ODLUKA

O TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2016)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju i uređuju bliži uslovi za organizaciju i način obavljanja taksi prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Taksi prevoz putnika je vid javnog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara koji se obavlja na osnovu odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza, za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Taksi prevoz se obavlja putničkim vozilom koje je namenjeno i pogodno za taksi prevoz, ako ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici i pravna lica čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza od nadležnog Odeljenja Gradske uprave grada Zaječara.

Član 4

Grad Zaječar donosi Program potreba za taksi prevozom, kojim se definiše organizovanje taksi prevoza u okviru kojeg se određuju: lokacije taksi stajališta, broj mesta na taksi stajalištima i broj taksi vozila, optimalan da zadovolji potrebe za taksi prevozom putnika na teritoriji grada Zaječara.

Program iz stava 1. ovog člana se donosi u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima koji se definišu u petogodišnjem periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva-vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Zaječara.

Program iz stava 1. donosi Gradonačelnik grada Zaječara, krajem godine u kojoj ističe važnost prethodnog Programa potreba za taksi prevozom, na predlog Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Zaječara (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje), u saradnji sa stručnom službom Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove i Odeljenjem za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara.

II - USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

 

A) PREDUZETNIK

Član 5

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik ako, pored ostalih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da je preduzetnik registrovan za obavljanje taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom;

2. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, ili da mu pravosnažnim prekršajnim aktom nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja taksi prevoza;

3. da nije pravnosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira;

4. da je vlasnik ili primalac lizinga motornog vozila što mora biti upisao u saobraćajnu dozvolu vozila;

5. da poseduje polisu za osiguranje putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

6. da nije ispunjena kvota potrebnog broja taksi vozila, u skladu sa Programom iz člana 4. ove Odluke;

7. da motorno vozilo koje poseduje u pogledu namene i pogodnosti ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačke 1-10. i stav 4. ove Odluke;

8. da mu je izdato odobrenje za obavljanje taksi prevoza od nadležnog Odeljenja.

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz samo jednim vozilom kojim lično upravlja, ili sa više vozila i zaposlenim taksi vozačima.

Ako je taksi vozač zaposleno lice kod preduzetnika mora da ispunjava uslove iz člana 8. ove Odluke.

B) PRAVNO LICE

Član 6

Pravno lice može obavljati taksi prevoz ako, pored ostalih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom;

2. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, ili da mu pravosnažnim prekršajnim aktom nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja taksi prevoza;

3. da vlasnici odnosno odgovorna lica nisu pravnosnažno osuđivani na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira;

4. da je vlasnik ili primalac lizinga motornog vozila što mora biti upisano u saobraćajnu dozvolu vozila;

5. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 8. ove Odluke;

6. da nije ispunjena kvota potrebnog broja taksi vozila, u skladu sa Programom iz člana 4. stav 1. ove Odluke;

7. da motorno vozilo koje poseduje u pogledu namene i pogodnosti ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačke 1-10. i stav 4. ove Odluke;

8. da poseduje Polisu za osiguranje putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

9. da mu je izdato odobrenje za obavljanje taksi prevoza od nadležnog Odeljenja.

Pravno lice može obavljati taksi prevoz jednim vozilom kojim se lično upravlja, ili sa više vozila i zaposlenim taksi vozačima.

V) TAKSI VOZAČ

Član 7

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik, odnosno kao lice zaposleno kod preduzetnika ili pravnog lica.

Član 8

Taksi vozač može obavljati taksi prevoz ako, pored ostalih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom "B" kategorije, u trajanju od najmanje dve godine;

2. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi-prevoz, koje nije starije od tri godine;

3. da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja taksi prevoza, ili zabrana upravljanja vozilima "B" kategorije;

4. da nije pravnosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi-vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

G) TAKSI VOZILO

Član 9

Taksi prevoz putnika obavlja se fabrički proizvedenim putničkim automobilom koji ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata i koji, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano;

2. da je tehnički ispravno;

3. da ima ugrađen digitalni taksimetar koji mora biti tehnički ispravan i overen i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv za putnika;

4. da ima važeći cenovnik usluga koji je overen od nadležnog Odeljenja;

5. da na krovu vozila ima svetleću TAXI oznaku propisanu aktima Grada Zaječara i sinhronizovanu tako da se svetlo na krovnoj oznaci isključuje, kada je uključen taksimetar;

6. da ima vatrogasni aparat, sa važećom potvrdom o kontroli i ispravnosti;

7. da reklamne poruke i nalepnice (ako ih ima), ne smeju biti na staklenim površinama na prednjoj i zadnjoj strani taksi vozila i ne smeju narušavati postojanost, izgled, sadržinu i bliže elemente krovne oznake;

8. da je spolja i iznutra čisto i bez fizičkih nedostataka;

9. da je proizveden minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO 3" motora u pogledu emisije izduvnih gasova;

10. da ima Polisu obaveznog osiguranja putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja.

Izgled krovne oznake iz tačke 5. prethodnog stava i nalepnicu za istu, određuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim aktom, kao i naknade u vezi sa izdavanjem nalepnice.

Natpise sa poslovnim imenom, simbolima firme, brojevima telefona i drugo, prevoznici mogu da istaknu na taksi vozilu, ali tek po pribavljenom odobrenju za obavljanje taksi prevoza za vozilo.

Taksi prevoznici su dužni da za svako vozilo kojim obavljaju taksi prevoz na teritoriji grada Zaječara, pribave registarske tablice prema mestu sedišta taksi prevoznika čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 10

Odeljenje nadležno za inspekcijske poslove i komunalnu policiju - inspektor za saobraćaj, proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo propisanih zakonom i članom 9. stav 1. tačke 1-3. i 6.-10. ove Odluke, o čemu donosi rešenje.

Ispunjenost uslova inspektor za saobraćaj utvrđuje pregledom vozila i uvidom u potrebnu saobraćajno tehničku dokumentaciju i drugo.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Član 11

Prevoznik je dužan da inspekcijski pregled iz prethodnog člana Odluke obavi u sledećim slučajevima:

- pre podnošenja zahteva za obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji grada Zaječara,

- pre ili danom isteka važenja rešenja o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza za isto vozilo,

- po nalogu ovlašćenog lica.

III - A) ODOBRENJE ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 12

Prevoznik je dužan da pribavi odobrenje za obavljanje delatnosti taksi prevoza, u skladu sa uslovima iz ove Odluke.

Zahtev za izdavanje odobrenja iz prethodnog stava sa potrebnim dokazima, prevoznici podnose nadležnom Odeljenju.

Ukoliko prevoznik (pravno lice ili preduzetnik) u roku od 30 dana od dana prijema odobrenja iz stava 1. ovog člana, ne otpočne obavljanje taksi prevoza, nadležno Odeljenje će po službenoj dužnosti ukinuti izdato odobrenje.

Član 13

Odobrenje za obavljanje taksi prevoza izdaće se ako:

- prevoznik ispunjava sve uslove propisane zakonom i članom 5., 6. i 9. stav 1. tačke 1-3. i 6.-10. ove Odluke (uslovi za preduzetnika, pravno lice i vozilo),

- postoji potreba za taksi vozilom odnosno slobodno mesto za taksi vozilo, shodno Programu iz člana 4. ove Odluke.

Nadležno Odeljenje, na osnovu dokaza o ispunjavanju uslova iz zakona i ove Odluke, donosi Odobrenje za obavljanje taksi prevoza, o čemu vodi posebnu evidenciju odnosno registar.

Odobrenje iz prethodnog stava izdaje se sa rokom važenja od godinu dana, sa mogućnošću produženja, ili sa kraćim rokom u slučaju promene statusa prevoznika, odnosno vozila kojima se obavlja taksi prevoz, koja nastane pre isteka ovog roka.

Pre izdavanja Odobrenja iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da dostavi dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalne takse za korišćenje obeleženih taksi mesta na taksi stajalištima za svako taksi vozilo, u godišnjem iznosu, prema Odluci o lokalnim komunalnim taksama, koju obračunava nadležno Odeljenje.

Član 14

Radi produženja važnosti Odobrenja za obavljanje taksi prevoza, prevoznik je dužan da najkasnije do dana važnosti istog, podnese nadležnom Odeljenju zahtev za produženje odobrenja, uz koji je dužan da dostavi:

- izvod iz Agencije za privredne registre koji nije stariji od mesec dana,

- važeće rešenje saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova za taksi vozilo,

- fotokopiju važeće saobraćajne dozvole za vozilo i važeće polise za osiguranje putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu,

- odgovarajuće dokaze, ako je kod prevoznika nastala bilo koja promena od uticaja na ispunjenje zakonskih uslova za obavljanje taksi prevoza, ili uslova propisanih odredbama člana 5., 6. i 9. ove Odluke (uslovi za preduzetnika, pravno lice i taksi vozilo).

Na osnovu priloženih dokaza, ako postoji slobodno taksi mesto na taksi stajalištima prema Programu iz člana 4. ove Odluke, nadležno Odeljenje izdaje Odobrenje o produženju važnosti odobrenja iz stava 1. ovog člana, sa rokom važenja od godinu dana.

Pre izdavanja ovog Odobrenja, prevoznik je dužan da dostavi dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalne takse iz člana 13. stava 4. ove Odluke.

III - B) TAKSI DOZVOLA I KROVNA OZNAKA

Član 15

Taksi dozvola je identifikacona isprava za taksi vozača, koju je prevoznik dužan da pribavi za sve taksi vozače koji u njegovo ime i za njegov račun obavljaju taksi prevoz.

Taksi dozvola sadrži:

- JMBG taksi vozača i fotografiju,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- poslovno ime i adresu prevoznika,

- matični broj prevoznika,

- datum izdavanja.

Taksi vozač je dužan da istu nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti taksi prevoza i mora da je pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi dozvola prestaje da važi kada prevoznik podnese prijavu o prestanku, odnosno privremenom prekidu obavljanja taksi prevoza, dužem od mesec dana, ili kada taksi vozač izgubi status zaposlenog kod prevoznika.

Član 16

Prevoznici kojima je odobreno obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Zaječara, dužni su da pribave krovnu "TAXI" oznaku za sva taksi vozila kojima obavljaju prevoz, prema izdatom odobrenju.

Izgled nalepnice za krovnu "TAXI" oznaku iz stava 1. ovog člana i člana 9. stav 1. tačka 5. ove Odluke, način zamene, dopune i drugo, određuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim rešenjem.

Nadležno Odeljenje izdaje odgovarajuću NALEPNICU ZA KROVNU "TAXI" OZNAKU iz stava 2, na zahtev prevoznika, shodno odobrenju, a uz naknadu koju utvrđuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim rešenjem.

Zabranjuje se korišćenje NALEPNICA ZA KROVNU "TAXI" OZNAKU, koje nisu izdate od nadležnog Odeljenja.

Član 17

Prevoznik ne može obavljati taksi prevoz, za period za koji je prijavio mirovanje odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti kod Agencije za privredne registre.

Prevoznik je obavezan da nadležnom Odeljenju, najkasnije u roku od 8 dana od dana nastupanja promene prijavi:

- svaku promenu podataka vezanih za obavljanje delatnosti taksi prevoza,

- sve činjenice i dokaze koje se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti, duži od mesec dana.

Prevoznik je dužan da što pre a najkasnije u roku od 8 dana od dana prestanka delatnosti odnosno privremenog prekida dužeg od mesec dana:

- vrati taksi dozvole za sve taksi vozače,

- ukloni propisane nalepnice sa krovne "TAXI" oznake.

IV - ORGANIZACIJA I NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 18

Taksi vozač je dužan da taksi prevoz započne:

- sa taksi stajališta i

- na poziv putnika.

Član 19

Taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem/otpremu putnika.

Taksi stajalište se obeležava horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje vozila, a na početku i na kraju stajališta, istom bojom, upisuje se oznaka: "TAXI".

Taksi stajalište obeležava se vertikalnim saobraćajnim znakom.

Taksi stajalište uređuje i o njegovom održavanju se stara J.P. "Direkcija za izgradnju" - Zaječar.

Za korišćenje taksi mesta na taksi stajalištima prevoznik plaća lokalnu komunalnu taksu na godišnjem nivou za svako taksi vozilo, prema Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Član 20

Taksi vozači su dužni da taksi vozila postavljaju na taksi stajalištu.

Taksi vozila se postavljaju prema redu dolaska, u granicama obeleženih taksi mesta.

Taksi vozač je dužan da bude u svom vozilu ili u neposrednoj blizini vozila za vreme dok se ono nalazi na taksi stajalištu.

Član 21

Taksi vozač može primiti putnika na prevoz van stajališta, na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, samo ako ga putnik zaustavi.

Član 22

Taksi vozač ne sme stajati taksi vozilom izvan stajališta iz člana 19. ove Odluke i na autobuskim stajalištima koja su određena za međumesni javni prevoz putnika.

Član 23

Taksi vozač je dužan da u vozilo primi svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

U delu putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz namenjenom za prevoz putnika ne mogu se smeštati stvari koje nisu ručni prtljag.

Taksi vozač nije dužan da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga, lica obolela od zaraznih bolesti, kao i lični prtljag putnika kojim bi se isprljalo, zagadilo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozač ne sme da primi u taksi vozilo decu ispod šest godina starosti bez pratioca.

Član 24

Taksi prevoz otpočinje ulaskom putnika u vozilo, odnosno prihvatanjem radio-telefonskog poziva putnika ili prihvatanjem putnika na kolovozu ili taksi stajalištu.

Član 25

Taksi vozač je dužan da, po ulasku putnika u vozilo, uključi taksimetar.

Za vreme prevoza putnika, svetlo na krovnoj oznaci mora biti isključeno.

Član 26

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude pristojan i uredan, kao i da ne puši u vozilu za vreme obavljanja prevoza.

Taksi vozač je dužan da taksi prevoz obavi putem koji odredi putnik, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika, u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 27

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz, prevoznik mora da ima, a taksi vozač je u obavezi da na zahtev službenog lica pokaže, važeća dokumenta neophodna za obavljanje taksi prevoza i to:

1. Rešenje Agencije za privredne registre da je prevoznik registrovan za obavljanje taksi prevoza;

2. Rešenje o odobrenju za obavljanje taksi prevoza, odnosno rešenje o produženju važenja izdatog odobrenja;

3. Rešenje inspektora za saobraćaj o inspekcijskom pregledu taksi vozila;

4. Taksi dozvolu za taksi vozača;

5. Polisu osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

6. Potvrdu o izdavanju propisane nalepnice za krovnu taksi oznaku, izdatoj od nadležnog Odeljenja;

7. Cenovnik usluga, overen u nadležnom Odeljenju.

Član 28

Naknadu za obavljanje taksi prevoza utvrđuje, shodno gradskim aktima, taksi prevoznik cenovnikom usluga, koji je dužan da overi u nadležnom Odeljenju i istakne u taksi vozilu, na vidnom mestu.

Taksi vozač je dužan da naknadu za obavljeni prevoz naplati u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu opredeljenja putnika (u trenutku završetka prevoza), kao i da na zahtev putnika izda račun o izvršenoj usluzi.

Račun za obavljeni taksi prevoz sadrži datum, relaciju ili kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

U naknadu za obavljanje taksi prevoza uračunava se i prevoz prtljaga putnika.

Član 29

Gradsko veće grada Zaječara utvrđuje i usklađuje ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife po kojoj mora da se obavlja taksi prevoz na teritoriji grada Zaječara, posebnim aktom.

Na ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife, prevoznici ne mogu da daju popust.

Član 30

Ako više putnika istovremeno koristi taksi prevoz do istog mesta opredeljenja, naknadu za obavljanje taksi prevoza plaćaju svi putnici u jednakim delovima, prema iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 31

U toku taksi prevoza do mesta opredeljenja putnika, taksi vozač može primiti druge putnike, samo uz saglasnost putnika koji je započeo korišćenje taksi prevoza.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje taksi prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem korišćenja taksi prevoza.

Član 32

U slučaju kada ne može da izvrši započeti taksi prevoz zbog kvara na vozilu ili prekida saobraćaja, taksi vozaču pripada kao naknada, iznos koji u momentu prekida taksi prevoza pokaže taksimetar, umanjen za cenu starta.

U slučaju iz prethodnog stava, taksi vozač je u obavezi da putniku obezbedi prevoz do mesta opredeljenja drugim taksi vozilom.

Član 33

Kada se taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, taksi vozač je dužan da ukloni sa vozila krovnu "TAXI" oznaku, ali krovna oznaka mora da se nalazi u prtljažniku vozila, kao i da je vozač pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

U slučaju iz prethodnog stava, taksi vozač ne sme da postavlja taksi vozilo na stajalištu iz člana 19. ove Odluke.

Član 34

Privredni subjekti iz člana 3. ove Odluke ne mogu bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na: ustupanje na korišćenje krovne oznake sa nazivom "TAXI", ustupanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, ustupanje taksi dozvole, ustupanje taksi vozila i drugo, da omoguće drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona, da obavljaju taksi prevoz.

Član 35

Taksi prevoz po odobrenju izdatom od Gradske uprave grada Zaječara, prevoznik može da obavlja samo na teritoriji grada Zaječara.

Izuzetno, taksi prevoznik može da obavi taksi prevoz preko ili na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave od koje nema odobrenje, samo ako je prevoz započet na teritoriji grada Zaječara.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 2. ovog člana, obavezan je da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku i ne može da pruža usluge taksi prevoza na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave, od koje nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti.

Član 36

Taksi vozač ne može prevoziti veći broj putnika od broja registrovanih sedišta u vozilu.

Taksi prevoznik ne može naknadno da ugrađuje veći broj sedišta od registrovanih u vozilu kojim obavlja taksi prevoz.

V - NADZOR

Član 37

Poslove izdavanja odobrenja za obavljanje taksi prevoza, taksi dozvola, vođenje registra taksi vozila, vozača i krovnih oznaka vodi Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Zaječara.

Inspekcijski i komunalno-policijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju - inspektor za saobraćaj i komunalni policajac.

Član 38

Prevoznik odnosno taksi vozač je dužan da ovlašćenim licima iz prethodnog člana Odluke, omogući neometano vršenje kontrole, stavi na uvid sva potrebna dokumenta, da u roku koji ovlašćeno lice odredi dostavi potrebne podatke i dokumenta i da postupi po nalogu inspektora za saobraćaj i komunalnog policajca.

Član 39

Inspektor za saobraćaj i komunalni policajac ovlašćeni su da, radi kontrole taksi prevoza, zaustavljaju i pregledaju taksi vozila na putu.

Zaustavljanje vozila iz prethodnog stava vrši se isticanjem znaka na kome je upisano "STOP - INSPEKCIJA" i "STOP - KOMUNALNA POLICIJA".

Taksi vozač je dužan da zaustavi vozilo, na znak ovlašćenog lica.

Taksi vozač je dužan da ostane u vozilu prilikom vršenja kontrole i može isto da napusti ukoliko to od njega zatraži ovlašćeno lice.

VI - KAZNENE ODREDBE

Član 40

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. postupi suprotno članu 5. Odluke;

2. taksi prevoz obavlja vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačka 1. - 3. i 6.-10. Odluke;

3. taksi prevoz obavlja vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačka 4. i 5. Odluke;

4. taksi prevoz obavlja vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 3. Odluke;

5. taksi prevoz obavlja vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 4. Odluke;

6. ne postupi u skladu sa članom 12. Odluke;

7. ne postupi u skladu sa članom 16. Odluke;

8. ne postupi u skladu sa članom 17. Odluke;

9. postupi suprotno članu 26. Odluke;

10. postupi suprotno članu 27. Odluke;

11. postupi suprotno članu 28. Odluke;

12. obavlja prevoz suprotno članu 29. Odluke,

13. postupi suprotno članu 32. Odluke;

14. postupi suprotno članu 33. stav 1. Odluke;

15. postupi suprotno članu 34. Odluke;

16. postupi suprotno članu 35. Odluke;

17. postupi suprotno članu 36. stav 2. Odluke,

18. postupi suprotno članu 38. Odluke.

Član 41

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz člana 40. stav 1. tačka 2.-18., kao i ako postupi suprotno članu 6. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 42

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 18.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. postupi suprotno članu 15. stav 1. Odluke;

2. postupi suprotno članu 23. Odluke;

3. postupi suprotno članu 25. Odluke;

4. postupi suprotno članu 36. stav 1. Odluke;

5. postupi suprotno članu 39. stav 3. Odluke;

6. postupi suprotno članu 39. stav 4. Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Za prekršaj iz stava 1. i 2. ovog člana, nadležni inspektor i komunalni policajac Gradske uprave grada Zaječara, izdaje prekršajni nalog za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaj iz stava 1. i 2. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 43

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice/taksi vozač, ako:

1. postupi suprotno članu 15. stav 3. Odluke;

2. postupi suprotno članu 20. stav 1. Odluke;

3. postupi suprotno članu 20. stav 2. Odluke;

4. postupi suprotno članu 20. stav 3. Odluke;

5. postupi suprotno članu 22. Odluke;

6. postupi suprotno članu 23. Odluke

7. postupi suprotno članu 25. Odluke;

8. postupi suprotno članu 26. stav 1. Odluke;

9. postupi suprotno članu 26. stav 2. Odluke;

10. postupi suprotno članu 31. Odluke;

11. postupi suprotno članu 33. stav 2. Odluke;

12. postupi suprotno članu 36. stav 1. Odluke;

13. postupi suprotno članu 38. Odluke;

14. postupi suprotno članu 39. stav 3. Odluke;

15. postupi suprotno članu 39. stav 4. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, nadležni inspektor i komunalni policajac Gradske uprave grada Zaječara, izdaje prekršajni nalog za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Prevoznik kome je Odobrenjem nadležnog Odeljenja odobreno obavljanje taksi prevoza u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zaječara ("Službeni list grada Zaječara", broj 7/11,15/14 i 38/14), dužan je da uskladi svoje poslovanje sa odredbama ove Odluke u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Odluke, a prevoznik koji nema taksi vozilo u skladu sa uslovima propisanim normom "EURO 3" motora, najkasnije do isteka važećeg odobrenja.

Prevoznik iz stava 1. ovog člana dužan je da pribavi odobrenje za obavljanje taksi prevoza u skladu sa ovom Odlukom, najkasnije do dana prestanka roka važenja izdatog odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

Započeti postupci po zahtevima za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, taksi dozvola i krovnih oznaka, nastaviće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 45

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zaječara ("Službeni list grada Zaječara", broj 7/11, 15/14 i 38/14).

Član 46

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".