PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2016)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: korisnici budžeta Grada), uključenih u konsolidovani račun trezora Grada Novog Sada (u daljem tekstu: KRT Grada).

Član 2

Korisnici budžeta Grada mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi i sredstva iz drugih izvora (u daljem tekstu: druga sredstva).

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa odlukom o budžetu Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Na podračunima sopstvenih prihoda i drugih sredstava vode se sredstva koja indirektni korisnici budžeta Grada ostvaruju svojim aktivnostima u skladu sa zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Direktni korisnici sredstava budžeta Grada mogu imati i podračune za namenske prihode čije je korišćenje i namena utvrđena zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda i podračune drugih sredstava korisnika budžeta Grada.

Član 3

Sopstveni prihodi i druga sredstva korisnika budžeta Grada konsoliduju se na nivou KRT-a Grada.

Ako se korisnik budžeta Grada finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi i druga sredstva tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema njegovoj pripadnosti direktnom korisniku budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Gradska uprava za finansije - Sektor za trezor (u daljem tekstu: Sektor za trezor), ispostavlja naloge za plaćanje sa računa za izvršenje budžeta Upravi za trezor, na zahtev direktnog korisnika budžeta Grada, za rashode i izdatke za redovno poslovanje, u okviru odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa planom izvršenja budžeta za budžetsku godinu.

Sektor za trezor ispostavlja Upravi za trezor naloge za transfer sredstava sa računa za izvršenje budžeta na podračune za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta, na zahtev nadležnog direktnog korisnika, u okviru odobrenih aproprijacija, odnosno kvota u skladu sa planom izvršenja budžeta za budžetsku godinu.

Sa podračuna za redovno poslovanje, indirektni korisnici budžeta ispostavljaju nalog za plaćanje Upravi za trezor za namene za koje su im sredstva preneta iz budžeta Grada.

Član 5

Korisnici budžeta Grada vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda i drugih sredstava ispostavljanjem naloga za plaćanje Upravi za trezor, za namene u okviru odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa planom izvršenja budžeta za budžetsku godinu, a do iznosa ostvarenih sopstvenih i drugih prihoda, u skladu sa zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT-U GRADA

Član 6

Svim sredstvima na KRT-a Grada upravlja Gradska uprava za finansije, u skladu sa zakonom.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje novčanih tokova i upravljanje primanjima i izdacima, radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Gradska uprava za finansije planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršavanja obaveza budžeta Grada utvrđenih odlukom o budžetu za budžetsku godinu, u skladu sa zakonom.

Član 7

Direktni i indirektni korisnici budžeta Grada, dužni su da u budžet Grada vrate neutrošena budžetska sredstva sa podračuna za redovno poslovanje do isteka fiskalne godine na račun: Grad Novi Sad - Račun za izvršenje budžeta Grada.

Način i postupak vraćanja neutrošenih budžetskih sredstava iz stava 1. ovog člana, uređen je Pravilnikom o načinu i postupku prenosa neutrošenih budžetskih sredstava Grada Novog Sada na račun izvršenja budžeta Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 67/2013).

Stanje sopstvenih prihoda i drugih sredstava indirektnih korisnika budžeta Grada, evidentirano na kraju budžetske godine, prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV INVESTIRANJE SREDSTAVA

Član 8

Sredstva KRT-a Grada, koja privremeno preostanu tokom godine, po izvršenju obaveza budžeta Grada, u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, osim sopstvenih prihoda korisnika budžeta, kao i sredstava čija se upotreba ograničava posebnim propisima, mogu se investirati, odnosno plasirati, na domaćem finansijskom tržištu novca, po kamatnoj stopi koja nije niža od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru, u cilju očuvanja i uvećanja vrednosti sredstava, u skladu sa zakonom.

Član 9

Investiranje, odnosno plasiranje privremeno raspoloživih sredstva vrši se isključivo preko KRT-a Grada, na osnovu pojedinačnog akta Gradonačelnika Grada Novog Sada i zaključenog ugovora od strane lica ovlašćenog za upravljanje gotovinskim sredstvima KRT-a Grada, a ispostavljanjem naloga za prenos sredstava Upravi za trezor.

Uz ugovor iz stava 1. ovog člana, dostavlja se pripadajuća dokumentacija kako bi se obezbedilo uredno vraćanje dospele glavnice i kamate (menice sa meničnim ovlašćenjem, dokaz o registraciji menice u Registru menica i sl.).

U slučaju da banka ne vrati sredstva u skladu sa ugovorom, lice ovlašćeno za upravljanje gotovinskim sredstvima KRT-a Grada dostavlja Upravi za trezor Centrala Beograd, Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku, sledeću dokumentaciju:

- zahtev za naplatu menice,

- menice (original) sa meničnim ovlašćenjem, koje su overene i potpisane od strane ovlašćenih lica,

- dokaz o registraciji menice u Registru menica,

- izjavu da ne poseduje druge instrumente obezbeđenja plaćanja,

- kopiju ugovora o deponovanju sredstava,

- ovlašćenje Gradske uprave za finansije Upravi za trezor da može da ispostavi i neposredno dostavi Narodnoj banci Srbije nalog za prenos po menici (original), vodeći pritom računa o datumu dospeća menica koji može biti produžen na sledeća dva radna dana.

Član 10

Sektor za Trezor vodi evidenciju o investiranim, odnosno plasiranim sredstvima preko KRT-a Grada i izveštava Ministarstvo finansija, Upravu za trezor o investiranju novčanih sredstava sa KRT-a Grada, u rokovima utvrđenim zakonom i drugim propisima.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna odnosno drugih računa Konsolidovanog računa trezora Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 18/05 i 5/06).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".