PRAVILNIK

O MERILIMA I POSTUPKU ZA UPIS UČENIKA - PRIPADNIKA ROMSKE NACIONALNE MANJINE U SREDNJU ŠKOLU POD POVOLJNIJIM USLOVIMA RADI POSTIZANJA PUNE RAVNOPRAVNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 12/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se merila i postupak pod kojim učenici - pripadnici romske nacionalne manjine mogu da se upišu u srednju školu pod povoljnijim uslovima, radi postizanja pune ravnopravnosti u sticanju obrazovanja.

Član 2

Osnovna škola počev od sedmog razreda preduzima mere kojima informiše roditelje, odnosno staratelje učenika o merilima i postupku za upis učenika u srednju školu pod povoljnijim uslovima, u skladu sa ovim pravilnikom.

Informisanje roditelja, odnosno staratelja o merilima i postupku upisa učenika u srednju školu pod povoljnijim uslovima u skladu sa ovim pravilnikom, realizuje i Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Član 3

Pod merama iz člana 2. ovog pravilnika, podrazumevaju se aktivnosti odeljenskog starešine, stručnog saradnika (psihologa, pedagoga, socijalni radnik) i drugih nastavnika koje se odnose na:

1) kontinuirano informisanje roditelja, odnosno staratelja o mogućnostima za upis učenika u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom;

2) davanje uputstva za pribavljanje potrebne dokumentacije za prijavu učenika za upis u skladu sa ovim pravilnikom;

3) pomaganje roditeljima, odnosno starateljima i učenicima u izboru srednje škole i zanimanja, prema sklonostima i sposobnostima učenika i u tom cilju praćenje njihovog razvoja i informisanje o karakteru i uslovima rada pojedinih zanimanja.

Član 4

Prijavu za upis u srednju školu pod povoljnijim uslovima, roditelji, odnosno staratelji učenika iz člana 1. ovog pravilnika podnose osnovnoj školi, najkasnije do prvog novembra školske godine u kojoj učenik pohađa osmi razred.

U prijavi iz stava 1. ovog člana roditelj, odnosno staratelj se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti učenika i dostavlja dokumentaciju o socijalnom statusu učenika i roditelja, odnosno staratelja.

Član 5

Škola, na osnovu prijave iz člana 4. ovog pravilnika, sastavlja listu učenika koji su se prijavili za upis pod povoljnijim uslovima u skladu sa ovim pravilnikom.

Lista iz stava 1. ovog člana dostavlja se ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: ministarstvo) najkasnije do 31. marta školske godine u kojoj prijavljeni učenici pohađaju osmi razred.

Član 6

Učenici koji su prijavljeni za upis pod povoljnijim uslovima u skladu sa ovim pravilnikom, polažu završni ispit u skladu sa podzakonskim aktom koji uređuje završni ispit.

Broj bodova koji učenici iz stava 1. ovog člana ostvare na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava se za 30% od broja bodova koji im nedostaje do 100 bodova.

Učenicima iz stava 1. ovog člana koji žive u porodici koja je korisnik novčane socijalne pomoći, broj bodova koji su ostvarili na osnovu uspeha iz škole i završnog ispita uvećava se za 35% od broja bodova koji im nedostaje do bodova.

Nakon polaganja završnog ispita, roditelji, odnosno staratelji učenika iz stava 1. ovog člana dostavljaju školi opredeljenja za dalje školovanje, u skladu sa pravilnikom kojim je propisan upis učenika u srednju školu.

Učenici iz stava 1. ovog člana raspodeljuju se u srednje škole na osnovu opredeljenja i broja bodova utvrđenih u skladu sa st. 2. i 3. ovog člana, zajedno sa ostalim učenicima.

Ukoliko u istoj srednjoj školi ima više odeljenja istog obrazovnog profila, učenici iz stava 5. ovog člana se ravnomerno raspodeljuju po odeljenjima.

Član 7

Nakon upisa, osnovna škola dostavlja srednjoj školi podatke o učeniku koji se upisao u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 8

Za učenike koji završavaju osmi razred u školskoj 2015/2016. godini, a koji ostvaruju pravo na upis u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom, škole će informisati roditelje, odnosno staratelje učenika o merilima i postupku za upis učenika, u skladu sa ovim pravilnikom od početka drugog polugodišta školske 2015/2016. godine.

Za učenike iz stava 1. ovog člana, roditelji podnose školi prijavu za upis u srednju školu pod povoljnijim uslovima u skladu sa ovim pravilnikom, najkasnije do 15. marta 2016. godine.

Listu prijavljenih učenika škola dostavlja ministarstvu najkasnije do 31. marta 2016. godine.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".