UGOVOR
IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE SAVEZNE REPUBLIKE NEMAČKE O ZAJEDNIČKOJ PODRŠCI PROJEKTIMA "REFORMA STRUČNOG OBRAZOVANJA" I "UPRAVLJANJE ZEMLJIŠTEM"

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2016)

REPUBLIKA SRBIJA

PRVI POTPREDSEDNIK VLADE
I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

Beograd, 31. decembar 2015. godine

Vaša ekselencijo,

Čast mi je da u ime Vlade Republike Srbije potvrdim saglasnost sa Vašim predlogom Ugovora o tehničkoj saradnji:

1. Vlada Republike Srbije i Vlada Savezne Republike Nemačke zajedno podržavaju sledeće projekte:

a) Reforma stručnog obrazovanja (PN: 2012.2226.4);

b) Upravljanje zemljištem (PN: 2012.2225.6);

ukoliko se nakon provere utvrdi da navedeni projekti ispunjavaju uslove za dobijanje podrške.

2. Cilj ovih projekata je da doprinesu socijalnom i ekonomskom razvoju Republike Srbije.

3. Vlada Savezne Republike Nemačke za realizaciju projekata navedenih pod brojem 1. o svom trošku obezbeđuje osoblje i materijal i eventualno finansijske doprinose u ukupnoj vrednosti od 5 miliona evra (slovima: pet miliona evra). Ona zadužuje Nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH) za sprovođenje projekata navedenih pod brojem 1.

Njegova ekselencija
Ambasador Savezne Republike Nemačke
Gospodin Aksel Ditman
Beograd

4. U cilju dosledne realizacije projekata navedenih pod brojem 1. Vlada Republike Srbije sastavlja specifikovan budžetski plan i obezbeđuje da institucije kojima poveruje sprovođenje projekata izvrše usluge neophodne za realizaciju projekata navedenih pod brojem 1.

5. Pojedinosti o projektima navedenim pod brojem 1. kao i o uslugama i obavezama koje treba da budu izvršene, utvrđuju se pojedinačnim ugovorima o realizaciji projekta odnosno eventualno i ugovorima o finansiranju, koji će se zaključiti između organizacije za sprovođenje GIZ GmbH navedene pod brojem 3. i institucija kojima će Vlada Republike Srbije poveriti realizaciju projekata. Navedeni ugovori o realizaciji projekata odnosno eventualno i ugovori o finansiranju podležu zakonskim propisima Savezne Republike Nemačke.

6. Uz uzajamnu saglasnost naših dveju vlada, projekti navedeni pod brojem 1. mogu biti zamenjeni drugim projektima.

7. Saglasnost u vezi sa projektima navedenim pod brojem 1. i iznosom tehničke saradnje navedenim pod brojem 3. se neopozivo povlači ukoliko u roku od sedam godina od godine davanja saglasnosti ne budu zaključeni ugovori o realizaciji projekta i eventualno ugovori o finansiranju navedeni pod brojem 5. Bez obzira na odredbe iz broja 6, rok za saglasnosti date za ovu godinu ističe 31. decembra 2022. godine. Ukoliko u predviđenom roku samo za deo datih saglasnosti budu zaključeni ugovori o realizaciji projekta odnosno eventualno ugovori o finansiranju, ova klauzula o povlačenju saglasnosti važi samo za ovaj deo iznosa koji još nije obuhvaćen ovim ugovorima.

8. Vlada Republike Srbije oslobađa sav materijal, vozila, robu i opremu kao i rezervne delove isporučene po nalogu i o trošku Savezne Republike Nemačke za realizaciju projekata navedenih pod brojem 1. od licenci, carinskih, lučkih, uvoznih, izvoznih i ostalih javnih dažbina kao i od troškova za skladištenje i obezbeđuje što brže okončanje carinskog postupka.

9. Vlada Republike Srbije oslobađa GIZ GmbH od svih poreza i drugih javnih dažbina koje se naplaćuju u Republici Srbiji u vezi sa zaključenjem i sprovođenjem ugovora o realizaciji i eventualno ugovora o finansiranju navedenih pod brojem 5.

10. Za sva ostala pitanja, i za ovaj ugovor važe odredbe gore navedenog Sporazuma o tehničkoj saradnji i pomoći koji su naše dve vlade zaključile 13. oktobra 2004. godine.

11. Ovaj ugovor se zaključuje na srpskom i nemačkom jeziku, pri čemu je svaki tekst jednako verodostojan.

Kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, želim da potvrdim da će pismo Vaše ekselencije i ovo pismo činiti Ugovor između Vlade Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke o tehničkoj saradnji za projekte "Reforma stručnog obrazovanja" i "Upravljanje zemljištem" koji će stupiti na snagu datumom potpisivanja ovog pisma.

Izvolite, vaša ekselencijo, primiti izraze mog osobitog poštovanja.

Ivica Dačić