. maj", Niš

165

500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

29.

Medicinska škola "Dr Milenko Hadžić", Niš

150

3,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

30.

Tehnička škola "Prota Stevan Dimitrijević", Aleksinac

180

2,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

31.

Poljoprivredna škola "Šumatovac", Aleksinac

40

345,000.00

sopstvena sredstva polaznika

32.

TŠ "15. maj", Prokuplje

45

238,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

2.890

23,587,550.00

 

 

ŠU VALJEVO

 

 

 

1.

Ekonomska-trgovinska škola, Šabac

96

576,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Stručna hemijska tekstilna škola, Šabac

33

198,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

"Mačvanska srednja škola", Bogatić

32

192,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

TŠ Valjevo

145

870,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Ekonomska škola, Valjevo

67

402,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Poljoprivredna škola sa domom učenika, Valjevo

25

150,000.00

sopstvena sred. polaznika

7.

Medicinska škola "Dr Miša Pantić", Valjevo

56

336,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Valjevska gimnazija, Valjevo

11

66,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Srednja škola "1300 kaplara", Ljig

16

96,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

TŠ "Ub", Ub

44

264,000.00

sopstvena sredstva polaznika

11.

TŠ, Šabac

131

786,000.00

sopstvena sredstva polaznika

12.

Medicinska škola "Dr Andra Jovanović", Šabac

79

474,000.00

sopstvena sredstva polaznika

13.

Poljoprivredna škola sa domom učenika, Šabac

30

180,000.00

sopstvena sredstva polaznika

14.

Posavotamnavska srednja škola, Vladimirci

73

475,000.00

sopstvena sredstva polaznika

15.

Srednja škola, Koceljevo

48

288,000.00

sopstvena sredstva polaznika

16.

TŠ Loznica

78

468,000.00

sopstvena sredstva polaznika

17.

Srednja škola "Sveto Sava", Loznica Loznica

42

252,000.00

sopstvena sredstva polaznika

18.

Srednja ekonomska škola, Loznica

70

420,000.00

sopstvena sredstva polaznika

19.

Srednja škola "Vuk Karadžić", Ljubovija

23

138,000.00

sopstvena sredstva polaznika

20.

Srednja škola Krupanj

35

210,000.00

sopstvena sredstva polaznika

21.

Srednja škola mali Zvornik

32

192,000.00

sopstvena sredstva polaznika

22.

Srednja škola "17. septembar", Lajkovac

79

474,000.00

sopstvena sredstva polaznika

23.

Srednja škola "Mionica", Mionica

24

144,000.00

sopstvena sredstva polaznika

24.

Šabačka gimnazija Šabac

5

30,000.00

sopstvena sredstva polaznika

25.

Muzička škola "Mihailo Vukdragović", Šabac

8

24,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

1.282

7,705,000.00

 

 

ŠU KRUŠEVAC

 

 

 

1.

Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika, Aleksandrovac

30

300,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

2.

Srednja škola, Brus

50

150,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

3.

Srednja škola, Varvarin

10

50,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

4.

Ekonomsko-trgovinska škola, Kruševac

24

150,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

5.

Politehnička škola "Milutin Milanković", Kruševac

118

35,400.00

Sopstvena sredstva polaznika

6.

Hemijsko-tehnološka škola, Kruševac

100

450,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

7.

Prva tehnička škola, Kruševac

125

625,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

8.

Tehnička škola, Trstenik

50

450,000.00

Sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

507

2,210,400.00

 

 

ŠU POŽAREVAC

 

 

 

1.

Ekonomsko trgovinska škola, Požarevac

80

700,000.00

 

2.

Tehnička škola Smederevo

246

2,360,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Mašinsko-elektrotehnička škola "Goša"

23

690,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Tehnička škola, Žagubica

15

75,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Sonja Marinković", Požarevac

15

183,750.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Srednja škola "Žikica Damnjanović", Smederevska Palanka

10

50,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Ekonomsko-trgovinska škola, Smederevo

130

1,500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Tehnička škola "Nikola Tesla"

82

1,600,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Politehnička škola

50

550,000.00

sopstvena sredstva polaznika

10.

TTPŠ "Despot Đurađ"

65

936,000,00

sopstvena sredstva polaznika

11.

Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla" Kostolac

295

0.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

1.011

7,708,750.00

 

 

ŠU ZAJEČAR

 

 

 

1.

Tehnička škola, Majdanpek

34

102,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Medicinska škola, Zaječar

40

120,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

SŠ "Sveti Sava", Kladovo

20

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Poljoprivredna škola "Rajko Bosnić", Negotin

50

150,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

SŠ "Branislav Nušić", Sokobanja

45

135,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Tehnička škola, Zaječar

35

105,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Tehnička škola, Kladovo

35

105,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Mašinsko-elektrotehnička škola, Bor

220

660,000.00

sopstvena sredstva polaznika

9.

Tehnička škola, Bor

20

60,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

499

1,497,000.00

 

 

ŠU ČAČAK

 

 

 

1.

Ekonomska škola Čačak

105

1,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Mašinsko-saobraćajna škola, Čačak

150

2,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Medicinska škola, Čačak

80

1,700,000.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak

450

1,000,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Ekonomsko-trgovačka škola "Knjaz Miloš", Gornji Milanovac

15

110,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Tehnička škola "Jovan Žujović", Gornji Milanovac

17

127,000.00

sopstvena sredstva polaznika

7.

Srednja škola "Dragačevo", Guča

60

500,000.00

sopstvena sredstva polaznika

8.

Tehnička škola, Ivanjica

98

410,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

975

6,847,000.00

 

 

ŠU RANILUG

 

 

 

1.

Tehnička škola "Dragi Popović", Gornje Kusce

18

162,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Tehnička škola, Kosovska Kamenica

15

133,500.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Tehnička škola, Vrbovac

16

100,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

49

395,500.00

 

 

ŠU NOVI PAZAR

 

 

 

1.

Tehnička škola, Novi Pazar

100

400,000.00

sopstvena sredstva polaznika

2.

Tehnička škola Tutin

10

180,000.00

sopstvena sredstva polaznika

3.

Medicinska škola

150 

5,934,018.00

sopstvena sredstva polaznika

4.

"Ekonomsko-trgovinska škola"

40

350,000.00

sopstvena sredstva polaznika

5.

Ugostiteljsko-turistička škola

25

900,000.00

sopstvena sredstva polaznika

6.

Škola za dizajn tekstila i kože

 75

700,000.00

sopstvena sredstva polaznika

Ukupno

 

175

8,464,018.00

 

 

UKUPNO SVE ŠKOLE

20.003

216,009,629.00

 

 

PRILOG 4.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Neformalno obrazovanje odraslih

R. B.

Organizacija/Institucija

Vrsta obuke

Sredstva

Izvor finansijskih sredstava

1.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i NSZ

Realizacija programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih sa planiranim obuhvatom 1.500 nezaposlenih lica

 

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu

Obuhvat 10.300 nezaposlenih lica, od kojih 300 osoba sa invaliditetom obukom za razvoj preduzetništva.
Realizacija i obuhvat nezaposlenih lica obukama za rad na računaru i obukama za strane jezike zavisi od rezultata Ankete poslodavaca u 2015. godini, kao osnove za izradu kataloga obuka za nezaposlena lica i nezaposlene osobe sa invaliditetom.
Uključivanje 5.040 nezaposlenih lica, od kojih je 40 osoba sa invaliditetom programom stručne prakse.
Planiran je obuhvat 300 nezaposlenih lica, od kojih je 20 osoba sa invaliditetom programom sticanja praktičnih znanja.
Planirani broj uključenih nezaposlenih lica u obuke na zahtev poslodavca je 1.020, od kojih je 20 osoba sa invaliditetom.

 

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu i Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Sredstva iz programskog ciklusa IPA 2012.

Planirani obuhvat nezaposlenih lica obukama za tržište rada je 1.730 nezaposlenih lica, od kojih je 630 osoba sa invaliditetom.

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu. Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Sredstva iz programskog ciklusa IPA 2012

Potpisivanje Sporazuma sa osnovnim školama za obrazovanje odraslih; Potpisivanje ugovora sa polaznicima; Regulisanje troškova prevoza za 1.500 polaznika

Po programu rada NSZ za 2016.

Budžet Republike Srbije

2.1. Obuke za razvoj preduzetništva
2.2. Obuke za rad na računaru
2.3. Obuke za strane jezike
2.4. Obuke za sticanje znanja, veština i sposobnosti
2.5. Program stručne prakse
2.6. Program sticanja praktičnih znanja
2.7. Obuke na zahtev poslodavca
2.1. Redovna aktivnost NSZ
2.2. IPA projekt 2012
2.3. IPA projekt 2012
2.4 IPA projekt 2013 i katalog obuka NSZ
2.5. Javni poziv NSZ
2.6. Javni poziv NSZ
2.7. Javni poziv NSZ i IPA projekt 2013

U saradnji sa IPA projektom će biti organizovane osnovna informatička obuka, obuke za strane jezike i obuka za zavarivače. U skladu sa programom rada NSZ za 2016. će biti definisan katalog obuka koji će između ostalih, obuhvatiti i obuke za sticanje znanja, veština i sposobnosti.

Budžet Republike Srbije i projekat IPA

2.

Ministarstvo omladine i sporta

Obuke mladih za korišćenje EU fondova i drugih međunarodnih fondova i za učešće u programu ERASMUS +

Iznos sredstava nije unapred poznat

Budžet Republike Srbije

Obuke za samozapošljavanje mladih

Obuke mladih za sticanje digitalne i finansijske pismenosti

Obuke mladih za razvijanje različitih kompetencija za aktivno učešće u društvu i profesionalno angažovanje

Obuke mladih za razvijanje zdravih i bezbednih stilova života, unapređenje životne sredine i održivi razvoj

Obuke mladih o prevenciji i otklanjanju posledica događaja sa katastrofalnim posledicama

Obuke predstavnika institucija i OCD koje se bave prevencijom socijalne isključenosti mladih

Obuke za nastavnike i stručne saradnike o svrsi mobilnosti i dostupnim programima mobilnosti

Obuke novinara za izveštavanje o mladima, praćenje mladih i njihovih potreba i prilagođavanje tema medijskog sadržaja interesovanjima mladih

3.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Obuka za sticanje osnovnih znanja, veština i kompetencija potrebnih za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova na polovima uniformisanog policijskog službenika opšte nadležnosti,

 

Budžet Republike Srbije

Stručno usavršavanje policijskih službenika

 

Budžet Republike Srbije

Specijalističke obuke policijskih službenika po linijama rada

 

Budžet Republike Srbije

4.

Ministarstvo privrede - Nacionalna agencija za regionalni razvoj

Obuke namenjene potencijalnim preduzetnicima i postojećim MSPP, u okviru standardizovanog seta usluga (s.s.u.) za 2016. godinu

Visina opredeljenih sredstava za realizaciju s.s.u u 2016. godini zavisi od Budžeta RS za 2016. i biće definisana po usvajanju istog

 

U 2016. godini (treća godina implementacije, od ukupno četiri godine) očekuje se nastavak sprovođenja; Definisane su prve dve godine, dok se početkom 2016. očekuje izrada radnog plana za druge dve godine sprovođenja Projekta napredne obuke za 60 MSPP, korisnike iz druge godine
(3 modula)

Projektna sredstva -"USAID" projekat. Obuke u okviru "USAID" projekta su moduli obuka iz standardizovanog seta usluga, koji su prepoznati kao relevantni za korisnike Projekta.

 

Obuke - upravljanja infrastrukturnim projektima prema kandidovanim temama JLS preko ARRA. (15-20 obuka). Priprema priručnika sa obrađenim aktuelnim temama.

5,000,000.00

Budžet Republike Srbije

5.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Stručno osposobljavanje (obuka) komunalnih policajaca u skladu sa zakonom o komunalnoj policiji ("Službeni glasnik RS", broj 51/09)

 

Sopstvena sredstva jedinice lokalne samouprave. Broj polaznika će biti naknadno utvrđen shodno potrebama JLS

Stručno usavršavanje državnih službenika

3,700,000.00 i projekti

 

6.

Ministarstvo zdravlja

Strani jezik

2,080,980.00

 

7.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju

Program sticanja znanja za rad na brodu za prevoz opasnih tereta na unutrašnjim plovnim putevima

1,392,000.00

Sredstva iz predpristupnih fondova EU

8.

Centar za kulturu i obrazovanje opštine Aranđelovac

Program stranih jezika (nemački, engleski jezik) - 90 polaznika

900,000.00

Sopstvena sredstva

9.

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Niš

programi obuke za rad na računaru - programi stranih jezika - programi sticanja ili dopunjavanja drugih znanja

 

NSZ/Filijala Niš/Organizaciona jedinica Niš

10.

Centar za stručno usavršavanje u Kragujevcu

programi obuke za rad na računaru

300,000.00

Projekti

11.

Ekonomska trgovinska škola, Šabac

*programi preduzetništva
*programi obuke za rad na računaru
*programi stranih jezika
*programi sticanja ili dopunjavanja drugih znanja, veština, sposobnosti i stavova

 

projekti, donacije, poslodavci

12.

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Sonja Marinković", Požarevac

Obuke za potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Požarevac

500,000.00

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja Republike Srbije

13.

MŠ "Draginja Nikšić",
S. Mitrovica

obuka polaznika za FOOO

 

 

14.

OŠ "20. oktobar" Vrbas, u saradnji sa SŠ "4. juli", Vrbas

obuka polaznika za FOOO

 

 

15.

Poljoprivredna škola
"S. Marinković", Požarevac

Obuke lica na izdržavanju zatvorskih sankcija

 

Ministarstvo pravde

16.

Druga tehnička škola - Centar za kontinuirano obrazovanje odraslih, Kragujevac

obuke u skladu sa pravilnikom NPP OOO ("Službeni glasnik RS", broj 13/13)

 

NSZ/Filijala Kragujevac

17.

OŠ "Dragiša Luković Španac", Kragujevac u saradnji sa Ekonomsko-ugostiteljskom školom "Slobodan Minić", Aranđelovac

obuke u skladu sa pravilnikom NPP OOO ("Službeni glasnik RS", broj 13/13)

 

NSZ/Filijala Kragujevac/organizaciona jedinica Aranđelovac

18.

OŠ "Dragiša Luković Španac", Kragujevac u saradnji sa Tehničkom školom "Mileta Nikolić", Aranđelovac

obuke u skladu sa pravilnikom NPP OOO ("Službeni glasnik RS", broj 13/13)

 

NSZ/Filijala Kragujevac/OJ Aranđelovac

19.

HTPŠ "Uroš Predić", Zrenjanin

obuka polaznika za FOOO - obuka za tržište rada (iz oblasti prerade hrane, tekstilstva)

 

NSZ/Filijala Zrenjanin

20.

Ekonomska trgovinska škola Šabac

obuke

 

projekti, donacije
budžet/NSZ/Filijala Šabac

21.

Mašinska škola Pančevo

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ/Filijala Pančevo

22.

GTŠ "Neimar", Niš

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ/Filijala Niš

23.

"Škola mode i lepote", Niš

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ/Filijala Niš

24.

SŠ "Dušan Trivunović Dragoš"

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ Filijala Niš/OJ Svrljig

25.

Prehrambeno-hemijska škola - Niš

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ/Filijala Niš

26.

Stručna-hemijska i tekstilna škola Šabac

obuka polaznika za FOOO

 

NSZ/Filijala Šabac

 

PRILOG 5.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Primena Pravilnika o JPOA

R.B.

Organizacija/Institucija

Aktivnost

Sredstva

Izvor finansijskih sredstava

1.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

Procena 100 programa i davanje mišljenja

280,000.00

Budžet Republike Srbije

 

PRILOG 6.

 

GPOO ZA 2016. - PRIORITETNA OBLAST I AKTIVNOST

Priznavanje prethodnog učenja i karijerno vođenje i savetovanje

R.B.

Organizacija/
institucija

Aktivnost

Okvir obim sredstava

Izvor sredstava

1.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i NSZ

Uključivanje 30 nezaposlenih lica u program priznavanja prethodnog učenja

 

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu

Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu predviđa se kontinuirana realizacija usluga, programa i mera iz sistema karijernog vođenja i savetovanja, uključujući i otvaranje 10 novih centara za karijerno vođenje i savetovanje u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje i 10 u jedinicama lokalne samouprave, kao i uspostavljanje 15 karijernih info centara sa definisanim programom i standardima usluga u 15 Kancelarija za mlade.

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu
Budžeti jedinica lokalne samouprave
Sredstva iz programskog ciklusa IPA 2012.

Program karijernog vođenja i savetovanja: Informisanje - neposredno; Savetovanje o mogućnostima za razvoj karijere; Trening samoefikasnosti; Radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla; Selekcija - psihološka procena za uključivanje u DOO

 

Budžet Republike Srbije

2.

Ministarstvo omladine i sporta

Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada - NAPOR, obuka za procenjivače kompetencija koje mladi stiču tokom učešća u programima omladinskog rada. 300 mladih će biti mentorisano tokom procesa. Aktivnost se realizuje od aprila do decembra 2016. godine

1,570,150.00

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu - Međunarodni donatori

Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada - NAPOR, Novi Sad, validacija prethodno stečenog iskustva u omladinskom radu za zanimanje omladinski lider/ka i omladinski radnik/ca. Biće obuhvaćeno 25 učesnika. Aktivnost se realizuje od aprila do decembra 2016. godine

1,851,125.00

Budžet Republike Srbije za 2016. godinu

Karijerno informisanje; Realni susreti sa svetom rada; Karijerno savetovanje; Vršnjačko karijerno savetovanje u okviru redovnih aktivnosti kancelarija za mlade; Programi prakse za mlade tokom i nakon završetka obrazovanja; Informisanje i savetovanje mladih o mogućnostima za neformalno obrazovanje

 

Budžet Republike Srbije

3.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

Izrada standarda karijernog vođenja o okviru rada Radne grupe

400,000.00

Budžet Republike Srbije

4.

Tehnička škola Leskovac

Tribina karijernog savetovanja

sopstvena sredstva

Nacionalna služba za zapošljavanje i Tehnička škola

Radionica karijernog vođenja i savetovanja

sopstvena sredstva

Tehnička škola profesori i učenici