PRAVILNIK

O RADU KOMISIJE ZA KATEGORIZACIJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 28/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o radu Komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata, vrste kuća, apartmana, soba i seosko-turističko domaćinstvo (u daljem tekstu: Pravilnik), bliže se uređuje nadležnost, način rada, odlučivanje i druga pitanja od značaja za rad Komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata, vrste kuća, apartmana, soba i seosko-turističkog domaćinstva (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Načelnik Gradske uprave grada Vranja rešenjem imenuje Komisiju.

Komisija je nezavisna u svom radu.

Komisija za svoj rad odgovara načelniku Gradske uprave i Gradskom veću grada Vranja.

Komisija je dužna da na zahtev načelnika Gradske uprave i Gradskog veća podnese izveštaj o svom radu.

II SASTAV KOMISIJE

Član 3

Komisija ima 3 člana.

Komisijom predsedava predsednik.

Član 4

Komisija se imenuje na period od (tri) 3 godine.

Članovima Komisije prestaje mandat pre isteka vremena na koje su imenovani podnošenjem ostavke ili razrešenjem.

Načelnik Gradske uprave može razrešiti pojedine članove Komisije na obrazloženi pisani predlog 2/3 članova Komisije.

Član Komisije se razrešava u slučajevima kada najmanje dva puta neopravdano odsustvuje sa sednice Komisije, kada nesavesnim radom onemogućava rad Komisije i kada svojom neaktivnošću ne doprinosi radu Komisije.

Član 5

U slučaju razrešenja člana Komisije pre isteka vremena na koje je imenovan, načelnik Gradske uprave imenuje novog člana.

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 6

Komisija, na pisani i obrazloženi zahtev fizičkih i pravnih lica koja su vlasnici smeštajnih objekata i ugostitelji (privredno društvo, preduzetnik ili ogranak drugog domaćeg ili stranog pravnog lica koje obavlja ugostiteljsku delatnost), sprovodi postupak kategorizacije ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste kuća, apartmana, soba i seosko-turističkog domaćinstva, radi pružanja ugostiteljskih usluga na teritoriji grada Vranja.

Komisija izlazi u objekat za koji je zahtevana kategorizacija, ispituje usaglašenost sa uslovima propisanim zakonskom regulativom, zapisnički konstatuje činjenično stanje u pogledu uređaja, opreme i usluga po svim elementima i kriterijumima za kategorizaciju.

U slučajevima kada nisu zadovoljeni uslovi, odnosno ugostiteljski objekat nije opremljen u skladu sa propisima koji detaljno regulišu ovu oblast, Komisija uz saglasnost podnosioca zahteva određuje rok da se utvrđeni nedostaci uklone.

Nakon isteka utvrđenog roka iz prethodnog stava, Komisija izlazi na kontrolni pregled, zapisnički konstatuje da li je podnosilac zahteva postupio po prethodnom zapisniku i daje predlog načelniku Sekretarijata za finansije i privredu Gradske uprave grada Vranja, da donese rešenje o kategorizaciji, odnosno o odbijanju zahteva za kategorizaciju.

Član 7

Pored nadležnosti iz člana 6. ovog Pravilnika, Komisija jedanput mesečno van turističke sezone i četiri puta mesečno u turističkoj sezoni vrši proveru da li ugostiteljski objekti za smeštaj, vrste kuća, apartmani, sobe i seosko-turistička domaćinstva ispunjavaju uslove propisane zakonskim i podzakonskim aktima za rad, odnosno za pružanje usluge smeštaja, kao i da li je njihov rad u skladu sa rešenjem na osnovu koga je izvršena kategorizacija istih.

Poslove iz člana 6. stava 1. ovog člana Komisija obavlja u skladu sa zakonskom regulativom i podzakonskim propisima kojima se uređuje kategorizacija ugostiteljskih objekata, minimalno-tehnički uslovi za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata i sanitarno-higijenski uslovi.

IV NAČIN RADA I ODLUČIVANJA KOMISIJE

Član 8

Komisija radi na sednicama i odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije.

Sednice Komisije saziva predsednik Komisije po potrebi, odnosno na osnovu podnetih zahteva za kategorizaciju.

Komisija samostalno organizuje svoj rad u skladu sa nadležnostima utvrđenim u članu 6. i 7. ovog Pravilnika.

Rad Komisije je javan.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Član 10

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".