PROTOKOL
O OBEZBEĐIVANJU FITOSANITARNIH ZAHTEVA IZMEĐU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE REPUBLIKE SRBIJE I FEDERALNE SLUŽBE ZA VETERINARSKI I FITOSANITARNI NADZOR RUSKE FEDERACIJE, KOD UZAJAMNIH ISPORUKA PROIZVODA SA VISOKIM FITOSANITARNIM RIZIKOM

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2016)

1. Ovaj protokol (u daljem tekstu: Protokol) o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom (u daljem tekstu zajedno nazvani "Strane" i pojedinačno "Strana") usmeren je na obezbeđivanje fitosanitarne bezbednosti teritorije zemalja Strana i učvršćivanje uzajamne saradnje u oblasti biljnog karantina.

Strane će realizovati saradnju o okviru Međunarodne konvencije o biljnom karantinu i zaštiti bilja (IPPC), međunarodnih standarda o fitosanitarnim merama, Sporazuma WTO o primeni sanitarnih i fitosanitarnih mera i nacionalnim pravilima i normama Strana o obezbeđivanju biljnog karantina.

2. Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije biće odgovorna za sprovođenje odredaba ovog protokola sa srpske Strane.

3. O izmenama Listi karantinski štetnih organizama odgovarajuća Strana obaveštava drugu Stranu najkasnije 30 dana od trenutka izmena.

4. Fitosanitarni sertifikati koji se izdaju u skladu sa odredbama IPPC i međunarodnim standardima o fitosanitarnim merama potvrđivaće da roba koja se izvozi ne sadrži štetne organizme, koji imaju karantinski značaj za zemlju uvoza i da će biti ispoštovani drugi međunarodni i nacionalni fitosanitarni zahtevi.

5. Fitosanitarni sertifikati će se sastavljati na engleskom jeziku.

6. Strane će po potrebi održavati sastanke u rokovima i na mestima koje Strane dogovore, a u cilju razmatranja mera za realizaciju ovog protokola.

7. Strane će preduzimati sve neophodne mere za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti na kontroli fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, u procesu njihove proizvodnje, prevoza, pripreme za otpremu i fitosanitarne sertifikacije.

8. Srpska Strana vršiće dobrovoljnu registraciju izvoznika proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom u Rusku Federaciju i njihov spisak dostavlja Ruskoj Strani.

9. Srpska Strana će voditi aktuelni registar fitosanitarnih sertifikata sastavljenih za Rusku Federaciju i Rosseljhoznadzoru (Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadžor) obezbeđuje pristup registru.

10. Strane mogu da postavljaju dodatne fitosanitarne zahteve prilikom uvoza pojedinih vrsta proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom.

11. Strane podržavaju svaku inicijativu profesionalnih asocijacija, udruženja i laboratorija, koja je usmerena na povećanje nivoa fitosanitarne bezbednosti proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom i realizaciju Protokola.

12. U slučaju reeksporta proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom proizvodi koji podležu karantinu obavezno moraju imati fitosanitarni sertifikat na reeksportnom obrascu uz prilaganje originala fitosanitarnog sertifikata zemlje proizvođača ili njegove kopije koju je overila Strana izvoznica.

13. U slučaju da se u mestu prolaska preko državne granice ili na krajnjem odredištu otkrije proizvod sa karantinskim štetnim organizmima ili druge povrede međunarodnih i/ili nacionalnih fitosanitarnih zahteva zemlje uvoznika, Strane imaju pravo na povraćaj, zadržavanje, preradu ili uništavanje robe, o čemu će Strana izvoznica biti obaveštena u pisanom obliku.

14. U slučaju da ruska Strana otkrije česte prekršaje (dva i više puta) srpska Strana će takvu organizaciju privremeno izbaciti iz spiska izvoznika u Rusku Federaciju proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom, o čemu će informisati rusku Stranu. Vraćanje ovog prava navedenoj organizaciji moguće je nakon što ruska Strana razmotri osnovanu molbu srpske Strane.

15. Sredstva za transport, kontejneri, materijal za pakovanje, koji se koriste prilikom izvoza i uvoza proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom, moraju biti prethodno, pre isporuke, očišćena i/ili u slučaju potrebe dezinfikovana. Podaci o dezinfekciji se navode u fitosanitarnom sertifikatu u polju "Dopunska deklaracija".

16. Strane će u određenim slučajevima pružati profesionalnu, tehničku i drugu pomoć u cilju realizacije Protokola.

17. Strane mogu u bilo kom trenutku i uz uzajamnu saglasnost unositi izmene u Protokol.

18. Svi sporovi, vezani za interpretaciju i primenu ovog protokola rešavaće se putem pregovora na osnovu međusobnog dogovora Strana.

19. Protokol će se primenjivati od dana kada Strane isti potpišu.

20. Svaka od Strana može poništiti Protokol u bilo kom trenutku uputivši prethodno i to šest meseci ranije odgovarajuće obaveštenje drugoj Strani.

Ovaj protokol ne predstavlja međunarodni ugovor, ne proizvodi prava i obaveze koje reguliše međunarodno pravo.

Kao potvrdu gorenavedenog protokol potpisuju ovlašćeni predstavnici Strana u dva originalna primerka, svaki na srpskom i ruskom jeziku.

Za srpsku stranu
Ministar poljoprivrede
i zaštite životne sredine
Republike Srbije
prof. dr Snežana
Bogosavljević Bošković
12. januara 2016. godine

 

Za rusku stranu
Rukovodilac Federalne službe
za veterinarski
i fitosanitarni nadzor
Ruske Federacije
Sergej Dankvert
12. januara 2016. godine