UREDBA

O NAJVIŠOJ DOPUŠTENOJ STAROSTI BRODOVA ZA UPIS U JEDAN OD UPISNIKA BRODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 3/2015 i 12/2016)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se najviša dopuštena starost brodova za upis u jedan od upisnika brodova.

Član 2

U Upisnik brodova unutrašnje plovidbe mogu da se upišu brodovi unutrašnje plovidbe čija starost, u vreme podnošenja pismene prijave za prvi upis u upisnik, ne prelazi:

1) za putničke brodove 20 godina;

2) za teretne brodove, tegljače, potiskivače i tehničke plovne objekte 35 godina.

Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana, u Upisnik brodova unutrašnje plovidbe može da se upiše:

1) teretni brod za prevoz rasute robe koja nije okarakterisana i klasifikovana u opasnu materiju koja se nalazi na spisku opasnih roba u Evropskom sporazumu o međunarodnom transportu opasnog tereta na unutrašnjim plovnim putevima (ADN) ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/10, 1/14 i 7/15), čija je starost veća od 35 godina, pod uslovom da ima dvostruku oplatu u zoni skladišta i da je na dan 30. decembra 2008. godine imao važeću ispravu izdatu u skladu sa pravilima nadzora plovila na Rajni kojom se dokazuje sposobnost broda za plovidbu Rajnom koja su bila na snazi 31. decembra 1994. godine, ili svedočanstvo o sposobnosti za plovidbu zajednice izdato u državi članici Evropske unije u skladu sa propisom kojim se uređuju tehnički zahtevi za plovila unutrašnje plovidbe zajednice;

2) teretni brod za prevoz opasne robe čija je starost veća od 35 godina pod uslovom da ima dvostruku oplatu, ADN Sertifikat o odobrenju za brod izdat od nadležnog organa države članice Evropske unije, kao i ispravu o klasi izdatu od strane klasifikacionog društva koje je priznato u skladu sa propisima Republike Srbije;

3) potiskivač čija je starost veća od 35 godina pod uslovom da ima svedočanstvo o sposobnosti za plovidbu zajednice izdato u državi članici Evropske unije u skladu sa propisom kojim se uređuju tehnički zahtevi za plovila unutrašnje plovidbe zajednice, kojim se utvrđuje njegova sposobnost za plovidbu na svim vodnim putevima zajednice, uključujući zone 3, 4 i R (Rajna).

Član 3

U Nacionalni upisnik pomorskih brodova, kao i Međunarodni upisnik pomorskih brodova mogu da se upišu pomorski brodovi čija starost, u vreme podnošenja pismene prijave za prvi upis u upisnik, ne prelazi:

1) za putničke brodove 10 godina;

2) za teretne brodove 15 godina.

U Upisnik ribarskih brodova mogu da se upišu ribarski brodovi čija starost, u vreme podnošenja pismene prijave za prvi upis u upisnik ribarskih brodova, ne prelazi 10 godina.

Član 4

Starost broda iz čl. 2. i 3. ove uredbe, određuje se prema godini gradnje broda kako je navedena u važećim brodskim ispravama.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".